Да преправим старите мебели с любов - тема 29

• 152 357
  • 737
  •   1
Отговори
# 195
  • гр.Варна
Старият хладилник боядисах с автоемайл лак СПРЕЙ.Не си спомням марката,но взех цвят инокс .Когато пръскате със спрей ,спазвайте указаното разстояние, за да не се получат капки и напластяване.Аз съм доволна от резултата и ще сложа хладилника в лятната кухня.

# 196
  • София
Момичета, търсихме онзи ден боя на водна основа и ни продадоха Акрилна такава. В опаковка като латекс е - пластмасова кофичка. Грундирахме вече изшкуреното дърво, но забравихме пистолета и не сме боядисвали. Дали да сменяме бояха, за детско легло ок ли ще е?
Грунда ни беше като вода течен, не остави никакви следи и капки.

# 197
.....     по-напред в темата се обсъждаше, че боя на водна основа не може върху метал.   
За целта има добра боя Протекта - 3 в 1, наистина я ползвам къде ли не и съм доволна - от пералнята до парапети и подобни.....................
точно обратното - в темата се писа, че с боя за водна основа МОЖЕ да се боядисва метал. Има и бои и грундове на водна основа за метал, дори и български.
Външната ни метална врата е боядисвана със Сократес 2 пъти след 2010г, никакви проблеми до сега.

Протекта е много красива боя - изкушавам се да боядисам едни неща с нея тия дни. Моля да пишете приблизително за колко време съхне.

........ положихме първи слой Протекта, бяла, а следващия - цвета, който ни трябваше, но обикновена блажна боя. Понеже и двете са на една основа - акрилни. ......
дали е печатна грешка - акрилни?

А да кажа за моя опит с тази "боя със жирафчето" - мисля беше Леко сатен на водна основа... много слабо покривна и най-малката драскотинка личи, дори и след много напластявания  Confused И остават петна и кръгчета от чаши.

# 198
Да похваля и аз Сократес. След 6 кутии бял Сократес и 1 Леко - в жълто - разликата е огромна.

# 199
     Да, да, Фри - грешката е вярна, както се казва - имах предвид алкидни. /Всеки път се замислям и пак греша, не можаха ли да ги нарекат с малко по-контрастиращи имена!/
     Протекта съхне според температурата наоколо, но бързо, като блажна боя, не като акрилните, просто когато се изпари разредителят, докъм два-три часа... Но наистина върху ръждата само позашкурвате и мажете, нищо не личи при нас... Аз го правих с дунапреново валяче, че такова имах, въпреки че тук май не се препоръчва особено, и стана учудващо гладко.

# 200
  • На брега
И моите опити да боядисвам с боя на водна основа върху метал са завършвали с ръжда. Признавам, че и аз използвах евтината на Декоратор (с жирафчето е сатен, а с кученцето е мат), въпреки, че на опаковката пише, че става за метал. Тази марка също има подобна на Протекта боя 3 в 1. Леко е по-висок клас от Декоратор, коментирайки българските бои. Сократес е малко по-висок клас и имаме в мазето различни видове от марката, но лично аз не съм ги пробвала върху мои проекти. Сега ще боядисваме дървена врата с такава. Автомобилен акрилен спрей последно използвахме за металната основа на една маса, защото държах да е мат. Не сме запечатвали с лак отгоре. ММ ме предупреди, че бързо ще се надрасква, но поне ще ми е лесно да коригирам щетата със спрея.

Омаслихме паркета с цвят. Предстои запечатване с безцветно масло. Ако се работи с парцалче, на ръка, разхода е доста по-малък от това, количество, което съм посочила по-горе. Такова количество ни препоръчаха и съответно продадоха. Търговци Mr. Green! Ако се използва машина или валяче за омасляването, определено ще попива доста масло във валячето или кечето на машината и в този случай, препоръчаното количество вероятно е вярно. На ръка е най-икономично.

# 201
  • Варна
А с четка няма ли да е най-добре, доколкото си спомням тук пишеше Байбиби и гя препоръчваше маслото да се нанася с твърда четка? Пък  и с парцал какво време ви отне за цяла стая? Че мен ве чакат 120 квадрата омасляване........... newsm78

# 202
  • bad@ss
Здравейте сръчковци!
Имам един въпрос на вилата имаме едни кухненски шкафове от старите белите СКШ-та искам да ги боядисам да станат по свежи че хич не ги харесвам ,някои предложения като варианти с какво мога да го направя newsm78
Благодаря предварително!

Боядисването не е препоръчително. Трудно е дори за майстори. Най-лесно и ефектно е облепване с мебелно самозалепващо фолио. Предимства - достъпно, голям избор, лесно залепване, вечно решение. Цената е съвсем прилична, като се има предвид, че това ще бъде завинаги. Успех!

За моята кухня, която скоро няма да подменим, а я ненавиждах, също заложих на доброто старо фолио  Sunglasses
Става въпрос за типичната масовка за около 200 лв. с типичния цвят "крем ванилия" (вървеше си с апартамента)  Sick
Ето и малко снимки - 'преди', 'по време на' и 'след':
Скрит текст:

- не ми се случиха прословутите балончета  Mr. Green

Работих с cd fix и по познатата технология - омазвах повърхността със сапунена вода и развивах постепенно отгоре надолу, заглаждайки с кърпа. Дори не съм сваляла вратите, лепих на място. Само с витрините горе не можах да се справя, капнах и ги оставих за 'утре' и така си и останаха  Mr. Green

# 203
  • На брега
А с четка няма ли да е най-добре, доколкото си спомням тук пишеше Байбиби и гя препоръчваше маслото да се нанася с твърда четка? Пък  и с парцал какво време ви отне за цяла стая? Че мен ве чакат 120 квадрата омасляване........... newsm78
Някакъв ефект ли се гони с твърдата четка? Ще ми е интересно да видя. Двамата с ММ омасляваме към 30 квадрата за около час и половина -два. Хващам 3 реда и нанасям по посоката на реда. Като отстъпя около метър и нещо, веднага след мен, на следващите 3 реда застъпва той.  В едната ръка държа парцала с който омаслявам, в другата сух, ако ми се наложи да забърша натрупване на масло там където започвам и завършвам движението. Не се налага да бърша много, гледам да втривам в дървото и да не остават мазни следи. Започваме винаги от едната стена, защото сме двама един след друг...да не се пречкаме при връщането. Бележим с някакви дребни предмети/монети кой е последния омаслен ред за да не объркваме редовете и  да не пропускаме участъци, като се върнем на стената от която започваме. В интерес на истината не е кой знае колко трудно, ако нямаш корем, който да ти пречи докато клечиш и мажеш Mr. Green. Коленете малко болят от двучасовите клекове, защото, като започнеш стаята, не трябва да прекъсваш. Оцветеното масло е по-гъсто и се втрива по-трудно, безцветното е хлъзгаво, бързо за работа.
Със сигурност за изпълнението на едно нещо има много начини и техники. Пробвай някъде с евтино масло с четка, с валяк. Ще си намериш някаква удобна на теб техника. Гледам, че вече и разни паркетаджии предлагат тази услуга. Много голяма площ те чака.

# 204
Благодаря на всички за съветите и идеите. Решила съм да пробвам по няколко начина, но това ще е в събота или неделя, така че ще дам отзиви след това, дано не ме домързи Mr. Green

# 205
  • Варна
Някакъв ефект ли се гони с твърдата четка? .......... Много голяма площ те чака.

Не, не, няма търсен ефект - по нейните думи така е най-икономично и лесно, а тя беше омаслила много нещо. Дори baibibi даваше съвет четката да не се мие след работа, а да се опакова и при повторно използване да се работи пак с нея. Това съм го пробвала - работи. Отначало е твърдичка и бодлива, но след две разтърквания си става отново мека. Голяма не, а мнооого голяма, но съм обещала това да е моят принос в завършването на къщата ни Wink

# 206
  • Варна
baibibi е човека! Всичко написано то нея е на база личен опит, а той не е никак малък - перголи, мебели, дюшемета...
За масло Осмо научих от нея и го ползвам, засега не за паркет, но за всяка друга дървения и то по нейния метод с къса твърда четка, която позволява с натиск да се втрие в дървесината и то масло, колкото е нужно и парцал за полиране.
Маслото си е скъпо и защо да попива по парцали и валяци? Представям си един валяк какво количество ще поеме! А 125гр е 20пари всяка.
Спомням си една съфорумка беше платила за омасляване - метнали го с маслото с валяк - първо безумни количества, второ резултата плачевен - пода стоеше като боядисан с дебел слой масло. Изобщо пълна боза.

# 207
ако са били неграмотни или некоректни "майсторите"и с четка да бяха омаслявали резултатът щеше да е същия. Гарантирам и се обзалагам, че един валяк 15см не би "поел" повече масло (или боя или каквото и да е) от една четка 15см.
Байбиби ако е свикнала да боядисва с четка значи й е било по-лесно. И мъжът ми не щеше да приеме да боядисва с валяк докато не направихме сравнение на място...

# 208
  • Бургас
Нова тема, ще те направим главна учителка, защото имаш търпението да обясняваш  Laughing, ще ти подаря пръчица за непослушните и много благодаря за изчерпателното обяснение относно маслата.
 За боядисването на метал използвайте специална боя за метал в случая Протекта 3 в 1 много е хубава, дори да има малко ръжда не е проблем защото боята я асимилира един вид.
Лудната соната много хубава станала кухнята, а за труда просто нямам думи - перфектно. /за сапунената вода ши черпиш  Laughing/

# 209
  • Варна
ако са били неграмотни или некоректни "майсторите"и с четка да бяха омаслявали резултатът щеше да е същия. Гарантирам и се обзалагам, че един валяк 15см не би "поел" повече масло (или боя или каквото и да е) от една четка 15см.
Байбиби ако е свикнала да боядисва с четка значи й е било по-лесно. И мъжът ми не щеше да приеме да боядисва с валяк докато не направихме сравнение на място...
Каква четка 15 см? И колко поема косъм и колко вата?
Какво сравнихте омасляване с четка и омасляване с валяк?
Като разход на материал или качество?
И какво общо има боядисването с омасляването?
Така на ангро не се говори - сподели - взех един валяк еди си какъв - омаслих еди си колко квадрата - разход...
Извинявай, но ми звучи несериозно.

Общи условия

Активация на акаунт