Искам да кажа ... (44)_06.07-12.07

• 48 277
  • 1 167
  •   1
Отговори
# 1 095
sophiemmaspencer, "кашер" са "чистите" храни за евреите.

# 1 096
Кашерната храна на евреите е "чиста" животните се колят по специален начин, в съд, в който се готви месо, не се готвят млечни продукит и т.н. Предполагам Жармен го използва в смисъл " режимно" тъй като е на диета.

# 1 097
Ама моята, до миналото лято играеше футбол с момчетата, рокля или пола да сложи абсурд, обувка освен кецове също, а и разбира се ужасните шапки...От това лято обаче започнаха промените:) Гланц, кок, шнолички. Е,още не носи рокли, но може и това да стане:)

Моята има гланцове от както се помним. Детски, разбира се. За Коледа и подарих комплект четки за грим и палета с 84 сенки. Тя ги ползва, защото често излиза на сцена - театър, танци. Трябват и различни цветове за различните костюми. И червила има десетина, в ярки цветове, пак заради представленията. Иначе, във всекидневието ползва само спирала. Първо си извива миглите (затопля металното нещо със сешоар), после спирала и понякога гланц за устни. На училище не им е разрешено. Лакове също има много. За ваканцията. Кок сама си прави, перфектен, пак заради балета.

# 1 098
Кашерната храна на евреите е "чиста" животните се колят по специален начин, в съд, в който се готви месо, не се готвят млечни продукит и т.н. Предполагам Жармен го използва в смисъл " режимно" тъй като е на диета.
О, коушер. Да, да зная какво е, но не схванах.

# 1 099

Жаки, практикуващи ли са свекърите ти?

То е много сложно, аз имам колега еврейка и ми се струва супер сложно. Те и електричество не ползват в събота. Не колегата ми, но семейството и и това на мъжът и.

Тя иска да ходи в синагогата, но ги глрдат на кръв, ако карат кола до там, а тук разстоянията са големи.

Наскоро научих, че мюсулманите могат да ядат кашер храна, но евреите не могат да ядат халал.

# 1 100
Даун, не са ортодоксални, свекър ми яде всичко. Но имаме познати, които спазват шабат, не пипат нищо от петък след обяд до събота вечерта, не готвят, не гледат телевизия, не карат кола. Ако в квартал на набожни идеш с кола през шабат, ще си излезеш само с кормилото, ужасно фанатични са, могат да хвърлят камъни, ако не спазваш правилата им...луди:)
 Голяма част от магазините също не работят. Те имат само един почивен ден, но го ползват пълноценно, или са на плаж с децата, или си лежат и четат книги. Не е толкова лошо:)
В Израел храната е със супер качество, мляко, като нашето едно време наистина от крава, пиле жълто, вкусно, абе те затова живеят по сто години:) Ама и стандарта и данъците им са много високи.

# 1 101
Тук са малка общност и на ортодоксалните им е трудно, защото не могат да си набавят храна.

# 1 102
Тук са малка общност и на ортодоксалните им е трудно, защото не могат да си набавят храна.

Тук има секции в магазините. Не във всички, в по-големите. Там продават коушер храни. И коушер вино има в LCBO. Има и халал месо. Пак в отделни магазини, в отделни секции, но си има и много арабски магазинчета. В Отава не са много, но в Монреал колкото искаш.

# 1 103
Халал има и тук на всякъде, но еврейската общност е малка и няма храна за религиозните. Моята колега не е супер религиозна, но и се иска да поддържа религията.

Няма да си спре тока, но и се ще да купува месо което е кашер.

# 1 104
Абе "цивилните" хич не долюбват тези с масурите. Те не работят, не ходят в казарма, реално не набожните ги издържат. А набожните се множат, раждат по 8-10 деца. В Израел казат, ако те мързи да работиш ставаш набожен. Ортодоксалните смятат, че с молитвите си дават своя дан във войната.
Не знам каква част са наистина строго вярващи и каква от интерес.
Там всъщност всички вярват, спазват си празниците и повечето традиции, без да изпадат в такива крайности, като ортодиксалните.

# 1 105
Абе "цивилните" хич не долюбват тези с масурите. Те не работят, не ходят в казарма, реално не набожните ги издържат. А набожните се множат, раждат по 8-10 деца. В Израел казат, ако те мързи да работиш ставаш набожен. Ортодоксалните смятат, че с молитвите си дават своя дан във войната.
Там всъщност всички вярват, спазват си празниците и повечето традиции, без да изпадат в такива крайности, като ортодиксалните.

Подозирам, че всички силно религиозни общества са така. Направи ми впечатление, че моята колега има много дълбоко разбиране. Тя разсъждава по въпроса за религиозността, за ограниченията, за хипокритството.

Замислих се, защото друг един колега прие ислиам, за да се ожени, но той каза, че го е приел по убеждение. Много просто се прекръстват без убежденост, а той е убеден някак. Сега пости, защото е байрам.

Еврейката също разсъждава над това че не иска да е лицемерно религиозна, но е вярваюа.

Интересно ми стана. Аз не съм религиозна, но съм учила история на религиите. Даже в спор влязах с тях, защото твърдях, че повечето религиозни предписания са в следствие на здравословни, социални или други нужди.

# 1 106
  • Euskal Herria
Хайде, спретнах едни палачинки и набързо ги ометохме. За днес искам да си направя чушка бюрек. Ама първо трябва да ги опека, после ще ги пълня и пържа. Успях да намеря по-нормален размер чушки, не онези мутанти, които ви показвах. И пак са си големки.

За вярващите - все си мислех, че всички испанци са върли католици, ама конкретно тукашните го опровергават. Църквите са с едно никакво работно време, по Великден примерно бяха затворени. Нашите приятели дори и не знаят за даден празник какви са традициите, само бегла представа имат. А в Сарагоса е различно - на такава меса попаднах в тяхната базилика - много тържествено беше.
Явно тук са и по-толерантни към другите вяри. В църквата в Сан Себастиян видяхме две икони - на Богородица и на Исус, поставени на видно място, наред с техните светци. Жената, която работеше в църквата, каза, че са подарък от украинската общност. Даже ни насочи към иконата на Богородица - беше в отделен параклис, специално направен кът за нея, украсен с цветя. Ама няма как там да ходим - градчето е на 100 км от нас.

# 1 107

Замислих се, защото друг един колега прие ислиам, за да се ожени, но той каза, че го е приел по убеждение.
За първи път разбирам за случай мъж да приеме ислям. Обикновено жените го правят.

# 1 108
  • Euskal Herria
Преди месец моя приятелка се омъжи. Тя е арменка, мъжът й е източноправославен. Все сме християни, ама отецът в арменската църква в Пловдив отказал да ги венчае - щото мъжът й не бил от тяхната вяра. Направиха венчавката в друг град, а сватбата - в градчето на мъжа й.  А преди време в тая църква се венчаха сестра ми и зет ми - никакви проблеми, същата ситуация бе.

# 1 109
Преди месец моя приятелка се омъжи. Тя е арменка, мъжът й е източноправославен. Все сме християни, ама отецът в арменската църква в Пловдив отказал да ги венчае - щото мъжът й не бил от тяхната вяра. Направиха венчавката в друг град, а сватбата - в градчето на мъжа й.  А преди време в тая църква се венчаха сестра ми и зет ми - никакви проблеми, същата ситуация бе.

Аз се ожених в Канада, но искахме да направим сватба в България с църковен брак. Проблем обаче, защото моя съпруг не е кръстен. Обиколихме всички църкви, които намерихме в Канада - никой не пожела да го кръсти, ако не поеме отговорност да ходи на неделно училище в продължение на две години.  Shocked Англикански и православни църкви обходихме. Накрая го кръстихме във Варна, а на другия ден се оженихме. Никакъв проблем. Та явно зависи от свещеника.

Общи условия

Активация на акаунт