Борба за равенство между половете

• 14 959
  • 461
  •   1
Отговори
# 90

Не не са по - тъпи, но просто много по - малко жени желаят например да стават политици, директори, предприемачи. Остават това на мъжът, защото рано или късно се омъжват и когато 60 % от тях отговорят, че искат мъжът им да е "над" тях и в интелектуално и материално ниво, тогава въпросът има ли междуполова дискриминация е абсолютно ирелевантен. Защото след като самата жена иска да е "под" мъжа, иначе не бил мъжествен, а "путьо" тогава изобщо, ама изобщо не можем да говорим за "равенство". Просто повечето жени не го искат, в смисъла в който си го описала. Искат мъжът да е "мъжествен" и да е "над" тях.

Съгласна съм, че не всички жени искат да стават предприемачи и политици (то пък мъжете все едно всички са хукнали да стават такива...), но е добре тези, които имат желанието да станат, да не растат в среда, която им казва, че за да са социално приемливи, трябва да са на първо място приятни на мъжа и за да са такива, трябва непременно да са под него/глуповатички/да се занимават с плитките си, че математиката не е за момиченца, че конструкторите са за момченца, помогни на мама за соса, докато татко и брат ти разглобяват ютията. Защото средата пречупва, малко или много. И пак казвам, това в България не го усещаме в тази степен, защото миналото ни е различно от това на западния свят.

А жената CEO на мултинационална компания ще си намери мъж, който да не е путьо за нея или себе си. Все пак има достатъчно голям избор - дори и при 50/50 разпределение, от което сме мноооого далеч.

А и Ангела Меркел и Маргарет Тачър не са останали без съпрузи.  Wink

# 91
В интересно обкръжение се движиш, ана-бел. Не съм срещала мъж досега, когото да възприемам като с по-високо интелектуално ниво от моето. По-добър в професията, по-начетен - да. Но по умен - не. Също така не смятам, че съществуват много глупави хора. Всеки е ценен с нещо. Един има един вид интелигентност, друг - друга. Това мерене на интелекти е неприсъщо за средата, в която съм аз. Не смятам, че мъжът ми е по-интелигентен от мен. Нито пък аз съм по-интелигентна от него. Никога не съм искала по-умен от мен. То такъв и няма Laughing Laughing Laughing Laughing Материалното благосъстояние също не е мярка за интелект.

Не давам пример от моето обкръжение, то е достатъчно малко за да не е репрезентативно. Цитирам проучвания, има мноого по въпроса. Между другото тук в БГ мама също се потвърждава тази теза. Мъжът да осигури жилище, мъжът да плаща всичко, мъжът това, мъжът онова. Не си ли го срещала това, тук?

Естествено, че всеки е ценен с нещо. Нали говорим за конкретни сфери - политика, изкуство, наука. Видях, че единодушно се приеха като "сфери на успех".И нека не се опираме само на личният си опит и само ние да се приемаме като мяра за всички неща. Ако погледнеш в световен мащаб 2/3 от жените живеят като добитък и тях ако питаш са си добре. Не всички разбира се, да не се хване някой за думата. Но повечето са си щастливи така.
Да, за съжаление е истина, че жените предпочитат да се омъжат за предприемач, отколкото те да станат такива. И това не е, защото са по - тъпи или неможещи, а просто защото така е по - лесно. В много отношения да си жена е по - лесно.

# 92

Не не са по - тъпи, но просто много по - малко жени желаят например да стават политици, директори, предприемачи. Остават това на мъжът, защото рано или късно се омъжват и когато 60 % от тях отговорят, че искат мъжът им да е "над" тях и в интелектуално и материално ниво, тогава въпросът има ли междуполова дискриминация е абсолютно ирелевантен. Защото след като самата жена иска да е "под" мъжа, иначе не бил мъжествен, а "путьо" тогава изобщо, ама изобщо не можем да говорим за "равенство". Просто повечето жени не го искат, в смисъла в който си го описала. Искат мъжът да е "мъжествен" и да е "над" тях.

Съгласна съм, че не всички жени искат да стават предприемачи и политици (то пък мъжете все едно всички са хукнали да стават такива...), но е добре тези, които имат желанието да станат, да не растат в среда, която им казва, че за да са социално приемливи, трябва да са на първо място приятни на мъжа и за да са такива, трябва непременно да са под него/глуповатички/да се занимават с плитките си, че математиката не е за момиченца, че конструкторите са за момченца, помогни на мама за соса, докато татко и брат ти разглобяват ютията. Защото средата пречупва, малко или много. И пак казвам, това в България не го усещаме в тази степен, защото миналото ни е различно от това на западния свят.

А жената CEO на мултинационална компания ще си намери мъж, който да не е путьо за нея или себе си. Все пак има достатъчно голям избор - дори и при 50/50 разпределение, от което сме мноооого далеч.

А и Ангела Меркел и Маргарет Тачър не са останали без съпрузи.  Wink

Съгласна съм напълно с теб. Съгласна съм, защото смятам, че предрасъдъците във всичките им форми са отвратителни. Аз изпитвам истинско възхищение към тези силни и можещи жени, като Меркел и Тачер, като Индира Ганди и Голда Меир, към евентуалният бъдещ президент на най - мощната икономика - Хилари Клинтън, но те и най - вече бъдещите такива личности, са жертва на собственият си пол, който много умело гледа да не мръдне на сантиметър от стереотипа, а не дискриминяция  от мъжете. И нека не забравяме, че това, че днес се радваме на пълен достъп до блага, които са имали само привилигированите мъже не е дело само на феминизма. А е дело на цивилизационният избор, който западният мъж е направил, а именно от вещ жената да се превърне в равноправен партньор. Това го няма при нито един животински вид с мъжка доминация.

# 93
Да, така е, за жалост, жените са най-големият враг на жените понякога.

Но, моля те, недей да пишеш такива неща

Цитат
нека не забравяме, че това, че днес се радваме на пълен достъп до блага, които са имали само привилигированите мъже не е дело само на феминизма. А е дело на цивилизационният избор, който западният мъж е направил, а именно от вещ жената да се превърне в равноправен партньор.

защото звучи, все едно в един момент господарят благоволил, добре, че го е направил, ако не беше той да го направи, нямаше да стане

не отричам, че и здравомислещи мъже са подкрепяли исканията на феминистките, но говорим за кански усилия и жертви от страна на първите, пък и не само, боркини - стига само малко да се прочете по темата. Западният мъж не е благоволил - просто все повече му се е налагало да се съобразява с все по надигащата глас група, и най-вече е бил принуден поради обстоятелствата - двете световни войни, които налагат по-активното навлизане на жените в обществения живот/ излизането им от строго домашната сфера.

По-рано се говореше за пилоти. Някой от списващите в темата чувал ли е за тези дами? Аз допреди няколко дни (какво съвпадение, навреме за тази тема  Laughing ) не бях. Не са особено известни, все пак са "само" жени.

# 94
  • София
Явно ми куца абстрактното мислене, но от цялата тема разбрах само, че има огромен брой жени, които не желаят да постигнат нищо в живота си, единствено защото знаят, че ако успеят, то мъжът им задължително ще е "путьо". От утре започвам да залягам здраво над тенджерите, че ще вземе да ми се повреди миУото  Crossing Arms

# 95
Да, така е, за жалост, жените са най-големият враг на жените понякога.

Но, моля те, недей да пишеш такива неща

Цитат
нека не забравяме, че това, че днес се радваме на пълен достъп до блага, които са имали само привилигированите мъже не е дело само на феминизма. А е дело на цивилизационният избор, който западният мъж е направил, а именно от вещ жената да се превърне в равноправен партньор.

защото звучи, все едно в един момент господарят благоволил, добре, че го е направил, ако не беше той да го направи, нямаше да стане

не отричам, че и здравомислещи мъже са подкрепяли исканията на феминистките, но говорим за кански усилия и жертви от страна на първите, пък и не само, боркини - стига само малко да се прочете по темата. Западният мъж не е благоволил - просто все повече му се е налагало да се съобразява с все по надигащата глас група, и най-вече е бил принуден поради обстоятелствата - двете световни войни, които налагат по-активното навлизане на жените в обществения живот/ излизането им от строго домашната сфера.

По-рано се говореше за пилоти. Някой от списващите в темата чувал ли е за тези дами? Аз допреди няколко дни (какво съвпадение, навреме за тази тема  Laughing ) не бях. Не са особено известни, все пак са "само" жени.

Да, де ама ако властимащите и умни мъже не бяха подкрепили жените, изобщо нямаше да стане това. Защото и на другите жени са им наложили да работят, те може би не са искали, точно както казваш, че на другите мъже им се било наложило да се съобразяват с жените. Това без широко съгласие не става, затова е цивилизационен избор. Защото за начало на феминизма се дава още времето на сестрите Бронте, а не движението на суфражетките. После са писали  с мъжки псевдоними като  Джордж Елиът или Жорж Сант. Също известна феминистка е и   живялата през 17 в. гениална  Сур Хана, Мери Уолтъскрафт през 18 век и още други, за които ме мързи да пиша. Още тогава се е говорело за феминизъм. Пита се в задачката, защо тогава не са успели, а успяват чак през 20 в.? Защо тогава не е успял феминизмът след като се е зародил всъщност толкова рано? Отговорът е, защото средата и "господарят" ако така ще наричаме мъжете не са били готови за това. Когато средата е станала достатъчно лесна за манипулация, че да не изисква толкова физическа сила, феминистките подкрепяни от властимащите мъже налагат нов модел на социални отношения.
 И да, цивилизационен избор е да правиш наука, да се устремиш към Марс и да не си биеш жената, другата страна я знаем- мъже, чиято най - четена книга се оказва "Как да бием жена си правилно, според Корана". Затова казвам, че не са само жените причина, а и мъжете, които са се съгласили на новото. Двата пола са неразривно свързани и всяка промяна в едният рефлектира мигновено върху другият, така че няма как женското равноправие да не минава през мъжкото съгласие. Разбирам, че е болезнен факт, но истината ми е по - скъпа.

Последна редакция: вт, 07 юли 2015, 01:36 от Anna-Bell

# 96
Разбира се, че феминизмът нито започва, нито свършва с движението на суфражетките. Нали точно това написах - капка по капка през вековете, постепенните количествени натрупвания накрая водят до качествена промяна. Средата е откликнала, защото дълго време е имало упорити усилия в тази насока. И поради някои други причини, за които вече писах.

Хронологията ти малко куца - когато Жорж Санд е издала първия си роман под мъжки псевдоним, най-голямата сестра Бронте е била само на 16, а нейният първи роман е издаден, когато е чак на 31.

В последния ти абзац куца и логиката, но не ми се обяснява повече. Може утре.  Laughing

# 97
Разбира се, че феминизмът нито започва, нито свършва с движението на суфражетките. Нали точно това написах - капка по капка през вековете, постепенните количествени натрупвания накрая водят до качествена промяна. Средата е откликнала, защото дълго време е имало упорити усилия в тази насока. И поради някои други причини, за които вече писах.

Хронологията ти малко куца - когато Жорж Санд е издала първия си роман под мъжки псевдоним, най-голямата сестра Бронте е била само на 16, а нейният първи роман е издаден, когато е чак на 31.

В последния ти абзац куца и логиката, но не ми се обяснява повече. Може утре.  Laughing

Еми то щото като си тъпча мозъка с лайна и пиша несвързано. Извинявам се, за което. Няма общо Жорж Санд и Бронте, просто ги изброявах случайно, не съм търсила хронологична връзка.
Казвам само, че когато мъжете са създали среда, в която да могат да се изявяват и жени, феминизмът е получил сериозно рамо от властимащите мъже. Това казвам, че ако мъжете (най - обобщено) не  бяха се съгласили на женско равноправие, то нямаше да се случи.

# 98
Няма нужда от извинения, на всички ни се случва.

Май няма да постигнем съгласие  Laughing, защото моето мнение (базирано на всичко, което съм чела за съответните периоди - написано през тях, написано след тях), е, че мъжете не са създали средата, а са поддали на натиска, оказван им от средата. Мъже са склонили жени да влязат в медицински факултет, но това се е случило в резултат на дългия натиск, оказван от групи жени в тази посока.

Разбрахме се кой какво мисли, няма нужда да се повтаряме, нито пък е задължително да сме на едно мнение. Затова ще спра дотук.  Peace

# 99
Това е само в някои страни не е навсякъде, учудих се от обяснението на Уотсън, нейните основания, като например, че като била дете искала да стане режисьор обаче някакъв мъж й казал, че не може и се почувствала дискриминирана (нормално е при положение, че е дете), друго беше, че с някакво момче излезнали на вечеря и тя платила сметката и той се почувствал неудобно, та тя не разбирала какво толкова станало имаше и още нейни изказвания, които не ми се струват като достатъчно основание за създаването на тази кампания. Ако беше я създала с цел да защити жените, които наистина са без права, не бих се учудила толкова, но при нейните изводи разбирам, че тя се чувства ужасно дискриминирана...

Ти сериозно ли ?

Не съм чела цялата тема, но най-вероятно става въпрос за движението HeForShe, редица известни личности във Великобритания го подкрепиха. И да, съществуват все още стереотипи относно половете, дори във филмовата индустрия. На Уотстън едва ли й е било казано, че не може да бъде режисьор, защото е била малка, просто професията се доминира от мъже и още битува схващането, че не е подходяща професия за жена.
Това, че ти не си се сблъсквала с полова дискриминация, не значи, че другите не са.

# 100
Зависи от професията, но при някой професии където фактор са ръцете, тоест не са зад бюро или подобно, жените скатават някой общи задължения. Тогава на мен ми е по-изгодно колегите ми да са мъже. Искате равенство когато ви е изгодно. Ако мъжа е сам, сам ли трябва да върши по физическите задължения от професията. Тогава защо не сме равни? Аз съм готвач. Обичам да готвя и това ми е страст, хоби и професия. Но при нас има много стока. Жените скатават много. Не само това. Ако в кухнята мъжа е сам му идва в повече, защото уж сме равни, а вършим доста повече. На мен не ми е изгодно да имам жени колежки. И по-бавни сте. Затова повечето са студена кухня, защото нямате издръжливостта, а уж сме равни. Случвало ми се е всяка сутрин да имам доста заготовки, а колежката която отговаря за супите да ме занимава с тях, защото не може да си вдигне тенджерата, а аз си оставям работата и после се юркам да наваксам, защото идея нямате как времето не стига дори да се нахраниш и стоим по 12 часа без да ядем в по-оборотните ресторанти. Пренеси това онова, свали това онова. Но като си сам не е лесно. Тя издръжливостта е по-малка в доста други професии, затова няма равенство в някой, не за друго според мен.

# 101
Зависи от професията, но при някой професии където фактор са ръцете, тоест не са зад бюро или подобно, жените скатават някой общи задължения. Тогава на мен ми е по-изгодно колегите ми да са мъже. Искате равенство когато ви е изгодно. Ако мъжа е сам, сам ли трябва да върши по физическите задължения от професията. Тогава защо не сме равни? Аз съм готвач. Обичам да готвя и това ми е страст, хоби и професия. Но при нас има много стока. Жените скатават много. Не само това. Ако в кухнята мъжа е сам му идва в повече, защото уж сме равни, а вършим доста повече. На мен не ми е изгодно да имам жени колежки. И по-бавни сте. Затова повечето са студена кухня, защото нямате издръжливостта, а уж сме равни. Случвало ми се е всяка сутрин да имам доста заготовки, а колежката която отговаря за супите да ме занимава с тях, защото не може да си вдигне тенджерата, а аз си оставям работата и после се юркам да наваксам, защото идея нямате как времето не стига дори да се нахраниш и стоим по 12 часа без да ядем в по-оборотните ресторанти. Пренеси това онова, свали това онова. Но като си сам не е лесно. Тя издръжливостта е по-малка в доста други професии, затова няма равенство в някой, не за друго според мен.

Ох. ooooh!

# 102
Няма нужда от извинения, на всички ни се случва.

Май няма да постигнем съгласие  Laughing, защото моето мнение (базирано на всичко, което съм чела за съответните периоди - написано през тях, написано след тях), е, че мъжете не са създали средата, а са поддали на натиска, оказван им от средата. Мъже са склонили жени да влязат в медицински факултет, но това се е случило в резултат на дългия натиск, оказван от групи жени в тази посока.

Разбрахме се кой какво мисли, няма нужда да се повтаряме, нито пък е задължително да сме на едно мнение. Затова ще спра дотук.  Peace

Да, Ники разбрахме се. Peace Права си и и аз спирам.

# 103
  • Galaxy 13197853088
Ще повторя въпроса си към "Не се сърди,
човече", че нещо се скатава с отговора.

Съгласна (освен тези, чиито семейства са се постарали да ги държат "както трябва" и жените, които биват убивани в определени страни).
Същото се отнася и за мъжете, които се страхуват от упоритите, креативни, умни и способни жени и говорят за тях с подигравка. Просто са си некадърни и мързеливи, страх ги е, че ще дойде ден, в който ще се наложи да сложат на гърба си не 1, а много отговорности, както в момента жените Peace

И кои ще са тези мноого отговорности
които носят днес жените,а мъжете не?
Ако може да ги изброиш,ще е полезно
за темата.

Много е просто, Диана. Като човешко същество искам

1. да имам достъп до добро образование
2. което да ми дава шанс за всяка кариера, която избера
3. да мога да я упражнявам свободно
4. и работата ми да е добре заплатена
5. да се държат с мен с уважение
6. да мога да избера как да живея живота си без осъдително цъкане от целокупното общество

без значение дали съм мъж или жена.

В почти всички държави (включително развитите), при равни други условия, мъжът има по-голям шанс за всичко гореизброено. Не равен с жената, а по-голям.
....

Може ли да посочиш по изброените точки
от теб как в България ти се пречи.Защото
сякаш си писала малко наизуст. Не пречи
да споделиш как  на запад им пречат. Ако
имаш информация.

# 104
Това е само в някои страни не е навсякъде, учудих се от обяснението на Уотсън, нейните основания, като например, че като била дете искала да стане режисьор обаче някакъв мъж й казал, че не може и се почувствала дискриминирана (нормално е при положение, че е дете), друго беше, че с някакво момче излезнали на вечеря и тя платила сметката и той се почувствал неудобно, та тя не разбирала какво толкова станало имаше и още нейни изказвания, които не ми се струват като достатъчно основание за създаването на тази кампания. Ако беше я създала с цел да защити жените, които наистина са без права, не бих се учудила толкова, но при нейните изводи разбирам, че тя се чувства ужасно дискриминирана...

Ти сериозно ли ?

Не съм чела цялата тема, но най-вероятно става въпрос за движението HeForShe, редица известни личности във Великобритания го подкрепиха. И да, съществуват все още стереотипи относно половете, дори във филмовата индустрия. На Уотстън едва ли й е било казано, че не може да бъде режисьор, защото е била малка, просто професията се доминира от мъже и още битува схващането, че не е подходяща професия за жена.
Това, че ти не си се сблъсквала с полова дискриминация, не значи, че другите не са.

Извинявай, но не са я арестували или никъде не пише, че не може да става режисьор, ако има такъв закон разбирам защо протестира. Сега вече се е доказала като актриса предполагам, получила е признание за качествата си, нищо не й пречи да става режисьор. 21 век сме, винаги ще срещаме спънки и глупави предрасъдъци и се борим, но това основание, което посочи тя ми звучи глупавато, сякаш нещо фатално е станало. Не съм гледала всичките й интервюта, сигурна съм, че въпреки това има добри изказвания и примери, просто точно това изказване е едно от които не ми допада и някак ми се губи идеята за какво е тази борба по-точно. И на мен мъже са ми казвали, че не мога да работя в определена област, например да уча нещо определено, но това не ми е пречило да вървя напред, нито са ме вързали, нито нищо.

Общи условия

Активация на акаунт