НВ-ВМХ, част 91 - за здравословното хранене

• 57 780
  • 725
  •   1
Отговори
# 75
tonyduve ето няколко идеи за рецепти с кокосово мляко:
Скрит текст:
Пиле с къри и кокосово мляко

Продукти:
    2 с.л. масло/зехтин
    1/2 кг пилешко филе
    1 глава лук
    3 скилидки чесън
    1 стръкче лимонена трева
    1 ч.л. джинджифил
    1 ч.л. кориандър
    1 ч.л. куркума
    1/2 ч.л. кимион
    1 ч.ч. кокосово мляко
    1 с.л. къри
    сол

Приготвяне:
Маслото(зехтина) се загрява в дълбок тиган с незалепващо покритие. В него се пържи нарязаното на средно големи парчета месо, докато добие златиста коричка. Прибавят се лукът, чесънът, лимонената трева, джинджифилът и солта. Готви се при постоянно разбъркване, докато лукът омекне и стане прозрачен. Добавят се кориандърът, куркумата, кимионът и се готви, докато подправките започнат да отделят аромата си. Налива се кокосовото мляко и се слага кърито. Готви се, докато сосът се сгъсти.

Тази рецепта съм я пробвала и ми допадна, въпреки че нямах налични някой подправки и ги пропуснах.

Пиле малигатони

Необходими продукти:

пилешко месо - 900 г , обезкостено и нарязано на кубчета
    вода - 2 1/2 ч.ч.
    кардамон - 6 зелени шушулки
    канела - 1 пръчка
    къри - 4 - 6 листа
    кориандър - 1 с.л. на прах
    кимион - 1 ч.л.на прах
    куркума - 1/2 ч.л.
    чесън - 2 скилидки, счукан
    черен пипер - 12 зърна (цели)
    карамфил - 4 бр.
    лук - 1 глава, ситно нарязан
    кокосово мляко - 115 г
    сол - на вкус
    лимонов сок - от 2 бр. лимони

Приготвяне:

Поставете пилешкото в дълбока тенджера, залейте го с водата и гответе, докато месото омекне. След това извадете кубчетата пиле и ги отцедете добре. Запазете бульона.
Затоплете бульона и сложете в него да се варят всички останали подправки.
Изчакайте да покъкри за около 10-15 минути, след това прибавете отново пилете в супата. Гарнирайте с пържен лук и нарязан кориандър и сервирайте гореща.

Тази рецепта не съм я пробвала, но не изглежда сложна.

При десертите има голямо разнообразие, но предполагам питаш за режимна храна. Simple Smile

# 76
А може и да се желира и да стане нещо като пана кота.
https://en.wikipedia.org/wiki/Panna_cotta
Като се пропусне захарта.

# 77
Благодаря за идеите . Ще видя какво ще направя ;0
Кам , това за голямата крачка беше ирония . Тази статия си ми я пращала , знам за какво става дума и съм напълно съгласна . Но е голяма крачка признаването на значението на нивата на инсулин за продължителостта на живота . Може би с такива статии ще се отворят повече очи .

# 78
  • SA
Да, така е, Тони. Наистина е голяма крачка.  Simple Smile

# 79
Така си е Кам... И досега колегите ме гледат като меко казано чудачка .
Имам да се хваля - претеглих се и съм приятно изненадана . Само да можех да тренирам както трябва Simple Smile ама не . Продължавам да бягам и да правя гимнастика .

# 80
Привет, Здравословни,

днес изчетох книгата Новата диета на Аткинс. С много неща от нея съм съгласна, но самият режим ми се вижда твърде кардинален 20 гр. чисти въглехидрати звучи плашещо (а и нещо не му разбрах примерните менюта Simple Smile) - може би са по-близки до американците, отколкото до нашата кухня - не че баничките са нещо хубаво де Simple Smile )

От няколко месеца се опитвам да сваля 5-6 излишни килограми, но вместо това се сдобих с нови 4-5 излишни. От известно време карам по режим на фитнес инструкторката Румяна, режимът й е страхотен - вкусен и здравословен, но очевидно при мен има някакъв проблем (все пак всеки организъм е различен). Поне в моя режим има доста въглехидрати и почти никакви мазнини (с изключение на малко сирене, кашкавал. яйца, меса и от време авокадо). Общо взето бих препоръчала режима на приятел..

Като компромисен вариант си мисля да продължа нейния режим, но да се акцентира върху мазнини, и да се избягват вгх. Наскоро четох от блога й, че самата тя минава на НВ-ВМХ

В такъв случай едно примерно дневно меню би изглеждало така (с оглед интелектуалната собственост на режима махам точните мерки) и само маркирам Wink

Закуска:
Омлет с 2-3 яйца + зеленчуци (и може би малко краве масло?)

2те малки Закуски за деня
ядки или сирене със зеленчуци (визираме салатните), или ядки с авокадо и или 1 варено яйце и 25 г сирене. Зеленчуци т.н. (Не знам някакъв плод? например диня, пъпеш, ябълка дали е ок)

Обяд
скумрия на скара или риба тон или месо (пилешко и свинско) и салата

Вечеря
Свинско / пилешко - на скара или със сметана

та горе долу как звучи?

# 81
  • Пловдив
mamaNinka, аз не разбрах ти в крайна сметка с режима на Руми отслабна ли?  newsm78 И изобщо интересно ми е да споделиш (извън факта, че наличието на повече В и малко М те притеснява) как сработи при теб.
Иначе менюто, предложено от теб, ми изглежда разумно. Ако плодовете не те разяждат, спокойно можеш да ги включиш като междинна закуска. Разбира се, в разумни количества (1-2 плода като ябълка, круша, праскова или купичка малки плодове).
Междинните закуски не са задължителни. Ако включиш повече мазнини в менюто си (както разумно си решила), твърде вероятно е да започнеш да издържаш повече време без храна и да не си гладна между основните хранения.  Peace

# 82
Режима на Руми е супер Simple Smile не бих искала да кажа нещо за него - като см. имам минуси от режима й, упражненията й са страхотни и със сигурност има ефект от тях - смятам да продължа с тренировките и живот и здраве може да се включа и към клуба й - по-горния примерен режим е на база нейния режим (при това от конкретно дневно меню), но просто с намаляване на вгх. за сметка на мазнините

а иначе гледам, че много се акцентира върху Омега - 3 и мултивитамините (предполагам че разтворимите за нищо не стават). Вие използвате ли тези добавки и кои?

Последна редакция: нд, 12 юли 2015, 14:33 от mamaNinka

# 83
Скрит текст:
Режима на Руми е супер Simple Smile не бих искала да кажа нещо за него - като см. имам минуси от режима й, упражненията й са страхотни и със сигурност има ефект от тях - смятам да продължа с тренировките и живот и здраве може да се включа и към клуба й - по-горния примерен режим е на база нейния режим (при това от конкретно дневно меню), но просто с намаляване на вгх. за сметка на мазнините

а иначе гледам, че много се акцентира върху Омега - 3 и мултивитамините (предполагам че разтворимите за нищо не стават). Вие използвате ли тези добавки и кои?
Само аз ли не разбрах от какво качи 5 кг?

# 84
  • SA
mamaNinka, на мен също ми изглежда добре менюто, което си запланувала.
В режима на Аткинс 20 грама въглехидрати се препоръчват само в първите 10 дни, след което постепенно започват да се увеличават. За да се храниш ВМ-НВ обаче не е необходимо да следваш точно този предложен план.
Мултивитамини мисля, че едва ли има смисъл да пиеш. Тук повечето пият вит.Д, но пък особено през лятото зависи доколко се излагаш на слънце. Според доста автори, ако ядеш 2-3 пъти седмично мазна риба, вероятно и от рибено масло като добавка няма да имаш нужда.

# 85
Скрит текст:

Само аз ли не разбрах от какво качи 5 кг?

мисля, че най-вече е от спиране на цигарите Simple Smile

kameloth - да неговата препоръка е 2 седмици на първто ниво послед 40 гр. въглехидрати доста повече време с тенденция за увеличаване и трети и четвърти етап където се намират оптималните за човек ВГХ, които са различни за всеки Simple Smile

ще опитам известно време да следвам по-горе посочената схема (разбира се с дневник) и ще пиша как е Simple Smile

# 86
  • SA
mamaNinka, имай също предвид, че Аткинс е писал тези правила за значително затлъстели хора, обикновено със здравословни проблеми. За такива, които са почти с нормално тегло и здрави, предполагам не е задължително да са чак толкова стриктни във въглехидратното ограничение.

# 87
аз като пия омега-3 и съм постоянно гладна
с витС и мултивитамини същата работа

магнезий, витД и витЕ пия и сега хром, че много се заглеждам по шоколадите  Whistling

# 88
Само аз ли не харесвам режимите на Румяна Илиева? Безумно гладни и глупави са, много малки количества храна, особено месо, яйца, сирене, кашкавал. Самата тя бях чела, че казва, че нарочно държи калориите на режимите толкова ниски, за да може тези, които ги следват, да си позволяват по някое изкушение (някое-друго парче шоколад и тн). Нещо не са й доизмислени според мен нещата. Не съм ги спазвала, но съм чела и имам наблюдения върху приятелки, които са ги спазвали. Не, че не свалиха - напротив, ама си умряха от глад.

# 89
Едно момиче изказа подобно на твоето мнение в съответната тема и разбира се стана мазало:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=857576.msg31195296#msg31195296

Общи условия

Активация на акаунт