Help!!! нуждая се от съвети, защото съм много объркана

• 5 074
  • 8
  •   1
Отговори
Здравейте, нуждая се от съвети, защото съм много объркана  Sad Не знам какво да правя, не знам дали вината не е в мен, вече не мога да преценя трезво...
Преди работех във фирма, където уж ме водеха към администрацията, но си вършех яка физическа работа. Роптаех, ядосвах се...на два пъти пострадах, травми от вдигане на тежко, но стисках зъби и оцелявах. Свикнах, но защо ли изведнъж реших, че е време да си потърся нещо по-добро, нещо по специалността. Е, намерих и напуснах старата си работа. А сега ...от две седмици насам живея в стрес, в съжаления, в неудовлетвореност. Вече не вдигам тежко, не се цапам, ходя официално облечена..и работя зад елегантно бюро в лъскав офис, а съм ужасно нещастна. Сблъсках се с лоши колеги, а обучаващата ме се държи с мен все едно съм боклук. Две седмици минаха, а още не ми е пуснала трудов договор. Чака сама да се откажа и да се махна. Постоянно ме поставя в позицията на аутсайдер, подиграва ме пред колегите и не ме въвежда в работата, а все повече ме обърква.
На фона на целия стрес ме мъчи и огромното съжаление, че напуснах другата си работа. Не можах да преценя нещата, подлъгах се и сега се чувствам ужасно. Вече няма връщане назад, но няма и път напред. Какво да правя? Нямам доверие в собствената си преценка, защото вече сгреших. Моля ви..посъветвайте ме!!! Има ли шанс да оцелея на настоящата си работа или да се махам? ooooh!
Споделете опит, на вас случвало ли ви се е подобно нещо? Как се справихте?

Последна редакция: пн, 13 юли 2015, 21:43 от AnMary

# 1
  • Ямбол
Заяви, че ако веднага не ти пусне трудов договор, ще извикаш инспекцията по труда и наистина го направи, ако все пак не ти пуснат.
Може също да кажеш, че очакваш уважение и човешко отношение.

# 2
  • София
Кофти шефове или кофти колеги може да срещнеш във всяка професионална област. Това, че си се сблъскала с кофти колеги в "лъскавия офис" не означава, че във всеки лъскав офис хората са такива. Нито че работещите физическа работа, както в първата ти фирма, непременно са готини и ти е приятно да работиш с тях. Затова:

1. Напусни новата работа, очевидно не е за теб.
2. Търси си друга работа по специалността, щом тази сфера ти е интересна. Все ще попаднеш на фирма с готини колеги. Или ще са скапани, но на теб вече няма да ти пука.
3. Не се обвинявай и самобичувай, това е само работа

# 3
Изчакай още малко. Във всичките си нови работи в началото съм била ужасно настроена и отчаяна, но после нещата се подреждаха. Не оставяй да те тъпчат, имай самочувствие, ако имаш база. Може сега да си в тестов период как ще се справиш за напред и нарочно да те тормозят.
 Костюм и бюро, са по-добре от тежка физическа работа, за жена!

# 4
Всяко зло за добро - казвам аз !
 В първата работа си се натоварвала физически, което не е добре за един администратор, а и не би трябвало дори да извършваш тежка физическа работа на този пост. Така че, отървала си се.
А относно новата работа - напусни. Щом не се държат добре с теб и не си спокойна и удовлетворена, това не е твоето място.
Ще дойде един хубав ден, в който ще намериш подходящата работа, сигурна съм. Просто за да се случи това, трябва да преминеш през няколко такива работи, за да оцениш истинската, подходящата и удовлетворяваща те почти по всеки един критерии !

След бурята винаги има слънце и дъга и след тъмното - светлина ! : ))

# 5
Здравейте, нуждая се от съвети, защото съм много объркана  Sad Не знам какво да правя, не знам дали вината не е в мен, вече не мога да преценя трезво...
Преди работех във фирма, където уж ме водеха към администрацията, но си вършех яка физическа работа. Роптаех, ядосвах се...на два пъти пострадах, травми от вдигане на тежко, но стисках зъби и оцелявах. Свикнах, но защо ли изведнъж реших, че е време да си потърся нещо по-добро, нещо по специалността. Е, намерих и напуснах старата си работа. А сега ...от две седмици насам живея в стрес, в съжаления, в неудовлетвореност. Вече не вдигам тежко, не се цапам, ходя официално облечена..и работя зад елегантно бюро в лъскав офис, а съм ужасно нещастна. Сблъсках се с лоши колеги, а обучаващата ме се държи с мен все едно съм боклук. Две седмици минаха, а още не ми е пуснала трудов договор. Чака сама да се откажа и да се махна. Постоянно ме поставя в позицията на аутсайдер, подиграва ме пред колегите и не ме въвежда в работата, а все повече ме обърква.
На фона на целия стрес ме мъчи и огромното съжаление, че напуснах другата си работа. Не можах да преценя нещата, подлъгах се и сега се чувствам ужасно. Вече няма връщане назад, но няма и път напред. Какво да правя? Нямам доверие в собствената си преценка, защото вече сгреших. Моля ви..посъветвайте ме!!! Има ли шанс да оцелея на настоящата си работа или да се махам? ooooh!
Споделете опит, на вас случвало ли ви се е подобно нещо? Как се справихте?

Здравей мила, моят съвет е да намериш друга работа и тогава да напуснеш тази като зашлевиш силно подигравчийката, неможе да те изгони дисциплинарно нито да ти навреди тъй като нямаш трудов договор.Вярно е че такива боклуци има навсякъде по света и че у нас в БГ са дори овече, но човек дори да умира трябва да си цени гордостта, щом работиш в офис вероятно притежаваш и добро образование така, че няма да ти е чак толкова трудно да намериш нещо по твоята специалност и да ходиш на работа без притеснение.Не си струва да те тъпчат разни боклуци, а щом си вече 2 седмици без договор малко ме съмнява да ти извадят такъв изобщо.Търси друго а на тези им бий дузпата.Няма смисъл да те дразнят и унижават, здравето не струва колкото заплатат която ще ти дават.Успех.

# 6
Здравей, СиNдИ. Съжалявам за разочарованията ти от новите колеги. Аз на твое място също щях да съм много притеснена. Мисля, че за да земеш правилното решение, първо трябва да се успокоиш. Аз бих постъпила така - вземам един лист и написвам на него всички отрицателни и положителни черти на новата ми работа. На друг лист пиша всички проблеми в живота си, нерешени към настоящия момент. Правя анализ - ако напусна или остана на работа, ще се решат ли някои от проблемите ми или ще се задълбочат. Ако везните наклонят в посока напускане, напускам. Ако е обратното, ще потърси някакъв начин да стопля отношенията с новите колеги.

# 7
Здравей, СиNдИ,

На много от нас се е случвало да сменят работата и след това да имат съмнения дали са направили правилния избор. Напълно нормално е! Знай, че всяка промяна е трудна в началото и че каквото решение вземем, то обикновено е за по-добро. Дори и в момента да не ти се струва така.

Съгласна съм със съвета на Десислава Ф. Дончева- опитай се да се успокоиш и на един лист напиши обективните плюсове и минуси на сегашната ти работа. Също така помисли след периода на обучение изпълнението на твоите задължения дали ще е свързано пряко с обучаващата те сега персона или не.

Конкретно по твоето питане:

1. Дали имаш шанс да оцелееш на сегашната си работа- разбира се. Струваш ми се силно и отговорно момиче. Ако вътрешно си убедена, че тази работа ти харесва и искаш да я работиш- не позволявай на другите да вземат решения за живота ти вместо теб. Ако поискаш да се махнеш, нека да бъде по ТВОЕ желание, а не заради 'шантаж' от сегашните ти колеги.
Моя приятелка бе започнала нова работа (мечтаната за нея) и имаше колеги, които в продължение на 2 години нито я поздравяваха, нито отразяваха нейното присъствие. Е, тя не се отказа заради тях, а заради себе си продължи да се развива в желаната област и в момента не съжалява. Тези, които не я приемаха, напуснаха Simple Smile Никой не е вечен и/или незаменим.

2. Дали и на други се е случвало и как сме се справили?
Аз лично два пъти съм сменяла работата си, без да имам друга подсигурена. И двата пъти съм изпадала в периоди на "дали не беше по-добре да си остана на старата работа" и "сигурно съм била луда да напусна, сега трябва да намеря начин да се върна обратно".  Rolling Eyes В единия случай дори се върнах на старото място, издържах няколко месеца и отново напуснах  Sunglasses  Осъзнах, че няма случайни неща. Ако не затворим една врата зад себе си, няма да имаме шанса да видим другата, отворена пред нас. От позицията на времето мога да кажа, че не съжалявам за взетите решения и че всяко едно е било крачка към по-добро бъдеще и случване на неща, за които не съм подозирала, че са възможни.

Желая ти късмет!

# 8
  • Варна
Не споменаваш "обучаващата" ти дали ти е началник или само те обучава. Ако тя е големия шеф , по-добре не си губи времето и се махай.
Ако е просто някой на малко по-висока позиция или по-отдавна на тази работа, би могла да се опиташ да си извоюваш своето място и да отстояваш позициите си. Особено в по-голяма фирма, не можеш да се надяваш, че всички ще са супер готини, положително настроени към теб и склонни да ти помагат. Трябва и ти да се бориш и да се доказваш.
Аз лично не съм склонна да бягам от такъв тип проблеми, но ако наистина човекът, с който не се разбираш е управител/собственик е безмислено да се опитваш да променяш ситуацията.

Общи условия

Активация на акаунт