Наказвате ли порасналите си деца?

• 34 582
  • 960
  •   1
Отговори
# 645
  • където ми харесва
Добре, дайте ми пример, какво според вас значи, детето да репликира/отговаря, моля!

# 646
  • София
децата търсят свобода първо спрямо родителите си, защото те са тяхното най-близко обкръжение. Наказанието е начин на упражняване на власт, а не толкова на справедливост. Ако нямаш власт, какво наказание ще наложиш? Ще наложи, ама грънци! И не е задължително властимащият и оттам наказващият да е справедлив спрямо другия, той си гледа как да е справедлив първо спрямо себе си.  Най-лесно се упражнява власт върху малко дете - дори физически можеш да го надвиеш, да го хванеш под мишница и да го отнесеш.

Ами, и едно "няма!" пак е репликиране. По-големите започват с "нямаш право да ми казваш" или "това е моят живот, оставИ ме". Но това вече за пуберските изпълнения в диапазона и на пълнолетието. А може и да не репликират, просто да се врътнат и пак да направят каквото си наумят.

# 647
Добре, дайте ми пример, какво според вас значи, детето да репликира/отговаря, моля!

Мислех, че е очевидно и няма нужда от обяснение.

1. Нетърпелив, агресивен или пасивно-агресивен тон.
2. Несъгласие, но без конструктивно решение вместо твоето. Несъгласие заради самото несъгласие.
3. Евентуално използване на тарикатски, махленски или други типове заучени клиширани фрази.
4. Eye rolling.

Последна редакция: ср, 12 авг 2015, 14:12 от The Siren of Titan

# 648
  • София
И? Какви са точно наказанията за това?  Laughing

Ох, ама как си се намериха Jesus-а и TST, идеално, идеално  Heart Eyes

# 649
  • София
примей дай, пример! Не описание!

Като чуя това с конструктивно предложение, особено за 5-6-годишно дете, се чудя кой е детето.

# 650
Ох, ама как си се намериха Jesus-а и TST, идеално, идеално  Heart Eyes
Нали?  Grinning
Jesus-а не препоръчваше ли шамаротерапия в невръстна възраст като възпитателен метод?

# 651
.

Последна редакция: ср, 12 авг 2015, 14:22 от Касита

# 652
  • Куциндрел
Би трябвало едно дете на 15-16 да знае как да отговаря и какъв тон да държи на родителите си и най-вече какво думи и изрази да НЕ използва. Това се учи още от проговарянето на детето.
За мен е нормално то да влиза в спорове с родителите си.

Спомням си като бях на около 13-14 имах неблагоразумието да кажа на баща ми - "мамка ти". Такъв цигански шамар изядох от майка ми, че 2-ри път не съм си и помисляла да използвам такива думи, а мен почти не са ме тупали като дете.
Спорила съм като тийн с родителите ми, говорила съм на въпреки и напреки, но никога не съм си и помисляла да минавам някаква граница и сега съм така - меря си приказките като общувам с тях.

# 653

Като чуя това с конструктивно предложение, особено за 5-6-годишно дете, се чудя кой е детето.
Имах предвид за 15-годишно. Като не е доволно, може да каже какво иска в замяна, а не просто да недоволства.

Но и на пет, ако му дадеш няколко опции, може да избере какво да прави, вместо само да се муси.

# 654
  • най-шареното място
По темата, понеже наблюдавам понякога, изнервени родители как наказват за всичко, едва ли не, та искам да попитам. Вие, бихте ли наказали тийнейджъра си, за това, че ви отговаря? Мисля, че ме разбирате какво точно имам предвид под "отговаря" Simple Smile
Никак. Веднага ще регистрирам неприемливо поведение. Не мълчаливо. Wink
После ще търсим приемлива алтернатива.
Тросване, държане на тон и т.н не приемам. Не смятам, че помагат на самото дете.
Но отстояването на собствено мнение е друго. Има кога да се подчиниш без да мислиш и кога да бъдеш част от решенията. Да не се налага да искаме подчинение, че тогава нещата са критични /опасни/.

# 655
  • София

Имах предвид за 15-годишно. Като не е доволно, може да каже какво иска в замяна, а не просто да недоволства.

Но и на пет, ако му дадеш няколко опции, може да избере какво да прави, вместо само да се муси.

Към момента ти не си имала 15-годишно, така че можеш да се ограничиш с примери с твоето дете. Това и те питаше Адел, за примери от отношенията с детето ти, а не хипотетични.

# 656
Приканвам модератори и администратори да помислят за варианта заковани теми на определени персони като от типа на "В кухнята на ...", където който иска да си дискутира с тях, извън обсега на масовите теми.
Защото ако още една тема биде налазена по такъв ужасен начин от Мамасита, ще приканя към масово форумско харакири.
Чес`но.

# 657
  • където ми харесва

Мислех, че е очевидно и няма нужда от обяснение.

1. Нетърпелив, агресивен или пасивно-агресивен тон.
2. Несъгласие, но без конструктивно решение вместо твоето. Несъгласие заради самото несъгласие.
3. Евентуално използване на тарикатски, махленски или други типове заучени клиширани фрази.
4. Eye rolling.
С други думи, всичко това, което и ние сме правили като пубери. Сори, ама аз за въртене на очите (жест, изразяващ досада и несъгласие), не пращам в стаята. За заучени реплики също. До сега агресивно отношение не се е проявявало пред мен, но несъгласие с моите думи/действия-да. Не намирам за нужно да наказвам, но както казах и по-назад-говоря, обяснявам, показвам. За момента отговарянето си е чиста проба пубертет и не предизвиква в мен желание да се доказвам като главнокомандващ и единствен с власт!

# 658
Kaто започне да ми отговаря нагло, да върти очи, да се дуе и да се опитва да ме въвлече в безсмислен спор, просто се старая да не се поддам на желанието да избухна, ами да не му влизам в тона. Повече от два-три дни не може да издържи в тази роля и му се иска да си говори и общува нормално и тогава с готовност откликвам, все едно нищо не е било.
Няколко пъти се е изкушавал да бъде по-груб от допустимото и да държи тон, който нито едно дете не следва да държи на майка си и е бил своевременно порязван, да си знае мястото в йерархията.

# 659
За момента отговарянето си е чиста проба пубертет
Оправдавай, оправдавай... на 2 годинки като се тръшка, оправдаваш с това, че е на 2, на 5 същото, на 10 същото, на 15 същото. На 20 същото, на 30 същото, на 50 същото. Ти да не мислиш, че дете, несвикнало да те уважава, изведнъж ще започне да те уважава само защото хормоните му са се регулирали?
Възпитанието и хормоните нямат връзка помежду си. Едното не влияе на другото по никакъв начин.
Ако възпитано дете влезе в пубертета, то ще продължи да бъде възпитано, просто ще реагира по различен начин на дадени неща, но ще запази добрия тон.

И дъщеря ми уж е в пубертета, но през ум няма да й мине да се държи неуважително с мен. А не е свитичка или нещо от сорта, поставя на мястото всеки, който реши да й прекрачва границите.

Общи условия

Активация на акаунт