Наказвате ли порасналите си деца?

• 34 560
  • 960
  •   1
Отговори
# 705
  • София
не знам, да ти кажа, то трябва да има човек и от другата страна, не може да е едностранно. Малко ли случаи има, в които все по сходен начин възпитавани, а едно дете признава авторитет, друго хич.

# 706
не знам, да ти кажа, то трябва да има човек и от другата страна, не може да е едностранно. Малко ли случаи има, в които все по сходен начин възпитавани, а едно дете признава авторитет, друго хич.
тук си казва думата комбинацията от гени, по мое мнение

# 707
  • София
именно. Колкоото и да си приказваме, че всичко се възпитавало, че децата бял лист и дрън-дрън, за мен си е наистина дрън-дрън. Възпитаваш, ама до някаква невидима граница, както макар и грубо се изрази ББ навремето, зависи и от материала. От крушата ябълка не можеш да направиш.

# 708
Заведох децата на пица в заведение с площадка

# 709
... Малко ли случаи има, в които все по сходен начин възпитавани, а едно дете признава авторитет, друго хич.

Децата не се правят по калъп, всяко едно е отделна личност и при всяко важи различен подход. Това че 2 деца се възпитават по един начин не значи, че ще има ефект и при двете. Там е ролята на родителя, като види, че този подход не действа - търси и прилага друг, който действа.

# 710
  • най-шареното място
И защо? Понеже ти е срамежливо детето? Аз не бих го наказала. Дори не бих се ядосала. А защо ти не слезе?
+ много Simple Smile

# 711
  • София - Рим и обратно
Не съм съгласна с Адел. Срамежливото дете е било толерирано, за да остане такова. А това не е услуга за самото дете. Гледам ги такива - стават на по 7-8 и още се крият зад майките си и надничат като зверчета, а родителките им с едни такива извинителни усмивчици ги придържат "ох, нали я/го знаеш..." Ами не е ок. На тая възраст вече трябва да умеят да общуват. Моите, тъкмо проходили ги пращах за сладолед, вода или солети до магазинчето на площадката. Никога не са имали задръжки в общуването.просто го имаха за нещо напълно естествено, защото ги пусках да го правят от бебета и им беше супер интересно. Още преди да станат на възраст, в която да се срамуват.

Но пък с наказания изобщо няма да стане, де.

# 712
  • София
... Малко ли случаи има, в които все по сходен начин възпитавани, а едно дете признава авторитет, друго хич.

Децата не се правят по калъп, всяко едно е отделна личност и при всяко важи различен подход. Това че 2 деца се възпитават по един начин не значи, че ще има ефект и при двете. Там е ролята на родителя, като види, че този подход не действа - търси и прилага друг, който действа.

Основните морални и възпитателни методи са все едни и същи. Не можеш да имаш различно отношение към едно и също поведение. Ако едното дете лъже и санкционираш, трябва да санкционираш и лъжата на другото дете. Иначе се получава това, от което много братя и сестри се оплакват - на единия се прощава какво ли не, а на другия почти нищо.

Такива срамежливи деца на 7 тръгват в първи клас и се налага да си намерят място под слънцето, включително да се пресрамят да отидат до лавката и да си купят нещо. Никой не се оставя ей така, от срамежливост да умре от глад. Или друго нещо - трябва да се купи хляб за всички вкъщи, обаче детето се опъва и не ще. Е, какво, ще остави всички без хляб ли? Човек си надвива на срама, ако има достатъчно силен мотив, бил той положителен или отрицателен като отенък.

# 713
  • най-шареното място
Обаче санкцията и стимулът са според детето. Wink

# 714
  • София
нали, както се казваше в един филм, "ще контузва анонимника с риза". Simple Smile

# 715
Основните морални и възпитателни методи са все едни и същи...

Не е вярно. Жалко, че още има родители, които се заблуждават в това.

# 716
  • най-шареното място
Основните морални и възпитателни методи са все едни и същи...

Не е вярно. Жалко, че още има родители, които се заблуждават в това.
Мислиш, че има и нови, или че се прилагат избирателно?

# 717
  • София
какво, човече, към едното дете моралните норми са едни, а към другото са други? На кое дете е разрешено да лъже и на кое не? Не за друго, да знам дали да разреша на някое от моите да лъже и по какви критерии.

# 718
  • където ми харесва
Кафе, с кое по-точно не си съгласна с мен? Аз казах, че трябва да се работи с детето, за да преодолее срама си, а не да се наказва. Ти по-обяснително си написала същото...  Laughing

# 719
Вие това "наказание"го изкарахте все едно е някакво супер садистично  Laughing
Да не поиска само да си купи сладолед и аз да му кажа, че в такъв случай няма да получи сладолед, и през ум нямаше да ми мине да го характеризирам като наказание, преди да прочета тази тема.

Изглежда аз ежедневно прилагам супер сурови наказания  newsm78 Например дъщеря ми като не иска да си намаже сама филийка с масло ѝ казвам, че явно не ѝ се яде достатъчно (каквото бих казала и за сладоледа от примера), но не хуквам аз да го правя вместо нея.
След няколко пъти рев откри, че и сама може да го направи. И така за много неща.

Заведох децата на пица в заведение с площадка

Много добре си излязла от ситуацията.
Иначе за мен подстригването на сесричката е нещо абсолютно недопустимо и не бих реагирала изобщо толкова меко. За наказание не знам, но щеше да има голяма караница.

Общи условия

Активация на акаунт