Енгин Акюрек в „Kara Para Aşk”, нови и стари проекти – Тема 315

• 58 023
  • 727
  •   1
Отговори
# 330
Нито един от предходните герои на Енгин не беше принуждаван от любимата си да се откаже от професията, от себе си.
Мустафа Булут продължи да управлява имотите на баща си така, както беше подготвян за това през годините. Част от приходите, обаче, отдели за благотворителност (кухня за бедните).
Керим заработи като ковач, с помощта на баща си си устрои работилница, където вече не беше калфа или работник на някого, а майстор-ковач.
Тек беше готов да последва Ейлюл на континента, на голямата земя, където можеше да продължи да бъде карикатурист - това, с което си изкарваше хляба. Не с онези играчки от плавей и табели за приятелите му от острова.
Но Йомер беше заставен да се откаже от професията си именно от "чевеколюбивата" Елиф, която включваше човеколюбието си според това какво иска в даден момент. Според моментните и настроения той трябваше "да бъде или да не бъде"... просто трябваше да се подчини на нейните виждания за правилно и неправилно... пуркоа, бе, джанъм?  Shocked Чунким тя беше непогрешима през цялото време...  newsm09

# 331

Цитат
Чунким тя беше непогрешима през цялото време
Няма някой, който да не го е забелязал, предполагам..
Противоречивото поведение на инатливата коза..
Умният и влюбен мъж поставя любимата жена на първо място и после и дава възможност, тя да разбере себе си.
Толкова се смях на Елиф, като в разстояние на минути говори едно и почна да върши друго..и пресмехулно-питащия поглед на Йомер..
Защо обаче е влюбен точно в нея?Ами защото си я харесва и му е хубаво...До кога, никой не знае...

# 332

Гледам тази снимка, която е "изрязана" от оригиналната и този огромен чадър...  и се "зарових" в снимки с фенове...
Толкова са много и по всяка вероятност сме ги виждали, макар, че на мен ми изглеждат малко непознати.
И те са правени в заведение  с огромни чадъри / чисто съвпадение - чадъри има навсякъде /.

Скрит текст:

Марица  Two Hearts с удоволствие бих изгледала един сериал по твой сценарий... ама  подбери и актьорите така, че  да са любимци на всички - сакън да не поканиш в главната роля някой когото мразя ... принципно. Шега - въпреки, че имам едно-две имена  предвид...
Сега сериозно по темата -
Цитат
не беше принуждаван от любимата си да се откаже от професията, от себе си.

Професията е ценна тогава - когато ти носи удовлетворение... Започнеш ли да налагаш правомощия които законово не можеш - по-добре напусни, иначе предаваш първо себе си, после принципите си, после и самата професия. Дадох ти пример с двамата лекари...
Ти се хванала в Елиф и не пускаш... Ами пусни и виж нещата  отгоре.

Одобряваш ли постъпките на жената на Али - прегази всички човешки и професионални принципи, лъга и маза, открадна флашката, предаде "колегата и човека Хюсейн" в името на семейството и после ... дим да ги няма...

Какво попита Йомер Елиф - "С мен ли си, каквото и да направя?" - Да, беше с него. Той какво направи - отиде да ...  премахне физически Таййар.  Това, че не беше пряк убиец - не го оправдава. Да, бяха и девремите с него...и подготвиха всичко. Но те са учили друго в Академията - залови престъпник и го предай на правосъдието. Правомощията са до тук. Оттам насетне си извън закона. И браво на СЦ, че показаха без страх - уродливата правосъдна система / макар и само на кино, но я показаха/. Показаха властта на парите.

Да оставим сериалите - там историите са къде взаимствани, измислени, адаптирани... нека видим реалността.
Колко хора чакат  за  трансплантации и се надяват за живот? Колко сметки има открити за набиране на средства за лечение някъде в чужбина? Ако се касае за дете - винаги си пускам левчето. 
Сега да  задам един казус - Ако си лекар и имаш двама пациенти - и двамата са умирающи младежи. Единият е в мозъчна смърт т.е. няма да се възстанови, другият е на изкуствено сърце / примерно/. Близките на първия отказват да "спрат" апаратите поддържащи изкуствено жизнените функции и чакат естествената смърт. Другият - времето му изтича. Какво ще направиш  ако си лекар ? Ще спреш ли апаратите и ще кажеш, че смъртта е настъпила  естествено и ще спасиш  друг живот, или ще бъдеш професионалист докрай и ще загубиш и двамата ?
Ако направиш първото - ще си спасил живот, но ще си погазил клетвата си на лекар и морала си на човек, ако направиш второто - ще загубиш два живота, като си имал възможност да спасиш единия.

Йомер прегази закона и морала си - и спаси света от злото Таййар. Но унищожи част от себе си. Затова казвам, че човек на който единствената му цел е да спасява света от злото - ще види възможността да го направи пак, въпреки, че ще  погубва себе си. И се радвам, че успя да разбере какво точно му е "казала" Елиф със заминаването си... Нужни му бяха 3 месеца за да проумее.

# 333
  • Пловдив

Нито един от предходните герои на Енгин не беше принуждаван от любимата си да се откаже от професията, от себе си.
Мустафа Булут продължи да управлява имотите на баща си така, както беше подготвян за това през годините. Част от приходите, обаче, отдели за благотворителност (кухня за бедните).
Керим заработи като ковач, с помощта на баща си си устрои работилница, където вече не беше калфа или работник на някого, а майстор-ковач.
Тек беше готов да последва Ейлюл на континента, на голямата земя, където можеше да продължи да бъде карикатурист - това, с което си изкарваше хляба. Не с онези играчки от плавей и табели за приятелите му от острова.
Но Йомер беше заставен да се откаже от професията си именно от "чевеколюбивата" Елиф, която включваше човеколюбието си според това какво иска в даден момент. Според моментните и настроения той трябваше "да бъде или да не бъде"... просто трябваше да се подчини на нейните виждания за правилно и неправилно... пуркоа, бе, джанъм?  Shocked Чунким тя беше непогрешима през цялото време...  newsm09

Да не преиначаваме нещата. Може ли да се откажеш от нещо, ако сам не искаш да направиш това. Не е вярно, че Йомер беше "заставен". От кого ли? Няма такова нещо в превода, нито като подтекст. Той направи сам своя избор. Да, Мелике му подсказа, Мерт с неговото "започнах от нулата". Колието при ювелира - символична подсказка... Е, решението си взе сам.

# 334
Безпредметно е да продължавам да обяснявам какво му е сбърканото на сериала, явно. Simple Smile))) Изпълнението на желанието е над всичко. Има ли значение какво ще струва то на този, който трябва да го изпълни или е потърпевш от изпълнението му? Simple Smile)) Ако да извиеш ръцете на някого и да прекършиш волята му за да удовлетвориш собствените си желания се нарича любов и е оправдано... Честито на Елифчетата. Simple Smile

# 335
  • Пловдив

Но Йомер беше заставен да се откаже от професията си именно от "чевеколюбивата" Елиф, която включваше човеколюбието си според това какво иска в даден момент. Според моментните и настроения той трябваше "да бъде или да не бъде"... просто трябваше да се подчини на нейните виждания за правилно и неправилно... пуркоа, бе, джанъм?  Shocked Чунким тя беше непогрешима през цялото време...  newsm09

Естествено. Това са различни истории. Йомер например нямаше пари и помощ от баща... Сам се справяше, дори помагаше на "бедния" си брат. Утре ако Енгин изиграе герой изцяло зависим от жена например - ще го отречем ли. Всеки образ си е своеобразен. Защо трябва да си приличат? Направо недоумявам за подобни сравнения на различните му герои. Може обаче да харесваме различните типажи герои, като мъже, повече или по-малко.

# 336
Казах последната си дума в обсъждането на КРА.  smile3505 Вече можете на спокойствие да продължите да изживявате безусловната любов.

# 337

spam2 За всички на които им е жегаво... освен Елмерски коктейли ...

Скрит текст:

# 338

newsm51
Извинете, кого прегръща тук Йомер: Покахонтас или Харка - синът на Вожда...?
А сега сериозно...
Маричке, Барисеа, размазахте ме от кеф тия дни с постовете си! Направо ми подействахте като балсам в тази жега, от която не ме спасява дори Троянският балкан, където е 35 градуса на сянка! С прекрасните си анализи ми напълнихте душата. Съгласна съм 100% с написаното от вас, възхищавам се на търпението ви да продължавате да осмисляте цялото това безсмислие и да си обясните защо някои от нас останаха меко казано неудовлетворени от КРА. И никак даже не е „безпредметно”, Маричке, недей така...Много ме радва и това, че неотклонно се придържате към темата,   защото, четейки, забелязах, че в един момент имаше опасност тя да се превърне в Стената на плача и да се наложи да сменяме заглавието й. Добре че се намеси Аурелия!
Та сега и аз по темата: Не е нужно Керем Чатай да ми казва, че в основата на всяко художествено произведение стои конфликтът. Измислил го е още Аристотел. И оттогава насам всеки филм/сериал/ следва три-актовата структура Начало-среда- край. Всичко е регламентирано. Малко са примерите в световното кино, когато тя се нарушава и резултатът в повечето случаи е съмнителен. Както стана с КРА. Още в самото начало ми направи впечатление, че структурата и законите за изграждане на образи в сериала са сбъркани и това се доказваше с всеки следващ епизод. Оттук идват всички недостатъци. В началото тръгна добре: запозна ни с централните герои, показа обстановката, където се развива действието, създаде определена атмосфера и предразположи към това, което ще се случи: постави основната цел пред героя Йомер: „нито един убиец да не остане ненаказан като убиеца на баща ми”. Ето това беше заложено в героя. Основният конфликт е налице, знаем и целта...Хубаво, но защо после тази цел се измести? Разми се, когато се намеси любовта, превърна се в едно нескончаемо усукване и нагаждане от страна на героя към капризите на неговата дама на сърцето. Т.е. вместо любовта да му подейства благотворно, да го извиси, тя започна да руши устоите му, същината му, да му пречи на професията. Сценарият се напълни с конфликти заради самите конфликти – а те трябваше да са обосновани от характера на  героите, които са плътта и кръвта на всеки сценарий. Характерите са най-най-важното нещо, а нашите тук не са просто противоречиви, а нелепо нагласени.
Но за мен още по страшното е, че филмът даде грешни отговори на зададените конфликти и въпроси. Героите се люшкаха в неочаквани посоки и се мятаха в несвяст подобно ръцете на Туба Б. Т.е. епизодите бяха фрашкани с добре познати трикове и „изненади” /уж/ с цел да се задържи интереса на зрителя. Към „безусловната” любов с толкова много условия, както казва Маричка. Човечеството от най-древни времена се упражнява на тази тема. Нямаше нищо лошо и нашите сценаристки да дадат своя дан. Но любовта, която ми представиха, не ми хареса. Даже ме отврати. Признавам й на Елиф, добре изработи Йомер. Да, точно, изработи го сам да пожелае да се откаже от професията и го ожени за себе си. Защото любовта е много неща, но не е обезличаване на личността и подчинение, не е унищожаване на свободната воля, не е търсене на лично спокойствие, на „малката” правда. Тя не взема от теб, а привнася, обогатява те.Не е потъване . Аз не видях духовни качества в този сериал у героите, а просто страст, облечена в шумящата коприна на "голямата любов", която се тръбеше наляво и надясно. И много много други неща не видях, а гледах до края с надежда да се случат. Сценаристките постоянно отразяваха Йомер и Елиф един в друг, наистина в търсене на щастлив край, който обаче скърпиха криво-ляво. Необосновано. Защото Елиф търсеше герой, а получи послушко. Приоритетът бил „семейството, любимата, евентуалното дете...” и т.н. Извинявайте, ама професионалистите нямат ли семейства,  по-малко ли обичат? Нямат ли и те деца. Елиф получи друг човек със същото име Йомер. Е, това ли е любовта? Йомер предаде себе си, предаде и системата, в която е вярвал и за която е работил. Това са сериозни неща. А сценаристките решиха проблема елементарно. Ами ако всички постъпят така? Животът не е игра на любов по време на престъпност и противниците не са измислени от двете бамбини. Те са реални, а Йомер беше омаломощен, остана без инструментите си да се бори с тях. Песимистично ми звучи този финал, макар че някои видяха в него хепиенд.
И последно: Да, филмите не се състезават за Нобелова награда, техните награди са други, но най-важната от тях е СЪРЦЕТО НА ЗРИТЕЛЯ. Няма по-голяма.

Последна редакция: вт, 28 юли 2015, 16:59 от loveofmine

# 339
Цитат
Цитат
Приоритетът бил „семейството, любимата, евентуалното дете...”
и т.н. Извинявайте, ама професионалистите нямат ли семейства,  по-малко ли обичат? Нямат ли и те деца.

loveofmine Two Hearts според правилата има два вида цитати. Първият е с посочване на автора и акцентиране на мисъл върху която се правят съответни разсъждения  или се дава отговор и  вторият е този, който съм използвала /без посочване на автора/ със същата цел.

Просто "взети" думи от друг пост - и вмъкнати в собствен пост - е унищаващо и иронизиращо чуждото мнение.

Има прекрасно обяснение за опцията  - ползване цитат. Може да си опресните знанията на съответната страница на Форум БГ мама.

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=4829.0;topicrefid=19

За да разберат и останалите  - цитатът в  синьо е мое мнение. Не желая да бъде използвано, след като не е  цитирано според правилата и не е отговор към автора му.

Скрит текст:
Честно казано не зная в какво ново превъплъщение бих искала да видя Енгин - като Мустафа беше синът поел бизнеса на богатия си баща - но накрая участваше наравно с любимата си в нейния проект; като Керим беше с "обикновена" професия на ковач, отвреме-навреме съвместяващ и сервитьор в кухнята на жена си,  въпреки дипломата си на бизнес мениджър; като Тек - беше художник - карикатурист - последвал мечтата си да бъде с любимата си; като Йомер - полицай...отново последвал любимата си...

Оказва се, че всички представени ни от Енгин мъже - поставят на първо място любовта си пред професията...
Истински щастливи точно със жените на живота си...

Мустафа - разливащ супа, но със сина си на ръце - до Нарин
Керим - зареждащ, сервиращ, готвещ, но - до Фатмагюл
Тек - тръгващ смело без да може да плува, но - устремен към Ейлюл
Йомер - правещ засега ремонт, но - до Елиф и мечтата "Масал"

Сетих се още нещо - Йомер не се отказа от професията си, а от местоработата си... както се видя.

И друго ми минава през ума - какво значи да останеш в една професия...
За да бъдеш лекар, полицай, архитект, инжинер... трябва да учиш години наред... Но ако в един момент осъзнаеш, че принципите ти и собственото ти човешко достойнство са застрашени - точно от тази професия... отказ! Защото останеш ли - неминуемо ще минеш на другата страна.

Да вземем например - двамата лекари - главният лекар на болницата на Таййар и другият лекар, който Хюсейн отрови за не свидетелства /забравих им имената /... перфектни хирурзи...  Но, какво от това - в професията са си, но в същото време са предали както себе си като човеци, така и нея.

За принципен човек като Йомер - това отказване от полицията в този момент от живота му - беше най-правилното решение.
Приоритетът беше семейството, любимата, евентуално детето... радвам се, че направи този избор...

Пък и видяхме накрая какво се случи - точно Елиф тръгна първа да се бори със злото...

# 340
  • Пловдив

И последно: Да, филмите не се състезават за Нобелова награда, техните награди са други, но най-важната от тях е СЪРЦЕТО НА ЗРИТЕЛЯ. Няма по-голяма.

Точно това получи КРА - любовта на зрителите от цял свят.

# 341
Цитат
Моля само без кардинални обобщения, ако може...  Peace Нека бъде например: "КРА получи любовта на голяма част от зрителите по цял свят", например. Аз също съм зрител, а моята любов сериалът не получи.  newsm03

# 342
  • Пловдив

Цитат
Моля само без кардинални обобщения, ако може...  Peace Нека бъде например: "КРА получи любовта на голяма част от зрителите по цял свят", например. Аз също съм зрител, а моята любов сериалът не получи.  newsm03

Кардинални са - доказано!

# 343
Безпредметно е да продължавам да обяснявам какво му е сбърканото на сериала, явно. Simple Smile))) Изпълнението на желанието е над всичко. Има ли значение какво ще струва то на този, който трябва да го изпълни или е потърпевш от изпълнението му? Simple Smile)) Ако да извиеш ръцете на някого и да прекършиш волята му за да удовлетвориш собствените си желания се нарича любов и е оправдано... Честито на Елифчетата. Simple Smile
Именно този вътрешен конфликт трябваше да се покаже – драмата на Йомер, колебанията му, борбата със самия себе си - и да бъде изведен в нравствено-философска категория. Не видях вътрешния строй на героя, метаморфозата беше повърхностна, нямаше конфликт на ценностите, търсене на собствен път, на идентификация...Той просто избра най-лесното...

# 344
Цитат
Моля само без кардинални обобщения, ако може...  Peace Нека бъде например: "КРА получи любовта на голяма част от зрителите по цял свят", например. Аз също съм зрител, а моята любов сериалът не получи.  newsm03
newsm51
И нека уточним на кой свят: на Третия свят...А той далеч не е целият...
Изобщо не ме интересува светът, който е дал любовта си на КРА. Той не е моят свят. Толкоз по въпроса. Не желая да ме причисляват към него и държа да се отбележи, че "любовта към сериала" не обхваща всички зрители. Много ли искам? Имам правото да не дам разрешение да ме поставят в един кюп с всички Елифчета. Моля.  Peace

Общи условия

Активация на акаунт