Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 38

• 80 980
  • 761
  •   1
Отговори
# 435
Veilet, не е така. Първо, ако се храниш правилно, няма изобщо да ти се покачва кръвната захар спрямо преди храненето. Правилно в случая означава спрямо твоята индивидуална инсулинова чувствителност. Щом се покачва, дори да е в рамките на нормалното, значи консумираш прекалено много въглехидрати за твоя организъм. И още едно уточнение: дори да е след хранене, захар над 8 - 8,2 е вредна за организма. И също не е нормално да ти се доспива след хранене, а си е точно признак за повишен инсулин - инс. резистентност се характеризира с продължителни периоди на повишен инсулин заради понижената чувствителност на клетките към глюкозата. При теб специално вероятно досега никой лекар не се е усъмнил за такова нещо, защото ти не напълняваш - наистина повечето хора с ИР напълняват, но има и едни 20-25%, които не напълняват, защото вече дори мастните им клетки са нечувствителни към инсулина. Но това са и хората, за които има най-голяма опасност от диабет. Разбира се, дали при теб е така, може да се види със съответното изследване - ОГТТ, а не просто захар или инсулин на гладно.

А гладът за сладко по време на цикъл е много масово срещан, като едното обяснение е, че показва липса на магнезий в организма. Не знам дали е така при всички.

# 436
И аз откакто намалих въглехидратите не ми се доспива и отдавна нямам такъв глад за сладко преди и по време на цикъл. Е, от време на време ми се дояжда сладко, но обикновено, когато съм изтощена.

# 437
На Хрома отзад пише, че е за нормализиране нивата на глюкозата в организма. Идея нямам защо ми го предписа. По- точно имам, но защо не ми каза да направя тест за ИР тогава? Глад за сладко имам много рядко, да не кажа само по време на цикъл. Преди него съм всеядна. Не знам, да хвана да направя и едно обременяване с глюкоза на своя глава ли?

# 438
Шоки, благодарско за разясненията, въпреки, че ни се разминават мненията по отношение на ИР. Аз самата меря захарни показатели и поставям различни видове инсулинови инжекции всеки ден и съм наясно със стандартните норми за организма. Simple Smile Колкото до доспиването, мен ми се доспива след всяко ядене, без значение какво съм хапвала. Сега по пътя на логиката, не може всяко ядене да е пълно с въглехидрати, нали? Не споря, нали сме във форум, за да си помагаме с обмен на мнения и търсене на Истината. Дъждавен поздрав!!! smile3525

# 439
Доспивамето след хранене се нарича хранителна левкоцитоза ако не бъркам термина. Казват че ако се яде сурова храна не се получавало това а само от обработена и беше свързано с ензимите. Не мисля че доспиването след хранене е непременно ИР.

# 440
Вайлет, и предписанията за храненето на диабетиците не са правилни - налагат прекалено високовъглехидратно хранене, което да се компенсира с инсулин, който пък смъква захарта прекалено, така че трябва да се компенсира с още въглехидрати... И става порочен кръг. Затова вече има доста диабетици, които се хранят нисковъглехидратно (и високомазнинно) и успяват да спрат почти целия инсулин, освен бавнодействащия сутрин и вечер. Препоръчвам лекциите и книгата на д-р Ричард Бърнстайн за храненето на диабетиците. Той самият е с първи тип диабет от дете и след тежки усложнения променя храненето си и понеже тогава лекарите не му вярват, че е по-добре диабетиците да ограничават въглехидратите (те и досега не вярват), затова самият той на 50-годишна възраст започва да учи медицина, завършва успешно и сега лекува диабетици също много успешно. Wink

Дори при диабетиците първи тип (инсулинозависимите) е препоръчително храненето да е нисковъглехидратно - по две причини: 1) с времето често развиват инсулинова резистентност, така че стигат до съчетание на двата типа диабет - първи и втори; 2) дори когато имат добра инс. чувствителност, нисковъглехидратното хранене дава възможност да се контролират много по-лесно дозите инсулин и дори много пъти успяват да спрат напълно инсулина, който иначе се инжектира за храненията. Така намалява употребата на инсулин и убожданията. А високата употреба на инсулин, както и високото производство на инсулин от самия организъм при другите хора, само по себе си е рисков фактор за куп заболявания. Високата захар не е единственият проблем. Освен това с нисковъгл. хранене избягват хипогликемиите - захарта не пада рязко, защото не приемат конски дози инсулин.

Последна редакция: пн, 17 авг 2015, 08:31 от Cioccolata

# 441
Как може да се докаже, че човек има ИР?

# 442
Ами, често самите симптоми са достатъчни, защото изследването е гадно. Но ако държиш да имаш черно на бяло, тогава трябва да се направи обременяване с глюкоза - ОГТТ (орален глюкозо-толерантен тест). Изследва се задължително и инсулинът - и преди изпиването на глюкозата, и на първия и втория час след това. Кръвната захар се изследва също, разбира се. Ако се види само захарта, но не инсулинът, е напълно възможно да няма отклонение от нормите и да не се види, че има проблем.

Чела съм също, че ако имаш симптомите на метаболитния синдром, тогава може да се смята за доказано, че имаш ИР:
1. коремно затлъстяване
2. повишени триглицериди
3. понижен ХДЛ
4. високо кръвно

А също може да се смята за доказано, че имаш ИР, ако опиташ нисковъглехидратно хранене и се окаже, че успешно отслабваш с него.

# 443
Шоки, разбирам те, но нека споделя немската практика каква е. При диабет от първи тип немските лекари изписват хапчета, наречени Метформин- 2 пъти дневно и дозировка, според случая. При диабет втори тип се изписва инжектиране с инсулин. Според зависи от захарните показатели лекуващия лекар определя кой вид инсулин получава пациента и другото важно нещо е за какъв отрязък от време действа самия инсулин, така щото според този фактор раделяме и видовете инсулин: бързодействащ и бавнодействащ. Инсулина инжектираме по схема, определена от лекуващия лекар. Повече от ясно е, че всичко се води черно на бяло, за да може при следващ контролен преглед да се проследи реакцията на организма. Обикновено въпросните формуляри изпращаме по факс на лекуващия лекар. Моите наблюдения показват, че в първоначална форма на заболяването не всички лекари пробват лечение с хапчета, а веднага се нахвърлят върху инсулинови инжекции. Това ме кара да се замисля върху комерсиолността в днешно време и в медицината, за жалост. Ясно е като две+две, че за изписването на хапчета здравна каса заплаща една сума, а за инсулинова инжекция три пъти повече- това ме отвращава...Това вече не е медицина, а чиста търговия, за сметка на човешкото здраве. Отплеснах се доста от обсъжданата тема- извинете ме с моите излишни протести!!! Sad

П.П. Ах, да....щях да забравя за диетата при диабетиците. Лекуващия лекар обяснява и информира пациента за наличната диета, а сега е един друг въпрос кой колко я изпълнява. Лекарите тук не налагат мнение по-нататък, т.е. практиката е Свобода на мнението и Желанието на Пациента.

# 444
Мерси, Шоки.  bouquet
Гадно е, защото ти взимат венозно кръв 4 пъти или заради нещо друго?

# 445
Барелина, гадно е заради голямото количество глюкоза, което се люсва на екс. И часове след изследването - горе-долу на третия час, т.е. когато хората вече са си тръгнали за вкъщи, им пада захарта и се чудят как да се свестяват на улицата. Не всички, разбира се, но се случва.

Вайлет, разменила си двата типа - първи тип е инсулинозависимият, а втори е "старческият", при който се започва с Метформин. Wink И в двата случая обаче най-доброто решение е нисковъглехидратно хранене - заболяването се контролира най-успешно с него и най-добре се предотвратяват усложнения.

# 446
Шоки, като съм писала тип съм нямала в предвид медицински термин, а просто вид.... Laughing Виждаш, че при нас не се обръща голямо внимание на диетите, не се акцентува върху тях- ами, сигурно защото не могат да "дърпат" пари от здравна каса... Simple Smile

# 447
Ясно. 75 грама глюкоза изобщо не ми се видя много Crazy

Моят кум е със затлъстяване, явно диабет 2ри тип и в Токуда са му казали да почва Метформин или Глюкофаж. Те всъщност намалят глюкозата в кръвта и така се спира трупането на килограми ли?

# 448
Метформинът (Глюкофаж, Метфогама, Сиофор са все търговски наименования) подобрява усвояването на захарта в клетките и така наистина някои успяват да отслабнат, но не всички. Най-важно е да се промени храненето, а и също има значение да се сведе до минимум употребата на алкохол. Физическата активност също подобрява положението.

Вайлет, ясно ми е. То всъщност навсякъде е еднакво положението. Този доктор Ричард Бърнстайн, за когото споменах, е уникален случай. Самият той е с диабет тип 1 от дете, както писах, и си спазвал препоръките за храненето такива, каквито са - да избягва животинските храни, особено наситените мазнини, но по отношение на въглехидратите нямало ограничения. (Сега вече поне ги обучават кои въглехидратни храни са по-безобидни.) По онова време още нямало и глюкомери и инсулинът се дозирал съвсем на око, затова той често получавал хипогликемии от прекалено високи дози инсулин. Тогава се карал с шефа си. Laughing Понеже карал по този начин доста време - трийсетина години, развил усложнения от диабета. Но когато се появява първият преносим глюкомер, той го поръчва чрез съпругата си, която е лекар, защото тогава само лекари можели да го купуват. И започва да си мери захарта и да следи кои храни му я повишават. И така сам разбира, че по-добре контролира положението си, когато ограничи до минимум въглехидратите (тестено, сладко, картофи, ориз, плодове, дори някои зеленчуци). По този начин успява да подобри чувствително състоянието си и решава да сподели опита си с други диабетици - за целта се опитва да разговаря с ендокринолозите, но никой не му обръща внимание, защото по онова време Бърнстайн е инженер, още не е завършил медицина. Затова той пък решава да запише медицина. Sunglasses И така - завършва и открива клиника, в която започва да лекува диабетици, предимно първи тип като него самия. Един любопитен факт е, че точно Бърнстайн е "откривателят" на дозирането на инсулина, което на английски се нарича bolus - една доза бавнодействащ инсулин сутрин и/или вечер.

# 449

Момичета, добър ли е този селен,, NOW Foods Selenium,,?
      Досега сме вземали на ВАЛМАРК ,но ми казаха ,че този е по-добър

Общи условия

Активация на акаунт