Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 38

• 80 988
  • 761
  •   1
Отговори
# 420
Възможно ли е от хашимото да задържам течности и да ми се подуват краката ?

# 421
Възможно ли е от хашимото да задържам течности и да ми се подуват краката ?
Определено!

# 422
Май ми е време и аз да цопна при вас. Преди 8 месеца ме диагностицираха с Хашимото. ТСХ беше 2.9, ТАТ беше 1010, МАТ беше 30. Пих известно време Л-тироксин, но беше за кратко. Бях качила 12 кг за 3 месеца. Имах ужасно сърцебиене, изследвах сърцето, бях се подготвила за операция, но то се оказа здраво. Не ми се коментира как един "доктор" ми беше казал, че не е здраво и че е много страшно, и как ходех като призрак известно време. След като разбрах, че сърцето е здраво, взех да чета вашата темичка и реших да изключа глутена. И така вече 7 месеца. Резултата ми е 10 кг. надолу, ТСХ 2.28, ТАТ 730. МАТ се е вдигнал- 70 е, но имам усещането, че е от нерви- в последния месец се ядосвам страшно много. Ходих на ендо, тя каза, че при това ТСХ не вижда смисъл да пия тироксин, изписа ми селен и хром. На жлезата имам 2.5см. хипоехогенна зона, която предишния лекар беше сбъркал с възел. Каза да си пусна вит. Д, за да видим дали нямам дефицит. Идеята е, че болестта върви на добре. ТАТ пада, ТСХ- също. Аз се записвам в темата, за да ви благодаря, че ви има и дори без да знаете, пак помагате на хората!
Та така!
Хубав ден на всички и благодаря!

# 423
  • София
И аз се чувствам много отпаднала и като че ли пак повишавам теглото. Намалих Л-тироксина в горещите месеци и чакам есента да пусна ТСХ. На мен никой досега не ми е казвал за взимам нещо, освен тироксина. Като чета Goldengirl за глутена /по принцип съм запозната с него по друг повод/ се замислям, че набивам  доста хляб.

# 424
  • Buffyworld
Момичета  Hug

И аз другата седмица съм на преглед и ще споделя какво ми е казал докторът. Искам да попитам - Селенът има ли странични действия, може ли да се привикне до такава степен към него, че вече да не ти действа ? Колко дълго може да се пие ?

И да споделя - бях миналата седмица на море и много добре се чувствах - по цял ден релакс на плажа - нищо не ме е боляло, нито умора съм чувствала, нито нищо. Дори вечер ходех и на  фитнес, освен плуването през деня. Та  поне за мен си направих този извод - че човек като не е стресиран, като не мисли за работа, всичко е много по- добре  Hug

# 425
Да, и аз си мисля, че стреса и забързаното ежедневие оказва голямо внимание върху заболяването и съответно върху нас... Sad

# 426
Да, и аз си мисля, че стреса и забързаното ежедневие оказва голямо внимание върху заболяването и съответно върху нас... Sad
Да не забравяме и половинките си. Моето хашимото определено си ми е от там. Не, че нещо. Работата си е работа, без нея няма как - но всичко останало подлежи на "редуциране". Grinning

# 427
Ходих на ендо, тя каза, че при това ТСХ не вижда смисъл да пия тироксин, изписа ми селен и хром.
Имаш ли идея хром за какво е досега не съм го срещала като предписание.

# 428
Хромът най-често се използва за намаляване на апетита за сладко.

Към селена не вярвам да се привикне, но е възможно отначало да се усети по-рязко подобрение, ако организмът преди това е имал недостиг, а после, след коригиране на недостига, сигурно няма да има по-нататъшно подобрение.

# 429
Cioccolata, +1!
Тъкмо щях да пиша. Хромът ти е изписан тъй като имаш лек хипотиреоидизъм, а при него има забавяне на метаболизма и се очаква да задържаш вода и да качиш някои друг килограм, а и голям апетит към сладко. Да ти кажа пила съм го в началото наистина се усеща, че нямам голям апетит към сладко, но после пак се завръща.
Всичко е много индивидуално.

# 430
Гладът за сладко и за въглехидрати като цяло може да е и по друга причина, която често върви ръка за ръка с хипотиреоидизма - инсулинова резистентност. За нея е характерно, че към 10 сутрин и към 3-4 следобед кръвната захар пада рязко и човек става сприхав и много ясно усеща, че му се дояжда сладко. Ако сте гледали рекламата на Сникърс ("Не си ти, когато си гладен"), ще се сетите какво имам предвид - точно същото състояние. Друг признак е коремното напълняване. Признак може да бъде и понижената енергия. Ако ви се доспива след чиния макарони, това също е признак за ИР. А чисто обективно ИР се доказва с обременяване с глюкоза, но трябва да се изследва не само глюкозата, а и инсулинът - и на гладно, и на първия и втория час след изпиването на глюкозата. Характерното ще бъде, че на гладно всичко ви е ОК, но на първия и евентуално дори на втория час инсулинът ви е повишен. Захарта може да е повишена на първия час, а на втория да е нормална вече.

# 431
Ами то, захарните показатели се покачат при всяко ядене, не е задължително да е сладко. А, по принцип ни се доспива след всяко ядене, не само след чиния с макарони, защото концентрацията на кръв се струпва в корема за смилане на храната. Искам да кажа, че също не е признак на ИР. Обяснението за необходимост ядене на сладко аз обяснявам с намаление броя на червените кръвни телца. Не съм медик, но така поне си мисля... защо обикновено по време на цикъл се яде иначе много сладко? Какво мислите вие? Thinking

# 432
  • От Луната
Аз ден преди М и първия ден мога да изям слон на чеверме! И цяла торта за десерт!

# 433
А, аз по време на цикъл изпитвам вълчи глад към сладко, меря си захарните показатели и те се покачват, но не извън рамките на нормалното и пак си падат и така...нищо необичайно- само едната необходимост от постоянно "тъпчене" със сладко... newsm78

# 434
Ами аз като седна на пържола и салата, не ми се доспива. И от хипогликемията се отървах, от както спрях тестено,  сладко и тн.

Общи условия

Активация на акаунт