Канене на гости у дома

• 25 348
  • 157
  •   1
Отговори
# 90
Стари, нови, дори само нейни приятели да са, няма никакво значение.
Много хора споделиха в темата, че са скъсали контактите с лични приятели, защото са използвани по този начин.
Елементарно възпитание е като идеш някъде да занесеш бутилка вино или десерта. Не става дума за материалната страна, а жест на уважение към домакина. Или да върнеш поканата, или ако по някаква причина не е удобно у вас да излезете на ресторант, или да донесеш храната, варианти много, стига човек да има желание.

И аз очаквах да са нова двойка, щом той още не е осъзнал, че този дом не е само негов и нещата първо се обсъждат, но явно иска да я постави пред свършен факт, защото е наясно, че тя няма да ги върне като се появят на прага.
Винаги съм се чудила на смелостта на такива хора, най-малкото ще изпадат в неудобни ситуации, ако примерно тя е приела семейна покана в други приятели, а той е поканил тези у тях  Crazy

# 91
  • София
Те са му стари приятели, а тя е нова. В такава ситуация жените могат да бъдат големи кучки.

Е баш тук това не е проблема Simple Smile

# 92
Те са му стари приятели, а тя е нова. В такава ситуация жените могат да бъдат големи кучки.

Е баш тук това не е проблема Simple Smile

Имах предвид жената от другата двойка. 

Колко да е нова?  Регистрация и бременност през 2008 г.

Това не го знаех.  За толкова години би трябвало да са установили нещата.

# 93
Здравейте, работя по въпроса- говорихме, нямаше особен резултат. Но аз ще действам така, като настоява за гости ще отказвам, докато мога. Няма ли накъде, ще си намирам други ангажименти. А за това дали се чувстват неудобно, ами не, не се чувстват. Ще карам мъжът ми да ги кара да носят нещо, ще поръвам храна и ще искам да си я делим разходите. Дано се откажат...да искаме нещо от тях, няма какво.

А мъжът ти защо толкова много държи на тези хора? Като са му толкова близки, не смята ли че е нормално и те да ви поканят?

...Но аз ще действам така, като настоява за гости ще отказвам, докато мога...

Огромна грешка правиш. Нито готви, нито поръчвай храна, нито ставай да сервираш като дойдат. Просто седни и се наслаждавай на компанията.

Абсолютно.
 Ако и мъжът й не запретне ръкави, тогава да видим дали това гостуване ще им е приятно. и дали идват заради вас самите, или заради обслужването.
Но си мисля, че авторката няма да може да го стори, макар че си заслужава експеримента.

# 94
  • София
Моят мъж и сестра му са видели от майка си да ходят по гости, но не и да не канят. А и къде да покани, като мама не даваше?
Когато навремето живяхме 4 години при нашите, оттам мина кой ли не. Особено след като нямахме пари за заведения. Обаче ММ имаше навика понякога да ходи сам по гости, а после да ги води не на мама, ами у нас. Проведохме няколко разговора и това приключи. Поне съм го научила да се труди наравно с мен.
Откакто живеем сами, доста народ мина и през нас, но внимавам да не съм само приемащата страна.
Признавам си с ръка на сърцето, че съм била на гости на хора, които не са идвали у нас, но те винаги са ни канили, просто си имат къщи с дворове и т.н. и явно не им се завира в панелка като нашата. Аз също доста съм посрещала едни съседи, когато живееха при свеки и логично беше по-удобно у нас.
Напоследък се поуморявам, все пак годините си казват думата. Освен това видях, че при евентуални семейни катаклизми приятелите на мъжа ми позабравят, че са идвали в моята къща. И вече го давам полекичка.

# 95
  • София
Не, не съм нова аз.Това е от години.Просто сега вече казвам " стига".Аз и на него му ги казвам тези неща.Че няма да го спра напълно, няма.Не и с цената на скандали. Защо да се карам с него заради чужди хора?Поне да ги разредя като честота гостуваният.

# 96
Защо да се карам с него заради чужди хора?
Не, няма да се караш заради чужди хора, а заради неговото дебелокожо игнориране на теб, на твоето мнение и на твоите нужди.

# 97
Не, не съм нова аз.Това е от години.Просто сега вече казвам " стига".Аз и на него му ги казвам тези неща.Че няма да го спра напълно, няма.Не и с цената на скандали. Защо да се карам с него заради чужди хора?Поне да ги разредя като честота гостуваният.
Ами, защото явно проблемът ти е с него, не с чуждите хора.
Ако той е до теб и се съобразява с теб, чуждите хора не биха били проблем, нали?
Сега създават проблеми между вас, защото той го позволява и предпочита тях.

# 98
Тогава се скарай с чуждите хора. Раздухай пред общи познати какви са използвачи. Може да вметнеш, че мъжът ти не ги харесва вече, ама ги трае.

# 99
Обичате ли или не гости няма никакво значение
. Споделяте една къща , съобразявате се един с друг . В твоя случай мъжът ме се съобразява с теб / както е споменато вече/,така че теб въобще не те интересуват гостите , оставяш го сам и ти почиваш , когато на теб ти е удобно . Ние имаме няколко приятели, скоито се виждаме често, но никога не е било проблем да кажа , че си лягам или искам да гледам някаква програма в другата стая . Оставя ги да се забавляват и ако ми пречат уведомявам партньора ди и до няколко минути са си тръгнали,същото важи и за него по отношение на мои гости . Контролирай посещенията , след като не се съобразяват с теб и когато дойдат у вас следващия път от вратата ги уведоми , че нямаш планове за гости в прав текст , без да се обясняваш.

# 100
За втори път: Проблемът не е в гостите!
Те са поканени, идват. Абсурдно е поведението на авторката да се насочва срещу гостите, да се кара с тях, да им казва, че не е подготвена за гости (сякаш не си говорят с НМ), да не говорим да интригантства, раздухвайки неверни слухове, че мъжът й не ги харесва.

Изяснете спокойно нещата с половинката. Скандалите са излишни, но проблемът ти определено е в него, а не в гостуванията или гостите. Ако имате непреодолими различия в това отношение, измислете вариант, който да е ОК и за двамата. Да се вижда с приятелите си навън, да ограничите посещенията до веднъж месечно, да отивате и вие у тях и т.н., двамата го решете заедно. Струва ми се обаче, че гостуванията са само повод. Какви са тези  караници и демонстративно излизане от негова страна. Отношенията в семейството ми се струват обтегнати от така написаното.

С ММ за щастие сме на една вълна по въпроса, но там където се разминаваме, някой прави компромис. Според ситуацията и според емоционалното състояние на всеки в момента. Без драма, скандал и натякване. Веднъж той, веднъж аз, не непременно в тази последователност. Понякога с мноооого говорене, но няма как да се очаква, че отсрещният чете мисли и чувства (макар да е мечта на всяка жена  Mr. Green).

# 101
Според мен каненето на гости трябва да се съгласува между двамата,
ако единият предпочита една спокойна вечер пред телевизора - и другият трябва да се съобрази.
Но иначе нормално е да се канят приятели, хубаво е, така животът е пълен. Е, без да се прави хан от дома.
И ние каним, винаги съгласуваме, заедно приготвяме всичко, после по време на гостито мъжът ми е главен домакин Simple Smile, аз си седя и си бърборя Simple Smile, след това отново заедно оправяме след гостите.
Каним семейни приятели, да кажем, веднъж на две седмици. По-често не ми се ще. През останалото време приемаме покани ние да ходим, или пък на заведение.  Peace

# 102
Бившия ми мъж все канеше гости, пишман бях станала. Сега никакви гости, като искаме да се видим с някой--навън. Никакво слугуване. Събираме се само с роднини по празници, и пак рядко се случва.

# 103
Вече станахме като американците, за добро или за лошо. А преди 25 години много въртяхме очи, като слушахме легендите как там се ходи на гости само с покана.

# 104
Вече станахме като американците, за добро или за лошо. А преди 25 години много въртяхме очи, като слушахме легендите как там се ходи на гости само с покана.

Абсолютно за добро е, според мен. Peace Да, бе, ще ми се изтърси някой непоканен, пък било то дори роднина или близък приятел - няма как да стане. Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт