Раждане в МБАЛ "Вита" - тема 6

• 110 516
  • 772
  •   1
Отговори
# 135
  • София
Ами аз се следях там, отидох на 1 преглед при д-р Славкова (от която съм много доволна между другото)  в 12г.с. точно след като бях направила вече БХС във Фемина и след като ми хареса, платих на регистратурата пакета, приспаднаха ми първия преглед от него и това е! Не съм носила нищо повече, на раждането носих само лична карта, не бях записана на ЖК по ЗК никъде, ходих само при Славкова и отделно тъй като имахме проблем с бъбречетата, посетих за още 1 мнение Марков на ФМ.
Но и никой не ми каза тогава нещо различно като да нося каквото и да е за да ми е по-ниска цената.
То е минало вече наистина, но определено искам да знам, защото препоръчвам и на приятелки болницата Simple Smile

# 136
  • Berlin
Ако си платила повече, а си здравноосигурена, е възможно и да е станала някаква грешка. newsm78 Аз платих 2000лв преди близо 2 год. за секцио. Никакви документи не съм носила, моята проследяваща оправи всичко, с предното раждане пак така беше, но там беше естествено.

# 137
Хммм.. много странно.. Аз на 15ти април ще ходя при Славкова за 1вия скрининг, като тогава ще си платя и пакета. Ще взема да подпитам на регистратура как стои въпроса с парите за раждането. Те само като ти въведат ЕГН-то виждат дали си осигурен или не.
И аз раждах там преди почти 3 години, но бях  на ЖК по ЗК на друго място, при Славкова ходех само на прегледи. Платих 1400 (тогава нормалното раждане за неосигурени беше 1800).

# 138
  • София
Ами явно са решили, че не съм здравноосигурена по някакъвн начин.
Аз си спомням, че като почнах да се следя там, цената на секциото в сайта беше 1800, след това някъде есента преди да родя цената се покачи на 2400, малко кофти го преживях точно тогава, но не смених болницата.
Със сигурност следващия път ще уточня това в началото, защото все пак ако ми се полага, бих искала да платя по-малко Wink

А другия ми въпрос:
Има ли някой, който има допълнително здравно осигуряване към Уника, която поема до 2500лв за раждане и не е плащал нищо за раждането във Вита?
Наскоро се застраховах, тъй като плануваме второто ни дете, видях че Вита работят с Уника, но дали всичко минава без проблеми и разправии с документи?

Последна редакция: пт, 25 мар 2016, 10:56 от Brayda

# 139
  • София
Аз имам допълнително здравна застраховка в Уника.Родих ноември 2015 секцио .Сумата която платихме беше 700 лв останалото до 2400 пое застраховката.След това представихме фактура на платената от нас сума и ни приспаднаха още 100 лв .Така че раждането секцио ни излезе на семейния бюджет 600 лв.Следих бременността си при д-р Богословова която само изражда във ВИТА .УНИКА признаха и 530 лв от 600 за ЖК при д-р Богословова.Малко  хаотично го написах но дано си ме  разбрала. bouquet

# 140
  • София
А защо не поеха цялата сума за раждането? Лимита ти за раждане е бил по-малък ли?
И какво точно се е наложило да си платиш за 700лв там?

Иначе съм страшно благодарна за мнението, защото като цяло съм на мнение, че с тези фондове доста проблеми си имат хората и аз малко без да знам дали ще е ок или не, сключих застраховката.
За следене ми е само 300лв, но аз за следене не исках, защото имат условие че започват да те обещетяват за следене ако си забременяла 9м след сключването на застраховката, а аз съм оптимист да забременея преди това Wink Следователно ще ползвам само за раждане сигурно!

# 141
  • София
Забравих да уточня! На наша позната която има същата  застраховка в УНИКА също раждала секцио но 5 месеца по рано от мен е платила на болницата 500 лв .Също - и двете сме здравно осигурени лица.Хубав ден!

# 142
Здравейте,
относно всички тези цени, които споменавате - това са цени реално за "здравно-неосигурени пациентки", нали така? Доколкото виждам, така е описано и на сайта на болницата.
А в случай на нормално и напълно здравно-осигурено лице, предполагам си има определена клинична пътека, за която не би трябвало да се плаща? В случая би трябвало това да е : Клинична пътека № 141 „Раждане, независимо от срока на бременността, предлежанието на плода и начина на родоразрешение” ?
На сайта на болницата също са описани всички клинични пътеки по НЗОК , с които болницата работи.

Аз си следя бременността по НЗОК и се възползвам от всичко, което се покрива от НЗОК, а в случай на допълнителни изследвания или ултразвук си го плащам допълнително и после си връщам парите от допълнителния фонд на ДЗИ (там се осигурявам здравно допълнително). НО в случая моят лимит е само 400лв за следене на бременността. Нищо повече не се покрива от фонда.
Надявах се, че самото раждане ще мога да го осъществя във Вита , но по здравна каса? Евентуално доколкото знам само за избор на екип се доплаща...?

# 143
Във Вита няма избор на екип

# 144
  • София
Цената на раждане във Вита по каса е тази, която виждаш на сайта минус 400 лева.

# 145
Brayda, и аз имах застраховка към Уника от 01.04.2015. Забременях средата на същия месец - април. Оказа се, че не са спазени някакви си срокове от Общите им условия и Уника не ми покриха НИЩО от прегледите за проследяване на бременността ми, които си правех във Вита. Родих в друга болница. Последно го бях направили като минеш прегледа да си го платиш сам и после на Уника изпращаш амбулаторен лист, фактура и касова бележка от прегледа и те ти възстановяват сумата - е на мен ми връщаха по пощата писмени откази.

# 146
  • София
Мисля, че само в болници като МД, Швейново, Окръжна, Тина Киркова и т.н.т. можеш да отидеш да родиш без избор на екип и без да платиш нищо.
А избора на екип в тези болници е около 800-900лв
Като сложиш и вип стая с по-хубави условия и т.н.т. цената отива към 1000-1200лв, което е почти толкова, колкото е във Вита (1400 за здравно осигурени).

Seti Beti - условието за бременност и раждане на уника е да са минали 9м от сключването на застраховката. Ако си я направила когато вече си била бременна е нормално да не са ти изплатили нищо.
Аз нали сега планирам всичко прецизно този път и си я направих по-рано с идеята ако не проследяването, то поне раждането да ми сепоеме. Т.е. най-рано след 9м от сключването ще ми се връщат някакви разходи. За да влезе раждането в застраховката и да са спазени сроковете, тя трябва да се направи най-рано месец преди да се забременее и бебето да се роди в 9ти месец, че ако е по-рано всъщност това ще е най-малката грижа на родителите.
Аз имам една брокерка, която всичко това ми го обясни много подробно с техните условия.

# 147
  • Berlin
Brayda, най-добре питай твоята брокерка, щом може всичко да ти обясни и също на регистратура във Вита. Аз имах застраховка с пакет бременност и проследяване. При Богословова се следих и ми възстановиха всичко, подавах фактури.
За раждането не ми възстановиха всичко, защото във фактурата написаха неща като кетъринг и разни други, които просто не се поемат от застрахователя, та от 2000лв общо ми възстановиха 1500лв, което си е пак супер. Всичко зависи от това какво е включено в пакета и как ще ти напишат фактурата. А 2рото зависи от счетоводителката. Аз исках да пишат всичко на едно, но не можело. Бях към Булстрад, който не работи с Вита, но имам пакет за възстановяване на разходи.

Подразбрах, че много малко застрахователи вече искат да работят с Вита и директно да минаваш прегледи без да плащаш, но това е малко отделно от темата за раждането. И знам защо, де. Simple Smile

А иначе те веднага проверяват дали си здравноосигурен и не виждам как може да се обърка това. Виж дали не са ти спрени правата, но сигурно си знаеш това. Simple Smile

Последна редакция: чт, 31 мар 2016, 10:52 от abs

# 148
Само да споделя, че отправих официално запитване към Вита какви са цаните за раждане за здравно-осигурени пациентки, и не са точно с -400лв от тези на сайта. За естественото например е -600 лв (т.е. явно стойността на ест. раждане по НЗОК явно се е вдигнала Wink 

Цена за нормално раждане = 1600лв
Цена за секцио = 2000лв

# 149
Здравейте, искам да попитам има ли някой, който е следил бременността си и е раждала при д-р Чорбова? Какви са впечатленията ви от д-р Чорбова?

Общи условия

Активация на акаунт