Възпитание в емпатия

• 7 226
  • 141
  •   1
Отговори
# 15
Прочетох я, но това е вече само външната страна и крайният израз. Мен ме интересува и началото и развитието на процеса, с който се е стигнало до ритане на котка.

# 16
Бащата се е разболял от мононоклеоза, заразен след игра с улично коте. Следователно всяко такова е враг, който трябва да бъде прокуден с шут.
Голямото дете сърцераздирателно, мятайки играчка, ми обясни, че тати е бил болен и са му боцкали ръчичката. Е, не е ли това проява на емпатичност?

# 17
Това е повод, не причина. Каква е причината децата да са възприемчиви към това поведение, да нямат задръжка? Отговорът не е толкова прост.

# 18
   Просто са го объркали детето. Трябвало е да му обяснят по-добре какво се случва с тати и защо не се играе с бездомни животни. Аз също не позволявам да се пипат улични котета, разбира се ритането им е недопустимо.
 Но този тип поведение много пъти е... как да кажа, нееднозначно. Ние сме местили охлюви и дори червеи от тротоара, при това задължително по посоката в която са тръгнали, но същевременно  е ставала свидетел и дори помощник при безмилостно унищожение на охлюви в градина. Децата не са подготвени да отсяват  разнообразните вариации в такива неща.

# 19
Не, тати беше повел крак, букевално. След това беше оставил на децата.
Доверие- ето ти причината. Доверие в преживяното, в мъката, в болката. Едва ли, ако аз бях боледувалата, детето щеше да рита коте.
Като малка убих жаба, защото майка ми припадна при вида й. Направих го от висша форма на любов към майка си.

# 20
След като родителите ги толерират, отговорът е безкрайно прост.
Доколкото знам, хората, които четат развиват способност за емпатия в по-голяма степен.

п.п. Имам позната, която е оперирана от емпатия. Бременна съм в осми месец, тя ми говори за аборт/изоставяне на бебето, за да ми помогнела/посъветвала правилно да не ми се тръшнело болно дете заради мое боледуване. Преди месец ми говори, че не следвало да се притеснявам за операция на мое дете. То не било нещо сложно,, Докъде ще стигна, ако се тревожа за 'всичко'. Същата описка света за операция, която и направиха в една от най-добрите болници в западна Европа, но на чужд гръб..

# 21
"След това беше оставил на децата"

Аз все още не знам защо децата са приели, вместо да отхвърлят, това поведение. Децата също донякъде имат свобода на избора как да се държат.

# 22
предполагам, че са подражавали, вероятно  изобщо в семейството, особено след мононуклеозата гледат на котките като на сбор от зарази и паразити. Ако боледуването на таткото е било тежко и това е станало известно на децата - явно да - те смятат котката и всяка котка за заплаха, и един вид проявяват солидарност с баща си.

Колко му е акъла на възрастния мъж да си го изкарва на ДРУГА улична котка и да я гони да я рита - щото те бягат и не е много лесно да ги сриташ - е мисля резонния въпрос в случая, а не толкова защо децата не проявяват емпатия към животинката.

Всъщност аз може би бих го попитала наред ли е с главата и да остави веднага котката, щото няма да им гледаме жестокостите, травмираме се. Но аз напоследък съм много нервна.

# 23
Не, тати беше повел крак, букевално. След това беше оставил на децата.

За тях разбрах.
Твоето поведение обаче ме озадачава. Защо избяга и не опита да спасиш животинчето?
Липса на емпатия към котето? Страх от бащата?
А какъв пример даде на собствените си деца - помисли ли върху това?

# 24
  • София
Емпатията това не е съчувствие, а съпреживяване. Тя може да се проявява като епатийно поведение, което пак е различно е емпатийно преживяване.

съгласна! Поведение може да се възпита, да се привнесе, но според мен останалото човек си го носи  в някаква степен. Психопатите много добре улавят чуждото състояние, могат да демострират емпатийно  поведени, стига да обслужва целите им. Но не и да съпреживеят. А има хора, които никак не саа лоши, съпреживяват, но не могат да го изразят като поведение. То не е една беля. Заттова е хубаво да си отваряме очите, ама на, природата ни сервира някоя мимикрия - отровните изглеждат безобидни, а безобидните отровни.

# 25
С родителите се скарах, логично. С мен обаче се скараха и странични възрастни, отново родители на малки деца. Обвиниха ме в онова, което отнасят хранещите улични животни. Котето избяга. Не намерих за нужно да го издирвам на момента. Нито пък да влизам в махленски свади пред децата си. От възрастна дама, седяща на близко, разбрах, че е пуснато наскоро от стопаните на майка му. Върнах се след час. Не го открих. На следващия ден го намерих да се храни до една жена с кашонче. Взе го за внучето си, живеело на село.
Децата ми искат да приберат всяка улична твар у дома. Станах приемен дом на котки. Имам и две кучета. Редовен дарител на животни в нужда съм. Возя и котета за кастрация, вадя за такива и от мен. Освен сляпата любов към животните, трябва и здрав разум. На няколко пъти ми посягат, псуват ме и то само, защото съм се навела над улично животно. Зная коя битка е моя и кога победата може да изчака.
Но за емпатичността е темата. Не за това, което правя за животните.

# 26
  • София
Родителският пример е важен, да. Веднъж видях дете на около 2 г. и майка му го насърчаваше не да мести, а да рита охлюви, чупейки им черупките, а накрая ги размазваше.

А ако бяха хлебарки? Или колорадски бръмбари? Или охлюви, които пак са вид вредители, примерно в градината със зарзавати? Контекстът, него къде го оставихме?

# 27
Контекстът беше- градска улица, не градина с марули. Ама явно в съзнанието на жената всеки охлюв на света заплашва зелето и марулите...

И пак си има начин да почистиш градината от охлюви, без да е садистично.

# 28
  • София
В такъв случай аз трябва да изляза садист, защото като се случеше да махам колорадски бръмбари, ги давех в буркана.

# 29
Поведение може да се възпита, да се привнесе, но според мен останалото човек си го носи  в някаква степен.
Точно за този тънък момент ми е питането. Преди да са се научили да реагират както им е показано, че е редно, а реагират първично и показват искреното си отношение към чуждото страдание. Не мисля, че на 2г вече са някакви завършени актьори, контролиращи всички първични реакции и демонстрирайки само позволените. Точно на 2-3г. реакциите са съвсем искрени - каквото изпитва детето, това демонстрира с реакцията си, вече според темперамента.

И така, как можем да научим детето да бъде съпричастно и да зачита чуждите емоции?

Общи условия

Активация на акаунт