Възпитание в емпатия

• 7 224
  • 141
  •   1
Отговори
# 30

Е, извинявай тогава.  Peace
Но ако го беше споменала още в началото, щеше да ми спестиш писането и упрека. Защото от първия ти пост се разбира, че просто си избягала и си ги оставила да тормозят котето.

# 31
Първоначално седеше  на кравай, но съдействах да избяга, така да се каже.

# 32
  • София
Затова са измислени приказни истории, на за малките деца е трудно, те почи или много трувно седа се поставят на мястото на другия, защото не могат да се отделят от себе си.  Грубо казано, трябва да го изпита върху себе си - ако оскубе сестра си, да усети колко боли, когато оскубят него, но не е тедно да се прави такованещо, дори с възпитателна цел.  Между 2 и 3 години е твърде много време за развитие и съзряване, не бих очаквала на 2 да е в час. Те затова се водят все още в бебешка възраст.

# 33
Преди няколко дни и на мен ми се случи нещо подобно. Случайно минавах край няколко дечица, 5-6-годишни, които си играеха с малко котенце - бебе още. Не го измъчваха съзнателно, просто ласките им бяха грубовати и явно му причиняваха дискомфорт, ако не и болка, понеже мяукаше жално.
Обърнах им внимание, че това е бебе и го боли, когато го размятат така. Те веднага го пуснаха и то избяга. Но бяха искрено учудени, защото явно не очакваха нито намесата ми, нито им беше хрумнала мисълта, че котето може да не се радва на ласките им, а да страда.

# 34
  • София
От наблюденията върху моите деца, съм на абсолютно противоположно мнение на авторката.
Никаква емпатия нямат малките, те са едни абсолютни егоисти, направени така, за да оцелеят.
Въобще не им пука какво става с околните.
Възпитавам емпатия, дълго и трудно!
Може би това е една от най-големите борби във възпитанието на децата ми.

# 35
Има вроден елемент, но той не е точно състрадание, по-скоро е въпрос на темперамент, общителност.
Смятам, че емпатията се възпитава почти изцяло и е част от социализацията на здравия, разумен човек. У децата егоизмът, собственият интерес и оцеляване са на преден план, може да има изключения, но аз лично не познавам такива отблизо. Мисли "Повелителят на мухите".

Нямам отговор обаче как се учи емпатията. Мисля, че родителят и педагозите имат само "поддържаща" роля. Смятам, че е едно от онези неуловими умения, които човек трябва да развие и усъвършенства сам. С времето. Разбира се, примерът на хората около теб е много важен.

П.П. Сега видях, че темата е в "деца от 1 до 6 години". В подкрепа на горните си писания, абсолютно съм убедена, че за истинска, безкористна, осъзната емпатия в тази ранна възраст не може да се говори. Което, разбира се, не пречи да се подготвя почвата.

Много хубаво постинг! Подкрепям изцяло.
Моята дъщеричка е състрадателна, но още се срамува да изрази съчувствие, да прегърне друго дете, да го целуне. Много й се иска, но се чувства неудобно. Учим се да го преодоляваме.

# 36
Аз съм от този тип хора, по рождение, твърде чувствителни към чуждото страдание. Наследила съм го от баща ми, прибирали сме ранени гарвани, птици, котки, гълъби, дори един ден баща ми доведе една жена, която нямало къде да спи, и била се свила до входа в студа. Спа при нас. На мен ми пречи това, но не мога да го преодолея, синът ми е също такъв, пита като види някой малко коте къде е майка ми и не му ли е мъчно на котето без майка. Реагира силно на прочетено и видяно страдание.
Има разлика обаче между съ-страдание и емпатия. Наскоро прочетох, че емпатията е възможността да помогнеш без да поемаш товара на чуждото страдание, докато при съ-страданието ти поемаш страданието и страдаш заедно с другия.
Ето и едно хубаво клипче по темата на английски е:
https://www.youtube.com/watch?v=1Evwgu369Jw&feature=youtu.be

# 37
  • София
тъй като стана въпрос за животните, се сетих за любимото на психолозите как всичко започвало с измъчването на животни и видиш ли, затова човекът Х после станал садистичен убиец. Интересно, обаче има и садистични убийци, които никога не са измъчвали животни, дори са били много грижовни, "на мравката път прави".

# 38
Аз мисля, че каквото виждат от другите, най-вече вкъщи, това правят. За мен си е възпитание, но не да обясняваш, да се чувства така, а да му даваш примера, тоест въспитание чрез личен пример. Всички изброени от авторката според мен са примери на родителите.  Peace

# 39
А по какъв начин го правиш?

# 40
Тази дисциплина е много важно да бъде въведена в образователната ни система още от детските градини.  Всяко възпитаване в нещо не може да се получи с нужното качество, ако не е масово.
Като начало е почти достатъчно децата да не бъдат неглижирани и някой да има търпението да обяснява. 
Пренаталното възпитание също е важно. Джанките не раждат круши, въпреки че под джанката може и круша да се намери.  
След като бяха споменати и котките (кучетата, мравките, пчелите, охлювите), много тънка е границата докъде стига съпричастността и откъде започва криворазбраната такава.

Последна редакция: нд, 16 авг 2015, 08:50 от рони

# 41
  • София
и както точно ще му възпиташ на детето пренатално?

# 42
Не можеш. Евентуално може между редовете да се погледне. Ако в семейството се крещи/пие/бие, ако бъдещата майка е подложена под стрес (в семейството си и всякак), детето го усеща. Ще го усеща и когато излезе от корема на майка си. Емпатия? Единствено избор правиш.

# 43
  • София
А по какъв начин го правиш?

Ами говоря, обяснявам.

# 44
  • София
Не можеш. Евентуално може между редовете да се погледне. Ако в семейството се крещи/пие/бие, ако бъдещата майка е подложена под стрес (в семейството си и всякак), детето го усеща. Ще го усеща и когато излезе от корема на майка си. Емпатия? Единствено избор правиш.

Не знам откъде я измислиха тази нова мода с пренаталното възпитание, но това, което описваш с викането и стреса се проявява съвсем по биохимичен, физиологичен път с пускането на хормони и пр. към бебето, промяна на кръвното на майката, оттам евентуално как работи плацентата, какво пропуска и доколко пропуска и пр., но пък и плацентата има своите защити. Вярно е, слухът на плода е достатъчно развит през последните месеци, но да не приписваме на способностите на нероденото повече, отколкото има в наличност.  Усещането не е разбиране, дори да приемем, че има някакви наченки на възприятие, пак е на примитивно ниво. Усещанията са мимолетни, възприятието трябва да се закрепи, а за това няма време. При стресова бременност най-вероятно ще се роди по-нервно бебе, но за пренатално възпитатие... твърде ми е... излъскано

Общи условия

Активация на акаунт