Нашите орхидеи тема 16 - радости и грижи, размисли и страсти

• 66 029
  • 762
  •   1
Отговори
# 315
Здравейте, дами!
Имам от доста време едни орхидеи... но от година и половина не са цъфтели.Едната расте на листа- станали са много дълги (за сега са плътни и зелени- здрави изглеждат). Изобщо обаче няма стъбълце, камо ли цвете някое да се обърка да се покаже. От две години не е цъфтяла. (Намерих я почти захвърлена, на тъмно в една кашпа и я осинових- но няма изгледи за живот.)
Другата цъфтя последно преди година и половина. Листата и са здрави, плътни и зелени.
На корени и двете го докарват добре- много са, и непрекъснато растат нови ми се струва.
Не са пресаждани.
Въпросите ми са - ако ги пресадя в нова смес за орхидеи, трябва ли да ги пресаждам в по- големи "саксии", или това ще предизвика още по-голям растеж на корените?
Как точно става пресаждането, с всичките тези коренчета ме е страх да не ги изпочупя...
Има ли шанс все пак да тръгне стъбълце и да цъфе някой ден....?

# 316
  • Ænima/Albuquerque
Meр, аз имам една, която не е цъфтяла от две години. Въпреки, че бях оставила стъблото след цъфтежа и изкара кейки. Откакто махнах бебето, обаче, само на листа и корени расте - имам някаква надежда, че ще изкара цветонос някой ден.

Няма нужда се пресажда в по-голяма саксия, чувстват се добре на тясно. Самото пресаждане не е сложно изобщо, няма да изпочупиш корените, пък и да счупиш някой не е фатално. Ето клипче - https://www.youtube.com/watch?v=iqiPkUOIUxw

# 317
Преди време се похвалих, че ще си имам кейки от орхата с централен цветонос.
Да, ама това "кейки" взе да ми прилича на цветонос.  Shocked
Твоето се оказа цветонос, моето нещенце пък заспа Confused . Няма какво повече да направя за него, продължавам да чакам.

# 318
  • Ænima/Albuquerque
моето нещенце пък заспа Confused . Няма какво повече да направя за него, продължавам да чакам.

Кейкито ли? Дето се чудеше дали да отделяш?

# 319
Мнем, бъркаш ме с някого Grinning . Нямам кейки, а едно фалче с цветонос от розетката, което чаках да направи бебе. На 25 септември забелязах някакво развитие на спяща пъпка и дотам, не е мръднало повече.

# 320
Здравейте, имам въпрос относно пресаждането на орхидея, която беше с мухъл. След като я извадя от саксията е нужно да я измия обилно с вода и след това да дезинфекцирим. Въпросната дезинфекция може ли да стане с кислородна вода и корените трябва да ги потопя в нея ли? Нужно ли е да седят определено време или само ги потапям? След това трябва ли да минат отново през вода? И последен въпрос- преди да ги поставя отново в саксията нужно ли е да са сухи корените? Нова съм в отглеждането на орхидеи и нямам опит Simple Smile Благодаря предварително

# 321
  • Sofia
Момичета, днес ще торя за първи път в живота си - със зелен кристалон. Имам и кафяв, но нямам цветоноси, та вай зеленият ще е по-подходящ. Пропорцията каква беше - едно "хапче" от 500мг на 1л или на 2л?
Открих съветите ви - 1г на 1л  Hug

# 322
Момичета, днес ще торя за първи път в живота си - със зелен кристалон. Имам и кафяв, но нямам цветоноси, та вай зеленият ще е по-подходящ. Пропорцията каква беше - едно "хапче" от 500мг на 1л или на 2л?
Открих съветите ви - 1г на 1л  Hug

На върха на малките кафени лъжички в 2 литра вода.
Зеления кристалон е с пропорции 18 18 18 и се разрежда много.

# 323
  • Sofia
Преди време се похвалих, че ще си имам кейки от орхата с централен цветонос.
Да, ама това "кейки" взе да ми прилича на цветонос.  Shocked
Твоето се оказа цветонос, моето нещенце пък заспа Confused . Няма какво повече да направя за него, продължавам да чакам.
Големи одисеи с нашите кейки  Wink Но сме търпеливи...

# 324
  • Ænima/Albuquerque
Мнем, бъркаш ме с някого Grinning . Нямам кейки, а едно фалче с цветонос от розетката, което чаках да направи бебе. На 25 септември забелязах някакво развитие на спяща пъпка и дотам, не е мръднало повече.

Хммм... Абе, помня, че някой го беше страх да отделя...  Thinking

Днес забелязах, че бялата вади цветонос и между листата, но ще изчакам още малко да го снимам, че е толкова миниатюрничко, че едвам се вижда. С луд късмет го забелязах.

# 325
Meр, аз имам една, която не е цъфтяла от две години. Въпреки, че бях оставила стъблото след цъфтежа и изкара кейки. Откакто махнах бебето, обаче, само на листа и корени расте - имам някаква надежда, че ще изкара цветонос някой ден.

Няма нужда се пресажда в по-голяма саксия, чувстват се добре на тясно. Самото пресаждане не е сложно изобщо, няма да изпочупиш корените, пък и да счупиш някой не е фатално. Ето клипче - https://www.youtube.com/watch?v=iqiPkUOIUxw
Благодаря ти, Sarcasm™ !
Да видим дали ще се справя. А този човек от клипа оряза старите и сухи коренчета. И аз мисля така да направя, нали е ОК това? Да им е чистичко от ненужности.

# 326
  • Ænima/Albuquerque
Аз не орязвах така смело, като в клипа, ама клъцнах тук-там. Няма страшно, ако е в период на вадене на корени, няма да навредиш. Все пак, ще режеш изсъхнали и не толкова добре изглеждащи корени, а не зелени. Пък ако се съмняваш, просто не режи.  Mr. Green

# 327
Момичета от Варна, някой търсеше тиквено жълта фалка с виолетова среда. Видях току що на новия Лидл до Техническия университет.  С два цветоноса, цена 15.99, снимки качих в Фейсбук в Нашите орхидеи.

slagam snimka

Последна редакция: чт, 08 окт 2015, 17:38 от _re_ge

# 328
  • Ænima/Albuquerque
Да ви покажа какво си открих отново на бялата:

Скрит текст:

# 329
noshtna_ptica Hug

Сарк,
Разгледах внимателно и ми се струва, че връхчето не е кръгло като на коренчетата. Рано е, нека порасне малко, за да сме сигурни. Аз обаче казвам, че е цветонос. Пък. Стига са те тормозили тея твойте китки  Naughty .

Последна редакция: пт, 09 окт 2015, 00:49 от Impala

Общи условия

Активация на акаунт