Нашите орхидеи тема 16 - радости и грижи, размисли и страсти

• 65 431
  • 762
  •   1
Отговори
# 615
  • Street of Dreams
Моята я купих зимата, окапа на пролет, през септември я отрязах и до сега нищо... Rolling Eyes

# 616
  • Ænima/Albuquerque
Уф, две такива марули имам.  Crossing Arms

# 617
  • отсреща.
Здравейте отново,бихте ли ми помогнали с мнения по моите въпроси,много се тревожа да не сбъркам някъде с новите си цветенца...  Blush

# 618
  • Street of Dreams
Уф, две такива марули имам.  Crossing Arms

tooth tooth На мен все такива ми се падат...

# 619
Фъстък, не виждам причина за притеснение. Фалчетата ти са разкошни и здрави на вид растения! Аз по принцип не обичам да разбутвам орхидея докато цъфти, защото когато съм го правила винаги се прецаква цъфтежа. Ти сама трябва да си решиш, но според мен няма нужда. Фалчетата не са минита, съвсем нормални орхита са... и ако може да споделиш откъде ги купи-страшно ми хареса цикламеното(много красива форма на цвета)! А и цената им е повече от прекрасна.

# 620
Здравейте отново,бихте ли ми помогнали с мнения по моите въпроси,много се тревожа да не сбъркам някъде с новите си цветенца...  Blush
Фъстъче, аз не бих ги пресаждала за сега, а бих изчакала да се аклиматизират малко.
Пожълтели листа не видях на снимките, може ли линк към снимката?

# 621
  • отсреща.
Здравейте отново,много ви благодаря за отговорите!Мисля да не ги пипам за сега,а за жълтите листа те са на големия фалчо ще направя нови снимки.Иначе ги купих от мс.бриколаж в Русе бяха на някаква разпродажба,промоция нещо от сорта.Даже се надявах да са минита защото другия ми фалчо е с много дълги листа и се надявах тези да не са като него. Simple Smile

# 622
И моят мъж се прибра с две фалчета от Бриколаж в Русе Simple Smile
Здравейте и от мен Simple Smile Имам 4 фаленопсиса, с които се сдобих през последната година и половина + двете от онзи ден, значи 6.
Допреди два-три месеца всички ги гледах в кухнята, където тотално бяха спряли развитието си. Тук-таме някой измъчен корен или листенце. Намерих им място в стаята, в която имаме аквариум и о, чудо! Започна се един див растеж на дебели, хубави корени, дори едната извади цветонос, йес!
За експеримент, оставих най-първата ми в кухнята - тя си е все така в абсолютен застой.
Много искам Мини-марк, но нямам идея в нашия град къде ще да продават.
И те така Simple Smile Вече тук ще чета Simple Smile

# 623
Имам една марулка, която не иска да цъфти, другите ми цъфтят 2 пъти в годината обичайно.

Оооооо, и аз искам мини мааааааааррррккк  Blush

# 624
Аз убих едно мини. Разкошно беше, но и бая капризно. Бързо паднаха цветовете, внимавах за поливането, но няма и месец и розетката загни и толкова. Все още имам съмнения, че ми го подариха с увредени и позагнили корени  Thinking
В тази връзка като се престраша да си купя отново, мисля да заложа на сигурен магазин. Защото и с един Фал ми се случи да е в ужасно състояние и пълен с паразити. Голям ужас изживях като пресаждайки го от кофичката изкочиха една камара бръмбари  Shocked Та, от Варна дамите откъде купувате като изключим хипермаркетите? Флорис, Ерика? На Чаталджа има един магазин само за орхидеи и в Гранд Мол. Досега само от Ерика имам една покупка (не е орхидея), действително отлично гледано растение и ми дадоха много точни и добри съвети за отглеждането. Ако можете да похвалите някой магазин за орхидеи Simple Smile

# 625
  • Ænima/Albuquerque
Оооооо, и аз искам мини мааааааааррррккк  Blush

В борсата в Люлин имаше, обаче докато стигна на следващия ден, вече ги бяха изчерпали.
Егаси и поръчването!  Crossing Arms
Казаха, че "другата седмица" може и да има. Тоест, тази.

# 626
Благодаря за инфото!

Аз в момента по-скоро само си плача, че искам, тъй като нямам възможност да отида да взема, че не съм в СФ. Но благодаря все пак! Simple Smile

# 627
  • Ænima/Albuquerque
Е, те доставят, затова казвам, че се бяха изчерпали за норматив.  Tired

# 628
  • На ръба..
Здравейте, моя близка приятелка ми подари тази невероятна красота, мен ми струва, че е Фаленопсис, но моля да потвърдите дали е така за да знам как да се грижа за моята хубавица.. Laughing
Скрит текст:

# 629
Дидора, цитирам си един пост, който може да ти свърши работа:

След прецъфтяване цветоносите (стъблата) обикновено си изсъхват. Можете да ги оставите така, докато изсъхнат изцяло и после да ги отрежете (понякога пускат разклонения) или веднага след прецъфтяване да ги отрежете почти от дъно. След това орхидеята обичайно си почива няколко месеца, като през това време може да изкара някое листо, и после  пак изкарва цветонос (или стъбло, както го наричате).

Ако вади само листа, значи нещо не й харесва особено в начина на гледане.

Орхидеите са много лесни за гледане, издържат почти на всичко, според мен единственото, което може да ги умори лесто, е преполиването. Поливат се по-рядко, но пък чрез накисване за няколко часа. Под по-рядко имам предвид веднъж на 10-15 дни в зависимост от това колко е топло в стаята. Или най-добре, вместо да броите времето, гледате коренчетата вътре в саксията - поливате с накисване, когато от зелени станат сребристи, т.е. поизсъхнат. Внимавате да не попадне вода в розетката (от където излизат листенцата), попивате с памуче, ако се случи.

Корените, които стърчат извън саксията са въздушни - трябва да са си там, не се тикат вътре в саксията и не се режат - растението се храни и чрез тях.

Гледат се в субстрат от борови кори, не пресаждайте в пръст. Дори, като за начало като начинаеща изобщо не пресаждайте. Оставете цветето в оригиналната прозрачна саксия и в боровите кори.

Най-грубо това е моето разбиране за гледане на орхита. Разбира се, има вариации на всичко гореизброено, но като цяло горните 2-3 правила са достатъчни според мен.

Общи условия

Активация на акаунт