БЪРЗИ КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 59 032
  • 736
  •   1
Отговори
# 30
Винаги съм се чудила на комбинацията домат и оцет в кьопоолу  newsm78
+1
Избирам винаги по-сладки домати, независимо как ще ги комбинирам, но да им срина вкуса с оцет....не.
Виж, за кьопоолу без домати, го намирам за редно да се овкуси с оцет.
Все пак има хора с различни вкусове и затова на масите в заведенията за хранене са дежурни солница, оцет и олио.

# 31
  • Русе
Винаги съм се чудила на комбинацията домат и оцет в кьопоолу  newsm78
+1
Избирам винаги по-сладки домати, независимо как ще ги комбинирам, но да им срина вкуса с оцет....не.
Виж, за кьопоолу без домати, го намирам за редно да се овкуси с оцет.
Все пак има хора с различни вкусове и затова на масите в заведенията за хранене са дежурни солница, оцет и олио.

Simple Smile

# 32
  • София
Здравейте, извинявам се, че нахлувам така, но току-що се сетих, че снощи правих сладко от смокини във фурната, пекло се е доста,защото аз съм заспала ooooh! и МП не ме е събудил, изсипал е топлото сладко в бурканчета и ги е обърнал, та чак сутринта ги е прибрал в мазето, ноооо не е сложил лимонена киселина... Дали има шанс да са годни за консумация или трябва да ги изхвърля всички newsm78

# 33
  • München, Deutschland
Преди няколко седмици правих от праскови и и аз като теб забравих лимонтозуто. Като сипах вс в бурканчета и ги затворих, както твоят приятел, тези, които накрая бяха хванали вакуум, си бяха ок и на по-късен етап, тези, които нещо капачката им не сработи добре, изядохме непосредствено след това.

Аз направих съвсем малко количество с цел да стигне за месец-два напред максимум. Нямам идея как ще се държат ако искаш да ги ядеш след 5 месеца, примерно.

# 34
  • София
Много благодаря  bouquet, чак корема ме заболя от притеснение,че бастисах сладкото Blush. Затворих ги за зимата, за палачинки,сладкиши..., но ще се понапънем да ги изядем колкото се може по-скоро Simple Smile, то не са и много - 4 бурканчета+1 мъничко само със сироп.

# 35
А защо не поставиш бурканчетата в една тенджера с вода и на котлона за 10 минути да ги стерилизираш. Мисля, че след това и зимата ще изкарат.

# 36
  • München, Deutschland
Много благодаря  bouquet, чак корема ме заболя от притеснение,че бастисах сладкото Blush. Затворих ги за зимата, за палачинки,сладкиши..., но ще се понапънем да ги изядем колкото се може по-скоро Simple Smile, то не са и много - 4 бурканчета+1 мъничко само със сироп.

Сиропът пък надали изобщо ще се развали. Според мен докъм Коледа поне ще си хапвате сладко. Аз бих отворила едно бурканче средата на окт, ако първото е добре, и другите ще са. Ама идеята със стерилизирането също звучи лесна, за твое успокоение. Simple Smile

# 37
i_peych ,и аз не одобрявам вкуса на термично обработени чушки и после замръзени ,затова и след размръзяване през зимата леко ги ''минавам ''през загрято олио .Ти как приготвяш печените чушки за зимнина,ще ти бъда много благодарна ако дадеш някаква идея ...

# 38
Ти как приготвяш печените чушки за зимнина,ще ти бъда много благодарна ако дадеш някаква идея ...

Това коментирахме и ние днес, тъкмо, нали е актуална тема сега  Mr. Green
Правила съм ги печени, небелени в буркан с аспирин; във фризера и белени стерилизирани в буркан.
Ами третия вариант най- ми допада, най- пипнив е вярно, но пък много лесно се белят още топлите чушки, после не се цапаш, не ми мирише на пушек.
Другите два варианта не ми допадат, по- скоро са ми компромис  Confused

# 39
  • Русе
i_peych ,и аз не одобрявам вкуса на термично обработени чушки и после замръзени ,затова и след размръзяване през зимата леко ги ''минавам ''през загрято олио .Ти как приготвяш печените чушки за зимнина,ще ти бъда много благодарна ако дадеш някаква идея ...

Здравей!
Обикновено след изпичането им, ги обелвам /почистени от семето и дръжките/ и нареждам плътно в буркани. Заливам с доматен сок, сол,слагам по малко зелен магданоз и нарязан кромид лук и стерилизирам 25 мин.
Или мариновам изпечените и обелени пиперки /почистени от семето и дръжките/ в смес от олио, оцет, захар, сол за два часа, после оцеждам, нареждам плътно в буркан, слагам магданоз и скилидки чесън и стерилизирам 15-20 мин.
Чушките ги пека почистени от семето и дръжките.

# 40
i_peich ,мене по-скоро ме интересуват чушки печени натюр ,за паниране или бюрек за зимата .И тях ли изчистени стерелизирам 25 минути .Тия маринованите много ми харесаха ,но за салата ,рових в блога ти ,но няма рецепта с пропорциите.Можеш ли тук да ги напишеш newsm78
raja_nikol ,вчера коментирахме за печени чушки за бързо ползване ,аз се интересувам сега за зимнина.След като ги стерелизираш 25 мин,нямат ли вкус на варени Rolling Eyes

# 41

raja_nikol ,вчера коментирахме за печени чушки за бързо ползване ,аз се интересувам сега за зимнина.След като ги стерелизираш 25 мин,нямат ли вкус на варени Rolling Eyes

Коментирахме с колежки  Heart Eyes

Не, нямат вкус на варени, само сол им слагам, те си пускат сосче, стават перфектни просто.
Аз също ги правя така "чисти" за да мога да ги ползвам за всичко после, а тия които i_peich пише, маринованите, стават страхотни, но само на  салата ги ядем заради оцета  Peace

От фризер по- не ми допадат...не знам защо така  newsm78

# 42
  • Русе
i_peich ,мене по-скоро ме интересуват чушки печени натюр ,за паниране или бюрек за зимата .И тях ли изчистени стерелизирам 25 минути .Тия маринованите много ми харесаха ,но за салата ,рових в блога ти ,но няма рецепта с пропорциите.Можеш ли тук да ги напишеш newsm78

За бюрек пека от тези по дебелите, "месестите" - шабленски ги наричаме при нас. Идеално се запазват в доматен сок, стерилизирани.
Това е рецептата за салатата от печени чушки - http://ipeychev9.blogspot.com/2014/02/blog-post_8656.html
За маринатата, преди реденето в буркан сега ще видя в старите тефтери, че не помня наизуст точните пропорции.

# 43
  • Русе
За 10 кг пиперки
първо се почистват от дръжките и семките, после изпичат и обелват.
МАРИНАТА
200 мл олио, 200 мл оцет 6*, 150 г сол, 150 г захар. Всичко се смесва. Изпечените и обелени чушки се държат в нея 2 часа, като се разбърква с дървана бъркалка периодично.
После се изцеждат и нареждат плътно в буркани. Стерилизиране 15-20 мин.
Трябва скоро да пусна рецептата, но ми се загубиха снимките от стария компютър.
Като направя нови ще снимам и публикувам.

# 44
Стерилизиране 15-20 мин.

Blush как точно се прави - сухи буркани + затоплени капачки, затворени хубави и наредени с капачките надолу, покрити с вода целите буркани и да врат 15-20 мин. - така ли? Досега не съм правила и затова питам подробно за процеса.  Praynig

Общи условия

Активация на акаунт