БЪРЗИ КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 59 033
  • 736
  •   1
Отговори
# 45
Здравейте, извинявам се, че нахлувам така, но току-що се сетих, че снощи правих сладко от смокини във фурната, пекло се е доста,защото аз съм заспала ooooh! и МП не ме е събудил, изсипал е топлото сладко в бурканчета и ги е обърнал, та чак сутринта ги е прибрал в мазето, ноооо не е сложил лимонена киселина... Дали има шанс да са годни за консумация или трябва да ги изхвърля всички newsm78
Ако толкова те притеснява този пропуск, има начин да оправиш положението:
Изпразваш бурканчетата в съд за варене и когато се загрее достатъчно, си пускаш лимонтозу и затваряш наново.
Другият вариант е да си приготвиш много малко количество захарен сироп, не толкова сладък (това ,в случай, че е доста гъсто), сгъстяваш наново сладкото, пускаш лимонтозу и затваряш.
И двата варианта са изпитани и не отнемат много време - само едно загряване на сладкото.

Не мисли за разваляне и изхвърляне, нищо не е прецакано.

Такова нещо не се изхвърля.

# 46
i_peych,благодаря ти за рецептата за маринованите чушки ,и тук им казваме ''шабленски''.,непременно ще направя за салата за зимата .Тая ,която си аранжирал прекрасно е любима ,особено в сезона на пресните червени шабленски...
raja_nikol ,ще направя и от "чистите" 25 мин стерелизация.Благодаря ви !

# 47
Стерилизиране 15-20 мин.

Blush как точно се прави - сухи буркани + затоплени капачки, затворени хубави и наредени с капачките надолу, покрити с вода целите буркани и да врат 15-20 мин. - така ли? Досега не съм правила и затова питам подробно за процеса.  Praynig

Капачките надолу ли? Ние ги подреждаме изправени бурканите, отгоре поне 1 пръст вода да има, засича се след завиране.

Това обръщане надолу го правим след като ги извадим, но не знам защо понякога ми се издуват и после не хлътват капачките, та вече не смея, оставям си ги нормално, така си пукват и се прибират  Peace

# 48
  • Русе
Стерилизиране 15-20 мин.

Blush как точно се прави - сухи буркани + затоплени капачки, затворени хубави и наредени с капачките надолу, покрити с вода целите буркани и да врат 15-20 мин. - така ли? Досега не съм правила и затова питам подробно за процеса.  Praynig

Хубаво да имате вилно място или да приготвяте печените чушки на село. Аз лично имам на вилата си дълбок казан в който ги варя. Слагам на дъното дървена решетка, редя запечатаните много добре буркани с капачките нагоре и варя. Отначало силен огън, след като заври водата в казана с бурканите намалявам огъня на умерен и така 25 мин. Отнемам от огъня, изчаквам 20 мин. и ги изваждам от водата.
 Сухи буркани, плътно наредени чушки и добре запечатани. По време на варенето бурканите трябва да са под водата поне 1 пръст, за да не се спукат. Съхранявайте ги на хладно място - мазе.

# 49
labrex, много благодаря  за отговора. Сладкиша остана за утре  Blush.
Другия съм го правила няколко пъти, страхотен е   bouquet
А  тестото за чесновите питки  ползвам много, много често. 

Пипера го правим като  raja_nikol - печени със сол, така има и за салати и за готвени ястия.

# 50
  • Добрич
Здравейте, извинявам се, че нахлувам така, но току-що се сетих, че снощи правих сладко от смокини във фурната, пекло се е доста,защото аз съм заспала ooooh! и МП не ме е събудил, изсипал е топлото сладко в бурканчета и ги е обърнал, та чак сутринта ги е прибрал в мазето, ноооо не е сложил лимонена киселина... Дали има шанс да са годни за консумация или трябва да ги изхвърля всички newsm78

Лимонената киселина се слага, за да не се озахаросва сладкото, а не против разваляне.

Какви подправки ще ми препоръчате за сушени домати? Мисля да ги овкуся в бурканчета и да ги залея с шарлан. В нета редовно споменават босилек, но на мен не ми е по вкуса.

# 51
използваш каквото ти е по вкус и ще ти хареса. сигурен съм  Laughing

# 52
  • София
Вела, ако не си позвала шарлан, внимавай. За мен беше ужасно преживавяне, определено не ми понесе вкусът му.
За подправките, ако не ти допада босилека, сложи си розмарин, мащерка, магданоз или каквото друго харесваш.

# 53
МП отпраши онзи ден на работа и се връща ноември....днес отварям камерата /-18градуса е максимум/....5 големи парчета пържоли....да си ги хапвам ли аз постепенно... или няма да им стане нищо 2 месеца....нямам никакъв опит с пържолите Sad

# 54
  • Добрич
От години овкусявам с шарлан. Избрала съм си определена марка и купувам само него. Има много приятен аромат/дъх на слънчогледови семки.

За доматите мислех чубрица, черен пипер и евентуално дафинов лист. До сега дафинов лист съм слагала само на месо, но ми го препоръчаха и за доматите. Искам после да мога да си ползвам и вече овкусения шарлан. Обаче мога и да сложа различни подправки в различните бурканчета, за да видя кой вариант ни допада повече. Колко време е необходимо да престоят, за да се овкусят добре?

Аз съм държала пържоли и повече от два месеца. Не им се отразява /от домашно клано прасе/. Не зная купените как са.

# 55
аа аз знам, че нищо им няма, мисълта ми е, че температурата е само  -18 и не знам дали е достатъчна Simple Smile/иначе са домашни пържоли да/

# 56
Вела, аз на сушените домати слагам по цяла скилидка чесън и магданоз.
Да попитам може ли да се приготви телешки дроб на фурна? Не ми се иска да пържа...

# 57
може ест! аз лично първо го пускам за 2 минути във вряла вода - след като го извадя го накисвам във винце или винен оцет с малко счукан чесън - след това във фурната в  намазнена тавичка със зеленчуци според сезона. Първо покривам с фолио - след това махам да се запече. Като махна фолиото намазвам парченцата  леко с масълце, в което съм омешала някоя и друга зеленийка /може и суха да е/. Стават много по-хубави от колкото на тиган. Мое мнение.

# 58
сега виждам че питаш за ТЕЛЕШКИ, извинявам се. Аз по навик си мисля за свински.

# 59
Благодаря за обясненията за стерилизиране Simple Smile . Нали всякакви буркани се правят по този начин?

Общи условия

Активация на акаунт