Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 39

• 85 211
  • 750
  •   1
Отговори
# 450
Кажете ми случва ли ви се стягането и дискомфорта в шията да се увеличава когато сте ядосани или разстроени? Мен сега така ме ядосаха, че чак ми е трудно да преглъщам...., а през деня нямах никакви оплаквания в тази област.

# 451
Според мен - да, на мен ми става така като се притесня.

# 452
 При мен също се появява стягане и дискомфорт в шията, но съм забелязала, че е по скоро когато съм много тъжна ( усещането е за буца в гърлото).Когато се успокоя преминава.
 Да ви питам от седмица пия еутирокс 25. Възможно ли е още на 2-3 ден да усещам промяната или си въобразявам  Embarassed ? Има някакъв живец във мен  Rolling Eyes . Не се налага да се насилвам да върша ежедневните си дейности, чувствам се по оптимистична. Също така ми се намали апетита ( и не огладнявам пак  два часа след ядене ). Единственото негативно досега (не знам дали е от хапчето) е че втори ден съм с разстройство.

# 453
По принцип му трябва време да се натрупа в организма, но не е изключено да имаш положително въздействие дори и за толкова кратко време. Аз като започнах да пия тиреостатици за моето заболяване, още на 3-ти ден бях нов човек, като се има предвид, че ТСХ ми беше с няколко нули отпред като стойност, на 3-4 ден все едно не бях болна. Даже месеци след това не писах тук.  Mr. Green Но при нас (с хиперфункция) се започва с ударни дози, което е от значение също и след това лекарствата плавно се намаляват, докато при Хашимото може да се каже, че е по-скоро обратното, започва се с по-ниска доза, както е писано по-горе, или поне е препоръчително да е така, като ако се налага по принцип по-висока доза, то в рамките на няколко дни плавно се увеличава.

Хрис, като казах съмнения за Хашимото, това е защото Хашимотото може да се отключи с хиперфункция и с хипофункция, като ако се касае за Хашимото, обикновено хиперфункцията е преходна и често в рамките на няколко месеца от хиперфункция се преминава в трайна хипофункция, което ще рече, че поставяне на диагноза от самото начало на изявата на хиперфункцията е трудно, дори и при наличие на повишени антитела, защото те освен че се повишават при Хашимото се повишават и при Базедова болест. А Базедовата болест от друга страна, може да се прояви и без да се повишават антителата ТАТ и МАТ, но има едни други специфични антитела, които я отличават от другите автоимунни заболявания.
Обаче и тук има уловка, не ги пускат от самото начало на хиперфункция, защото макар и в малки проценти, може леко да се повишат и при други автоимунни заболявания на щитовидната жлеза. Като цяло, при някои заболявания диагнозата се поставя в хода на лечение при проследяване на симптоми, хормонални нива и ехографски промени.
Някои автоимунни тиреоидити са понякога с гранични стойности на ТРАК, който е маркер за Базед, но при тях не се касае за Базед. Хиперфункция при Хашимото, продължаваща с години, с кратки ремисии и ТРАК в норми е по-рядко срещана, но и такива случаи има. Обяснения подробни не знам.
При ББ не винаги е налице ТАО (екзофталм), както не всички имаме всички симптоми на дадено заболяване, но принципно при наличие на хиперфункция и изявен екзофталм, тогава няма колебания в диагнозата и може да се постави още при преглед очи в очи с доктора  Simple Smile Но... доколкото съм чела, макар и единици случаи, се случва езофталм и при хипотиреоидна жлеза. Не помня точно какво беше и къде четох. Ако се сетя някой ден или ми попадне пак, ще го споделя.

За дискомфорта в шията, аз имам като съм нервна, напрегната, ако се преуморя, ако се ядосам, а ако нещо  ме разтревожи и се стигне до сълзи, тогава започвам да се давя, да се задушавам и да ми се повдига.

# 454
  • в огледалото на живота
Кажете ми случва ли ви се стягането и дискомфорта в шията да се увеличава когато сте ядосани или разстроени? Мен сега така ме ядосаха, че чак ми е трудно да преглъщам...., а през деня нямах никакви оплаквания в тази област.
За съжаление,да... Tired
Колкото и да се опитвам да съм сдържан и търпелив човек,понякога изпускам парата.

И се почва едно сърцебиене,стягане в гушата,бодежи...
п.п :А често това са съвсем дребни и незначителни на пръв поглед неща,които рядко могат да ме изкарат извън нерви....но понякога успяват.. Confused

# 455
Здравейте, момичета. Днес си взех резултата на ТСХ - 0.682 при референтни 0.55-4.78. Виждам, че съм в нормата, но съм в чуденка дали не трябва да се обърне внимание на близостта до долната граница. Другата седмица ще нося резултатите на личната, но до тогава ми се искаше да чуя мнения.. Преди време качих сравнително бързо 10кг., които установих, че не мога да сваля освен със зверски глад, а в същото време мога да кача 3-4кг за седмица при нормално хранене. Никога не ми е било толкова трудно относно теглото и винаги съм успявала да го контролирам. Освен това имам страхотни вариации в цикъла.. идва ми както на 16-20-ти ден, така и на 30-ти, а на последния преглед при гинеколог не се установи проблем. Отделно си имам проблеми с храносмилателния тракт, забавен пулс около 60, ноо не знам дали да правя връзка между тези симптоми. Простоми се искаше да чуя мнения на хора, сблъскали се с тези проблеми.

# 456
just_smile, за да се разбере как функционира щитовидната жлеза са нужни още изследвания. Трябват ти и изследвания на хормони ФТ4, ФТ3 и антитела МАТ и ТАТ (Anti TPO i Anti tg). Посещение при добър ендокринолог и ехография на щитовидна жлеза. На база симптоми, ехографско изследване и резултати от изследванията на хормони и антителаще имаш ясна представа за състоянието ти.
Симптомите, които си описала отговарят при някои заболявания на щитовидната жлеза, но не е задължително в нея да е проблема. Просто трябват и допълнителни изследвания. Само с ТСХ няма как да се разбере.
Да, в по-ниските референтни граници е ТСХ при теб.

# 457
Merelenda, благодаря ти за бързия отговор, още тази седмица ще направя и останалите изследвания. А междувременно, ако някой може да ми препоръча добър ендокринолог в Бургас, ще бъда много благодарна!

# 458
Мацки, излязоха ми изследванията:
TSH    2.0   (0.35-4.94)   
FT4    12.41   (9.01-19.05)   
FT3    4.12      (2.62-5.7)

На мен ми изглеждат ок, вие как мислите?

# 459
За мен си пушка! Предвид че си без хормон, а си с Хашимото, тия стойности са много добри. Явно си в еутиреоидно състояние, а дали си в пълна ремисия могат да покажат антителата. Това само ако те човърка теб, иначе няма отношение към това дали ще пиеш хормон. Ей тези изследвания имат отношение.
Хайде, след прегледа сподели какво е казала докторката  Simple Smile

# 460
Момичета, искам да ви споделя една рецепта за тези от вас, които имат проблем със стомаха, заради глутена. Предпоследния път, когато спрях цигарите, имах страхотни проблеми - всичко, което описвате и вие и един колега ми сподели тайната си рецепта  Grinning
Равни части ленено масло, мед и сусамов тахан смесени в буркан и преди всяко ядене по 1с.л. На мен ми помогна тогава, облекчи ме и от тогава да чукна на дърво не съм имала такива неразположения.  Опитайте, освен другото е и много вкусно  Crazy

# 461
  • Buffyworld
Мереленда, можеш ли да кажеш кои  антитела се изследват за Базедова болест ? Аз януари- февруари трябва да пускам всичко - и ТАТ и МАТ и хоромните, така и така ще давам кръв, да ми изследват поне и за базедова, но не знам кои са антителата ? Какво трябва да кажа в лабораторията ?

# 462
Ще ти кажа кои са антителата, но няма смисъл да даваш пари за изследване. Те се изследват при налична хиперфункция и то не в самото начало на заболяването протичащо с хиперфункция, а едва ако хиперфункцията се задържи месеци, което не е типично за Хашимото. По-често се изследват дори при оценка дали да се спира терапията при лечение на тиреотоксикоза (хиперактивна жлеза). Не знам дали ще ме разбереш, но с 5 думи - даваш си парите на вятъра  Simple Smile

Антителата са ТРАК (изписват се още като TRAT, TRAb, TSH рецепторни антитела)

Изследвай си другите антитела - Мат и Тат. По принцип се смята, че по-ниските стойности на МАТ и ТАТ (под 600), или едно от двете, съчетано с хиперфункция (тиреотоксикоза), навежда на мисълта за наличие на Базедова болест или друг АИТ. Но нали всеки случай е различен, та има с хиперфункция (тиреотоксикоза), ниски ТАТ и МАТ и ТРАК в норми. Абе, относително е. Важен е ендокринолога и ехографската находка, наличие на ТАО, което може да отличи ясно базеда, наличие на типични за Базед симптоми. Те си разбират вече там.

# 463
  • Buffyworld
 Hug Благодаря ти !  Общо взето - разбрах. Ок, ще пусна обичайните ТАТ и МАТ и хормони, и като ви ги постна тук - в темата,  ти сигурно ще можеш да ме ориентираш. За съжаление все още не мога да кажа , че съм била при добър ендокринолог. До момента съм била при трима и не бих казала , че съм доволна ..... за съжаление. Тук, от темата , научавам много повече неща, отколкото от докторите, при които съм била. Много съм ВИ благодарна на всички ! 

# 464
_Buffy_ , аз ще мога да си кажа мнението относно изследванията ти, но нали се сещаш, че е мнение във форум, не докторски преглед и мнение на специалист?  Simple Smile Тук си обсъждаме всичко, но това не заменя консултацията със специалист  Hug

Общи условия

Активация на акаунт