Хайде на театър 3

• 183 633
  • 753
  •   1
Отговори
# 225
  • В царството на игрите:)
Като видя пак спречкване на тема Камен Донев се сещам за едно четиво, което ми попадна наскоро:
"6 начина да се разграничиш от смрадливото простолюдие". Та в точка 3 пише следното:
"Интересувай се от неразбираемо изкуство

Слушай отвратителна, но именно затова пък – непонятна музика. Миксирани звуци от тарамбука, прототип на футуристично японско тоалетно казанче и крясък на сова на рипийт са идеален избор.

Нека любимият ти филм бъде португалско-корейската лента "Грабители на мусака", в която сюжет няма, но пък голи хора режат картофи на забавен кадър в продължение на четири часа и половина.

Твърди, че Камен Донев е халтура. Посещавай само експериментален театър. Нямай абсолютно никакво чувство за хумор."
Откакто го прочетох спрях да харесвам Камен Донев и наблягам на експериментален театър, кино и т.н. Така, де, няма да се принизявам....Живея като извисените в културно отношение души!!!!! Mr. Green

# 226
Оф, защитниците пак се въоръжиха и строиха за бой. Спор няма. Има изразено мнение, което вкупом тръгнахте да оплювате и оспорвате. Някой назад беше казал, че търпимостта в тази тема на различното мнение е нулева. Защо не си я прекръстите като: "Лексикона на Булдока и сие...."

Всеки с вкуса си. Но е крайно БЕЗвкусно и НЕвъзпитано да подиграваш и иронизираш чуждия вкус.  Mr. Green

Тълковен речник:
"халтура:
Разг. 1. Работа извършена некачествено, небрежно, за пари, както и резултатът от нея.
2. Странична работа за допълнителни средства."

Цитат
Всъщност, това, което ние в България наричаме „комерсиален театър“, в повечето случаи бих нарекъл „вървежен театър“ – такъв, който стимулира потреблението и се гледа много от публиката.
 Това са думи на Явор Гърдев, които са казани И по повод(но не само) представленията на Донев. Режисьор, който е доста популярен и аз харесвам. Но който слава Богу не върти една и съща плоча Н на брой години в постановките си. Авторските постановки на Донев са "старата плоча на нов глас". Все едни и същи теми, все едни и същи изразни средства. Няма развитие. Яхнал една тема, очевидно гледаема от публиката, и си я експлоатира вече 10 години и в няколко постановки заради ей това: http://www.politika.bg/article?id=34570 Скоро очакваме и Арена Армеец да бъде ангажирана за целта. А качеството на продукта, който получава зрителя е последното нещо, което някой интересува.

Та е хубаво да отличаваш изкуство от халтура. И след това да направиш личния си избор. Нямам против халтурата. И сиренето е с пари. Но много моля, не го обвивайте с лъскава найлонова обвивка с надпис "изкуство". И не заплювайте изкуството само защото вие не го разбирате.  Mr. Green Да не давам примери.  

Последна редакция: пн, 07 мар 2016, 11:48 от Анонимен

# 227
  • В царството на игрите:)
С БЕЗвкусният ми и НЕвъзпитан пост всъщност не исках да защитавам Камен Донев, защото той ми е по - скоро безразличен....Като прочетох спора и се сетих за това писание ширещо се из нета в последно време... Laughing То, писанието, със сигурност няма за цел да обижда, а по - скоро да правокира чувството за хумор /когато има такова!/ у четящия....Та, цитирайки го и аз мислех, че ще правокирам вашето, но май не стана...Лоша преценка от моя страна, за което се извинявам Embarassed
Хайде останете си със здраве и не вземайте нещата толкова на сериозно Mr. Green

# 228
Оф, защитниците пак се въоръжиха и строиха за бой. Спор няма. Има изразено мнение, което вкупом тръгнахте да оплювате и оспорвате. Някой назад беше казал, че търпимостта в тази тема на различното мнение е нулева. Защо не си я прекръстите като: "Лексикона на Булдока и сие...."

Всеки с вкуса си. Но е крайно БЕЗвкусно и НЕвъзпитано да подиграваш и иронизираш чуждия вкус.  Mr. Green
Та е хубаво да отличаваш изкуство от халтура. И след това да направиш личния си избор. Нямам против халтурата. И сиренето е с пари. Но много моля, не го обвивайте с лъскава найлонова обвивка с надпис "изкуство". И не заплювайте изкуството само защото вие не го разбирате.  Mr. Green Да не давам примери.  
Кой точно е тръгнал да плюе? По назад попитаха за мнение. Негативните коментари ги виждам само от този никнейм.  Wink
Аз мога да отлича изкуството от халтурата. А вие? Камен Донев не твърди, че прави изкуство. Не знам как точно стигнахте до този извод. Изгледайте няколко негови интервюта и ще разберете (евентуално). А относно "лексикона", смятам, че идеята е много добра. Явно аз намирам повече време да гледам постановки и да давам адекватно мнение за разлика от други хора тук.  Wink
Разбирам, че няма да спрете да плюете Камен. Единствено с това ви запомних от коментарите ви в темата.
Хайде със здраве!  Peace

# 229
Аз също в началото харесвах Камен Донев, но с течение на времето ми стана адски скучен, еднообразен, комерсиален.
Няма лошо, времената са такива, че творците трябва да се нагаждат според публиката, но това вече не е моят тип театър.
По същия начин бях много голям фен на Теди Москов. В началото спектаклите му бяха супер интересни, нестандартни, различни. Имам чувството, че след тежката катастрофа, която преживя творчеството му тръгна надолу. Едно и също, едно и също...колкото и да ти е интересно нещо в началото, ако един и същи ппохват се използва във всеки спектакъл- омръзва.
Сашо Морфов също много ме разочарова.
Засега все още ми е интересен Явор Гърдев. много харесвах Галин Стоев, но мисля, че той вече не е в България, а не мога да следя често софийските сцени, защото от няколко години живея в Бургас.
Това лято доста ме впечатли спектакълът " Лив Щайн" на Крис Шарков. Досега не бях гледала нищо на този реисьор, но ме изненада приятно.

# 230
  • София
Всеки режисьор има по - добри и по - лоши постановки. Няма как да е на едно и също ниво цял живот. Напоследък гледах 2 неща на Маргарита Младенова, които ме впечатлиха. Има един характерен стил, почерк, който няма как да не забележиш.
Аз нямам претенции, че имам поглед върху всичко, което се играе по театралните сцени, но обичам разнообразието. Простете, ако сравнението ми е неудачно, но дори когато се храниш имаш нужда от различни неща - веднъж солено, друг път сладко, трети път нещо по - пикантно. Няма как да караш само на черен хайвер...

# 231
На мен въпросът ми беше по-скоро не дали се одобрява неговия стил. То е ясно, че едни го харесват, други не. А по-скоро дали поднася нещо по-различно, направи ми впечатление в информацията, че са включени препратки към разни националности - индийци, мексиканци. С мъжа ми искаме да си вземем билети за нещо и докато разглеждах в нета видях, че постановката и тази година (май 3-та?) е по сцените

# 232
Предлагат ми билети за Деветият ден на Сатирата. Мнения?

# 233
От тази седмица: препоръчвам ви "Да бъда или не?" (Нов театър) и "Да се провреш под дъгата" (Народен театър).  Peace

# 234
  • по пътя
Каквото и да си говорим, за представленията на Камен Донев билетите се изкупуват почти веднага, Явор Гърдев направи няколко доста слаби неща напоследък и не му прави чест да се изказва злобно за толкова обичани от хората актъори.  Злобата не те прави по-голям в изкуството.

# 235
  • addicted
Без да искам да се заяждам, нито пък да намеквам, че си приличат - те и за Слави Трифонов се изкупуват веднага. Това винаги ми е стояло доста слабо като довод във всякакъв контекст - това, че има много почитатели не прави нещо задължително добро.

# 236
Добро/лошо , това си е субективно. Но е факт, че има собствен поглед, изобретателен и е талантлив в изпълнението.

# 237
Препоръчвам ви постановката "Театър, любов моя" в Театър 199. С участието на Касиел Ноа Ашер, Стефка Янорова, Лилия Маравиля и Красимира Кузманова.

# 238
Здравейте, необходима ми е вашата помощ. С един приятел искаме да отидем на постановка в "ДЪРЖАВЕН МУЗИКАЛЕН И БАЛЕТЕН ЦЕНТЪР", но тъй като за първи път ще го посетим, не знаем кои места за подходящи-на балкона или на партера и горе-долу на кои ред? Ще съм ви много благодарно, ако ми окажете съдействие  Simple Smile

# 239
  • София
Аз бих избрала централни места на 7-8-9 ред на партера. От първи ред на балкона се вижда много добре, но има опасност да не чуваш ясно какво пеят.

Общи условия

Активация на акаунт