МАШИНА ЗА ХЛЯБ - 60-та ТЕМА

  • 85 348
  • 736
  •   1
Отговори
# 600
  • София
  • Мнения: 12 006
Момичета, как правите козунак в хлебопекарна? Дайте изпитана рецепта Simple Smile
http://djemmasvetlana.blogspot.bg/2014/04/blog-post.html

Оооо този козунак става мммммм.....  Rolling Eyes, AMARIA пробвай го няма да сбъркаш, аз правя цялата доза, т.к. ме притеснява, че 1/2 ще я прегоря в машината, минимума и е 750гр.

# 601
  • Мнения: 814
Здравейте, предишната ми хлебопекарна беше малко известна марка, нещо като "Gaolin" - коледен подарък. Правеше вкусен хляб, замесваше  добро тесто за козунак и служеше вярно, докато казанчето й се  надраска - по вътрешните странични ръбове. Не допускам, че е от съдомиялната, но понеже не можаха да ми изпратят ново, я бракувах. На нея само веднъж опитах да направя кекс, но стана  като хляб и не повторих. Сега съм с Горение. Не съм  месила още козунак в нея, предстои тези дни. Но за кекса ще забравя, предпочитам традиционния начин на приготвянето му.
Джемма, ще опитам твоята рецепта за козунак, до сега нямам фал с твои рецепти Peace!

# 602
  • Мнения: X
Май всички се нареждаме за козунака на Джема  bouquet !

# 603
  • София
  • Мнения: 12 006
Скрит текст:
Здравейте, предишната ми хлебопекарна беше малко известна марка, нещо като "Gaolin" - коледен подарък. Правеше вкусен хляб, замесваше  добро тесто за козунак и служеше вярно, докато казанчето й се  надраска - по вътрешните странични ръбове.
Не допускам, че е от съдомиялната
Скрит текст:
, но понеже не можаха да ми изпратят ново, я бракувах. На нея само веднъж опитах да направя кекс, но стана  като хляб и не повторих. Сега съм с Горение. Не съм  месила още козунак в нея, предстои тези дни. Но за кекса ще забравя, предпочитам традиционния начин на приготвянето му.
Джемма, ще опитам твоята рецепта за козунак, до сега нямам фал с твои рецепти Peace!
На мен до колкото ми е известно казанчетата не са за миялна първо защото покритието, в повечето случаин е тефлоново и може да се повреди и второ защото са алуминиеви. Поправете ме ако греша.

# 604
  • Мнения: 821
Благодаря много момичета, ще пробвам и ще споделя резултата  bouquet

# 605
  • Мнения: 851
И аз не бих рискувала с миялната,заради тефлоновото покритие,но съм слагала алуминий/тави,тенджери/,идеално се измиват,блестят/не са се повредили/.Използвам предимно таблетките от Лидл,ако има значение.

# 606
  • Мнения: X
Пък аз съм повреждала алуминиеви съдове в миялната. По-скоро температурата би трябвало да е причината, а не препарата за миене. Не бих рискувала с казанчето, още повече щом изрично е написано да не се мие там.

# 607
  • Мнения: 851
А какво става с алуминия,как изглежда?Пускам миялната на 65 градуса.

# 608
  • Мнения: X
Разваля се покритието, няма начин да не забележиш, алуминия направо се изтърква и някак си почерня съда.

# 609
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
И козунакът на пина препоръчвам, нали съм ви го показвала вече, но ето го за тези, които не са го видели:
Скрит текст:




http://celiakbg.blogspot.bg/2011/04/blog-post_22.html

# 610
  • Мнения: 814
Не мисля, че  от съдомиялната  вътрешните ръбове на казанчето се износиха, по-скоро допускам, че е от началното замесване на хляба, докато тестото се "блъскаше" неравномерно по стените,за да стане на топка.
Външната страна на казанчето също се промени, леко потъмня . Междувпрочем не винаги  използвах миялката за казанчето.
Но пък заради тези промени се разделих "Gaolin"-чето още при пъроначалните промени.
Друг е въпросът, че   казанчето на Горението го мия по традиционния начин. И без това така почистването е лесно и бързо.

# 611
  • Добрич
  • Мнения: 6 216
Козунаците ги меся в хлебопекарната, а ги пека във фурната. Използвам тази рецепта:

Скрит текст:

ВЕЛИКДЕНСКИ КОЗУНАК  с озахаросани портокалови корички
/репта за два големи козунака или 1 голям + 2 малки/

Продукти:

За тестото:
3 големи яйца /XL/
195 г. захар
300 мл. топла вода и 4 с.л. сухо мляко или 300 мл. топло мляко
4, ½  с.л. олио
32 г. прясна мая
900г. брашно
щипка сол /на дъното на ч.л./

За сплитане:
Около ½ ч.ч. олио

За вътре:
Около 2 ч.ч. озахаросани портокалови корички, 2 кутии локум, стафиди

За намазване и поръсване:
1 голям жълтък, разбит с около 2 с. л. олио
5-6 с.л. захар
сусам

Приготовление: Продуктите за тестото се месят на основната програма и се изваждат преди последното втасване. Тестото е удвоило обема си. Разделя се на две части. Всяка част се разпъва, намазва с олио и поръсва обилно с портокалови корички, локум и стафиди, след което се реже на три ленти, които се усукват и сплитат. Поставя се в тавички с готварска хартия. Изчаква се да удвои обема си в затоплена фурна. Маже се с разбития жълтък и се поръсва със захар и сусам. Пече се 40 мин.


# 612
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Няма хубава структура за месен в хлебопекарната, изглежда като превтасал.

# 613
  • Пловдив
  • Мнения: 285
Как точно се изтъркаха бъркалките ?
Моята машина е на 1г и кусур и им няма ама абсолютно нищо .
Виж казанчето се олющи ,но там вината е моя .
 
Аз си купих Тефал декември 2015г и след 5 пускания започна да пада тефлона на бъркалката  #Cussing out Толкова уреди на Тефал имам и съм доволна,но този път съжалих,че не взех нещо евтино,поне да не ме яд.Както и да е...явно с времето,дори и добрите фирми си влошават качеството.
Козунака на Джема е страхотен  Peace

# 614
  • Перник
  • Мнения: 5 055
Как точно се изтъркаха бъркалките ?
Моята машина е на 1г и кусур и им няма ама абсолютно нищо .
Виж казанчето се олющи ,но там вината е моя .
 
Аз си купих Тефал декември 2015г и след 5 пускания започна да пада тефлона на бъркалката  #Cussing out Толкова уреди на Тефал имам и съм доволна,но този път съжалих,че не взех нещо евтино,поне да не ме яд.Както и да е...явно с времето,дори и добрите фирми си влошават качеството.
Козунака на Джема е страхотен  Peace

По отношение на Тефал си права - влошават качеството. Мисля го, защото имам техен тиган на 10 години, който съм си ползвала без изобщо да го пазя и пак техен, на 2 години, който съм ползвала много внимателно, без метални прибори, но е по-надраскан от стария.

Общи условия

Активация на акаунт