Изчерпан яйчников резерв

• 324 666
  • 2 704
  •   1
Отговори
# 1 725
Благодаря много за тези думи,Owly!Имах нужда да ги чуя.

# 1 726
Нищо ти няма на резерва, това са глупости. Аз след 3 стимулации и 1 трансфер забременях с АМХ 0,5, повече от 2,5 год след инвитрото и 19 м след раждането, броят на фоликулите, които се виждат в началото на цикъла, е същия като преди да забременя

# 1 727
Здравейте,

Имам нужда пак от вашата помощ.
Вчера ми беше пункцията и извадиха 3 фоликула, от които 2 яйцеклетки. Стана ми малко тъпо, защото в началото на цикъла знаех, че имам 3 фоликула, но на междинния преглед докторката преброи по 4-5 в яйчник и аз без да я попитам се надъхах, че явно поне 7-8 фоликула ще успеем да извадим. Това да има кух фоликул си мислех, че е по-скоро рядкост, а то от моите скромни 3 - единият кух.
Сега чакам да ми звъннат да ми кажат дали са се оплодили тези 2 Я, но постоянно се чудя това не е ли твърде малка бройка? Питах докторката вчера и тя каза, че все пак съм с намален резерв и няма как да очаквам много повече. Доколкото съм чела по темите, знам че 1 ембрион не се прехвърля на трансфер, обикновено поне по 2 или 3, което значи, че ако се оплодят тези Я, имам за 1 опит общо взето...Чудя се има ли смисъл от втора пункция, за да се съберат малко повече или това само след евентуален неуспех от трансфера...

# 1 728
Моят док ме предупреди, че от всяка пункция ще вади 1, най-много 2 яйцеклетки предвид резерва ми и няма спрем с пункциите, докато нямаме 4 хубави ембриона.

# 1 729
На мен тъкмо ми звъннаха. Казаха, че само 1 от тези 2 се е оплодила и съвсем се обезкуражих...Попитах ги не е ли много малко, но ми казаха, че съм била млада и много често прехвърляли по 1 ембрион и ставало. Бяхме говорили с докторката да опитаме и естествено и тя ми беше казала да запиша час на 7-8 ден от цикъла за проследяване на овулация, обаче в този случай не знам дали не трябва пак на 2-ри ден да запиша, ако евентуално трябва още една пункция да се прави...Доста тъпо.

# 1 730
Owly ако сте готови да опитвате, защото помня, че преди не бяхте и по тази причина искаше да замразите ембриони, мисля че имате шанс да стане естествено. Все пак е нужна само 1 яйцеклетка, а ти си млада и имаш шанс да са качествени. А и на теб стимулацията не ти ли беше много лека ? Ако е така, е нормално да сте извадили малко яйцеклетки. А антралните фоликули по принцип колко ти бяха? Ако искате да пробвате естествено, си направи една фоликулометрия, за да оцелите овулацията и стискам силно палци 🍀🍀🍀

# 1 731
Owly ако сте готови да опитвате, защото помня, че преди не бяхте и по тази причина искаше да замразите ембриони, мисля че имате шанс да стане естествено. Все пак е нужна само 1 яйцеклетка, а ти си млада и имаш шанс да са качествени. А и на теб стимулацията не ти ли беше много лека ? Ако е така, е нормално да сте извадили малко яйцеклетки. А антралните фоликули по принцип колко ти бяха? Ако искате да пробвате естествено, си направи една фоликулометрия, за да оцелите овулацията и стискам силно палци 🍀🍀🍀

Здрасти Alison - ами искахме да замразим като един вид застраховка, защото с естествените опити не се знае докато стане колко от този резерв ще е останал. Стимулацията ми беше лека - с Кломифен и 2 инжекции - Хориомон 5000IU, на другата не видях името. Антарлните си ми бяха 3 фоликула, толкова и извадиха, но единият беше празен. Да, за естествено, разбира се, че може да стане. Просто малко се обезкуражих, че цялото това чакане и пазене за 1 ембрионче...дано поне то се развие добре и стане за замразяване.

# 1 732
  • София
owly не се отчайвай. Няма стриктни правила в тези процедури. Не е задължително по 2 ембриона да прехвърлят. При мен от 2 фоликула, извадиха 1 яйцеклетка, която се оплоди и сега спи сладко, сладко вкъщи 🙂 Ако искаш да събереш няколко, може следващите пъти да са повече. Просто не се отказвай и имай вяра

# 1 733
owly не се отчайвай. Няма стриктни правила в тези процедури. Не е задължително по 2 ембриона да прехвърлят. При мен от 2 фоликула, извадиха 1 яйцеклетка, която се оплоди и сега спи сладко, сладко вкъщи 🙂 Ако искаш да събереш няколко, може следващите пъти да са повече. Просто не се отказвай и имай вяра

Такива жени като Вас вдъхват толкова сила и надежди , че няма невъзможни неща !

# 1 734
Здравейте !
На 19 г. съм .Нормално ли е резултата да е толкова нисък ? Дали още се покачва и не е стигнал до най-високата  си стойност?

# 1 735
Здравейте !
На 19 г. съм .Нормално ли е резултата да е толкова нисък ? Дали още се покачва и не е стигнал до най-високата  си стойност?

Здравей,

Ако си на 19 год, не е много нормално резултатът да е толкова нисък. 0.8 не е изчерпан резерв, но се води намален и по-точно "нормално намален/намаляващ" - под 0.5 вече е силно намален. Като цяло е хубаво с АМХ да се пусне инхибин-Б и ФСХ - също на 3-ти ден от цикъла и след това с тези изследвания да идеш на консултация с репордуктивен специалист (не просто с гинеколог). Репродуктивният специалист ще може да ти изброи антралните фоликули (те също се гледат в началото на цикъла - 2,3-ти ден) и да ти каже дали резервът наистина е намален и има ли повод за притеснение. Като цяло няма установен критерий за нивата на АМХ - стойностите, които ще видиш в интернет много варират, но някакво общо правило е, че 1-1,5 - 2 е доста добър резерв, а стойности над 6 индикират някакъв проблем - например поликистоза.
Не се шашкай, много е хубаво, че навреме си го хванала това и ако се наложи може да предприемеш мерки. Ще е хубаво заедно с двата хормона, които ти казах да пуснеш и витамин-Д - ако имаш дефицит или стойностите му са силно занижени, може изкуствено да понижава АМХ-то.

# 1 736
  • София
На тази възраст амх самостоятелно не е никакъв критерий. Консултирай се с добър ендокринолог-гинеколог. В майчин дом имат отделение и работят с направления. Доктор Георги Коларов има частен кабинет без направления само е там.

# 1 737
Здравейте, регистрирах се днес, специално за тази тема.Преди около 2 седмици най-после отидохме при репродуктивен специалист след около година неуспешни опити и един пропуснат цикъл.Оказа че имам задържани 3 фоликули и след 10 дни дуфастон най-накрая успях да си направя АМХ.Сега си гледам резултатите и  за съжаление се оказа че на 33 съм вече с напълно изчерпан резерв.Не знам как да си го обясня, ходих на лекар Декември(задължителни профилактики) и яйчници и всичко си беше перфектно, цикълът беше редовен до Март,  а сега гледам това и не знам изобщо има ли смисъл да отида отново. Всички ти казват колко сте млади и как ще се получи изведнъж, а накрая се оказва че всичко е изгубено.

# 1 738
  • София
Тези резултати не са реални. Естрадиол и пролактин са в небесата, всичко друго също е с обърнати стойности за фоликулна  фаза. Показва задържан фоликул, вероятно за пролактин ще пиеш хапчета. Провери си щитовидната и нейните хормони и слушай репродуктивния. Не гледай амх.

# 1 739
  • София
Здравейте, регистрирах се днес, специално за тази тема.Преди около 2 седмици най-после отидохме при репродуктивен специалист след около година неуспешни опити и един пропуснат цикъл.Оказа че имам задържани 3 фоликули и след 10 дни дуфастон най-накрая успях да си направя АМХ.Сега си гледам резултатите и  за съжаление се оказа че на 33 съм вече с напълно изчерпан резерв.Не знам как да си го обясня, ходих на лекар Декември(задължителни профилактики) и яйчници и всичко си беше перфектно, цикълът беше редовен до Март,  а сега гледам това и не знам изобщо има ли смисъл да отида отново. Всички ти казват колко сте млади и как ще се получи изведнъж, а накрая се оказва че всичко е изгубено.

На 33 години не бих казала, че си млада, от гледна точка на забременяване и биология. Иначе, по отношение на хормоните, както е казала дамата преди мен, можеш да изхвърлил тези изследвания в кофата, защото са повлияни изцяло от задъжаните фоликули. Тржява да се повторят след месец-два. А задържаните фоликули правиш най-вероятно заради високия пролактин.

Общи условия

Активация на акаунт