Частни училища - информативна тема 9

• 63 089
  • 739
  •   1
Отговори
# 330

В АК каква е вратичката за прием, за която говорите?  newsm78

И аз това се чудех  Mr. Green

# 331
Петя, взе ми въпроса от устата...

Блис, няма психолог в АК, права си. Но има тест и никой не знае какво точно се е паднало и защи имаш токлова, колкото е резултатът ти. Не можеш да го видиш.
Така, че, да, няма психолог, но няма и нужда да има, има тест, който е достатъчно непрозрачен, толкова, колкото всеки един процес на прием в анерикански, а и не само, дори европейски ВУЗ. Имаш есе, имаш референции, имаш интервю. Да, има критерии, но по врем,е на интервюто, на гледането на документите, нима някой ти дава отчет защо не са те взели и какво повече имаш ти от Иванчо?? Забрави.
Колкото до лицензирането - критерии е какво предлагат, не как и на кого. ЧС го е казала ясно, така че, подборът няма общо с лиценза на МОН...

# 332
Петя, взе ми въпроса от устата...

Блис, няма психолог в АК, права си. Но има тест и никой не знае какво точно се е паднало и защи имаш токлова, колкото е резултатът ти. Не можеш да го видиш.
Така, че, да, няма психолог, но няма и нужда да има, има тест, който е достатъчно непрозрачен, толкова, колкото всеки един процес на прием в анерикански, а и не само, дори европейски ВУЗ. Имаш есе, имаш референции, имаш интервю. Да, има критерии, но по врем,е на интервюто, на гледането на документите, нима някой ти дава отчет защо не са те взели и какво повече имаш ти от Иванчо?? Забрави.
Колкото до лицензирането - критерии е какво предлагат, не как и на кого. ЧС го е казала ясно, така че, подборът няма общо с лиценза на МОН...

Стефан съгласна съм по принцип. Но само по принцип. Не е въпросът в отчета. А липсата на правила при прием в ЧУ на етап основно образование. И теорията, че тъй като не ползвали държавно финансиране можели да си правят каквото си искат. А може ли да бият децата на препитването и което издържи повече е годно? Това в кръга на шегата, но напълно отговаря на горната теза на другите потребителки. Нали могат да си правят каквото си искат?!?!?!
И все пак АК има ясни правила за прием, нали - какво включва теста като материал, принципа на изпита, ясно е какво се иска и цели с референциите. Единствен по-субективен елемент е есето, но и без него може да се влезе в АК и доста математици са го доказвали. А и както знаем дори децата от СС ходят на уроци за изпита в АК. Т.е. правилата на подбора са достатъчно ясно дефинирани и известни от много години.

Да не се повтарям за 1 000 път.
Скрит текст:
Аз бих се съгласила ако психологът беше казал нещо поне на 5 % доближаващо се до истината, характеризираща детето. И учителката в СС и още двама педагози (вкл. и тази в ПБ) казаха точно противоположни неща по повтарящи се теми. А и нашите наблюдения са същите.  Grinning И това, прибавено към коригираното точкуване в теста (бе да могат да го обяснят) за нас е достатъчно. И не, детето не беше стресирано на отиване. Само даже каза, че това училище повече му е харесало и иска там да учи. Но след като излезе беше ясно, че нещо се е случило и то конкретно при психоложката, защото отказа всякаква комуникация по темата. Което е абсурд точно за това дете и се случваше за първи път. Ако се проследят постовете ми ще се види какво съм писала още веднага и преди да излязат резултатите.
След като на входа си обявил, че е достатъчен определен материал, не е честно да вкарваш в тестовете материал за напреднали или горна възраст. А това реално се случва. Ето това е липса на правила. И случката със Съмъртайм също го потвърждава на 100%. Както и факта от който тръгна отново сегашния разговор - казал си, че отваряш само 4 ПУК и нямаш възможности за повече, а на 15.09 се оказва, че има още цял един клас. Каква е гаранцията, че децата от 5-тия ПУК реално са били по-напред в резултатите от неприетите. Защото към датата на приключване на процедурата по прием класовете бяха 4 бр. Както си казал, че децата в клас са по максимум 18, а вече паралелките масово са по 20.
Просто в ЧУ на това ниво няма никакви правила. Явлението не е само в СС. И точно заради децата не смятам, че трябва да им се позволява да правят каквото си искат. Защото това са деца, а възрастните в името на користни цели (които в ЧО са немалко) са безпардонни.

Последна редакция: пн, 05 окт 2015, 16:40 от Анонимен

# 333
Така, както го писваш, ми напомня далечната 1997, когато голямата ми щерка, след като завърши детската градина на НУКК се яви на изпит за 1-ви клас. 1 към 1, безумният й проблем беше, че едната ръка на рисунката била с 4 пръста и половина( така каза психоложката като се запознавахме с резултата), което показвало незрялост...
Е, точно тази незряла художничка до 14-тата си година взе няколко награди със свои творби (много се увличаше от рисуването и дори ходеше на уроци по рисуване) и след 7-ми клас за една бройка да кандидатства в Художествената... Но в крайна сметка пое по друг път...

Така че, малоумията на системата са резултат на всички участващи в нея, и учители и родители. А проблемите в частното образование са предизвестени - не можем да надскочим себе си и манталитета си, а като всяка услуга, щом има повишено търсене, качеството пада.
А в друга тема някой споменаваше една приказка - за новия бардак и старите участнички в него.. Общо взето, с малко изключения и тук както и в повечето области на милата ни действителност, всичко ново е добре познато старо, ама с повече пари....

# 334
Така, както го писваш, ми напомня далечната 1997, когато голямата ми щерка, след като завърши детската градина на НУКК се яви на изпит за 1-ви клас. 1 към 1, безумният й проблем беше, че едната ръка на рисунката била с 4 пръста и половина( така каза психоложката като се запознавахме с резултата), което показвало незрялост...
Е, точно тази незряла художничка до 14-тата си година взе няколко награди със свои творби (много се увличаше от рисуването и дори ходеше на уроци по рисуване) и след 7-ми клас за една бройка да кандидатства в Художествената... Но в крайна сметка пое по друг път...

Така че, малоумията на системата са резултат на всички участващи в нея, и учители и родители. А проблемите в частното образование са предизвестени - не можем да надскочим себе си и манталитета си, а като всяка услуга, щом има повишено търсене, качеството пада.
А в друга тема някой споменаваше една приказка - за новия бардак и старите участнички в него.. Общо взето, с малко изключения и тук както и в повечето области на милата ни действителност, всичко ново е добре познато старо, ама с повече пари....

За съжаление съм напълно съгласна с теб и подкрепям всяка една дума от написаното.
Успех на дъщеря ти!

# 335

За съжаление съм напълно съгласна с теб и подкрепям всяка една дума от написаното.
Успех на дъщеря ти!
И какво е решението? Изцяло чуждо училище, с чуждестранно управление и изцяло чуждестранен екип? Има ли такова, като изключим тези към посолствата?

# 336

Успех на дъщеря ти!
И какво е решението? Изцяло чуждо училище, с чуждестранно управление и изцяло чуждестранен екип? Има ли такова, като изключим тези към посолствата?

Нямам идея. Както по горе писаха, това явление го имаше частично и при приема на първолаци в някои ДУ. Докато МОН не отмени абсурдните практики.
Ясно е че при този наплив трябва да има някакъв разумен начин на отсяване на децата, но това което е в момента минава някои или всякакви граници.

И за училищата към посолствата съм чувала доста абсурдни неща също заради липса на ясни критерии.

# 337
Напълно подкрепям написаното в последните постове на Блис и Стефан!
Аз се опитах да кажа същото малко по-горе - че се получава омагьосан кръг и в голяма степен амбициите на родителите подклаждат крайностите в системата на приема. За съжаление.

Жаве,
Скрит текст:
аз за себе си съм намерила начин да противодействам на това, което намирам за абсурдно и нечестно - както се казва, действай локално - в случая, като опиша случилото се (нередностите, меко казано!) при нашето кандидатстване в популярен форум, пък било то и с риска да си навлека неприятности на главата и нападки какво било детето ми или какво трябвало да направя аз - от хора, които абсолютно не ме познават.

И се надявам, както това да помогне на родители, които тепърва се ориентират, така и да породи въпроси, които, дай боже, да помогнат за случването на някаква промяна в бъдеще.

# 338
аз за себе си съм намерила начин да противодействам на това, което намирам за абсурдно и нечестно - както се казва, действай локално - в случая, като опиша случилото се (нередностите, меко казано!) при нашето кандидатстване в популярен форум, пък било то и с риска да си навлека неприятности на главата и нападки какво било детето ми или какво трябвало да направя аз - от хора, които абсолютно не ме познават.

И се надявам, както това да помогне на родители, които тепърва се ориентират, така и да породи въпроси, които, дай боже, да помогнат за случването на някаква промяна в бъдеще.

Peace

# 339
Жаве,
Скрит текст:

Мисля, че това е правилно. Но проблемът с алтернативата стои. Лафът "Като знам какъв инженер съм ме е страх да отида на лекар" си важи с пълна сила и тук. Просто в държава, в която няма ясни правила и механизми за каквото и да било начинание, частните училище не могат да правят изключение. Всичко опира до по-малкото зло и разумния компромис.

# 340
Стефан съгласна съм по принцип. Но само по принцип. Не е въпросът в отчета. А липсата на правила при прием в ЧУ на етап основно образование. И теорията, че тъй като не ползвали държавно финансиране можели да си правят каквото си искат. А може ли да бият децата на препитването и което издържи повече е годно? Това в кръга на шегата, но напълно отговаря на горната теза на другите потребителки. Нали могат да си правят каквото си искат?!?!?!

Пропускаш (волно или неволно) нещо много съществено - могат да си правят каквото искат стига да не нарушават закона. Да се бият деца е забранено изрично. И още много неща са забранени със закон или наредба, но от там нататък важи максимата "позволено е всичко, което не е изрично забранено". Да не би когато кандидатстваш за свободна позиция в някоя частна фирма последната да е длъжна да ти обяснява защо не са те назначили? Ми така са решили, така са направили, стига да не са стъпили извън законите, например да ги обвинят в дискриминация. То в този ред на мисли ако в СС откажат да приемат циганче то семейството му със сигурност може да ги съди и да им създаде ядове. И бас държа, че ако малко от малко подготвено циганче се яви да кандидатства ще го приемат, стига само да не е явно галфонче, за което категорично може да се каже, че не става. Това ще е просто за да не вкарат в някой филм.

# 341

Пропускаш (волно или неволно) нещо много съществено - могат да си правят каквото искат стига да не нарушават закона. Да се бият деца е забранено изрично. И още много неща са забранени със закон или наредба, но от там нататък важи максимата "позволено е всичко, което не е изрично забранено". Да не би когато кандидатстваш за свободна позиция в някоя частна фирма последната да е длъжна да ти обяснява защо не са те назначили? Ми така са решили, така са направили, стига да не са стъпили извън законите, например да ги обвинят в дискриминация. То в този ред на мисли ако в СС откажат да приемат циганче то семейството му със сигурност може да ги съди и да им създаде ядове. И бас държа, че ако малко от малко подготвено циганче се яви да кандидатства ще го приемат, стига само да не е явно галфонче, за което категорично може да се каже, че не става. Това ще е просто за да не вкарат в някой филм.

Само, че частната фирма не практикува дейност от обществена значимост и не е получила за това лиценз. Самата аналогия е абсурдна. Но не ми се навлиза в темата.

И съм сигурна, че разбираш проблема, колкото и да защитаваш обратната теза.

Всичко опира до по-малкото зло и разумния компромис.

Peace Но това не значи да си трайкаме и да приемаме обстоятелствата за даденост.

# 342

Само, че частната фирма не практикува дейност от обществена значимост и не е получила за това лиценз. Самата аналогия е абсурдна. Но не ми се навлиза в темата.

Хайде бе, някоя фирма за лекарства, или за транспорт, или за електор/водо/газоснабдяване няма обществена значимост значи, а? Всички тези фирми са лицензирани и въпреки това кадровата им политика си е тяхна работа. И това е ясно за всички, само ти си "стрижено" Mr. Green

# 343

Хайде бе, някоя фирма за лекарства, или за транспорт, или за електор/водо/газоснабдяване няма обществена значимост значи, а? Всички тези фирми са лицензирани и въпреки това кадровата им политика си е тяхна работа. И това е ясно за всички, само ти си "стрижено" Mr. Green

Не, нямат обществена значимост в този смисъл.  Grinning Нито една от дейностите на тези фирми не е гарантирана от Конституцията като основно и неотменимо право на гражданите и не е дейност в основните задължения на държавата, както са образованието и медицинско обслужване. А примера е циничен, защото сравняваш интереса на деца с бизнес интереса на юридически лица.

Какво значи "стрижено"? Някакъв диалект?  Mr. Green

# 344
Черна станция, хайде да не сравняваме училището с водоснабдяването!... Да си определят сами политиката частните училища - да, но да си правят каквото им скимне - НЕ!

Жаве, радвам се, че така мислиш. А това за по-малкото зло, май е основополагащ принцип Sad
Във всеки случай, не мисля, че генерално решението е изцяло чуждо училище, защото то ще е създадено за едни други реалности - що се отнася до обучение, държави и деца и тн...

Пп. Писали сме едновременно с Блис, но тя го е казала по-добре Simple Smile Да, цинично е.

Общи условия

Активация на акаунт