(Био)зеленчукова градина - тема 31

• 93 854
  • 738
  •   1
Отговори
# 150
попадна ми тази статия  Laughing помня, че по някое време обсъждахме червения домат и реших да я споделя  Peace

http://www.desant.net/show-news/34326/

бгел, колкото градинари, толкова мнение, а може и повече да са  Peace

майка ми все ми набива канчето, че чушките искат да са във "фитерия", за да се окопават и да се налива фитерията с вода. сигурно е права - по-лесно е да се полива така, но у дома са с капково и такива дълбоки лехи не ми трябват  Blush същото е и положението с домата  Peace

Благодаря ти но трагичното е че като ми казваш фитерия, нищо не ми говори, аз си копая нещо дето съм го видяла в как изглежда в друг двор но не му знам името, пълен гьон съм но искам да се науча Laughing newsm78

# 151
Хаха, и аз съм така! Много сложна терминология има в градинарството.
Мен сега друга муха ми влезе. Искам повдигнати лехи, но се чудя струва ли си труда.

Бгел, имам свалено описание за лехите от някой от темата. Като успея да се доредя до компа, ще го копирам.

# 152
  • София/Варна
Пролетен дъждец определено си заслужава това с повдигната леха
Моя мъж ми направи малко квадратура на този принцип и ги запълнихме с компост и тор.
Еми като за нашия климат имаше много домати и то от рано до късно. Което означава, че им е било по-топличко. По-рядко поливах и най-важното не се копае,а при нас почвата е глина и копаенето си е наказание. За поливането в глината се задържа много вода,но пък отгоре става като бетон като позасъхне.

# 153
Герундия, аз четох в разни сайтове, че не се копае, но не мога да разбера защо. Нали пак е почва и тя се спича в един момент? И тъй като не го разбирам това, си представям, че копането ще е трудно заради ограниченото пространство в лехата.

Ето какво съм си копирала за направата на лехи:
Скрит текст:
Цитат
В Златията правим дълбоки вади ,защото земята попива много вода,  и за да не се полива често и да боледуват растенията от маната
Когато правиш лехите почвата трябва да е влажна. Опъваш сезал на 90 см . Изгребваш почвата  с греблото на 2 пъти от средата на вадата и я хвърляш върху сезала. После тъпкаш  с крака по него така че средата на крака ти да е по сезала. После втори път , после трети път. Така вадата ти ще стане дълбока 20 см. Тира ти ще е 20 см.Направи наклон на вадата така че водата да върви. На 10 метра денивелацията ти трябва да е 10 см.Добре е да имаш една дъсчица с дължина 75 см ширина 10 см,дебелина 2 см  с която да изравниш вадата .Започваш от долната страна и издърпваш пръстта към началото на вадата от където ще поливаш.  
Наливаш вадата с вода.На другата вечер при тая температура ще си готова да садиш.
Например при домата трябва да сложиш босилек.
Така правя вадите за пипера ,като слагам три реда пипер на разстояние през 20 см , като отстрани оставям по 10 см.   за домата правя тясна и дълбока вада , за да са малки изпаренията
.

Тирове са това, по което се ходи.
Цитат
Значи лехите са 2 вида. Повдигнати лехи  с дълбоки тирове както си направила двете лехи.  и дълбоки лехи с повдигнати тирове.Аз ти казвах за дълбоки лехи  . Колко ли дъжд се е излял че да ти направи локви? И как си работила?
.В направените две може да сложиш неща които изискват повдигнати лехи.  
На първата снимка си оправи наклона , така че водата да се оттича и да не се застоява в дълбокия тир.Не се справям с много от изображенията на схемата .
За да садят в повдигнати лехи значи че имате много дъждове, така ли?
Ако пръстта поема водата то би трябвало , доматите и пипера, зеления боб , граха .. да са в дълбоки лехи.Лехите трябва да са ти ориентирани север -юг.От северната страна сади високите растения, а от южната ниските.
Пипера и зеления боб искат и дъждуване за да цъфтят и  връзват.
Във високи лехи се садят моркови, картофи..... Щом като стават картофи , значи почвата е лека.
За пипера направи дълбока леха.
В началото на лехата  с пипера сложи по 2 стръка чубрица , ще има и за комшиите.При пипера сложи и нискостеблен гербер. Пипера и не само той   иска проветрение да не го хваща маната. .Не си ограждай мястото с високи растения,   При доматите от южната страна сложи босилек. Няма да имаш нужда от АСС през зимата.При картофите сложи сладка царевица.Тиквата , тиквичките, пъпеша  заемат много място.При последните пак сложи сладка царевица.   . Замени тиквата поне с тиквичка.В края на вадата с пипера може да сложиш зелето , то поема водата от края на лехата, която се натрупва от денивелацията.
Извинявам се, че не мога да цитирам авторите, но съм запазила само текста. Ако някой си го познае, да свирка Simple Smile

# 154
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
щом започва в "в Златията ..." - рорик ще да е била  Peace

фитерия е дълбока леха  Laughing представете си правоъгълен леген с размери по ваш избор и дълбочина около 15-20 сантиметра.   Peace

чушките се садят вътре и при поливане просто се пълни лехата.

# 155
Чакайте да ви кажа какви ги свърших.Садих ягоди преди два дни,доволна бях от свършеното.Обаче вчера ми просветна ей така докато си седях,че можеше и да им сложа мулч/найлон с дупки ,за тези които не знаят/.Ами то като имам пари в джоба колко му е ,отидох и тупнах 25лв за найлон.Най вече заради това ,че от пролетта нататък хич нямам време и ,ако си спестя плевене и копаене ще е супер.

Белруби беше по ягодите ,но нея въобще не я виждам в темичката за голямо мое съжалиние.
Питанката ми е капковото под найлона или над найлона?

Луда работа сега трябва да вадя всички ягоди и пак да ги садя LaughingНо жената в агро аптеката ми каза ,че си решавам проблема за 3години,което много ми хареса.

# 156
  • Варна-София
Е-е-е Скела !!! Ако някой на майтап ти отговори над найлона, самата ти ще го контрираш, ами аз найлона ли да поливам или ягодите ...  Joy

# 157
 Blush аз не съм поливала. нито под, нито над найлона.   Blush пролетта си е влажно от топенето на снега, после найлона задържа влагата дълго. цъфтят, зреят, а лятото дъждът си ги полива достатъчно за да не изсъхнат...

ако се сложи капково къде ще иде излишната влага? найлона няма да и даде да се изпари. ще изгние всичко  Peace

Скрит текст:
Чакайте да ви кажа какви ги свърших.Садих ягоди преди два дни,доволна бях от свършеното.Обаче вчера ми просветна ей така докато си седях,че можеше и да им сложа
мулч/найлон с дупки ,за тези които не знаят/.
Скрит текст:
Ами то като имам пари в джоба колко му е ,отидох и тупнах 25лв за найлон.Най вече заради това ,че от пролетта нататък хич нямам време и ,ако си спестя плевене и копаене ще е супер.

Белруби беше по ягодите ,но нея въобще не я виждам в темичката за голямо мое съжалиние.
Питанката ми е капковото под найлона или над найлона?

Луда работа сега трябва да вадя всички ягоди и пак да ги садя LaughingНо жената в агро аптеката ми каза ,че си решавам проблема за 3години,което много ми хареса.
Blush Blush
Скрит текст:
мулч и найлон с дупки не са едно и също  Blush Blush

# 158
Много Ви благодаря за изчерпателните обяснения, случайно да имате схемичка за да го видя нагледно Wink напролет не трябва ли първо да обърна почвата с лопата, да изравня и след това да оформям лехите, ние сега изчистихме с мъжа ми и обърнахме и оставихме така на буци дали е правилно незнам  Simple Smile

# 159
Много Ви благодаря за изчерпателните обяснения, случайно да имате схемичка за да го видя нагледно Wink напролет не трябва ли първо да обърна почвата с лопата, да изравня и след това да оформям лехите, ние сега изчистихме с мъжа ми и обърнахме и оставихме така на буци дали е правилно незнам  Simple Smile

аз не мога да помогна със снимка, защото не ги правя такива  Blush това, че сте го оставили на буци е добре, когато завали дъжд, сняг... няма да се сбие, а буците сами ще се раздробят.
напролет ще трябва да си го прекопаете и оформите - само няма как да стане  Hug

в новото дворче още не съм копала, за да видя как е почвата  Blush според половинката, земята е странна, но за него всичко е странно  Laughing ако наистина не ставаще обмислим варианта за повдигнати лехи. с капково ще е и не би трябвало да има проблем с преовлажняване/засушаване.

Blush бгел, повдигнатите лехи изглеждат така

в мрежата попаднах на това - повдигната леха vs. фитерия  Laughing

# 160

аз не мога да помогна със снимка, защото не ги правя такива  Blush това, че сте го оставили на буци е добре, когато завали дъжд, сняг... няма да се сбие, а буците сами ще се раздробят.

в новото дворче още не съм копала, за да видя как е почвата  Blush според половинката, земята е странна, но за него всичко е странно  Laughing ако наистина не ставаще обмислим варианта за повдигнати лехи. с капково ще е и не би трябвало да има проблем с преовлажняване/засушаване.

Благодаря, с две думи това което съм направила грешно ли е или има нужда от дооформяне и пипера дали маже по същия начин да го сея

# 161
щом си имала такъв добър резултат, значи е подходящ начин за вашите условия - продължавай така  Peace

# 162
amica1 тука един момък разправя ,че сложил капковото над найлона,точно над  дупката била и дупката на капковото и бил много доволен   newsm78
При нас е доста топло понякога  и ако няма дъждове се налага поливане.Ако не се полива няма добра реколта.
st. Dobri в агро аптеката ми казаха ,че това е мулч ooooh! знам ли newsm78 Не искам да обърквам някой,че и аз не съм наясно.

Ще поровя в нета ,но ако някой е слагал капково с найлон на ягоди моля да сподели!

# 163
  • Елин Пелин

Благодаря, с две думи това което съм направила грешно ли е или има нужда от дооформяне и пипера дали маже по същия начин да го сея
Аз нямам огромен опит като градинар,все още се уча,но относно лехичките за пипер : аз съм от Троянския край а съм омъжена в Шопския, в Троян се правят издигнати лехи предполагам защото почвата е по глинеста и има наклон,а тук обратното въпреки че почвата хубава и рохка единствената разлика за мен е наклона. В равното се полива лесно оставям маркуча да си тече лехата се пълни и готово а в планината с маркуча да всяко коренче иначе водата бяга надолу  Simple Smile

# 164
аз това знам за мулч  Blush

освен ако не са измислили нещо друго през последните 1-2 години  Peace

мулчиране

яяяя, каква добра идея  Crazy

Общи условия

Активация на акаунт