Hапускане на дома

• 37 263
  • 591
  •   1
Отговори
# 285
Сигурно сега като влязат ордите бежанци, рязко ще ти потрябва, подозирам, че това има предвид Популе.
Не смятам, че липсата на последователна политика по защита на държавата може да се компенсира с калашници, които населението ще сглобява и че една задължителна казарма дори на цялото остатъчно население, обитаващо територията на България,  ще спомогне за решаването на такъв един проблем.   Sunglasses

# 286
  • София
Ти може и да не смяташ, ама Популе смята, така чееее ... ще вадим компотите и калашниците от избите.

Извинявай, Джуди, знам, че пишеш сериозно и си права, разбира се.  Peace

# 287
Вероятно смята така, щом двама до тук- аз и ти, мислим по един и същ начин.  Grinning

... ще вадим компотите и калашниците от избите.
По- скоро избите ще ги ползваме за скривалища...

# 288
  • където ми харесва
Абе, смешно ви е на вас, защото не сме във военно положение. В Сирия само жените останаха да воюват, минали казармата, разбира се. Мъжете им се довлякоха в Европа.
Аз съм родила син. И не желая той да бяга един ден. Предпочитам да знае как се сглобява Калашник, а не епилатор.

# 289
Нищо градивно нямаше в казармата. Напротив, доста травми нанасяше.

Е, чак пък травми...Може да е нанасяла на някои мамини синчета травми, но като цяло каляваше мъжете и ги научаваше, че не всичко, което лети, се яде.

Майка ми, която е живяла в малко градче докато тръгнала на гимназия, помни няколко погребения на синове на техни съседи и роднини - войници в казармата. Смятай колко човека, за какъв период от време. А иначе нейн братовчед от друг град, единствено дете, чакано 13 години - много ясно, че глезен, така са го изтезавали в същата тая прехвалена каразма, че като им го върнали, не можел да ходи или да говори, бил като бебе и го учили отначало, и повече никога не се е оправил. Умря веднага, след като родителите му умряха. Sad

По добре глезен, ама жив и здрав, отколкото труп в ковчег.

# 290
Аз съм родила син. И не желая той да бяга един ден. Предпочитам да знае как се сглобява Калашник, а не епилатор.

Всеки- с предпочитанията си.
По различен начин хората си вадят хляба, все пак.
Аз пък бих предпочела и двамата ми синове сами да решат как да вадят техния. Без да им се налага да губят време, здраве и живот за нечия чужда кауза.  Sunglasses

# 291
  • Бургас
Може би ако не беше разглезен, казармата нямаше да му се отрази така пагубно. Нормално като толкова години е гледан като писано яйце да му дойде нагорно живота в казармата. Затова казвам, че това дундуркане си е живо осакатяване на сина, който уж трябва да е научен на някаква физическа и умствена устойчивост. Не за друго, а за да му е по - лесен живота. Нали уж това искат родителите за децата си.

# 292
  • където ми харесва
За чужда кауза ли? Нима да браниш родината си е чужда кауза? Ок.

# 293
Сакатлъците в казармата много грижливо се прикриваха от обществеността. А и в медиите не се отразяваха.
За да имаш някаква представа какво се случва в казармата, трябва или лично твой познат да е пострадал, или да си живял сред военни например.

# 294
  • където ми харесва
Како Сийке, дядо ми беше военен, чичо ми е военен, свекър ми също. Били са в три различни града. Всеки от тях е казвал, че е имало някаква случка, но това са били изключения, а не ежедневие.
Много ми е интересно, защо след като казармата е била така травмираща, мъжете, ходили в такава, разказват постоянно истории (забавни) от там, с такъв трепет и кеф?

# 295
Мисля, че извращенията от казармата от ония времена в сегашно време има как да не се допускат.

Иначе е било страшно, да. Изключения, наистина, но изключения с крайна жестокост и зверства.  Имаме случай в семейството на роднинско дете-войниче, върнато в ковчег на родителите. Така и не се разбра от какво и защо, макар че се бориха години да разберат истината.

Въпреки това съм на мнение, че военно обучение под някаква форма е редно да се въведе ПОНЕ за момчетата. Би донесло ползи за индивида и обществото като цяло - повече ползи, от колкото негативи.

# 296
Како Сийке, дядо ми беше военен, чичо ми е военен, свекър ми също. Били са в три различни града. Всеки от тях е казвал, че е имало някаква случка, но това са били изключения, а не ежедневие.
Много ми е интересно, защо след като казармата е била така травмираща, мъжете, ходили в такава, разказват постоянно истории (забавни) от там, с такъв трепет и кеф?

По същата логика, по която жените, преживели тежко раждане, след време разказват само смешните и куриозни неща.
Паметта на човека е милосърдно услужлива - замита неприятните изживявания под килима и отгоре оставя само приятните.

По време на соца дисциплината беше жестока, но и тогава имаше сакатлъци всякакви. Но обикновено войниците ги гърчеха уставно и затова спомените им не са чак толкова лоши. Да те накажат да правиш лицеви опори на плаца или да те карат сутрин да бягаш няколко километра за загрявка не е извращение.
С идването на демокрацията стана страшно - точно тогава станаха модерни и извращенията между самите войници, често свръхсадистични (нали си спомняте случая на надутото с компресор през ануса момче), дисциплината рязко се влоши, защото войниците изведнъж придобиха човешки права, които, макар и хуманни в същността си, се отразиха неблагоприятно на сигурността им. Ще накажеш дневалния, че не си е свършил задълженията? Че нали майка му ще се жалва в министерството и ще те побъркат от проверки и наказания? Че може и да те уволнят - зависи кой е баща му и какъв се пада на министъра.
Това се оказа силно демотивиращо за свестните военни, които побързаха да се уволнят, а в армията останаха само най-крадливите и некадърните, които нищо друго не могат да работят.
Прекратяването на наборната служба и въвеждането на платената армия беше логично следствие. То така или иначе вече нямахме истинска армия.

Последна редакция: чт, 24 сеп 2015, 10:31 от Как` Сийка

# 297
В моето семейство има загинал в казармата. След това всички се считат за освободени.

Първият ми мъж е карал "истинска" казарма. Интересното е, че след това е бил много независим през следването, в друга държава, сам си е изкарвал парите, всичко. И след това се завръща в родната къща и там маминка успява някак да му изтрие всичката тая независимост и да го върне обратно на първото квадратче, правейки го силно зависим не само физически, ами и умствено. Само си остана с приказките за сапунки и чанч.

Вторият ми мъж е "мамин", много гледан, няма трайни увреждания от казарма. Обаче не е по-малко мъж, когато трябва да се справя със ситуации, дори действа по-решително и умно. И двамата на дърти години се върнахме за по 2-3 години при мама и тате, след това обаче се оправяме.

Така че- относително е, важното е да има мотивация и да искаш вътрешно да имаш независимост.

Иначе сега се чудя какво толкова са ми били любими някои манджички- просто навик. Сега имам други любими, ние си ги създадохме.

Гледам и някакъв тренд във Фейсбук- децата на 80-те им се включи генетичната програма и пекат чушки. Дори си пишат по стените- абе някой има ли чушкопек. Щото със смартфон чушки не се пекат. Но виж ако някой направи чушкопек, управляван през смартфон...

# 298
The Siren of Titan, печем чушки, компоти правим, че и друга зимнина си подготвяме. Преди да се роди детето не ни е било необходимо, щото толкова сме си стояли у дома. Сега обаче правим всичко. Ето в събота със съседката ще печем чушки заедно, че да не ни е скучно.

# 299
И аз съм на мнение, че опре ли ножът до кокала на всичко ще се научиш. Обаче за целта е необходимо все в един момент да се изнесеш от вкъщи - рано или по-късно. Иначе трябва да чакаш да умрат мама и тате. Което може да се забави доста във времето.
Около мен хора мои набор все повече си правят домашно сирене и кашкавал, зимнини и домашен хляб - все образовани хора с добри професии, не домакини с цел по-здравословно хранене.
Дано не се налага да браним с калашник родината си, но дойдат ли такива времена всички вкупом се спасяваме. Да брани кой каквото иска.

Общи условия

Активация на акаунт