Hапускане на дома

• 37 214
  • 591
  •   1
Отговори
# 345
Скрит текст:
Скрит текст:
Повечето ми приятели учиха магистратура по една година, но ми е правило впечатление, че при бакалавърската степен, последната година, много от тях, имаха далеч по-малко лекции, та почти всички си имаха някаква работа още тогава.

И друго любимо, което често срещам като обяснение и по темите тук: "по-добре да си е вкъщи при мен, защото наемите са високи, той не изкарва толкова, а и за консумативи-не, не..."
Никога не съм разбирала логиката, че задължително на 18-20, златното яйце трябва да бъде позиционирано в тристаен апартамент, топ локация, лукс обзавеждане.  Laughing Опции-безброй. Може за начало да е в стая от апартамент, в който са други наематели, може да се изнесе с колеги, с момиче, може да е в едностаен, по-скромен апартамент.

Наемите, особено тези в София, в момента са безумно високи. А наемът не трябва да е повече от 30% от парите, които човек получава. Не виждам наистина един 18-20 годишен, как ще плаща сам при такова положение. Пак ще трябва да иска от родителите си.
Ако 4 души наемат кухня-хол-спалня, по двама в стая + обща кухня, едва ли ще трябва да плащат на месец повече от 100-150 лв.Което в никакъв случай не е непосилен наем.

И кое му е самостоятелното на тази шуробаджанащина? По двама в стая?
Самостоятелното е, че мама я няма.    Laughing  Дрехите му не го чакат изпрани, изгладени и подредени в гардероба, пържолата не го чака изпечена и сервирана на масата, стаята му не е изпрахосмучена и подредена по конец и т.н., и т.н.
Следователно, отрочето самО трябва да се погрижи за прането си, храната си, чистотата на стаята си/банята/апартамента, наема си и т.н.
И не, тези, които живеят до 25-30 и нагоре при мама, не вършат у дома това, което биха вършили, ако живеят сами.Не познавам, а и едва ли скоро ще познавам, млад човек, живеещ с родителите си, който да се грижи сам и изцяло за храната си, прането си, стаята си и т.н.Не че не се случва да изперат/почистят/направят кекс, но основно мама се грижи за всичко.Те само ако са на кеф, или пък мама е пропуснала да им изпере любимите дънки....    Laughing

# 346
Моят пример е за Витоша.
Реален, около 90 квадрата е жилището.
Не знам колко стаен се води, две стаи, две тоалетни и баня, плюс голяма хол - трапезария с бокс.
В този район са основно толкова, това ми е информацията.
96 кв., попитах. Ново строителство.

Е, има, разбира се. Има и такива за по 2000лв.  Grinning Но мисълта ми беше, че не е невъзможно да се намери опция за самостоятелност. Нека поживее тоя младеж малко сам, да трябва една крушка да смени, да плати консуматив, да се счупи нещо и да трябва да го оправи или да се ангажира да намери някой, да си изчисти тоалетната, да си сготви. Да, може и да го направи при родителите си, но е пожелателно и според настроението му или, ако въобще му разрешат.

# 347
Родена съм тук и винаги съм живяла само в София. Правя това уточнение, за да се разбере защо ще оспоря думите ти. Давала съм под наем стая, апартамент, продавала и купувала съм имот.В момента, цените са доста по-ниски.
Много хора, които познавам са се комбинирали-три или четири момчета/момичета в тристаен апартамент, не най-скъпите квартали, но предпочитани райони-има много варианти за по 500-600лв., като сложиш и консумативите и разделиш на 3 или 4, сума от порядъка по 200лв на човек е смешна, бих казала. Има много опции за по 350лв едностайни, ако са двамата с момиче-пак е прилична сума. И най-евтината опция като за начало-стая. Тръгват от 100лв. без консумативите, които са съвсем минимални.

И аз съм кореняк софиянка, имам апартамент в София и също съм отдавала под наем, но аз самата като единица, не съм фактор.
Няма какво да се спори, влез в някой сайт за имоти ако искаш и погледни какво се случва - http://naemi-sofia.imoti.info/pcgi/info.cgi?act=5&f1=0&f … &f5=&f6=1. До 600 лв. повечето апартаменти са двустайни, т.е 4 човека да се поберат в една спалня, няма как да стане.

За 18-20 годишни най-евтиният вариант си остава мизерната студентска квартира.

# 348
Herz, нали говорим за някакво начало. Да, пак ще са двама, трима или повече, но надали се очаква Пенчо да готви на Станчо или Гергана да пере гащите на Петрана. А и, ако са близки децата, още по-добре-хем ще имат самостоятелност, хем ще се забавляват, хем ще могат да си поканят гадже, на една възраст са, имат сходни интереси...

Би ли предположила това поканеното гадже къде ще преспи, ако Пенчо е със Станчо в стая? Не защитавам идеята за отглеждане на детето вкъщи, но все си мисля, че ако няма възможност да живее наистина самостоятелно, предложеният вариант е по-скоро нуедобен. Не е задължително нон стоп да живееш с приятелите си, за да разбереш, че имате сходни интереси или за да се забавлявате.

# 349
  • където ми харесва
Моят пример е за Витоша.
Не знам колко стаен се води, две стаи, две тоалетни и баня, плюс голяма хол - трапезария с бокс.
Е, ти даде за пример един от най-скъпарските (абсолютно неоснователно) квартали в София. Дианабад, Дървеница, Мусагеница (същия район) наем на тристаен апартамент (две спални, хол, кухня) ти е между 600-700лв. Спокойно може да се комбинират четирима човека (по двама в стая) и да им е удобно.

# 350
СлънцеЛуна, ето, с уточнението, че говорим основно за източните райони:
http://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=3&slink=1yxjbp&f1=1 157 варианти за тристаен или по-голям в доста голям периметър, сравнително желан при това. И това е офертна цена, повечето са съгласни да се намали с 20-30 лв.
Ако проверим Обеля, Надежда, Люлин, там не ми се мисли колко ще излязат.

п.п. проверих и централната част и си признавам, че съм озадачена, че там дори излизат двойно повече опции до 600лв

Последна редакция: чт, 24 сеп 2015, 14:00 от Magnificent

# 351
Едно време бившата свекърва ни жалеше как "в София живеете на тоя скъп наем" (330 лева), след като в крайна сметка дори не беше и 20% от доходите ни. За нея беше важно да не се плаща, ако ще в малкия град заплатите ти да са по 400 лева, което като нетен приход е в пъти по-малко, ама - логика, какво да се прави.

И аз не знам защо не се практикува тоя модел- голям апартамент, поделяне на разходите. Някои колежки от университета по този начин започнаха живота си в София.

# 352
  • Другата България
Моят пример е за Витоша.
Е, ти даде за пример един от най-скъпарските (абсолютно неоснователно) квартали в София. Дианабад, Дървеница, Мусагеница (същия район) наем на тристаен апартамент (две спални, хол, кухня) ти е между 600-700лв. Спокойно може да се комбинират четирима човека (по двама в стая) и да им е удобно.
Laughing Е моето дете там живее, аз това мога да дам. В интерес на истината съм против, защото за мен е много също, но нито ме е питал някой, нито участвам под някаква форма в нещо /освен с някой друг буркан Mr. Green и щайга картофи чат - пат Wink/, нито противно на схващанията до тук съм се месила в това къде да живее.  Hug

# 353
Herz, нали говорим за някакво начало. Да, пак ще са двама, трима или повече, но надали се очаква Пенчо да готви на Станчо или Гергана да пере гащите на Петрана. А и, ако са близки децата, още по-добре-хем ще имат самостоятелност, хем ще се забавляват, хем ще могат да си поканят гадже, на една възраст са, имат сходни интереси...

Би ли предположила това поканеното гадже къде ще преспи, ако Пенчо е със Станчо в стая? Не защитавам идеята за отглеждане на детето вкъщи, но все си мисля, че ако няма възможност да живее наистина самостоятелно, предложеният вариант е по-скоро нуедобен.
Ами, идеята да живее самостоятелно не е ли точно да излезе от 100% -та комфортна зона на мама и да се научи САМ да преодолява неудобствата?
Макар че, точно в това отношение моят син няма това "удобство" у дома, няма начин да доведе гадже с преспиване.Ако искат, нека се погрижат сами да се справят.   Laughing

# 354
СлънцеЛуна, ето, с уточнението, че говорим основно за източните райони:
http://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=3&slink=1yxjbp&f1=1

Ще кажа само, че ако трябва да си пратя детето да живее в подобни разнебитени жилища, предпочитам да го карам да търка тоалетната у дома Peace .

Факт е, в чужбина хората се отделят рано, но дори студентските им квартири са по-хубави от това.

# 355
По голяма част от коментиращите сте от София.Но в провинцията ситуацията съвсем не е розова.
Заплатите са минимални и се получават с 2-3 месеца закъснение.Ако изобщо си я получиш.
Работих в един сладкарски цех.За 6 работни дни по 8ч.(това е само 1-2 месеца през лятото.През зимата се работи до 20-21ч .) взех непохарчаемата сума от 60 лв.Повече не отидох.
Хайде кажете ми как може един млад човек да се издържа сами в малкото градче.
Официално в курортен град сме(близо до такъв),хотелите търсят персонал.Но не плащат.
Аз имам да взимам почти 3000лв от няколко места.
А няма как всички да се преместим в София.
Затова всички сте прави донякъде,и донякъде грешите,защото всеки преценява от собствената си камбанарийка.
Иначе с половинката ми си гледаме семейството сами,на една заплата сме.Поне на него му плащат добре и редовно.Аз започнах да уча,за да мога да си се реализирам в друга по-перспективна област.А и поработвам вкъщи.
Но малко са като нас.
По-голяма част от семействата има само по един работещ за 300-400лв.Понякога не можеш да си намериш 1 работа,да не говорим за втора или трета.
Така ,че не бързайте да съдите.

# 356
  • Другата България

Ще кажа само, че ако трябва да си пратя детето да живее в подобни разнебитени жилища, предпочитам да го карам да търка тоалетната у дома Peace .

Факт е, в чужбина хората се отделят рано, но дори студентските им квартири са по-хубави от това.
Това го чух и аз, когато се опитах с половин уста да кажа, че ми се вижда висок този наем.
Че за по - малко пари се предлагат "неприемливи" неща.
Това искаха - да е ново, с изолация всякаква, южен апартамент, обзаведен с всичко необходимо и две тераси задължително /не знам защо/.
Но съвсем се отклонихме от темата. Peace

# 357
  • където ми харесва
Моят пример е за Витоша.
Laughing Е моето дете там живее, аз това мога да дам. В интерес на истината съм против, защото за мен е много също, но нито ме е питал някой, нито участвам под някаква форма в нещо /освен с някой друг буркан Mr. Green и щайга картофи чат - пат Wink/, нито противно на схващанията до тук съм се месила в това къде да живее.  Hug

Аз предположих, само си говоря сега, обсъждаме наеми. В интерес на истината, наем никога не съм плащала, никъде. Отделих се в 12ти клас. Не ми е било наложително да се уча да готвя и домакинствам, защото можех. Само доосъвършенствах умения. На 20 години готвех предимно бебешки пюрета  Mr. Green
Обаче, такъв кеф ми беше, да не се налага да се съобразявам с мама, тате и сестра. Една година се съобразявах с бебе и мъж, после няколко години само с детето.
Друго си, ставаш сутрин и пиеш кафе на спокойствие, а не да се чудиш как да седнеш на масата, щото баща ти се е разпрострял с вестника, майка ти гледа на убийство, а сестра ти е пръснала цяла палитра от гримове, и сумти, щото закъснява. Тоно една година го изтърпях. Изнесох се с кеф, поживях сама няколко месеца. Една стотинка не съм взела от родителите ми. И на училище ходех и работех. Факт е, че липсата на разход, какъвто е наем, значително ми подобри живота, но всички сметки сама си плащах. Мъжа ми като се пренесе у нас, разчитахме само един на друг. И детска направихме, и още разни уреди си купихме. Бачках през цялата си бременност и продължих след това. Когато с БМ се разделихме, не съм треперила как ще се оправям сама с дете на ръце, нито съм ревала на мама да помага.
Но за всичко се иска воля, възпитание и дисциплина. Уважавам факта, че от рано, родителите ми са ме направили самостоятелен човек, независещ нито финансово, нито имотно, нито емоционално от тях.

# 358

Би ли предположила това поканеното гадже къде ще преспи, ако Пенчо е със Станчо в стая?

Е, ако са в тристаен апартамент, как ще са заедно в стая? Това значи доста крупна бройка, която надали ще бъде допусната въобще от наемодателите. Така, ако стане-ехе, направо без пари ще живеят. Laughing

Говорим за отделна стая за всеки от трима-четирима младежи, например. Както се видя, има опции дори за 500лв. Да, стаята може да си я делят, но Станчо и Марийка.  Mr. Green А Драганчо и Петранчо ще са отделно в съседните помещения.

# 359
Това го чух и аз, когато се опитах с половин уста да кажа, че ми се вижда висок този наем.
Че за по - малко пари се предлагат "неприемливи" неща.
Това искаха - да е ново, с изолация всякаква, южен апартамент, обзаведен с всичко необходимо и две тераси задължително /не знам защо/.
Но съвсем се отклонихме от темата. Peace

Нов, с изолации и т.н. няма нужда. Но поне по-чисто и спретнато да беше...все пак, хора ще живеят там, не животни. Не че ми пречи да си почистя сама преди да се нанеса, но ми се струва, че хора, които отдават подобни имоти, после ще ми искат и пари за щети, които не съм им нанесла Mr. Green .

Общи условия

Активация на акаунт