Hапускане на дома

• 37 221
  • 591
  •   1
Отговори
# 360
Е, СлънцеЛуна, поне 10-15 бяха хубави, а още 30-40, съвсем прилични. Особено новите блокове, които са на плочки, паркет и прясно измазани стени, с хубави и чисти бани, окабеляване и т.н.
Спорът е безсмислен, защото мисълта ми беше, че има, а не както винаги се пише, че едва ли не на месец, сам младеж трябва да вади по 1000лв и затова е абсолютно невъзможно мама да го пусне от тях.

Точно за това говоря-от какъв зор, трябва 18 годишен младеж да стъпи веднага на възможно най-луксозното и супер обзаведено жилище. Нека да видят какво е да се поддържа апартамент-да измаже-наемодателите много често го предлагат за сметка на наема, да си купи някоя вещ, да оправи кранчето, да го стегне.Да дойде някоя сметка и да направи сметка на парите си, а не да я метне на техните, защото него не го касае.

# 361
И аз не знам защо не се практикува тоя модел- голям апартамент, поделяне на разходите.

Защото има проблеми точно при поделянето на разходите. Даже всяка стая да има отделен, контролен електромер, общите части се плащат общо и не можеш да си контролираш разходите. Плюс риска някой селтак да откаже да плати или да се изсули безследно...
Затова най-предпочитаните жилища от студенти са самостоятелните - гарсониери и боксониери - за един или двама човека. Кеф ти 30-градуса жега посред зима, кеф ти студ на буци - плащаш си реално това, което консумираш. Наемите може да са малко по-високи, но режийните са реални, а у нас това никак не е малка сума - може дори да надхвърли наема.

# 362
Е сега- селтаци...не, просто примерно колеги и добри приятели от университета, които се знаят и няма да се изпокарат за 5 лева нагоре или надолу.

# 363
Скрит текст:
Скрит текст:
Повечето ми приятели учиха магистратура по една година, но ми е правило впечатление, че при бакалавърската степен, последната година, много от тях, имаха далеч по-малко лекции, та почти всички си имаха някаква работа още тогава.

И друго любимо, което често срещам като обяснение и по темите тук: "по-добре да си е вкъщи при мен, защото наемите са високи, той не изкарва толкова, а и за консумативи-не, не..."
Никога не съм разбирала логиката, че задължително на 18-20, златното яйце трябва да бъде позиционирано в тристаен апартамент, топ локация, лукс обзавеждане.  Laughing Опции-безброй. Може за начало да е в стая от апартамент, в който са други наематели, може да се изнесе с колеги, с момиче, може да е в едностаен, по-скромен апартамент.

Наемите, особено тези в София, в момента са безумно високи. А наемът не трябва да е повече от 30% от парите, които човек получава. Не виждам наистина един 18-20 годишен, как ще плаща сам при такова положение. Пак ще трябва да иска от родителите си.
Ако 4 души наемат кухня-хол-спалня, по двама в стая + обща кухня, едва ли ще трябва да плащат на месец повече от 100-150 лв.Което в никакъв случай не е непосилен наем.

И кое му е самостоятелното на тази шуробаджанащина? По двама в стая?
Самостоятелното е, че мама я няма.    Laughing  Дрехите му не го чакат изпрани, изгладени и подредени в гардероба, пържолата не го чака изпечена и сервирана на масата, стаята му не е изпрахосмучена и подредена по конец и т.н., и т.н.
Следователно, отрочето самО трябва да се погрижи за прането си, храната си, чистотата на стаята си/банята/апартамента, наема си и т.н.
И не, тези, които живеят до 25-30 и нагоре при мама, не вършат у дома това, което биха вършили, ако живеят сами.Не познавам, а и едва ли скоро ще познавам, млад човек, живеещ с родителите си, който да се грижи сам и изцяло за храната си, прането си, стаята си и т.н.Не че не се случва да изперат/почистят/направят кекс, но основно мама се грижи за всичко.Те само ако са на кеф, или пък мама е пропуснала да им изпере любимите дънки....    Laughing
Аз не знам кой как възпитава децата си, сигурно има и такива, които се превръщат в тяхна сянка. Не, не говорим за този вид съществуване. Ако мама върви цял ден с парцала и се е превърнала в домашната прислужница, вкъщи ще пере и ще глади, ще готви и ще простира все на някого, дори и детето й отдавна да не живее там. Ти не познаваш, но аз познавам млади хора, които живеят в къщите на родителите си и най-нормално сядат да се хранят с тях. Повярвай ми тези хора работят, участват в издръжката на жилището, разполагат със собствен автомобил, който нормално сами обслужват и се грижат за всички свои потребности. Аз не виждам с какво тези хора са по-малко самостоятелни от тези, които живеят с още 3-4 човека в общо жилище и спят в стая по двама.

# 364
И аз не знам защо не се практикува тоя модел- голям апартамент, поделяне на разходите..

Защо да не се практикува? Аз точно така съм живяла, сега малката сестра на мъжа ми също, от професионалните ми наблюдения също мога да кажа, че е често срещана практика. До 3-4 човека наемат апартамент с 2 спални. Среща се почти 50:50 с модела - 1-2-ма в по-малък.

# 365
Е сега- селтаци...не, просто примерно колеги и добри приятели от университета, които се знаят и няма да се изпокарат за 5 лева нагоре или надолу.

Пак се отива в посока, че е по-добре да си стои вкъщи. Потвърждение на думите ми, че дори младежа X да си отвори устата за изнасяне, веднага ще му се сервират 100 причини, за да не го прави.
Да, трудностите ще станат повече, може да не е толкова луксозно и чисто като при мама и тати /както знаем-всички във форума живеят в апартаменти по 200кв, на топ локации и обзаведени с дизайнерски мебели/, може шкафа да е без дръжка, може леглото да скърца и т.н. Но ще е сам или с връстници, с приятелката си или с колеги. Наистина не мога да осмисля, че 20 годишен мъж, ще предпочете да дели стая с брат си или сестра си или в най-добрия случай, ако е само дете, ще трябва да е под постоянен контрол.
Скрит текст:
Сега очаквам да ми се репликира, че масово всички са в 4-5 стайни апартаменти или къщи, и за всеки има отделна стая. Ех, няма ли един в този форум, който да живее в едностаен или поне двустаен апартамент...Mr. Green

Всъщност, убедена съм, че обикновено това е желанието на мама, не на 20 годишния...

# 366
Herz, нали говорим за някакво начало. Да, пак ще са двама, трима или повече, но надали се очаква Пенчо да готви на Станчо или Гергана да пере гащите на Петрана. А и, ако са близки децата, още по-добре-хем ще имат самостоятелност, хем ще се забавляват, хем ще могат да си поканят гадже, на една възраст са, имат сходни интереси...

Би ли предположила това поканеното гадже къде ще преспи, ако Пенчо е със Станчо в стая? Не защитавам идеята за отглеждане на детето вкъщи, но все си мисля, че ако няма възможност да живее наистина самостоятелно, предложеният вариант е по-скоро нуедобен.
Ами, идеята да живее самостоятелно не е ли точно да излезе от 100% -та комфортна зона на мама и да се научи САМ да преодолява неудобствата?
Макар че, точно в това отношение моят син няма това "удобство" у дома, няма начин да доведе гадже с преспиване.Ако искат, нека се погрижат сами да се справят.   Laughing

Каква е идеята да излезеш от едно място и да се нанесеш на такова, което е още по-неудобно от гледна точка на самостоятелност?

# 367
Не е въпросът за "самостоятелност", а по-скоро да напуснеш, физически и идейно, влиянието на родителите си.

Мда, майките винаги ще измислят трудности около живота извън гнездото. Да, има трудности и гадости, то това е идеята.

# 368
Herz, не говорим за самота, а за самостоятелност откъм роднини. Сам или с приятел/ка да плаща сметките си, да преценява кое има нужда да бъде сменено, кое е приоритетно, кое не, да знае, че на петнадесети този месец трябва да даде 50лв за ток, на двадесет и пети да плати наема и т.н. От личните си пари. Да се прибере от работа и да си сготви, не да му е сервирано като на бебе. Да си измие после чиниите. Ок, може и да ги остави-за утре, за след два дни-на него ще му мирише, нали?

# 369
  • Другата България

Мда, майките винаги ще измислят трудности около живота извън гнездото.
Абсолютна глупост и пак използваш някакви твърдения, напълно неоснователно - "винаги". Tired
Примери, аргументи, статистика?

# 370
Е, СлънцеЛуна, поне 10-15 бяха хубави, а още 30-40, съвсем прилични. Особено новите блокове, които са на плочки, паркет и прясно измазани стени, с хубави и чисти бани, окабеляване и т.н.
Спорът е безсмислен, защото мисълта ми беше, че има, а не както винаги се пише, че едва ли не на месец, сам младеж трябва да вади по 1000лв и затова е абсолютно невъзможно мама да го пусне от тях.

Точно за това говоря-от какъв зор, трябва 18 годишен младеж да стъпи веднага на възможно най-луксозното и супер обзаведено жилище. Нека да видят какво е да се поддържа апартамент-да измаже-наемодателите много често го предлагат за сметка на наема, да си купи някоя вещ, да оправи кранчето, да го стегне.Да дойде някоя сметка и да направи сметка на парите си, а не да я метне на техните, защото него не го касае.

Ако ще трябва да оправя кранчета и да измазва стени, по-добре да отиде на студентско общежитие.

Спорът наистина е безсмислен. Но ако нещата опират до икономия, не бих извадила 200-300 лв. от джоба си, за да му платя подобна квартира. Затова и студентското общежитие е най-евтиният и предпочитан вариант.

# 371
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:
Повечето ми приятели учиха магистратура по една година, но ми е правило впечатление, че при бакалавърската степен, последната година, много от тях, имаха далеч по-малко лекции, та почти всички си имаха някаква работа още тогава.

И друго любимо, което често срещам като обяснение и по темите тук: "по-добре да си е вкъщи при мен, защото наемите са високи, той не изкарва толкова, а и за консумативи-не, не..."
Никога не съм разбирала логиката, че задължително на 18-20, златното яйце трябва да бъде позиционирано в тристаен апартамент, топ локация, лукс обзавеждане.  Laughing Опции-безброй. Може за начало да е в стая от апартамент, в който са други наематели, може да се изнесе с колеги, с момиче, може да е в едностаен, по-скромен апартамент.

Наемите, особено тези в София, в момента са безумно високи. А наемът не трябва да е повече от 30% от парите, които човек получава. Не виждам наистина един 18-20 годишен, как ще плаща сам при такова положение. Пак ще трябва да иска от родителите си.
Ако 4 души наемат кухня-хол-спалня, по двама в стая + обща кухня, едва ли ще трябва да плащат на месец повече от 100-150 лв.Което в никакъв случай не е непосилен наем.

И кое му е самостоятелното на тази шуробаджанащина? По двама в стая?
Самостоятелното е, че мама я няма.    Laughing  Дрехите му не го чакат изпрани, изгладени и подредени в гардероба, пържолата не го чака изпечена и сервирана на масата, стаята му не е изпрахосмучена и подредена по конец и т.н., и т.н.
Следователно, отрочето самО трябва да се погрижи за прането си, храната си, чистотата на стаята си/банята/апартамента, наема си и т.н.
И не, тези, които живеят до 25-30 и нагоре при мама, не вършат у дома това, което биха вършили, ако живеят сами.Не познавам, а и едва ли скоро ще познавам, млад човек, живеещ с родителите си, който да се грижи сам и изцяло за храната си, прането си, стаята си и т.н.Не че не се случва да изперат/почистят/направят кекс, но основно мама се грижи за всичко.Те само ако са на кеф, или пък мама е пропуснала да им изпере любимите дънки....    Laughing
Аз не знам кой как възпитава децата си, сигурно има и такива, които се превръщат в тяхна сянка. Не, не говорим за този вид съществуване. Ако мама върви цял ден с парцала и се е превърнала в домашната прислужница, вкъщи ще пере и ще глади, ще готви и ще простира все на някого, дори и детето й отдавна да не живее там.
Ти не познаваш, но аз познавам млади хора, които живеят в къщите на родителите си и най-нормално сядат да се хранят с тях. Повярвай ми тези хора работят, участват в издръжката на жилището, разполагат със собствен автомобил, който нормално сами обслужват и се грижат за всички свои потребности. Аз не виждам с какво тези хора са по-малко самостоятелни от тези, които живеят с още 3-4 човека в общо жилище и спят в стая по двама.
Оо, те всички се хранят с мама на една маса....     Laughing
НО:нямат грижата да осигурят тази храна, мама вече се е погрижила.Да, познавам такива, дето имат коли и се грижат за всички СВОИ потребности, нали писах, ако мама е пропуснала да изпере любимите дънки, ще се прежалят и ще се изперат.Но едва ли ден през ден пускат пералня, пазаруват си, готвят си, чистят си и т.н.Не го правят, защото мама е там и знаят, че ще го свърши.
Ако всеки се запита кога се е грижил повече за себе си:когато е живял при мама и тате, или когато е живял сам/с приятели, мисля отговорът би бил красноречив.

Herz , предвид последния ти пост, мисля, че тотално се разминават разбиранията ни за самостоятелен живот.
Ти, под самостоятелност разбираш:1 човек, живеещ сам някъде си, където никой не му пречи и не нарушава удобствата му, ако може мама да притичва с бурканите манджа, а гаджето прииска ли му се, спалнята да е налична и свободна.
Аз, под самостоятелност разбирам:1 човек, живеещ сам или с приятели, който се грижи САМ за себе си, учи се да прави разчет на парите си, да разпределя разходите си, да се погрижи вечерта да има какво да си сервира на масата, да се погрижи сам на другия ден да има чисти дрехи .....ей такива работи, на които няма да се научи, докато мама му е до гъза.

# 372
СлънцеЛуна, въобще не мисля родител да ги дава тези пари. 150-200лв спокойно може да извадят не един и двама младежи, които работят в София. 300 и нагоре е по-трудно, но ако самостоятелността им е приоритет и я ценят, ще се лишат от друго.

Разбира се, че много от живеещите с родителите си им помагат. Но ключовата дума е помагат. Никой няма да ги изгони или постави ултиматум, ако не пуснат пералня, не измият или не направят ядене. Напротив, тази тема също е показателна, че много майки по-скоро ще гледат да ги отменят от тези задължения.

А и има не малко, които въобще не помагат. Не се изисква от тях, напротив, подобни желания се парират още в зародиш.
Скрит текст:
Един от най-добрите ми приятели беше така допреди няколко години, до тридесет и третата години, за да съм по-точна. Винаги му беше сготвено, измито, изчистено, майка му звънеше по няколко пъти на ден да го пита какво иска за ядене. Всичките му пари отиваха по колата, за дрехи и заведения. Много пъти сме говорили, неговото обяснение винаги беше, че така му е добре, а и майка му и баба му не му разрешават да пипне нищо в тях. За съжаление, не е изолиран случай. От раз се сещам за още няколко подобни случаи. И при всичките, майката е тази, която не само, че не иска помощ, а категорично я отказва и се кара, ако пипне нещо-нали ще се измори момчето...

Последна редакция: чт, 24 сеп 2015, 14:52 от Magnificent

# 373

Мда, майките винаги ще измислят трудности около живота извън гнездото.
Абсолютна глупост и пак използваш някакви твърдения, напълно неоснователно - "винаги". Tired
Примери, аргументи, статистика?

От тази тема:

"Ако ще трябва да оправя кранчета и да измазва стени, по-добре да отиде на студентско общежитие."

То и в общежитията се правят ремонти...

# 374
Не е въпросът за "самостоятелност", а по-скоро да напуснеш, физически и идейно, влиянието на родителите си.

Мда, майките винаги ще измислят трудности около живота извън гнездото. Да, има трудности и гадости, то това е идеята.

Е как да не е въпросът за самостоятелност? Аз не мога да разбера за какво влияние на родители иде реч за човек, който работи, изкарва пари, помага фифансово на мястото където живее и се прибира, когато и ако реши.
Love!, какво толкова те е разочаровало в подобни отношения? Въпросът е риторичен. Аз спирам, защото ти със сигурност винаги ще имаш още и още аргументи за това как едно дете трябва да живее извън дома си независимо на каква цена.

Herz, не говорим за самота, а за самостоятелност откъм роднини. Сам или с приятел/ка да плаща сметките си, да преценява кое има нужда да бъде сменено, кое е приоритетно, кое не, да знае, че на петнадесети този месец трябва да даде 50лв за ток, на двадесет и пети да плати наема и т.н. От личните си пари. Да се прибере от работа и да си сготви, не да му е сервирано като на бебе. Да си измие после чиниите. Ок, може и да ги остави-за утре, за след два дни-на него ще му мирише, нали?
Magnificent, аз мисля, че ясно казах, че има и то много такива млади хора, които живея по ред причини в къщите на родителите си, но имат достатъчно отговорности, вкл. финансови към поддържането на домовете.

Общи условия

Активация на акаунт