Моля за съвет във връзка с непълнолетния ми син

• 29 352
  • 283
  •   1
Отговори
Здравейте!

Преди около 3 седмици синът ми (16 г.) започна да си пише по скайп с момиче, което в последствие разбрах, че е от другия край на България.
Изглежда е почувствал нужда от практическа помощ, защото сподели (и продължава да споделя) с мен. За жалост отношенията с баща му са под точката на замръзване, бих казала, основно по вина на ММ. Иначе бих предпочела да не съм точно аз "пътеводителят" в тези неща. Предложих на сина ми, и той прие, да поговори с наш близък - на около 30 г., - на когото има пълно доверие. Все е нещо, макар че щеше да е по-добре баща му.
Досега не е имал никакви сексуални или предсексуални връзки, освен едни детски трепети в 7 клас. Израсна много за една година, беше доста слаб, и това се отрази на самочувствието му. Тази година обаче става съръзмерен, а и тренира, но все още твърди, че се чувствал с момичетата като "извънземен"- Освен това по природа не е особено "отворен". От друга страна възрастта си казва своето и хормоните напират. Затова не е чудно, че когато тази госпожица го "закова" - изцяло по нейна инициатива, от началото и до ден днешен, все тя го търси - той буквално се хвърли с радост в огъня. Не мисли за нищо друго, само виси в скайпа, включително и извън къщи, с телефона, добре че им ги събират в час.

Тя е доста развита, гримирана, харесва чалга, ходи по дискотеки, имала е няколко връзки. Само седмица след първите разменени реплики по скайп, без въобще да се познават, си е събула бельото пред него на камерата (това го е видял случайно наш гост, докато е минавал по коридора). Приятелите му до един твърдят, че такава "мацка" е изключено да му върже, и това още повече го насъсква. Неговите вкусове са съвсем други - природа, спорт, попрекалява с компютърните игри, но не е нещо фрапиращо. Мрази дискотеките, за чалгата - да не говорим. Не пие, не пуши, отвращава се от идеята за каквито и да е дроги. Учи в училище, което значително превъзхожда нейното и се справя отлично. По принцип не би трябвало да имат много допирни точки, но тя е с неоспоримото предимство, че е момиче Wink.

Сигурно се чудите вече - какво толкова. Или ме мислите за някаква вманиачена маминка, която не дава на детенцето да порасне. Не бих имала нищо против, ако беше по-наблизо, ако просто се виждаха след училище, ако излизаха заедно, ако имаше време да я опознаем. Но тя вече се самопокани да дойде у нас по-другата седмица (това след 2-3 седмици онлайн общуване), като щяла да си вземе няколко дни почивни от училище. Не знам какви са тия нейни либерални родители. Съответно, моят син започна да си прави устата да пътувал 1-2 пъти месечно до тях, като аз го освобождавам от училище, защото пътят отнема цял ден. Отговорът ми беше катерогичен отказ. Иска да я покани за цяло лято у нас, имаме имот на морето и прекарваме там голяма част от лятото.
Отговорих му, че за да има въобще гостувания от нейна страна, трябва да говоря изрично с родителите й, че са съгласни (защото тя може и да избяга от тях и да я потърсят у нас с полиция или да ни обвинят в отвличане). Освен това се колебая дали да я допусна в къщата си (а той настоява да е в стаята му). Все пак говорим за непълнолетни деца. Дори не знам дали няма проблем от законов характер.
Цялото ми същество вика, че тази работа не е на добро, че може би дори става дума за едно меркантилно момиче от беден край, което вижда възможност да се "пласира" в едни по-добри условия. Но не искам да разруша връзката със сина ми, защото, особено в тази възраст, особено като става дума за първи трепети, е много крехко нещо. И може да доведе до затварянето на детето ми и попадането му в още по-големи рискове. Притеснявам се, че ще се обвърже с това момиче, ако е достатъчо хитро, и няма да има очи за по-приемливи опции. Притеснявам се, че ще си провали учебната година, а му е вече от решаващите. Майка ми ме съветва да наложа решително вето. Аз не смея, не така грубо поне.

Моля ви, вземете безпристрастно отношение, как би трябвало да процедирам, каква позиция да заема.

Последна редакция: ср, 30 сеп 2015, 14:57 от Анонимен

# 1
Да, "меркантилното" момиченце от "бедния" край на България, идва за да се опита да открадне милионите на 16-годишният ти син. Ти сериозно ли? Не мислиш ли, че за едно добре изглеждащо момиче, има къде-къде по-добри опции от някакъв сополанко с контролираща маминка. Отказвам да приема, че темата е сериозна..

# 2
Да, "меркантилното" момиченце от "бедния" край на България, идва за да се опита да открадне милионите на 16-годишният ти син. Ти сериозно ли? Не мислиш ли, че за едно добре изглеждащо момиче, има къде-къде по-добри опции от някакъв сополанко с контролираща маминка. Отказвам да приема, че темата е сериозна..

Дам, и тези отговори ги очаквам. Нещо по-конструктивно?
Нямаме милиони.
Може да не е меркантилна, може пък синът ми да я е омаял с чара си. И това не върши работа, щом става дума за такива разстояния.
Ще се радвам, ако си намери по-добри опции. Но по нейните думи, тя "нямала подходяща среда" в нейния град.
Надявам се да се появят и други коментари, от хора с деца.
Апропо, повечето момчета на 16 са си сополанковци, това си е нормална фаза от растежа. Всички майки на такива се надяваме за мине бързо и без сериозни щети.

# 3
Какви "приемливи опции"...момчето просто иска да има своят първи път,та той е на 16 години..няма да се жени я!
Ти как си представяш точно да я опознаете? Да я поканиш на вечеря и да и забиеш въпроса, как точно ще правят секс ли? Или ще я хванеш за ръка и право в мед.център за изследвания?!

# 4
  • София
Кажи на сина ти да не си прави дългосрочни планове.
Да се видят за малко първо, пък после ще видите.
Мисля, че на 16 вече могат да пътуват самостоятелно.

# 5
Съгласна с предните два съвета. Ако не е за него той ще усети пръв. Нищо лошо да идва  ида ходи той,но в празнични и почивни дни.Дай  му шанс да добие  опит и  го подкови за нежелана бременност,това е  по важно.

# 6
Какви "приемливи опции"...момчето просто иска да има своят първи път,та той е на 16 години..няма да се жени я!
Ти как си представяш точно да я опознаете? Да я поканиш на вечеря и да и забиеш въпроса, как точно ще правят секс ли? Или ще я хванеш за ръка и право в мед.център за изследвания?!

Да, разбирам го, естествено, че си иска първия път Wink
Под приемливи опции разбирам някоя, за която не се налага да бие път по разбитите железници цял ден (защото всяко такова пътуване е риск, а системното, още по-голям риск; и не е без пари). И да не се налага да бяга от училище.
Под "опознаване" разбирам да идва у нас месец-два, да сме наясно със семейството й, вкусовете й, предпочитанията й, да сме сигурни, че не поема излишни рискове - с нощен живот, алкохол, дрога, безразборен секс. Да видя, че не се отразва зле на сина ми - примерно да е нещастен, да спре да учи, да спортува, да се забавлява, да не се впусне в несвойствен за него живот заради тръпката си. Тогава нямам нищо против и да им застилам чаршафите.

# 7
Аз като една бъдеща мама на тийн и бъдеща свекърва да дам мнение Simple Smile
Първо съвсем нормални са тревогите ти,аз бих ги имала същите Peace
От друга страна така както описваш сина си,той не би си паднал по -точно този тип момиче,но ето ,че го е направил.Съвсем нормално е едно 16 годишно момче да проявява вече сексуално привличане и да иска да води полов живот.Похвално е,че си го научила да ти споделя,за в бъдеще не губи тази връзка между вас.Остави сина си да изживее тези трепети.Нека дойде момичето.По-добре у вас ,от колкото да забегне с нея нанякъде,знаем,че в тази възраст всички искат да се доказват.
Бъди му приятел,не го упреквай,не го съди,не го обвинявай.Напътствай го деликатно.
На 16 имаш чувство ,че целия свят е в краката ти,искаш да опиташ всичко.Остави сина си да опознае този свят и сам да стигне до извода кое е правилно и кое не Peace
Успех авторке и още веднъж адмирации за отношенията със сина ти.

# 8
  • София
Пак ти казвам - недей да чертаеш дългосрочни планове.
Нека да си купи презервативи, пък може и за една нощ и един ден да му мине. Mr. Green

# 9
Моят син е само на 11, но мога да си представя какво ти е Simple Smile

Не е толкова лошо това, което му се случва, никак даже. Трупане на опит е. Все пак, аз бих поговорила с родителите и преди гостуването. Наистина, без тяхно съгласие е някак нередно да я приемаш в дома си.

Струва ми се, че е редно и да спят в отделни стаи. Ако нямерят начин да се усамотят, намерят, ако не, те губят. Като са достатъчно големи да експериментират, да бъдат и достатно изобретателни, нали така?

Да изпуска училище е абсурд, но ако иска да пътува през ваканциите - ок.

Тоест, не им заставай категорично на пътя, но сложи някакви правила.

Последна редакция: ср, 30 сеп 2015, 15:21 от Lucy in the Sky with Diamonds

# 10
Нека 30 год. мъж говори с момчето ,като разбира се ,се увери какви съвети ще му даде.
По принцип,не е зле и баща му да има отношение.Защото,аз не ги виждам как те ще си спинкат в съседната стая и съпругът ти ще е много радостен.

# 11
Да, не е особено съгласен ММ да спят в една стая. Било "сводничество" Laughing. Може би тя ще спи в стаята му, а синът ми - на дивана в хола. По принцип не се интересувам от някакво кухо приличие за пред хората, но в случая просто не знам как е по-добре да постъпя. Първо си мислех, че трябва да й наема квартира. Но тогава ще им дам още по-голяма автономност, а ми се струва прекалено рано за това.

Благодаря за отговорите, общо взето се припокриват с моята нагласа.

Баща му е твърдо против той да пътува в някакво непознато семейство. Аз - само наполовина против - поне докато не ги опозная повече Wink. Така че според някои съм "контролираща", а според други - "прекалено либерална".

Ще се опитаме да караме "степ бай степ" и да не вдигаме излишна пушилка. Но тайно се надявам да се приключи бързо-бързо. Дори и момичето да е перфектно, проблемът с разстоянието е голям.

# 12
Като майка на 18 год.момче , напълно  разбирам притесненията ти .
Съвет конкретен не мога да дам . Ако са чак толкова различни както ти казваш - музика , образование , интереси , може би след като се опознаят той сам ще реши , че тя не е неговото момиче .
Иначе съдейки по моя син,  на тази възраст трудно се вслушват и  приемат съвети .
А най - лесния начин да го отблъснеш от себе си ,  е да му забраниш да общува с нея или да му кажеш колко греши в преценката си .
Щом сте му дали добро възпитание и по думите ти е умно и интелигентно момче  , вероятно  не може  мозъка му лесно да бъде "промит" от една девойка , като тази която описваш.
Говорете за безопасен секс . Това с гостуването категорично не бих го приела и аз .
Една позната беше поставена  в подобна ситуация . Просто сина й доведе момичето вкъщи , точно на същата възраст и й  каза ," тя остава тук за тази вечер , в моята стая ". Моята позната  поиска да се чуе с майката на момичето и да е сигурна , че майката знае къде ще спи дъщеря й. Това беше единственото , което и хрумна да направи в момента.
Търпение голямо се изисква при такива ситуации  и говорене със спокоен тон.  Това е от мен Hug

# 13
Ами различни са, обаче тя прилича на жена, а той става нещо като мъж и няма търпение да се пробва Wink.

Благодаря ви за подкрепата за това да не руша с лека ръка връзката със сина си заради спазването на определени обществени норми. Затова не искам да действам със забрани, даже тайно се надявам те да произлязат от отсрещната страна (макар че според нея родителите й били много "куул" и всичко й разрешавали Sad).

Отново се потвърждава впечатлението ми, че сега момичетата са активната страна: тя го избра, тя започа да го сваля, тя се съблече първа, тя се самопокани в дома му, тя му звъни всеки ден. За него е ясно защо толкова напира - готина мацка, пък той - неопитен, ласкателно е. Ами тя защо? Или го оценява като невероятно съкровище, за да си създава този проблем с пътуванията, или има някаква по-практична причина. Това е един от мотивите ми да искам да я видя - предпочитам да съм наясно и с лични впечатления, предпочитам синът ми да не се крие или да хване влака някой ден, без да ме пита.

# 14
  • София
Здравейте!

Преди около 3 седмици синът ми (16 г.) започна да си пише по скайп с момиче, което в последствие разбрах, че е от другия край на България.
Изглежда е почувствал нужда от практическа помощ, защото сподели (и продължава да споделя) с мен. За жалост отношенията с баща му са под точката на замръзване, бих казала, основно по вина на ММ. Иначе бих предпочела да не съм точно аз "пътеводителят" в тези неща. Предложих на сина ми, и той прие, да поговори с наш близък - на около 30 г., - на когото има пълно доверие. Все е нещо, макар че щеше да е по-добре баща му.
Досега не е имал никакви сексуални или предсексуални връзки, освен едни детски трепети в 7 клас. Израсна много за една година, беше доста слаб, и това се отрази на самочувствието му. Тази година обаче става съръзмерен, а и тренира, но все още твърди, че се чувствал с момичетата като "извънземен"- Освен това по природа не е особено "отворен". От друга страна възрастта си казва своето и хормоните напират. Затова не е чудно, че когато тази госпожица го "закова" - изцяло по нейна инициатива, от началото и до ден днешен, все тя го търси - той буквално се хвърли с радост в огъня. Не мисли за нищо друго, само виси в скайпа, включително и извън къщи, с телефона, добре че им ги събират в час.

Тя е доста развита, гримирана, харесва чалга, ходи по дискотеки, имала е няколко връзки. Само седмица след първите разменени реплики по скайп, без въобще да се познават, си е събула бельото пред него на камерата (това го е видял случайно наш гост, докато е минавал по коридора). Приятелите му до един твърдят, че такава "мацка" е изключено да му върже, и това още повече го насъсква. Неговите вкусове са съвсем други - природа, спорт, попрекалява с компютърните игри, но не е нещо фрапиращо. Мрази дискотеките, за чалгата - да не говорим. Не пие, не пуши, отвращава се от идеята за каквито и да е дроги. Учи в училище, което значително превъзхожда нейното и се справя отлично. По принцип не би трябвало да имат много допирни точки, но тя е с неоспоримото предимство, че е момиче Wink.

Сигурно се чудите вече - какво толкова. Или ме мислите за някаква вманиачена маминка, която не дава на детенцето да порасне. Не бих имала нищо против, ако беше по-наблизо, ако просто се виждаха след училище, ако излизаха заедно, ако имаше време да я опознаем. Но тя вече се самопокани да дойде у нас по-другата седмица (това след 2-3 седмици онлайн общуване), като щяла да си вземе няколко дни почивни от училище. Не знам какви са тия нейни либерални родители. Съответно, моят син започна да си прави устата да пътувал 1-2 пъти месечно до тях, като аз го освобождавам от училище, защото пътят отнема цял ден. Отговорът ми беше катерогичен отказ. Иска да я покани за цяло лято у нас, имаме имот на морето и прекарваме там голяма част от лятото.
Отговорих му, че за да има въобще гостувания от нейна страна, трябва да говоря изрично с родителите й, че са съгласни (защото тя може и да избяга от тях и да я потърсят у нас с полиция или да ни обвинят в отвличане). Освен това се колебая дали да я допусна в къщата си (а той настоява да е в стаята му). Все пак говорим за непълнолетни деца. Дори не знам дали няма проблем от законов характер.
Цялото ми същество вика, че тази работа не е на добро, че може би дори става дума за едно меркантилно момиче от беден край, което вижда възможност да се "пласира" в едни по-добри условия. Но не искам да разруша връзката със сина ми, защото, особено в тази възраст, особено като става дума за първи трепети, е много крехко нещо. И може да доведе до затварянето на детето ми и попадането му в още по-големи рискове. Притеснявам се, че ще се обвърже с това момиче, ако е достатъчо хитро, и няма да има очи за по-приемливи опции. Притеснявам се, че ще си провали учебната година, а му е вече от решаващите. Майка ми ме съветва да наложа решително вето. Аз не смея, не така грубо поне.

Моля ви, вземете безпристрастно отношение, как би трябвало да процедирам, каква позиция да заема.
Според мен, не бива да налагаш категорично вето.
Напротив, прояви разбиране, не говори нищо срещу нея, но изтъкни " смущаващите" факти.
Първата пречка тя да дойде и преспи в стаята му у вас, ще бъде "законовата"- ако даваш подслон за секс на непълнолетни, подлежиш на санкции, дори може да те съдят за склоняване..
После обсъди с него- как да се свържете с родителите ѝ, за да чуеш от тях, че я пускат. Защото,ти се притесняваш как на 16 ще я пуснат да преспива при непознато момче в друг град. / Предварително виж във Фейса какво можеш да научиш за нея/.
Поразсъждавай на глас внимателно, попитай го, той как си представя срещата- дали иска първо да се запознаят, опознаят и сближат или е готов на това, за което тя идва- от вратата на кревата?
Ако той реагира, че не идва затова, опитай се да ги сложиш в отделни стаи.
Ако си даде сметка, че отворената мацка идва за секс, а той все още не се е пробвал, може сам да реши да отмени пристигането.
Не иде реч да го накараш да се уплаши от нея, а да не му лепне нещо, ако не си му набивала в главата от 10 годишен за какво служат презервативите , а пък и да не сътвори някое бебе, че аман е работата.

Общи условия

Активация на акаунт