Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-6

• 104 283
  • 804
  •   1
Отговори
# 75
  • Sofia
Ние продадохме и купихме апартамент в София преди 2 месеца. Паралелно с това ни се роди детенце и изобщо нямах време и нерви да се занимавам. Наехме си наш брокер, който уреждаше огледи, преглеждаше документи, запази час за нотариус и т.н. Ние само ходехме по огледи и дадохме парите Simple Smile Наистина както казва и Томева и други потребители - прежалете едни 2-3%, но си имайте брокер, който да работи само за вас. Така няма да се разправяте с неадекватни брокери и, понякога, собственици. Нашият разпитваше за собствеността и други подробности още преди да отидем на оглед и много често се оказваше, че има нещо нередно. Такива имоти изобщо не сме и гледали. Купихме от третия оглед, а стария апартамент продадохме за една седмица. Успех на всички!

# 76
Напълно съм съгласна и със сигурност ще си намерим брокер. Най-малкото, аз не искам да публикувам снимки в нета от вкъщи. Ние трябва да продадем и след това да купим.  Според наблюденията ви,  в какъв срок средно могат да се осъществят двете сделки?

# 77
  • Sofia
Много зависи какви са ви очакванията за цена на продажбата и изискванията към този, който ще купите. Ако брокерът ви е добър, ще ви посъветва как правилно да определите цената, за да не стои апартамента ви прекалено дълго на пазара. Ние преценихме, че ако искаме по-висока цена може и да го продадем, но по-бавно, а междувременно цената на апартаментите в района, в който искаме да купим се покачва. Пуснахме го на малко по-ниска цена, отколкото си представяхме предварително, но пък после брокерът ни издейства намаление на сумата, за която купихме новия и така всички са доволни.

# 78
  • София
Lady Clarion - въпрос на късмет и брокер ... колко народ се изредиха тук как са купили на втори трети оглед или са продали за седмица - две .... ние се опитваме да продадем от юни - почваме пети месец, като паралелно гледаме, за да не кажат купуваме и да няма къде да идем ... лошото е че примерно харесваме нещо - нормално с някой компромис, но чакайки .... обявата изчезва - продаден .... и така, започвам сериозно да се отчайвам, а и зима иде, а гледаме все жилища за ремонт, как се прави ремонт декември? лудница!!! но съм оптимист, че нищо не е случайно и ни чака нещо хубаво Mr. Green

# 79
Lady Clarion - въпрос на късмет и брокер ... колко народ се изредиха тук как са купили на втори трети оглед или са продали за седмица - две .... ние се опитваме да продадем от юни - почваме пети месец, като паралелно гледаме, за да не кажат купуваме и да няма къде да идем ... лошото е че примерно харесваме нещо - нормално с някой компромис, но чакайки .... обявата изчезва - продаден .... и така, започвам сериозно да се отчайвам, а и зима иде, а гледаме все жилища за ремонт, как се прави ремонт декември? лудница!!! но съм оптимист, че нищо не е случайно и ни чака нещо хубаво Mr. Green
При сегашното състояние на пазара това най-вероятно означава,че нещо сте объркали с ценообразуването.

# 80
След няколко месеца ще продаваме апартамент в идеален център. Говоря за пресечка на Витошка. Старо строителство - тухла май около 54г  - миналия век Simple Smile Основно ремонтиран преди около 7 години. Кухнята е с масивно дърво шкафове и гранитен плот. На първи жилищен етаж, над заведение. Милото каза че по площ е 120 кв. (4 стаен - кухня, трапезария, тъмен вестибюл + 2 стаи, баня и тоалетна на едно + килер до банята+ мазе и таванско помещение, като допълнителен плюс може да се каже, че от едната стая се излиза на тераса, която не е част от апартамента, върху заведението е, но може да се ползва, мисля че е над 20 квадрата). Милото все още се чуди на каква цена може да се продаде. Някой може ли да каже какви са цените в тази част на града за този тип апартамент? Може би ще се пробваме да го продадем без брокер, но ще видим все пак не му е дошло времето.

# 81
аз, както знаете .. след огромно разочарование от брокерите по покупката на новия ни апартамент, бях твърдо решена, че няма да ползвам брокери за продажбата на "стария"

съдбата обаче ни беше подготвила лоша изненада - баща ми почина внезапно и съм напълно съкрушена. Не ми се занимава с продажби огледи, не ми се прави нищо в новия апартамент, в голяма мъка и апатия съм и се замислям да намеря брокер, който да го продава. Ако можете да ми препоръчате някой конкретен, на който мога да се доверя, ще съм ви благодарна

# 82
Със сигурност е важна цената. Доста добре сме се ориентирали на пазара и смятам, че това което очакваме да получим е напълно реално.
Притеснява ме, че ще продадем апартамента много бързо, а все още няма да сме намерили какво да купим. Ние дори имаме подготвен майстор за ремонта Laughing Sunglasses

И още нещо- аз не искам снимките от вкъщи да се публикуват в публичното пространство. Предпочитам да ги предоставя на брокера, който да ги показва само на реални клиенти, а не всякакви бандюги да ми оглеждат къщата Mr. Green Някой правил ли е така?

# 83
Здравейте. Ние подписахме предварителен договор, сега обаче от банката /ОББ/ ми искат превод на заплата, а работодателят отказва. Имаме средства от наем, които можем да пускаме директно в сметка в банката. Как да постъпим, от банката служителката настоява за превод от работодател, не мога да разбера какво става. Банката предлага и кредит без превод. Служителката е некомпетентна и не обяснява нищо. Някой теглил ли е от ОББ кредит без превод на заплата и какви са му условията?
Интересува ме, ако сумата бъде отпусната през този месец - октомври, кога ще бъде дължима първата вноска - през ноември /1 седмица след отпускането реално / или през декември /1 м. и 1 седмица след отпускането/.
Този превод на сума или превод на работна заплата кога трябва да се види - преди изтеглянето на кредита или след него, че не ми става ясно? Съжалявам, не успявам да намеря темата за ипотечните кредити точно, затова питам тук.

# 84
Превод на работна заплата се изисква за по-голяма сигурност на обезпечението и това носи по-добри условия за кредитоискателя. Бихте могли да го изтеглите и без въпросния превод, но това най-вероятно ще означава и по-висока лихва. Ако имате доход от наем, за който имате сключен договор, бихте могли да направите и анекс към него, в който се посочва, че наемът ще ви бъде изплащан по съответната сметка в ОББ на определена дата.
Първата вноска се дължи на падежната дата в месеца следващ месеца на усвояването и се изчислява пропорционално за този период.

# 85
А служителките днес ми казаха, че трябва сега да внесем първата вноска едва ли не....? Т.е. в този месец /октомври/да се видят постъпления по сметката, и то от работодател!
За анекса към договора за наем не се бях сетила, благодаря.
Общо взето ми казаха, че ми отказват кредита.  Shocked Като че ли няма кредити без превод на заплата. Става дума за ОББ клон Римската стена, избягвайте го, защото служителките са ужасно некомпетентни.

Аз не държа на по-ниската лихва , други са ми приоритетите. Едва ли не без превод на работна заплата не предлагат кредит, което изобщо не отговаря на истината, поправете ме, ако греша.

За превода на наема - ами те изобщо не ми казват на коя дата трябва да бъде превода на сумата. Дали да не се прехвърлим към друг клон?

# 86
Отиди в друг клон
Според мен служителката е некомпетентна
Със сигурност знам от опит, че във всяка една банка пробват с това изискване, което води единствено до по-добри условия за кредитополучателя, нищо друго, и ако няма съгласие, и никаква друга пречка за одобрение на кредита, предлагат нещо друго- я да подпишеш някоя декларация от твое име, я по-висока лихва, от този сорт. Но ако това е ЕДИНСТВЕНОТО, което не е изпълнено по документацията, не води до отказ на кредитирането.

# 87
Здравейте,
започвам с уговорката,че в главата ми е голяма каша и не мога да взема решение.  Mr. Green Искам да инвестирам в имот, ноооо - какъв да бъде?, малък-голям или два по-малки, старо или ново строителство  и другият голям въпрос:Пловдив или София? Аз съм от Пловдив. Моля, помагайте!
Tomeva, може ли на лични да попитам:
Lucky, зациклила си....смени малко фокуса, виж как стои въпросът за под наем на апартаменти на хотелски начала, за хора, който идват в командировки за по няколко дни. В София този тип имоти генерират почни 2 пъти по-висок доход, естествено с повече ангажименти, но има агенции, който стопанисват такива имоти. При тях е малко по-различно... положението, най-важна е локацията, не толкова колко голяма е дневната и имали място за трапезарна маса или не. В София сме купували стари гарсониери в идеален център, които сме превръщали в малки 2-ст апартаменти, чудесно се е получавало. Постоянно е имало интерес и заетост около 20 дни в месеца по 80лв. на ден. Плаща се на чистачка.

Последна редакция: пт, 16 окт 2015, 17:05 от monesia

# 88
Не знам как стоят нещата с ипотечните кредити точно, но не съм сигурна, че ще приемат договор за наем, защото днес има наематели, утре няма... Те търсят сигурност, че ще си получават парите и затова - от работодател. Макар че и тук гаранция няма, защото след 1 г. може да си на друго място на работа. А работодателите си работят с определена банка и на никой не му се занимава да пуска едно платежно към друга банка.

Аз съм от 10 г. сериозен клиент на една банка и независимо от това - не искат да ми издадат кредитна карта, защото нямам работодател - може ли, ама ако от средствата ми там блокирали някаква сума - 3000 ли, 5000 - колкото искам. Е, пък аз не искам, не че тях ги бОли това. Това е частен случай, използвам го като пример за кредитите.

# 89
Нашето търсене продължава. Нищо не ни е харесало досега. Мислите ли, че зимата ще се раздвижи пазара и ще има повече имоти на пазара?

jfjallen, ММ е също като теб - сериозен клиент, но без работодател. В ПИБ е и му издадоха кредитни карти, без да се блокират хиляди. Ако искаш провери там.

Общи условия

Активация на акаунт