Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-6

• 104 270
  • 804
  •   1
Отговори
# 30
Скрит текст:
...Агенцията не би трябвало да я интересува дали аз плащам на някой друг или не.
Интересува я, защото една сделка далеч не приключва с огледа и размяната на телефони. (Нито пък започва с огледа и който сам е търсил, ще ме разбере).
Има сделки, които текат с лекота, има такива, които скъсяват животи.
Това е много труд и е редно той да бъде платен, стига да имате възможността за това.
Ако нямате, но имате възможност да обикаляте институциите, да направите проверките в Агенцията по вписванията и да разчетете правилно това, което ще видите там, да съгласувате срещите между страните, да уговаряте преглеждане на предварителен договор, другите съпътстващи споразумения, окончателния текст на нотариалното изповядване, паричните преводи, встъпването във владение, и всичко това - в срокове, бихте могли да се справите и сами, особено ако сделката не е сложна.
Както и друг път съм казвала, чудесно е, че имаме право на избор - дали да работим с брокер/продавач, или не - даже да е последният на земята Laughing
А що се отнася до брокерските обяви "Само за ЧЛ", нали си давате сметка, че от тях сме потърпевши и ние колегите им, когато имаме такова реално търсене и аз трябва да обяснявам на моите клиенти защо не мога да ги заведа там на оглед. Част от тези обяви са "кукички", за други оферти брокерът не получава комисион от собственика и тогава вариантът му е само за процент от купувача, в трети случаи става дума за алчност... Случаи най-различни и пълен хаос.
Да, съгласна съм, че някои сделки могат да бъдат много тежки. Но размерът на комисиона, в голяма част от случаите, не се определя на база това. И ми е трудно да се съглася, че една проверка на документи (особено при изрядни такива) може да струва 10000 лв. (колкото е комисионът на брокера от двете страни за имот от 85000 евро, например), дори и със съпътстващите разходи при предлагането и рекламирането на имота.

От друга страна, голяма част от агенциите си искат комисион, независимо дали аз сама ще си проверявам документите с помощта на адвокат, чиято такса е доста по-ниска от исканото от агенциите, или не. Дълги години се занимавам с обследване на такива документи, освен практическия ми опит по закупуване на имоти и съм на мнение, че не си заслужава да дам такава сума за комисион, независимо дали мога да си я позволя или не. Мислила съм си, че бих била склонна да заплатя някаква такса на брокера на продавача за усилията му, че ми е показал апартамента, но да е някаква доста по-разумна сума, а не 3%.

Не ме разбирайте погрешно. С удоволствие бих платила комисион на брокер, който е намерил това, което търся и което съм му възложила по мои критерии, т.е. специално за мен си е направил труда да търси, да се обажда по обяви и на колеги, спестил ми е време, излишни разправии и огледи и т.н. Далече съм от мисълта да не заплатя за поискана от мен услуга. Но аз да съм потърсила брокер по обява, която той е публикувал за негов клиент - не, или поне не в пълния размер комисион.

За съжаление, последното изречение "Случаи най-различни и пълен хаос.", описва най-точно пазара на недвижими имоти. Все се надявам, че скоро ще се регулира и тръгвайки се към сделка, всички страни ще са наясно кой какво иска, защо го иска и какво трябва да направи. Иначе, тези спорове ще продължават и брокери и клиенти ще бъдат настроени един срещу друг и всеки ще си мисли, че другият иска да го прецака.

Пак се въодушевих с писането, за което се извинявам. Спирам Simple Smile

# 31
Също като Dr.Who смятам,че комисионната трябва да е според услугата.
Едно е да ти поемат цялото търсене,понякога месеци наред и сделката от-до.
Друго е да постнат две снимки и да ти отворят една врата.Като за документите си наемаш отделно адвокат,тъй като не можеш да имаш вяра на брокера на продавача.
Не може двете услуги,коренно различни като ангажимент и ресурс,да струват еднакво.

# 32
90% от брокерите (ако не и повече) са си телефонисти, които искат хиляди, ако купиш имот, който те са ти показали. Ако не сключиш договор с тях, не искат да ти го покажат, нищо, че са обещавали на собственика как ще му рекламират имота и търсят купувачи. Голям смях са Laughing
Взимат обявата на частно лице от вестник тип Позвънете, Ало и подобни, правят оглед на който сключват договор със собственика+3-4 снимки и това е. Някои брокери даже на оглед не ходят, а крадат снимките от други агенции  Crazy Laughing

# 33
  • Пловдив
90% от брокерите (ако не и повече) са си телефонисти, които искат хиляди, ако купиш имот, който те са ти показали. Ако не сключиш договор с тях, не искат да ти го покажат, нищо, че са обещавали на собственика как ще му рекламират имота и търсят купувачи. Голям смях са Laughing
Взимат обявата на частно лице от вестник тип Позвънете, Ало и подобни, правят оглед на който сключват договор със собственика+3-4 снимки и това е. Някои брокери даже на оглед не ходят, а крадат снимките от други агенции  Crazy Laughing
+1  Peace

# 34
  • София
Взимат обявата на частно лице от вестник тип Позвънете, Ало и подобни, правят оглед
А защо вие не вземете направо обявата на частното лице?

# 35
Взимат обявата на частно лице от вестник тип Позвънете, Ало и подобни, правят оглед
А защо вие не вземете направо обявата на частното лице?
Това и правя.

# 36
  • при късмета
  А що се отнася до брокерските обяви "Само за ЧЛ", нали си давате сметка, че от тях сме потърпевши и ние колегите им, когато имаме такова реално търсене и аз трябва да обяснявам на моите клиенти защо не мога да ги заведа там на оглед. 
На това не измислиха ли цаката? Обажда се адвокат, а не брокер на евентуалните купувачи, а те са в качеството си на ч.л.

Моята брокерка е изключетелен представител на имота, който продаваме, ключ има даже, но не уговаря двойна сделка, на всяка цена. Онзи ден се провали оглед, защото брокера на отсрещната страна не можа да се свърже с клиентите си.

Нали аз ако съм продавач и съм наел конкретен брокер, ако видя имота с такава обява ще разваля уговорката, дори договор да съм подписала. Въпросния брокер, все пак взима комисионна от неговия си клиент, а другата страна как и с кого ще купува не би трябвало да му е работа. Тези дето държат на двойна сделка на всяка цена, продават не повече от 1-2 имота годишно.
Била съм брокер преди повече от 10 години, нещата не са се променили особено.

# 37
  • In the shadows of my mind
Записвам се в новата тема да не ви изпусна Simple Smile
Нашето търсене продължава за съжаление. Открихме много хубаво жилище, но за съжаление цената ни дойде твърде много. Очаквахме, че продавачът ще отстъпи от офертната цена 2-3000 евро, като така щеше да влезе в нашия бюджет. Но получихме едно твърдо "нйе"  Laughing

# 38
Taзи вечер по "Господари на ефира" даваха много хубав репортаж за брокерските схеми, ще има и продължение. Точно по болните въпроси за фалшиви обяви  ит.н/

Аз редовно попадам на такива обяви, най-много обичам, понеже съм се регистрирала да получавам известия за нови обяви, като получа известие за обява, която знам, че е с погрешен етаж. Даже не виждам логика да го правят. Пишат пети етаж, като се обадя, ама останали само на първи. Е, питам какъв е варианта, човек все пак да реши да го види след като се е обадил очевидно за по-горен етаж. Или както онзи ден звъня на обява, която видиш ли, преди 5 секунди са капарирали, ама имали  друг апартамент с над 20 000 евро отгоре. Да бе, аз търся двустаен, ти ми предложи петстаен.  #Cussing out Губят и моето и тяхното си време.

Всичките обяви ги докладвам, ама те и сайтовете спят, никаква реакция... няма правила, абсолютно беззаконие.

И аз съм на мнение, че след като си намеря обявата и освен един оглед не искам нищо от брокера, който ми продава апартамент на негов клиент, не би трябвало аз да дължа комисионна.

Josellyn, а такива като твоя случай, където едни 2000 евро не искат да отстъпят ги гледам с години си продават апартаментите. Сложили супер голяма надценка ето като тези http://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1b144414581302668 … k=1zhpx2&f1=2

само прочетете описанието, аз умрях от смях. Този апартамент е взет за 58 000 евро, ( аз самата съм била на оглед там, затова и знам), а сега дори и с "луксозните си мебели" от Икеа, няма как 60 квадрата (чиста жилищна)в Младост 3 да ми ги пуснеш за 93 000 евро.

# 39
  • In the shadows of my mind
 Shocked Shocked Shocked Laughing Laughing Laughing
С глас се смях, честно  Laughing Mr. Green Crazy

# 40
 Laughing Laughing Laughing
И отдолу графиката на имот.бг за средни цени на подобни имоти цени от 44 до 53 хил (за 1 година).  Laughing

# 41
😃 Хах и аз съм била на оглед там, миналото лято ми предлагаха за 750 евро. Като цяло добре изглежда комплекса, но този е решил да избие рибата  rotfImao

# 42
Laughing Laughing Laughing
И отдолу графиката на имот.бг за средни цени на подобни имоти цени от 44 до 53 хил (за 1 година).  Laughing

Тази графика не знам откъде я взимат, защото от една година в този квартал, двустаен ново строителство под 55 000 евро няма..

Иначе да, текста на обявата е уникален  Joy, дано един купувач да нямат, защото цените трябва да се диктуват и от пазарното търсене. А и мисля, че са послъгали за общата квадратура. Писна ми от откровенно надценени обяви и измамници.  #2gunfire

Последна редакция: чт, 08 окт 2015, 10:27 от jalana

# 43
Тази графика не знам откъде я взимат, защото от една година в този квартал, двустаен ново строителство под 55 000 евро няма..

Графиката е от имот.бг и е спрямо публикуваните обяви в сайта без значение тип на строителството.

Е айде няма:
Това ще вземе акт16 декември и е за 48800 евро линк
за 50500 линк
47 500 линк

# 44
За мен, една оферта има ли "ЩЕ", т.е бъдеще време по отношение на Акт 16, веднага ме кара да се чувствам несигурна..

Общи условия

Активация на акаунт