Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-6

• 104 590
  • 804
  •   1
Отговори
# 540
Луна, ние си взехме така апартамент преди няколко седмици, единствено само адвокат нямахме, само защото нотариуса свърши тази работа. Оценителя, нотариуса беше от банката препоръчан, доверихме им се. Изключително съм доволна от брокерката, защото ако не беше тя да ни намери този имот, ние се бяхме заблудили и залутали и по други пътища. Отделен е въпроса, че сега имотите са скочили доста. Тя обикаляше, извади на купувача всички документи, че той беше в чужбина, държеше ни в течение на всичко. Заслужи си всеки един лев (2,5% от цената на имота).

# 541
Да, не поясних, първият случай е, ако не ползвам агенция. Но всъщност, тъй като съм с ипотека аз задължително ще ползвам услугите на техните юристи и т.н..  

# 542
Харесах един имот, но е с агенция. По принцип зная къде е и мога директно да отида до продавачите, но въпроса е, ако те са сключили договор с агенцията и го продават само чрез нея, аз задължена ли съм да им платя комисионна на агенцията? Нещо не са ми ясни правилата, по които работят агенциите!!!

# 543
Ако имат договор за изключителни права не могат да го продадат без агенцията. Вече как точно е сключен, дали само те са задължени или не никой не може да каже.
Щом тази агенция не си пази информацията, а ти я дава безплатно, отивай на място, грешката си е нейна.

# 544
Харесах един имот, но е с агенция. По принцип зная къде е и мога директно да отида до продавачите, но въпроса е, ако те са сключили договор с агенцията и го продават само чрез нея, аз задължена ли съм да им платя комисионна на агенцията? Нещо не са ми ясни правилата, по които работят агенциите!!!
Нямам как да разбереш от форума. Отиди на място и говори със собствениците.
Как така знаеш къде е, сложили са снимки които показват точно адреса...?

# 545
Аз просто разпознах гледката и оттам видях и къде точно е, затова ще отида и направо ще ги питам как стоят нещата. Иначе някой ако има тристаен за продаване в Младост 1, да пише на лични Simple Smile !!!

So Lucky имота е много близо до сегашната ми квартира и по гледка, описание, а и днес видях и терасата, и вече съм сигурна къде точно да почукам.

# 546
Понякога агенциите слагат снимки и на фасадата и на гледката, примерно когато собствениците са в чужбина и брокера е ексклузивен, гледала съм такива имоти. Но ако поради грешка на брокера, показал е повече от колкото трябва, имаш достъп до имота без фирмата...можеш да се свържеш директно с продавача, защо не. Щом знаеш сградата поразпитай живущите и готово, или напиши бележки и ги пусни във всички кутии.

# 547
Искам да питам, кога се плаща комисионната на брокерите? На кой етап от сделката?

# 548
Искам да питам, кога се плаща комисионната на брокерите? На кой етап от сделката?
Както се разберете. При последната сделка, ми искаха половината комисионна на предварителен договор и другата половина при изповядване. Някои агенции си имат процедура, още на капариране да те вържат с комисионната, така им е по сигурно, че ако се откажеш те са си прибрали едни пари.

# 549
Но така може да се окаже, че те вече са прибрали парите и нямат никакъв интерес оттук нататък да си мръднат пръста за купувача. И без това са брокер на продавача. И се оказва,че даваш едина торба пари, а в замяна не получаваш нищо. Съвсем прясна реална ситуация. Така че, моят съвет към всички купуващи би бил да не се дава цялата сума преди изповядване!

Между другото, сега хвърлих едно око на обявите в imot.bg за апартаменти в Младост 1, Младост 1А и Младост 3. Ужасно скъпо, апартаментите са за ремонт минимум 20 000 лв, а на всичкото отгоре няма и никакъв избор.  Как може едностаен апартаметн да струва 40 000 евро?!  Shocked Прегледах агенциите, които излизат отстрани на обявата. Аз съм чувала само за Ера и Явлена. Другите са ми напълно непознати и не смея да им звъня. Много съм недоверчива и си мисля, че са от онези агенции-копърки  Crossing Arms И подари тази причина изоообщо не ми се захваща да търся жилище за покупка. Продължавам да си живея на квартира и това е  Tired

Последна редакция: ср, 13 яну 2016, 12:59 от Мишелин

# 550
Ние платихме след изповядване на сделката. И то защото искахме да приключим с тази част - плащането, иначе брокера каза, да му платим като вземем ключа.

# 551
Но така може да се окаже, че те вече са прибрали парите и нямат никакъв интерес оттук нататък да си мръднат пръста за купувача. И без това са брокер на продавача. И се оказва,че даваш едина торба пари, а в замяна не получаваш нищо. Съвсем прясна реална ситуация. Така че, моят съвет към всички купуващи би бил да не се дава цялата сума преди изповядване!
Така е, права си, но нали знаеш колко трудно се намира дълго търсения имот, знаем че така и така им дължим комисионна и като кажат:"да оправим комисионната, заповядайте, подпише тук и тук", се плаща.
Отделен въпрос е, че на мен ми поискаха да им върна копието от договора за комисионната, защото се явявал и разписка, и те естествено не си плащат данъците. За адрес знам ,че взимат 3,6%комисионна но са по ДДС, документално са регламентирани....

# 552
Моментът на плащането на комисионната е по договорка м/у страните.
Това на теория. На практика след като продавачът и купувачът си разменят координатите доста често просто елиминират брокера, изповядват и приключват нещата зад гърба му.
Затова обикновено искат да е е на Предварителния договор, преди да имат пълен контакт. Ще се съгласят и да е на изповядването, но ще са под напрежение и не работят така ефективно, както когато знаят, че има защо.

# 553
Ако толкова са скочили цените, да взема да обявя нашия апартамент за продажба Joy И без това вече ни е малък.

За мен това чудо с един брокер за двете страни е глупост. Така и така ако човек плаща, по-добре да има собствен брокер, но два пъти вече правим една и съща грешка.

При покупката плащахме след края на сделката. Даже на другия ден или нещо такова. Нямахме нищо подписано с брокерката, но тя беше от рядко срещаните интелигентни и разбрани брокери.

# 554
Не се сърди, предполагам че така се процедира. За 1ви път работя с брокер и макар да имах възможност да я прескоча и да се видя директно с продавача, предпочитах всичко да си минава през нея. Ходила съм сама на огледи ( тя беше в задръстване и не успя да дойде на време), и когато ми предложиха да работим без нея, просто им отказах. Всичко си е до човека, чувствах се по спокойна и неангажирана с нея.

Общи условия

Активация на акаунт