Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-6

• 104 305
  • 804
  •   1
Отговори
# 735
Разбрах те напълно. Така като се замисля... права ще се окажеш Simple Smile Тези бяха казали на един приятел, който им се беше обаждал, че апартамента под моя се освободил, че собственика се бил отказал, дали не е пазарен трик, щото на него му бяха искали 100 евро на квадрат отгоре на това, което платих аз преди първа копка Simple Smile

# 736
  • Sofia
_Наистина повечето хубави апартаменти се купуват на зелено, много малко остават до акт 14 или 15. Но човек трябва да има поне 50 % от цената, не става с ипотечен кредит, което мен не ме устройва. Такива са условията и на Артекс, и на Контракт Сити, които следя. Преди 4 години обаче успяхме да купим от строител апартамент с акт 16. Вярно, беше скъпичък, но ползвахме 80% кредит. Сега обаче ни е малък и одисеята започва отново. А лошото е, че ползвани апартаменти се продават все на първи или последен етаж, с лоша локация и т.н.

# 737
  • Sofia
Вафличка, в грешка си, още преди първа копка са разпродадени със стоп капаро. Явно отдавна не си търсила жилище в София Simple Smile

В голяма грешка си - търсим от 1 година и съм им научила всичките номера - как 3-4 етаж излизат в продажба след акт 14, а преди това ти предлагат само 1-ви и последен етаж като уж единствени останали. За Контракт Сити - не им се впечатлявайте - вижте как усилено строят в Младост до РУМ-а врху свлачища и подпочвени води в яко земетръсен район. Не се водете по едното голямо име при покупка, а мислете малко.

# 738
  • In the shadows of my mind
Коя е тази фирма, която продава по този начин? Аз за толкова надежден строител и инвеститор се сещам само за Артекс, а в техните обекти има имоти за продажба и след Акт 16 - интересувала съм се и съм разглеждала доста техни неща.

# 739
Не знам за София, но във Варна се продава на зелено. Никакъв трик не е, например новия комплекс Варна сити още беше в зародиш, когато хубавите апартаменти се продадоха. Сега не знам дали имат нещо свободно, а все още не е въведен в експлоатация.

# 740
За съжаление за един продължителност период аз очаквам само покачване на цените в София.

От една страна случката с КТБ, кара много хора да се страхуват да си държат парите в банките, от другата срана няма лихви за депозитите, в същото време в София се връщат българи от цял свят, които са спестили пари, свикнали са на други стандарти и са готови да  купуват жилища на цени, на които на нас ни се струват високи, а на тях ниски.

За хората, които държат на добра локация си мисля, че ще трябва да се приемат че цените ще бъдат все по-високи, а предложенията по-малко.
От близо две години търся жилище и за себе си реших, че не съм готова да живея извън София, дори в най-снобарския и елитен затворен комплекс, защото не мога да понеса да пътувам с часове в този град, затова ще ми се наложи да преглътна някои по-високи цени.

За мен разликата в цените от миналата година до тази е направо драстично. Единствено мога да съжалявам, че не купих миналата година.

Вашето мнение е най-обективното !
Ръст на цените + инвестиции от българи  които смятат че им е свършил Гурбетлъка..
колкото и да е странно..Връщат се , основно заради нашествениците които Оср***ха Европа а и атентатите всяват несигурност!

Права сте , че  техният Стандарт е по-висок от нашия и Просто Купуват...имат финансова възможност !!
Цените бяха ниски до 2013 год...след което започна Балон  при влоговете....и още не  е свършил!

КТБ може да е само Началото..недай боже  newsm78

говоря на сестра ми която също като Вас пропусна изгодния момент и иска да купи евтино ..съотв.  "на Зелено"....това е МНОГО ОПАСНО

Последна редакция: сб, 30 яну 2016, 14:21 от sagitarius_f

# 741
Гурбетчиите накупиха вече, още в началото на гурбетчийството си. Сега може да влагат пари в имоти, евентуално за инвестиция, но на кого ще предлагат под наем? Нали и тези под наем купуват жилища, а и студентите ще бъдат все по-обезпечени с общежития.
Помислете реално, в Бг населението е застаряващо, пенсионерите биха предпочели някъде на спокойствие да си карат старините. Жилища има много спрямо населението в държавата, вашите деца ще имат един ден на разположение по 2-3, че и повече имота, а като вдигнат данъците и таксите за тях, което е неминуемо, едва ли ще е толкова рентабилно отдаването им под наем (изключвам хората с по 10-15 имота).
Купуването на зелено може да се окаже по-рисково от парите на влог защото влоговете до определена сума са защитени от закона, а при зеленото може да се окажете без имот и без пари.
Спомнете си имотния балон и колко много хора се опариха във Варна и София.
Скрит текст:
Дори най-безрисковото даване на парцел срещу обезщетение може да се окаже капан.
Наши познати сключват договор за обезщетение. Полакомиха се за 1-2 % повече и избраха непознат строител. За да има сигурност строителя, обичайна практика, му прехвърлиха 5-10% идеални части от земята. Строежът стигна до трета плоча и до там. Тъй като строителят е теглил заем за строежа, построеното до момента е вече на банката. Собствениците на земята на практика вече не могат да разполагат с имота си - нито могат да премахнат строежа, нито да продадат, само плащат данъци за него.
Отделно има случаи, в които сградата е построена с отклонения, които не могат да се узаконят. Нарушаване на отстояния, излизане на регулация и единственото решение е събаряне на сградата - частично или изцяло. Има случаи и на продаване на едно жилище на 2 различни лица, следват съдилища и се оказва, че няма какво да се вземе от фирмата.
Та рискове много ...

# 742
  • София
За мен жилищата на зелено не са супер изгодни. Като чете човек, ще си помисли,че ги продават за стотинки.
В един квартал гледах обяви за "старо" двустайно около 60 квадрата жилище на цена 35000евро и ново на зелено 42-43000евро. Ами разликата никак не е малка!

# 743
  • Sofia
Вафличка, в грешка си, още преди първа копка са разпродадени със стоп капаро. Явно отдавна не си търсила жилище в София Simple Smile

В голяма грешка си - търсим от 1 година и съм им научила всичките номера - как 3-4 етаж излизат в продажба след акт 14, а преди това ти предлагат само 1-ви и последен етаж като уж единствени останали. За Контракт Сити - не им се впечатлявайте - вижте как усилено строят в Младост до РУМ-а врху свлачища и подпочвени води в яко земетръсен район. Не се водете по едното голямо име при покупка, а мислете малко.

Не знаех, че там е такъв район  newsm78 Има доста блокове там точно, познавам и две семейства, които живеят на Св. Киприян малко по-нагоре, ще го имам впредвид  Thinking

# 744
  • София

Не знаех, че там е такъв район  newsm78 Има доста блокове там точно, познавам и две семейства, които живеят на Св. Киприян малко по-нагоре, ще го имам впредвид  Thinking
Земетръсен район ?! Ще ме уморите, бе! Simple Smile

# 745
Свлачищен с подпочвени води, яко земетръсен район, това нов квартал на София ли е?

# 746
  • София
Свлачищен с подпочвени води, яко земетръсен район, това нов квартал на София ли е?
Това е една доскоро абсолютно незастроена местност /дере/ в стар соц жилищен комплекс. Дори къщи почти нямаше, а сега не остана и петънце незастроено.
Дано не е чак толкова зле земетръсно/свлачищно, като битовизми и инфраструктура е достатъчно гадно.

# 747
Добре, щом има жилищен комплекс значи са направени изследвания на терена ( дори и по тошово време да е било),пък и нали има все пак изисквания. Щом са дали разрешително за строеж значи не е толкова зле. Така си мисля.

# 748
  • София
Добре, щом има жилищен комплекс значи са направени изследвания на терена ( дори и по тошово време да е било),пък и нали има все пак изисквания. Щом са дали разрешително за строеж значи не е толкова зле. Така си мисля.

За съжаление всички разрешителни за там са от този век.
По тошово време дерето беше забранено за заселване. Познати имаха наследствена земя там с малка сглобяема къщичка. Е от строителен контрол сума ти предписания им направиха да не я  ползват за жилище, само лопати да си складират там. Същото беше и положението с местността над Парадайз мол. Наводнения при всеки по-обилен дъжд, пожарна викаха родителите на съучениците ми.
Сега е едно от най-скъпите места за жилища.
Дано са преодоляли проблемите, дано ....

# 749
  • Sofia

Мила с пари в днешно време строят и там където не е редно - просто някой строители си плащат. Тъй като в региона от скоро има и метро жилища са търсено ОБАЧЕ - старите софиянци знаят, че мястото е мочурище, има и карти които са публични, които показват, че е активно свлачище. Хората, които имат апартаменти там дори и на 6-7 етаж имат мухъл по стените от подпочвените води, след катос тига до последен етаж представете си какво е на ниските.

Общи условия

Активация на акаунт