Предучилищна набор 2009 г. - 2

• 33 097
  • 313
  •   1
Отговори
# 210
  • София
Аз понеже имам 3 деца, ще си позволя да се доизкажа за финансовата част. Идеята да заведем децата на пикник, където да се набеснеят, се отхвърли. Да, хубаво, времето непостоянно, добре, приемам го, да. Но после се почнаха обсъждания за едни зали, едни ресторанти...
Приятелка сподели, че при тях дори няма избор. Всичко е решено от директорката и толкоз. Тоги, ресторанти (куверт за 4-ма - WTF?!?).
Не знам който реши да не си пуска детето, как ще се оправя после, защото те са наистина АДСКИ впечатлителни и само сънуват и бълнуват всеки открит урок и концерт, камо ли такова събитие... изключения са децата, които биха разбрали причината да пропуснат нещо такова по принципни съображения на мама или по финансова причина.
Но исках да кажа за финансовата част. Значи нашата група събира по 50 лв. за празнуването и подаръците и грубата сметка на обсъждането беше 1,600 лв. 1,600 лв., хора!!! За едно празнуване тип рожден ден и за подаръци за персонала. Еми извинете...
П.С. Разбира се, че ще го пусна. Той няма да учи в съседното училище, където ще иде по-голямата част от групата, просто защото живеем в друг микрорайон и сме кандидатсвтали за друго училище. 

# 211
  • София
При мен и трите напуснаха ДГ след трета група. С каките така и не се организирах, но с малката взех на 15-ти септември по един букет на учителките от ДГ и по една гифт карта.
В училище са само една година с учителката си от подготвителна група. Завършването е в тяхната стая, след това евентуално посещение на някое близко клубче до училището, но без някакви сериозни подготовки и организация. С каките имаше фотограф и едно малко албумче за спомен след това, както и чаши за всяко дете с принт снимка на целият клас. Тогава обаче класът беше различен след завършване на подготвителна група и после първи клас, докато тук ще се запази в същият формат.

# 212
Тази година заведохме за първи път дъщеря ми, която е на 5 на ски. За 3 дена се научи и караше прилично. Та още от първия ден започна да мрънка, че искала подарък (за усилията си, явно, че се учи да кара ски). Веднага я уведомих, че ПОДАРЪКА й всъщност е самото умение да кара ски, че всяко нещо което научава, я прави по-силна и умна.
Разказвам това, за да подкрепя мнението, че не смятам изкарването на някаква образователна степен за усилие, което трябва да бъде възнаграждавано. Самото умение е възнаграждението, а не наградата, която ще получим за него.
Бих подкрепила едно празненство за изпращане ако е в рамките на нормалното, без излишни изхвърляници. Всичко останало е парад на суетата.

# 213
Какъв труд, какъв зор, какви умения?
Детската градина е един етап от безгрижния живот на хлапетата, ако изключим задължителния следобеден сън, който ги де мотивира да ходят. И по същия безгрижен начин го виждам да следва да завършва. Весело, шумно и щастливо. 
А за тоалетите - в гардероба ни има един изключително прекрасен екземпляр, с който мисля да пусна моето на градина (по възможност когато се задържи за цял ден) някой път. Уникално непрактичен за малки затворени пространства е. Ще са необходими и придворни дами за целта.  Crazy
За абитуриентския ни бал въобще не мисля да купувам какъвто и да било тоалет. Личните празници си носят традицията да се получава по една красива дреха. От наличните ще избера тази, с която ще се чувства най-свободно и ще играе на воля. 

# 214
  • София

Не знам който реши да не си пуска детето, как ще се оправя после, защото те са наистина АДСКИ впечатлителни и само сънуват и бълнуват всеки открит урок и концерт, камо ли такова събитие... 

По стечение на обстоятелствата моят син не е бил на нито един открит урок, не ходи и на коледни тържества и др. мероприятия с изкл. на тържествата с техни изяви. Абсолютно безразлично му е  дали ще отиде Simple Smile Сега и за завършването е по същия начин. Дори не съм решила още дали ще ходи, че малко след това бебето има РД, ще правим и кръщене..
   Но пари за госпожите ще дам, дори аз ги събирам, че съм касиер. Благодарна съм им, много са добри.
   Ако решим да ходи, ще е с риза, вероятно, но той винаги си има по една,две ризи за официални поводи.
 Но майки на момичета разказват, че от месеци планували тоалети и т.н. и се вълнуват. Та с бебето може да си имаме "радини вълнения" след години.

# 215
  • София
Вие се вълнувате от рокли и вратовръзки, пък аз за предстоящия първи клас. Оказа се, че чудесната учителка, заради която решихме да продължим в същото у-ще няма да преподава повече. И като знам колко важен е учителя 1-4 клас.... се чувствам повече от тъпо. Ето поне се оплаках, не че нещо ще се промени с това де.

# 216
Мале, каква дискусия се е заформила и какви суми се  спрягат за едно завършване на детската градина. Направо се радвам, че не живеем в София и тук на никой не би му ѝ хрумнало да се събират по 50-80 лв на дете. Че това за някои семейства си е 1/6 от заплатата за завършването на ДГ. Не ми се мисли за абитуриентския бал, там ферари ще е малко като тръгнем с по 80 лв от сега за куверт и подарък за усилията да завършиш ПГ. Между другото и по мое време  си я имаше подготвителната група и аз също съм я посещавала ама на нашите не им хрумна да ми купят специален подарък, че минах в първи клас. И да не забравяме, че до 5ти клас никой не остава да повтаря независимо какви усилия е положил, така че аз май съм от родителите, които завършването дори и на гимназия в БГ не може да ме впечатли, като знам какво е нивото на образованието. Иначе за подарък на госпожите съм абсолютно за, но пак изхвърляния от рода на 100 и отгоре за подарък ми идва в повече. И като се има предвид, че не съм далеч от сферата на образованието, а ММ е начален учител и за него също не е нормално такива подаръци.  Уважението се показва 4 години, през които тези хора са се грижили за моето дете и не се изразява с космически подарък. Той няма да компенсира, ако е липсвало адекватно отношение към тях през тези 4 години. Лично мое мнение и не искам да ангажирам никой с него.

# 217
EliG и аз се вълнувам от първи клас. По тази причина още миналата година проучвах всички училища които ни вълнуват. Насочихме се към две. И слава богу детето ни влезе в по-желаното. За съжаление вече се налага да се ориентираме с училището все по- рано. Знам че началният учител е адски важен. Но ние търсехме училище което отговаря на нашите виждания а не учител. Поради факта, че вашият филм го играхме в ДГ. Прекрасната ни учителка напусна в средата на 2 група.
Та знам каква мъка ти е. Но ако училището е добро ще намерят идеалното решение. При нас още не е сигурно на 100 % кой ще поеме класа от първи клас. Надявам се скоро да разберем.

# 218
И двамата ми родители са учители, при тях никога не е имало практика да им се подаряват скъпи подаръци. Затова и аз настръхвам като чуя за тази практика. Съгласна съм с AsitaNew, най-добрият подарък за всеки учител е да го уважаваме всеки ден, да му помагаме и съдействаме в усилията му да научи на нещо децата ни. Ние, родителите, сме важна част от образователния и възпитателния процес на децата. Да не забравяме, че децата започват да се учат първо от нас, от нас взимат пример, нас имитират. Когато ние показваме уважение към учителите на децата си, тогава и те ще го покажат, а това ще улесни изключително много учителите, когато обучават децата ни. По-добър подарък от това аз не мога да измисля. Учителят да бъде уважаван, да не го нападат словесно и физически, да не го унижават пред деца, родители и колеги, да се пази достойнството му, така че той да работи в по-спокойна среда и да се съсредоточи изцяло върху децата и техните знания и умения. Ееех, размечтах се. Знам много добре, че реалността е друга. Особено по селата.
 Аз също се вълнувам много, че ще си имаме първокласник на есен. Това, струва ми се, е по-вълнуващо и за сина ми, отколкото приключването на детската градина. Покрай нас се вълнуват и баба му и дядо му (учителите), та даже баба му вече му е накупила една кошница с дреболии, които е сметнала, че ще са му необходими в първи клас. Simple Smile

# 219
  • София
Емел, като цяло съм съгласна, но с едно наблюдение за селата. Свекърва ми - учителка - в последните години преподаваше в затънтено помашко селце. Многократно е казвала, че там все едно се е върнала преди 20-30 години; уважение, спокойствие, децата я гледат в устата. Със съжаление прекрати работа. Та, не знам къде е най-добре и най-зле...

# 220
  • около Варна
Миналата година дъщеря ми завърши ПГ с тържество в градината, подготвено от госпожите,  раздаване на свидетелства, без почерпки. Събирахме по 5 лв. за подарък, който иска си купи албум 10 лв. Тази година госпожите предложиха да ги заведат на еднодневна екскурзия по случай завършването, мисля че в Делфинариума. Тези суми от 80 - 100 лв. в провинцията са немислими.

# 221
  • София
Мисля,че останах неразбрана и затова държа да обясня позицията и мнението си.
Първо никъде и никога не съм казвала,че за едно завършване трябва да се дават 100лв.,аз самата няма да ги дам.
Изказването ми беше провокирано от два коментара,първият свързан с подарък за госпожата,който според майката не бил необходим,дори беше казано че учителите не трябвало да приемат подаръци.
Не знам защо решихте,че след като държа да уважа учителите на децата си с подарък не ги уважавам и в останалото време,а само накрая на учебната година???Просто изказах мнение,че според мен тези хора са направили много за децата ни и един подарък от сто лева от цялата група по случай завършването е вид жест към тях на благодарност и уважение и аз съм ЗА такъв жест.

Второто изказване беше провокирано от възмущението на майка,че детето и искало вратовръзка за завършването.Аз на моя син нови дрехи няма да купувам,той си има в гардероба бяла риза,но ако иска вратовръзка ще му купя без да се възмущавам,една такава струва 5лв. В деня на завършването и без да казва,че иска да се облече официално аз ще го облека така,защото според мен така е редно.Разбира се ако държи да не е с риза няма да бъде,аз се водя от детето си.Просто не разбрах кое е толкова лошото и неприятно,че децата искат да са официални?!?

Никъде не съм казвала,че ще дам банкет за завършването на детето ми,нито,че ще му купувам някакъв кой знае какъв подарък,интерпретирахте думите ми абсолютно както ви беше угодно.
За да дам отчет,нашия клас ще съберат по 15лв. в тях влиза театър,който ще гледаме и ние,тържествено връчване на дипломите им /не разбирайте тоги/ и почерпка от пица и сокче само за децата /според мен излишна,едва ли някой ще я яде/.
След събитието група майки и децата ни ще отидем да се почерпим,защото сме си близки и децата ни да си поиграят,но не целия клас и това си е наше решение никой не ни задължава.
Имаме предложение за албумче,което още не е прието /15лв/ и май ще остане неприето.

Моят син ще получи подарък,нещо което така или иначе щях да му купувам,но сега казвайки му,че е за завършването той е още по-горд и се радва,че го е заслужил този подарък с труда си.

И ако вашите деца не са се трудели,то моето се трудеше.Моя син не завършва ПГ в ДГ,а в училище и вярвайте ми разликата е огромна.аз съм горда с него и му го казвам,защото тези две години той израсна много.Надмогна себе си,научи се да се държи като ученик,нещата които е направил /ваканцията имах възможност да разгледам всичките му учебници и учебни тетрадки/ са наистина много и ако вашите деца обичат да р исуват и пишат,то моето ненавижда,но се е преборил със себе си и е успял старателно и доста добре за възможностите си да попълни всичко в тетрадките си,научи се да чете на нивото на завършващ първолак,и най-важното за мен пак повтарям това го направи въпреки себе си,характера си,крехката си детска възраст.Защото той не обичаше и все още не обича да ходи на училище,не обича да пише и да седи на чина,но се справи и аз съм горда с него!!!

И мисля,че никой не трябва да омаловажава това,което прави детето му и дори да не му взимате подарък за завършването едно браво маме гордея се с теб не би било зле.Зад всяко успяло дете стои по една майка,която е вярвало в него и го е поощрявала!!!

И последно не знам откъде п ък решихте,че след като се вълнуваме с детето ми за завършването не се вълнуваме за това,че започва първи клас?Вече избираме и чанта,всеки ден се коментират госпожите и училищата,той си избра категорично да продължи в училището,в което е,заведох го  да изберем заедно учителката за първи клас,че дори правим планове как ще ходи на олимпиади по математика в първи клас,така че моля ви не съдете без да ни познавате.Ние сме от много вълнуващите се и емоционални хора/синът ми е мое копие като характер/ и вълнението е голямо за всичко и за завършването на ПГ и за първи клас,за нас важното е да сме щастливи и да имаме поводи за радости,а покрай децата ми те са достатъчно.
Живи и здрави всички,съжалявам ако съм обидила някого и ако съм останала неразбрана!

Последна редакция: чт, 14 апр 2016, 12:04 от hetera

# 222
Мисля да дишам съвсем спокойно за сложното мероприятие завършване на деЦка градина. И ще си припявам дори "да бъде деЦка планета".
Познати са ми споделяли, че в училище в края на всяка учебна година госпожите им получават подаръци под формата на златни накити. Поне съм спокойна, че ние няма да правим подобни неща, но жестът на уважение към жените, които изкарват повече време с децата ни, отколкото ние - техните родителите, е въпрос на внимание. 
И така. Тръпна в очакване за училището и тамошните порядки.  Laughing

# 223
 Joy И аз тръпна. Много драма, много нещо.

# 224
  • София
А ако не харесват злато госпожите?  Laughing Може ли диаманти?
Радвам се за успешното дете на hetera, ама чак пък огрооомна разлика между ПГ в ДГ и училище... Силно зависи от конкретната ДГ, в някои ги скъсват от работа, та не си мислете, че навсякъде само си играят, спят и ядат.
И за мен е по-важно "Браво, маме"-то и въобще да покажем, че сме доволни от порастването на детето, но съвсем не задължително обвързано с подарък. Даже по- ми се нрави посещение на интересно място или екскурзия, например.

Последна редакция: чт, 14 апр 2016, 12:30 от лято!

Общи условия

Активация на акаунт