БЪРЗИ КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 51 944
  • 734
  •   1
Отговори
# 165
Точно затова не се занимавам с това цвекло - все едно съм клала някой - омазва навред.
 Идея как да се премахне вкуса на пръст - бланширате ли го - какво правите.

# 166
  • Испания
Аз не го бланширам. Оцетът и олиото/зехтинът премахват този вкус. Не го усещам.

# 167
  • София
Купих си голямо червено цвекло за пръв път...но не знам как да го приготвя...
Вие как го ядете?Дайте някакви идеи...На някаква салата,но да го сваря ли първо?

Салатата най-много ми харесва приготвена по този начин: Салата от червено цвекло с майонеза

И понеже съм по експериментите: Браунис с червено цвекло и семена от чиа

# 168
  • На брега на реката
Аз настъргвам към цвеклото целина и морков, гулия, плюс натрошени сурови ядки. Само цвекло ми е неприятно на вкус, но в комбинация с другите съставки е вкусно. Стържа в дълбока чиния и не съм се клепала до сега. Дори и от ръцете ми се отмива лесно.

# 169
аз през зимата слагам по малко цвекло във всяко ядене, оцветява много хубаво, и не се усеща натрапчивия вкус

# 170
Моят вариант е:

настъргано, сурово, червено цвекло
обелена, настъргана ябълка
настърган морков
сока на 1-2 лимона
зехтин
хималайска сол

Бъркаш и ядеш ...  Heart Eyes много я харесваме.

И понеже нямахме лимони, снощи мъжът ми сложи оцет,  Sick ами не й върви на тази салата оцета  Naughty

# 171
  • Ланкър, планините Овнерог
Каква е тайната на пилешките дробчета по заведенията? Едни такива простички без лук или друго. Само с червен пипер и сол. Все стават едни воднисти и не мога да ги направя същите.

# 172
Купих си голямо червено цвекло за пръв път...но не знам как да го приготвя...
Вие как го ядете?Дайте някакви идеи...На някаква салата,но да го сваря ли първо?

Сурово, настъргано на салата /преди това го обелваш/. Добавяш настъргани моркови и, ако имаш, ряпа. Посоляваш, малко олио, оцет и става витаминозна бомба. Много е вкусно.

Имай предвид, че много боядисва. Затова като го стържеш, си сложи ръкавици или го мини през блендера /аз така правя/.
И аз така правя слата от цвекло. Не се усеща вкус на пръст, но съм купувала консервирано, както и са ми подарявали домашно консервирано, е, не ми харесва, има вкус на пръст, не знам защо.

# 173
  • София
Аз го варя цвеклото. Иначе ми има твъде землист вкус. Правя го на салати с ябълки и моркови + зехтин и оцет или с майонеза или с ряпа, друга хубава слата е цвекло + тиква, карфиол, червен лук и булгур + сол, черен пипер, кимион и къри и олио . Освет това правя и кюфтенца с червено цвекло.

# 174
Тайната да не омажете кухнята си в прекрасен цвят каква е Simple Smile
 Последно някой добър човечец ми беше подарил червено цвекло . Варих в тенджера под налягане и правих някаква си салата - имаше ми вкус на пръст и това е . Пратих го на село - дали са го яли идея нямам.
  Може да пробвам пак да сготвя нещо с него. В кисело зеле ми харесва дава приятен цвят на чорбата.

# 175
Ябълката единствено неутрализира странния вкус на цвеклото. Добавям и стафиди в салатата.

# 176
На тез двете само канелата им липсва .

# 177
аз най-си го харесвам готвено. Много ми харесва със зеле, или в мусака и за всички манджи пасва идеално /в малки количества, колкото за цвят/

# 178
И в руска салата съм го слагала на дребни кубчета, мариновано, първо го взеха за колбас, докато не си признах. Simple Smile  Също рендосвам сурово цвекло в салатата от зеле, моркови, ябълка, овкусявам с оцет и олио, чесън също, с майонеза много рядко правя, заради "хубавите" майонези, иначе е вкусно, в буркани слагаме, както киселите краставички, сок правя от него със сокоизтисквачката и комбинирам с морковен и ябълков, изобщо един от любимите ми зеленчуци е. И е полезно! Peace

Жармен, и сладкиши стават от него, виж само канела не съм му слагала, ама не пречи да пробвам! Simple Smile  bouquet

# 179
Това последното бих пробвала . В банска капама знам ,че се слага. /чекане/ .Сега и открих някакви типични рецепти от Банско с чекане.
 "  Целоварки от кисело червено цвекло

1 кг, кисело червено цвекло
200гр олио
1 с. л. брашно
1 с. л. червен пипер
1 глава чесън

1. цвеклото се вари на глави 2 часа докато омекне
2 след сваряването се нарязва на филийки
3. Прави се запръжка от олио, брашно, червен пипер и малко вода, докато се получи гъста каша
4. към полуената каша се добавя цвеклото
5. оставя се да поври на слаб огън около 10 мин
6. сервира се със счукан чесън

Боб с чекане

500 гр. боб
1 глава кромид-лук
2 средно големи глави чекане /саламурено червено цвекло/
1 чаена лъжичка червен пипер
2 с.л. олио
чубрица и сол на вкус

технологията за бобът предполагам е ясна, чекането се добавя заедно със запръжката, нарязано на кубчета."
  Лабрекс  bouquet и на всички други благодаря - май ще преоткрия червеното цвекло .

Общи условия

Активация на акаунт