Сдружение „Фридрих Шилер“ - Тема 4 (прием 2016)

• 150 035
  • 1 188
  •   1
Отговори
# 960
Точно този проблем е в основата на кашата тази година.Това имах предвид и аз че Сдружение Шилер и 55 СОУ не са се разбрали и бройката на приетите деца пада с поне 20.

# 961

Доколкото знам, няма друга институция или училище, в които при наличието на конкурс вторите деца да ползват предимство; ето и в НУКК има конкурс за толкова малки деца, там втори и трети деца влизат ли с предимство?!

Плюс това изпитът показва възможности - затова е и изпит. Не показва възможностите им да скачат и бягат, защото не е по физическо, но показва определени техни възможности, които Шилер са преценили, че са им важни.

Но наличието на каквито и да било предимства опорочават всеки изпит.

Ето това е най-разумното и добре обосновано мнение по въпроса с предимството. Подкрепям напълно.
Отделно, както стана ясно,  "Шилер" е сдружение с обществено-полезна дейност. Та ми е много интересно как ще изразходват средствата, събрани от изпитната процедура на едни около 500 деца.  Thinking
И не е ли редно да има някаква публична отчетност за тях?

Мила госпожо,
За т.нар. от Вас изпит, а реално тест (моля да се прави разлика) сте заплатили 20 лв.
Срещу тези пари 2-ма различни психолози са проверявали работата на детето Ви поотделно по веднъж, след което е имало трета арбитражна проверка. Това прави като минимум 1 час, ако не и повече.Знаете ли колко е тарифата на който и да е психолог на час ? Отделно детето Ви се е явило в училище, където двама квестори са го гледали 1 час в стаята и още поне 10 души има по коридорите. Дали са Ви всички материали. Един куп хора са обработвали резултатите. Накрая сте имали 15 минути време да се запознаете с теста. Нает е бил офис. Плащани са заплати. Мислите ли, че тези 20 лв. покриват всички тези разходи и мислите ли, че редовите членове на сдружението следва да ги заплащат от джоба си, а кандидатите да идват да се изследват безплатно ?
Публична отчетност на тези апри има и тя се прави пред около 1000 души членове на сдружението, пред одиторски фирми, пред данъчни и т.н. Най-накрая - Вас някой насила ли Ви накара да отидете на тест и да внесете тази умопомрачителна сума ?

Защо не се  поинтересувате какво става със сдружение, регистрирано за обществено полезна дейност, но развиваща дейност в частна полза? В  Сдружение Шилер сигурно има адвокати, които   правят разлика и знаят колко е сериозен въпроса.

# 962
Тъй като в повечето коментари се прехвърля вина само и единствено върху училищата, ще е доста добре Сдружението да покаже какви договори има с училищата, за да се провери тяхната юридическа стойност. По този начин би се избегнало всяко съмнение, че сдружението не е направило нищо в защита на приетите и некласирани деца.

# 963
Айде сега - надарени. Синът ми не е надарен изобщо. Изкара успешно изпитите и за трите сдружения и беше приет навсякъде. Ами подготвях го и се справи.

Надарен е синът Ви. Ако не беше, колкото и да сте го готвили, нямаше да се справи. Вместо да се гордеете какво умно дете имате и да му го казвате често и на него, пишете тук как не бил надарен. Добре, че детето не знае това.

# 964
Тъй като в повечето коментари се прехвърля вина само и единствено върху училищата, ще е доста добре Сдружението да покаже какви договори има с училищата, за да се провери тяхната юридическа стойност. По този начин би се избегнало всяко съмнение, че сдружението не е направило нищо в защита на приетите и некласирани деца.

Като член на това Сдружение, ходил на няколко събрания, мога да кажа, че в УС има адвокати. Да не говорим, че такива има и като членове. Мислите ли, че договорите са написани и подписани от нищо неразбиращи хора?!

п.с. Татко Мецан, добре че децата не знаят за много от нещата... Grinning

Последна редакция: пт, 10 юни 2016, 14:59 от Galettta

# 965
Тези договори - трябва да ги има у двете страни - защо ги искате от сдружението,поискайте ги от училището - там със сигурност не могат да Ви откажат - нали е държавно/общинско, т.е. публично

# 966
Преди години изпита за Шилер с децата беше освен тестови и среща с детето. Което за мен е много , ама много по адекватен подбор.
Задаваха на децата въпроси и имаше събеседване с родителите. Точките от устния изпит обаче, бяха нищожна част от всички точки на теста като цяло.

# 967
Сега не е много правилно, че отговаряйки на Алисса, сте цитирали и мен, тъй като говорим за различни неща.
По отношение на въпросните 20лв, hrs и Galetta, аз напълно съм съгласен с вас и не виждам нищо нередно да се плаща за теста. Това са си разходи, за проверители, за квестори, за подготовка на теста и т.н. и наистина 20лв хич не са много. Със сигурност сдружението може да докаже как ги е разходвало и аз поне изобщо не си и представям, че някой се е обогатил от тази, както казвате, умопомрачителна сума.

Съвсем друга работа обаче са предимствата, за които говорех аз. Считам, че думите "конкурс" и "предимство" са несъвместими.
И тест да се нарича, все тая - целта му е да определи най-способните. Когато кандидати с по-нисък резултат изместват кандидати с по-висок, това вече не е конкурс, а пародия на конкурс.

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=855193.615;topicrefid=20

# 968

Като член на това Сдружение, ходил на няколко събрания, мога да кажа, че в УС има адвокати. Да не говорим, че такива има и като членове. Мислите ли, че договорите са написани и подписани от нищо неразбиращи хора?!

п.с. Татко Мецан, добре че децата не знаят за много от нещата... Grinning

Не съществува правна възможност сдружението да сключи договор с общинско училище, с който да задължи училището да приема за ученици деца, чиито родители са членове на сдружението.

# 969
  • София
Татко Мецан, Hands Clap!

# 970
Аз мисля, че всеки НЕдебил би си скъсал нервите при така създалата се сутуация !  
Биби не става въпрос за умствено увреждане. Аз например ако бях в тази ситуация щях да се оплача във форума веднъж дваж и след това щях да търся активна комуникация със Сдружението. Щях да пропусна всичките тези писания и изблици на чувства.

Николина, за съжаление не зная какъв е долния праг на децата, които са с братчета или сестрички. Определено тази майка се е държала арогантно , но нищо не ме учудва както ви казах
[/quote]
Такаа.. здравейте първо на всички Simple Smile, ние си станахме близки напоследък.
Нека да го обясня така: освен , че съм се оплаквала във форума и съм споделяла моето мнение/то затова името му е форум/ съм си направила труда и съм търсила активна комуникация със Сдружението. Лошото е обаче, че от там не ми дадоха никакви адекватни отговори, напротив. Според вас адекватно ли е да ми се каже, че са съпричастни с нашия проблем ама нищо не можели да направят? Убедена съм, че тук има хора от сдружението които четат тука написаното, болно им е.. и затова се надявам, че биха могли да помогнат, затова съм писала. Относно това какво бихте направили, ако бяхте на мое място, да ви кажа не ви вярвам, защото не сте на моето и на още на близо 20 майки мястото, а не ви пожелавам и да бъдете. Ще продължавам да пиша, и всякак бих подкрепила майките, които ще се борят децата им да учат на място което те са преценили, че е добро .. държали са изпит на който са се представили добре, но поради неясни причини се оказва, че децата им няма да учат в училището. Искренно се надявам, че хората които са част от сдружението, които са запознати с проблема ще направят същото!

# 971
"А четвъртото условие, казва Председателят - беше кандидатът да се казва Иван Петров Иванов.
Някой от вас двамата да отговаря на това условие?!"  Joy

До колкото си спомням 145-то у-ще прие 89 деца. 4 класа по 22 са 88 деца, не знам точно колко деца останаха неприети - 17/18, излизат около 26-27 деца в клас.

# 972
До Татко Мецан - ако имате предвид мен за цитирането - нямах предвид Вашия пост, просто ме примързя да чистя всички вмъквания  Embarassed

За вторите деца - ясно е, че сме на непримирими позиции.
Пак ще спомена само - самите училища имат в критериите си прием на втори деца с предимство.
Когато се изпадне в ситуация самото училище да не приема с предимство по този начин, тогава ще си говорим кое е морално и кое не.

# 973
Пак ще спомена само - самите училища имат в критериите си прием на втори деца с предимство.
Когато се изпадне в ситуация самото училище да не приема с предимство по този начин, тогава ще си говорим кое е морално и кое не.

Да, ама няма конкурс.
Това са критерии - да живее близо до училището, да има роднини в системата на образованието, да има друго дете в същото училище - просто критерии някакви, както Вие сполучливо казахте някъде напред да имат еди-какъв си номер на ходилото, да са високи между 1,20 и 1,25.

Като има конкурс, други критерии освен резултата от конкурса не може да има. Има ли - то вече не е конкурс.

# 974
99.9% от членовете на сдружението намират това предимство за нормално. Вписано е в правилника за дейността на сдружението и е публично. Декларирано е на кандидатите.
Пак Ви питам - по-нормално ли е да се приема на квартален принцип (и както някой спомена - мерили с линийка !!!) ?
Стига сме го дъвкали това. Проблемът пред сдружението е, че "партньорските" организации дават едно обещание, а вършат друго... Някак встрани от вниманието остана това, че след като Шилер пуснаха декларация, че който не е приет от тях няма да учи по програмата им немски, за второто класиране се освободиха 12-13 места... Що така ? Кого предпочитаха тези хора - 55-то или Шилер ?

Общи условия

Активация на акаунт