Любители на Котки Тема 99

• 36 695
  • 771
  •   1
Отговори
# 405
Здравейте на всички,
От много време не съм се мяркла тука, но днес пак намерих темичката и реших да попитам нещо. Имам си едно персийско любимче - мъжко и вече е на 6мес. и половина и тежи почти 4 кг. Много е лакомо и яде всичко без претенции. Не винаги му угаждам, даже понякога ми става жал как търси храна и все пак му давам. Толкова го обичам, че само с поглед ме убеждава да му дам каквото иска. Претиснена съм относно килограмите му. Яде около 100 гр общо храна на ден. Пробвала съм по по-малко, но не му стига. Рових се в нета ,но единствено намирам, че за прсийките е нормално да са около 3-5.5 кг, но не и за каква възраст. Моля, помогнете ми да разбера дали това е нормално да тежи 4 кг на 6 мес и половина? По колко грама храна на ден ТРЯБВА да яде?
Благодаря ви!  Hug

# 406
★★★amore★★★ каква храна му даваш?

от два дни не бях чистила тоалетната на Дъсти и ми беше съвестно, та снощи сънувам че ми говори с човешки глас :''няма ли чист пясък в тази къща'' Party рано , рано сутрината получи чиста тоалетна.

# 407
Храня го с гранулирана храна, паучове, понякога от нашата храна ,но по рядко.

# 408
Важна е марката гранули, която му даваш? За да не му стига, предполагам са от ниския клас, защото при хубавите марки гранули грамажът за ден за голяма котка е по-малко от 100 гр. дневно.

# 409
  • София

от два дни не бях чистила тоалетната на Дъсти и ми беше съвестно, та снощи сънувам че ми говори с човешки глас :''няма ли чист пясък в тази къща'' Party рано , рано сутрината получи чиста тоалетна.

Joy Joy Joy Шъмъумориш от смях!!!

Здравейте на всички,
Скрит текст:
От много време не съм се мяркла тука, но днес пак намерих темичката и реших да попитам нещо. Имам си едно персийско любимче - мъжко и вече е на 6мес. и половина и тежи почти 4 кг. Много е лакомо и яде всичко без претенции. Не винаги му угаждам, даже понякога ми става жал как търси храна и все пак му давам. Толкова го обичам, че само с поглед ме убеждава да му дам каквото иска. Претиснена съм относно килограмите му. Яде около 100 гр общо храна на ден. Пробвала съм по по-малко, но не му стига. Рових се в нета ,но единствено намирам, че за прсийките е нормално да са около 3-5.5 кг, но не и за каква възраст.
Моля, помогнете ми да разбера дали това е нормално да тежи 4 кг на 6 мес и половина? По колко грама храна на ден ТРЯБВА да яде?
Благодаря ви!  Hug

На пръв поглед, на 6 месеца да тежи 4 кг си е множко. Но, зависи от породата, т.е. ако е дължичък и голямичък, не виждам нищо чудно. Peace
Както са писали другите момичета, зависи с какви гранули го храниш. По общо мнение, тези на РК имат пристрастяващи добавки /аз също имам негативен опит с тях/, другите даже няма да ги коментирам. Wink
Епона е дала примери за добри гранули за котки, но имай предвид, че са скъпички. Peace

"За гранулите:
- избор 1: Ягуар или Ориджин
- избор 2: Акана или Аплаус"

ТИНЧЕ, направо се чувствам виновна, че не взимам рижото...
Ама, ще устискам. Sad Имам други планове. А и пред моя вход, едно малко като твоя Чочо... Sad

# 410
Благодаря ви за бързите отговори.
То котето си е едро по принцип и не личи да е дебел, но като гледам кантара и с оглед възрастта му малко се притеснявам. Персийско е - колорпойнт. Храня го със среден клас гранули, но много често му купувам и такива за по 13-18 лв. кг. Лакомник е голям. Сега ще се опитам да кача една негова снимка от преди 1 ч. Направо ме разби.  Joy

# 411
http://prikachi.com/images.php?images/43/8450043e.jpg

Ето го. Седнала съм да пиша нещо на бюрото и той дойде в целия хаос и ми се настани точно над тефтера в ,който пишех а от горе е библията на ит. ез. Прекъсна ми цялата дейност с мъркане. Вижте го как любопитно гледа какво правя.  Joy

# 412
  • София
http://prikachi.com/images.php?images/43/8450043e.jpg

Скрит текст:
Ето го. Седнала съм да пиша нещо на бюрото и той дойде в целия хаос и ми се настани точно над тефтера в ,който пишех а от горе е библията на ит. ез. Прекъсна ми цялата дейност с мъркане. Вижте го как любопитно гледа какво правя.  Joy

Уао!!! Сладур!!! Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes
Я не разваляй прекрасното коте с диети. /по радио Ереван!/
Да ти е жив, здрав и много щастие с него!!! Heart Eyes

А за храненето още един линк от профи:
Скрит текст:
Не знам защо точно, но е факт, че почти няма произвеждани храни за котки със свинско. Твърде мазно е и черният дроб на котките не можел да преработи свинската мазнина. За ядене на сурово свинско знам със сигурност защо не трябва - суровото свинско е основен източник на заразяване с токсоплазмоза и трихинелоза. Котешкият организъм няма механизъм да се справи с тях за разлика от салмонелата, към която били по-устойчиви, и от ешерихия коли, която била част от естествената бактериална среда в стомаха.
Не бива да се дава сурова риба. Трябва да е варена, печена. В никакъв случай риба тон от консерва за хора, не обяснявам защо, че не ми стана много ясно, но навсякъде това се казва категорично. Вметвам и да се знае, че морската риба съдържа повече минерали от речната, както и че с рибата не трябва да се прекалява, защото може да доведе до отравяне с фосфор, който е във високи количества в рибешкото месо.
Дроб да се дава веднъж-дваж седмично. По-честа употреба можела да доведе до натравяне с витамин А.
Предимството на консумирането на сурово месо (пиле, заек, телешко) и сурови дреболии (сърчица, дробчета и др. пилешка карантия) е че в него се съдържат нормални количества от жизнено важните за котката аминокиселини - аргинин (месото), таурин (сърчицата).
При термична обработка се губят част от тях, както и от необходимите мазнини. А мазнините доставят на организма витамини А, D, E, K и една от най-важните киселини – арахнидова.
Възрастната котка не може да преработва лактозата, но все пак мляко може да се дава, както прясно(2-3 с.л.), кисело (1-2 с.л. с връх), така и чистото масло (колкото лешник), но в малки количества и то за препоръчване сутрин. Като се прекали, се стига до диария. Разхлабващият ефект на млечните продукти го прилагаме, когато са се позатегнали с голямата работа. Wink Laughing
Яйцата са полезни, но да не се хранят с тях много често, защото ензим, наречен авидин може да доведе до оплешивяване.
Може да се дава готвено, без сол и подправки, като комбинация на месо с ориз и моркови; месо с ориз и грах; месо с картофи и моркови; месо с картофи и грах, месо с царевица. Естествено количеството на ориза, картофите или царевицата е минимално.
Ако имат афинитет може да оставите котките да ръфат корите на краставиците или нарязаното зеле, доматките, защото все едно пасат, а и това е често стомашно съдържимо на всяка пилешка популация.

Горните неща ги събрах, като що-годе смислена информация от множество сайтове. Не претендирам за абсолютна достоверност и изчерпателност, но това е основното.
Който се сеща - да допълва, поправя ... Peace

# 413
MAYYAI, полезна статия. И аз варя на Тина сърчица без сол, добавям сварен ориз и пасирам в блендера или режа на малки парчета. Явно много и харесва. Така редуваме със консерви, гранули и мляко за котки. Много внимавам за процентите месо и марките. Не прекалявам и със сърчицата. С това се глезим за сега и на 4 мес. беше 2 кг. което смятам, че е доста и малко се притеснявам. Не съм я теглила скоро, но е доста едричка. Просто апетита и е огромен, Мойричка винаги си имаше гранули в купичката, а това не прощава на нищо, чак се плаша newsm78. Едричко е детето, и мама и тати го хранят редовно, единият сутрин, другият вечер, а между временно и децата  Grinning

# 414
  • София
MAYYAI, полезна статия. И аз варя на Тина сърчица без сол, добавям сварен ориз и пасирам в блендера или режа на малки парчета. Явно много и харесва. Така редуваме със консерви, гранули и мляко за котки. Много внимавам за процентите месо и марките. Не прекалявам и със сърчицата. С това се глезим за сега и на 4 мес. беше 2 кг. което смятам, че е доста и малко се притеснявам. Не съм я теглила скоро, но е доста едричка. Просто апетита и е огромен, Мойричка винаги си имаше гранули в купичката, а това не прощава на нищо, чак се плаша newsm78. Едричко е детето, и мама и тати го хранят редовно, единият сутрин, другият вечер, а между временно и децата  Grinning

Не се плаши! Grinning. Още е малка, изразходва много калории.
Мойричка е явно като моята. И тя на гранули не прощава. Wink Laughing

# 415
Според мен, котки, които растат и се развиват е редно да се хранят с такова количетво, колкото те си преценят. Тоест, с две думи, до навършване на 1 година - храна на корем. Така ще имат необходимите хранителни вещества да изградят здрав организъм. Естествено и храната, която се дава, трябва да е качествена, за да може това да се случи. Скъпата храна не винаги, да не кажа рядко, е хубава. Ако се купува храна, трябва винаги да се четат етикетите, като преди това се знае за какво да се гледа при тях.

# 416
 newsm78

Последна редакция: пт, 06 ное 2015, 22:28 от Beba74

# 417
  • София

Не се отваря. То, както писа Таня, нечии софт изпълнители тук си правят експерименти... hahaha
Копираш URL адреса и го слагаш м/у

# 418

Не се отваря. То, както писа Таня, нечии софт изпълнители тук си правят експерименти... hahaha
Да да. Първата снимка се отваряше, но я изтрих, че тази беше по- забавна, но не ще  Laughing

# 419
  • София
Скрит текст:

Да да. Първата снимка се отваряше, но я изтрих, че тази беше по- забавна, но не ще  Laughing

img...img вторият ред от горе на долу . втората икона. слагаш изображението м/у тях. Peace

Общи условия

Активация на акаунт