Мами, хранещи бебето с домашно приготвена храна - 2 част

• 39 064
  • 205
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Това е гулия, или земна ябълка, била много полезна, става даже да си я настържеш на салата, вкусно е!  Grinning Свеки ме светна за нея. Ето какво пише:

http://www.hera.bg/s.php?n=2364

Впечатляващо полезен зеленчук!А как и с какво я комбинираш?

Става с всичко, вкусът е доста неутрален.

Разбрах, че кашите трябва да са през ден понеже наъоварват коремчето. С какво редувате - с плод само ли?
И аз давам каша всеки ден, само че различна - царевица, ориз и просо засега.

# 91
Сега се сетих,че и тиква можеш да даваш-тя е по-засищаща.Гледам,че сте почти на седем месеца-сигурно не си въвела глутен.В такъв случай можеш да даваш плодови пюренца сгъстени с малко оризова или царевична каша,а не цяла доза каша.

# 92
  • София
Мерси,момичета! Hug

# 93
Момичета, имам въпрос: свареното заешко месо ( 2 часа ) и минато с пасатор пак ми изглежда " на конци" Simple Smile , как ще го преглъща детето се чудя ( комбинирано със зеленчук ) и то всъщност колко гладко трябва да бъде?  newsm78

# 94
Момичета, имам въпрос: свареното заешко месо ( 2 часа ) и минато с пасатор пак ми изглежда " на конци" Simple Smile , как ще го преглъща детето се чудя ( комбинирано със зеленчук ) и то всъщност колко гладко трябва да бъде?  newsm78

Щом месото е сварено няма страшно. Не се задълбочавайте толкова в пасирането,нека не се  научават,че всичко е винаги идеално гладко  Wink

# 95
  • София
И аз се чудех същото, то няма как да стане гладко като зеленчуковото пюре, обаче няма никакви проблеми, не му се притеснявай - хапва младежът, не среща затруднения. При пасирането слагай яко и от бульона, като се размеси после със зеленчуците, и става много добре.

# 96
Да не се правя и аз на професор, но съм твърдо против гладкото пасиране. Няма да агитирам сега тука за ЗВБ - който се интересува, е прочел. Обаче не бива да се пасира гладко храната - трябва поне малко от малко да има бучици, било то и меки. Едно от най-важните неща за бъдещето здраве на детето - както общо, така и това на зъбите му, е да се научи да дъвче. Правилното дъвчене е първата част от правилното храносмилане и липсата на зъби не е причина да се пропуска то и да се поглъща направо храната, понеже в устата, в слюнката се съдържат ензими, които пасатора няма как да добави при пасирането, да не говорим, че за тепърва сблъскваща се с твърдата храна храносмилателна система, да се пропуска цял един етап от храносмилането е още по-травмиращо. Още от самото начало на захранването трябва да има "препятствия", които да провокират бебето да премляска, да претрие поне 10-15 пъти храната през венците си, а не да поглъща веднага, за да си свърши работата слюнката, а и самото дете да свиква от рано да дъвче храната си, а не да гълта директно. Важно е да се знае, че най-често боледуват тези зъби, които не се използват, затова трябва от самото начало да се учи човек да използва всичките си зъби по предназначение (да отгризва с резците храната си и да дъвче дълго и прецизно с кътните си зъби).
(май все пак се направих на професор  Mr. Green )

# 97
Здравейте дами  bouquet

Чета ви за кашата, че не се дава всеки ден и нещо се обърках. Става въпрос за след като се въведе, нали така? Т.е. по време на въвеждането си се дава всеки ден, с постепенно увеличаване на количеството?

Машина, а дали имаш съвет как да се приучи детето към парченца? Моето магаре като усети нещо по-едро в пюрето и започва да се мръщи и да плюе, дори веднъж се задави и повърна. Иначе имах мерак да карам ЗВБ, ама ...

# 98
Имам, да. Simple Smile То зависи и колко е голямо детето - имаше една тема за дъвченето: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=829462.0;topicrefid=19 - 2 годишни деца, които повръщат и от най-малкото парченце, защото са свикнали на гладко пасирана храна - това вече хич не е добре. При малките деца този рефлекс за повръщане е много по-напред в устата, отколкото при по-възрастните и няма нищо страшно ако някое парченце "задави" детето (това не е истинско задавяне, при което детето не може да поеме въздух, защото има парченце храна в трахеята, а просто рефлекс за отхрачване). Всяко нещо се учи, яденето също. Оставяш го да се "задави", да си го отхрачи, ако ще и да повърне малко...и продължавате да ядете. Само така ще се научи да си използва езика и да върти и намества храната в устата си, за да я подготви за поглъщане. Големият ми син е захранен по традиционния метод, но най-гладкото нещо, което е получил още от самото начало е намачкано с вилица. Дори и традиционния метод на захранване, предполага още от самото начало да се предлагат "фингър фуудс". Все има такова нещо, което детето толкова много обича, че ще се опита да изяде в каквато и да е консистенция и размер. У нас това са краставиците. Simple Smile

Последна редакция: ср, 13 яну 2016, 10:24 от машина

# 99
Към казаното от машина относно дъвкането искам да добавя, че дъвкането тренира и мускулите на езика и лицето, участващи и в говора. Трябва да се подготвят и за това.
А царевична каша как правите? Може ли направо от брашно, май трябва да се бели царевицата- на 8м е бебо, започнах да захранвам на 5м?

# 100
Към казаното от машина относно дъвкането искам да добавя, че дъвкането тренира и мускулите на езика и лицето, участващи и в говора. Трябва да се подготвят и за това.
А царевична каша как правите? Може ли направо от брашно, май трябва да се бели царевицата- на 8м е бебо, започнах да захранвам на 5м?

Аз първо купих готова царевична каша-много се хареса...Сега съм взела царевично брашно и нишесте и ще правя от тях Peace

# 101
Машина, благодаря ти : )
На 7 месеца е магарето, захранвам я от 2 месеца. Съвсем в началото давах гладко, за около 2 седмици, после реших да оставям малки парченца, но ми се задави няколко пъти, единия от които сериозно, защото взе да повръща, задави се още повече, посиня ... и аз от страх пак се върнах на гладкото. Исках да ѝ давам пръчици, да си ги опипва и дъвче, ама май шубето ме спира : )
При нас банана е на почит в момента, може да се престраша да пробвам с едно парче.

# 102
Машина, благодаря ти : )
На 7 месеца е магарето, захранвам я от 2 месеца. Съвсем в началото давах гладко, за около 2 седмици, после реших да оставям малки парченца, но ми се задави няколко пъти, единия от които сериозно, защото взе да повръща, задави се още повече, посиня ... и аз от страх пак се върнах на гладкото. Исках да ѝ давам пръчици, да си ги опипва и дъвче, ама май шубето ме спира : )
При нас банана е на почит в момента, може да се престраша да пробвам с едно парче.
Аз банан не бих дала,че много е лепкав и има дразнещи власинки.Аз мисля да пробвам с варени моркови на ивици тези дни...

# 103
eleaa, права си. Аз се замислих само за храна, която обича, не помислих за консистенцията. Благодаря за забележката : ) А колко дебели, горе долу, трябва да са ивиците?

# 104
eleaa, права си. Аз се замислих само за храна, която обича, не помислих за консистенцията. Благодаря за забележката : ) А колко дебели, горе долу, трябва да са ивиците?
Веднъж пробвах да му дам да си отхапе малко от моя банан,не можах да видя колко е отхапал и тъй  като е лепкав се затрудни при гълтането.Мисля да сваря морков доста добре-да стане много мек-първо всъщност ще нарежа на малки кубченца,за да се научи да дъвче,а пък ако реши да гълта-да не се задави.Може и обелен грах...После ще мина на ивици,че ако отхапе повечко да се  е научило да дъвче.
Незнам,така мисля:)

Общи условия

Активация на акаунт