Работа, CV-та, HR-и, съвети - 48-ма тема

• 56 764
  • 760
  •   1
Отговори
# 645
  • София
Права си. Аз съм на същия принцип, но....  Преди никога нямаше да кандидаствам във фирмата, в която работих 6 години защото не ми е минавало през ум да я сменям.
Аз като се замисля за нещо няколко пъти, и накрая го правя!
Щом го обмисляш - действай!
Направеното може да поправиш по-късно, но за ненаправено - обикновено аз съжалявам  Simple Smile

# 646
  • София
Simple Smile Здравейте,
дали е обсъждано по-рано, но ме интересува как би се защитил кандидат за работа "Х" (хипотетично одобрен) на който е повдигнат въпросът за семейно положение/ деца. При положение, че покрива изискванията и е одобрен- пред назначаване, но това "условие" за сътрудничка без деца, ангажименти не е било дадено поорано...  Дори не става въпрос за командировки толкова, колкото дали бих си изпълнявала работните задължения в офиса по 8ч/ дн.

Разбирам ръководното тяло, че се съмнява в в моите дадености/възможности предвид биографията, понеже предишната сътрудничка е била мома и недоумява как би могла една дама да е завършила работила, опитна в общи линии и  newsm78 спретнала семейство.
Какво би произтекло от това? Приемам го лично и адски непрофесионално (да не кажа и нехуманно), при положение, че с кандидатурата си за конкретната позиция съм заявила интересът и моите възможности в офиса! Яд ме е на такива работодатели, а искам картите да са открити ! Laughing
Това си е пълна дискриминация!
Дори и да нямаш деца, как така някой ще те определя професионално на база семейното ти положение!
Но от друга страна и работодателят е прав за себе си - предвид на опита, който има вече.
В такава ситуация всеки е прав за себе си. Не взимам ничия страна, по-точно - взимам моята страна в конкретната ситуация.

# 647
  • In the shadows of my mind
На въпрос за семейно положение и деца честно казано не знам как бих реагирала, досега никога не са ми задавали подобен (сигурно от далеч си личи, че не ми е дошъл акъла за такива работи  Mr. Green Laughing ). Много зависи в какъв контекст е поставен въпросът и как. Ако е релевантно, заради дадени длъжностни изисквания и задачи, е разбираемо - например може да се очаква служителят да участва в мероприятия и събития на компанията в извънработно време (ивенти, организация, миит енд гриид и прочие), може поради някаква причина да се остава след работно време (например при приключване на месец / тримесечие / година) и т.н. и т.н. В такъв случай (и ако имам дете/деца и задължения, но много искам работата) бих изтъкнала, че съм отговорен и организиран човек, мога да съвемстя дейностите на няколко различни фронта и има кой да ми помогне (евентуално, при нещо неочаквано). Ако обаче позицията наистина ще ми обърка нещата с децата - то тази позиция не е за мен. Няма смисъл да се започва работа, в която ще има подобни проблеми...
Едит: ако пък обаче работата и задълженията нямат никакво отношение към семейното ми положение, бих отговорила с въпрос какво отношение има това към позицията, опита и квалификациите ми (и бих се ядосала  Crazy ).

# 648
Това си е дискриминация, нямат право да те питат такива неща, а още по-малко да имат условие да си без деца, направо можеш да  подадеш сигнал в бюрото по труда ли къде се подаваха за такова. Иначе  аз бих се замислила, дали искам да работя за човек, който ме пита такива въпроси.

# 649
Това си е дискриминация, нямат право да те питат такива неща, а още по-малко да имат условие да си без деца, направо можеш да  подадеш сигнал в бюрото по труда ли къде се подаваха за такова. Иначе  аз бих се замислила, дали искам да работя за човек, който ме пита такива въпроси.

В Инспекцията по труда се подават мисля такива сигнали. Абсолютна дискриминация.

# 650
  • Другата България
Да се самоцитирам
Само,че изпускате тънката част, че дори JOBS продават база данни именно на такива компании и компанийки.  Peace
До колкото знам jobs не продават, а от jobtiger и аз съм "купувала", но това беше преди повече от 8 години.
"Купувахме" достъп до базата им данни от автобиографии, по даден критерий.
4

Продават, но само на когото те решат. На големи фирми продават. И на мобилни оператори продават....
Продават? Би ли обяснила като на лелка Laughing как точно става това?
Хепи, дали би могла да обясниш?

# 651
Мен днес на едно интервю ме питаха дали имам и приятел, поне сега ми се появи някоя и друга среща  Rolling Eyes

# 652
Дали имаш приятел? Rolling Eyes
Че какво ги засяга?

Мери, за продаване не знам,  но нашата ЧР също каза, че си обменят информация с  други фирми, когато търсят хора.

# 653
  • Другата България
За обмена знам, и на мен са ми казвали, но понеже стана дума за продаване, а днес и една друга стрина го твърдеше, все пак ако е възможно човек да се аргументира, иначе твърденията са голословни.
Продаване е различно от "продаване", така че.....
Аз също не знам, и понеже ми стана интересно от чисто любопитство питам.

# 654
  • София
Какво толкова? За сайтовете за работа не знам точно, но иначе е просто - на ви тая екселска табличка с 10 000 адреса и телефона, дайте 1 000 лв.

# 655
  • Другата България
 hahaha Толкова ли е просто наистина?

# 656
  • София

В Инспекцията по труда се подават мисля такива сигнали. Абсолютна дискриминация.

Комисията за защита от дискриминация.
Дори и да не ги глобят, започват проверки, които са проблематични.
Но трябва да има сравнима ситуация и трябва човекът наистина да е мотивиран да стигне до края, включително да свидетелства.

В Инспекцията по труда надали ще разследват казус с дискриминация. Там може да се подадат други сигнали за същата фирма и да бъде притисната от повече фронтове.

Обсъждането на семейното планиране от бъдещ работодател, освен че е дискриминация е и пълна свинщина! Без извинение! И мен са ме питали... отврат!

# 657
  • София
hahaha Толкова ли е просто наистина?

А как мислиш ти се появява спама в пощата?
Ти се регистрираш в някой сайт /електронен магазин примерно/. В един момент нещо търговийката не им върви. Защо да не вземат някой лев за единственото ценно, което имат -  базата данни на потребителите?

# 658
  • Другата България
Така да, заливат ме постоянно, но все пак аз съм се регнала доброволно, не са ми продали данните на друг, всъщност интересно ми стана именно продаването, не предоставяне, а продаване, срещу нещо - пари вентуално, или друго.
Това за да се твърди, значи все пак трябва да си сигурен, аз не бих  предположила.....

# 659
  • София
Нещо не ми е ясно- няма ли работодателя последната дума в избора на служител?
След като не иска жена с малки деца - няма да я назначи, ще си избере девойче  или дама с пораснали деца.
Все пак той плаща заплата и решава.
Считащата се за ощетена  може да пусне сигнал в Комисията за защита от  дискриминация. Но за какво - провежда се подбор и тя не отговаря на изискванията.
Следващия път работодателя няма да каже в прав текст защо не одобрява жена с малки деца.
Ще намери друг недостатък в обучение или досегашен трудов стаж.

Общи условия

Активация на акаунт