ДЕЦА С ТЕЛК 3

• 84 181
  • 728
  •   1
Отговори
# 105
Здравейте отново! Аз искам да питам за т.нар интеграционни, тъй като не съм получавал досега , а може би ни предстои. Те отчитат ли се по някакъв начин  /за съответните пера, по които са отпуснати например обучение, транспорт, лекарства и т.н/ всеки месец в социалното или няма такова нещо?

# 106
pepito79gh за периода, който не сте имали ТЕЛК сте имали право да получавате детски - стандартните детски, за които си подавате молба, заедно с дохода на семейството. Така, че няма на какво основание да искате изплащане на пари назад, защото сте имали право на детски
защо трябва да подавам за стандартни детски след като не сме останали без телк,а чакаме да се явим за преосвидетелстване

Не съм дочела дискусията, но такъв е реда. Детски със задна дата се получават само при закъсняло ТЕЛК решение на което пише, че е закъсняло по вина на комисията.
не, не е по наша вина,на телка дори са записали от горе датата на подаване на молбата за преосвидетелстване.Въпроса ми беше друг;Понеже до сега са изплащали детските,дори служителката когато подавах документите ,ми каза ,че ще ги изплатят.Но сега твърдят,че излязъл нов закон-октомври,че спират изплащането.(при преосвидетелстване,не говоря за освидетелстване -1 телк)

# 107
  • в полите на Балкана
Ако на ЕР на ТЕЛК изрично не пише, че е закъсняло по тяхна вина, детски със задна дата не чакайте.

# 108
Ако на ЕР на ТЕЛК изрично не пише, че е закъсняло по тяхна вина, детски със задна дата не чакайте.
пише горе, входящ номер от еди си коя дата т.с дата на подаване на молбата в картотеката

# 109

Във моето ЕР със сигурност изрично не пише за забавяне по тяхна вина, а детски със задна дата получих

И още нещо искам да кажа  - в нашето социално досега колко пъти да съм ходила никога не съм имала проблеми и не съм попадала на заядливи служители. Не са ми и изисквали да пиша на ръка за изплащане на суми от ДИ или при преосвидетелстването да се изплатят сумите между двата ТЕЛК-а - аз си питам от еди коя си дата ли ще ги получа - те "Да" и се приключва. Все пак не  ги дават от джоба си парите, за да ми правят проблем

# 110
Момичета пак ще попитам, но като новак в темата  съм без всякакъв опит.

Четох закона и там пише че детските се дължат от месеца следващ месеца  в който е възникнало правото за получаване. Закона казва месечната помощ за дете с трайно увреждане...........а кога е настЪпило трайното увреждане мисля че в решението е датата на инвалидизацията.
 И ако датата на инвалидизация е датата  на раждане, то правото за получаване възниква в месеца следващ месеца на раждане. Никъде не видях да има текст , в който да пише  че детските се изплащат в месеца следващ месеца на решението. Моля поправете ме ако бъркам

Другото което искам да попитам е в кой нормативен акт пише че трябва да се чака 29 дни . Четох наредбата, но нещо не съм дочела ли?  И въобще този ред че си вземаш решението, чакаш тези дни и тОгава отиваш да го подпечаташ, къде е регламентиран.

Благодаря предварително за отговорите  😊

# 111
  • София, Люлин-8
Аз също се интересувам какво ще става януари.Дано нас не ни засегне.
Аз отново се връщам на този въпрос за детските от Януари. Погледнах новите изменения и всъщност има доста изменения за нас не само формуляра  ooooh!

„МЕСЕЧНА ДОБАВКА ЗА ОТГЛЕЖДАНЕ НА ДЕТЕ С ТРАЙНО УВРЕЖДАНЕ“
§ 35. В чл. 25 се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 1 думата „молба-декларация“ се заменя със „заявление декларация“.
2. Алинея 2 се изменя така:
„(2) Към заявлението декларация по ал. 1 се прилагат следните документи:
1. удостоверение за брутните месечни доходи на семейството за последните 12 календарни месеца, предхождащи месеца, през който е подадено заявлението декларация; - това досега не се изискваше от нас
2.удостоверение от осигурителя за наетото лице или от самоосигуряващото се лице по образец съгласно приложение № 3; - това не го знам какво е, ще питам на работа
3. удостоверения от осигурителите за всеки от членовете на семейството, при което е настанено детето по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето, че не получават обезщетение по чл. 53, ал. 3 от Кодекса за социално осигуряване; - това не важи за нас /мисля/
4. копие от удостоверението за раждане на детето;
5. експертно решение на ТЕЛК/НЕЛК (само в случаите по чл. 8, ал. 3 от Закона за семейни помощи за деца) за справка;
6. лична карта (за справка);
7. копие от решението на съда за допускане на развод между съпрузите;
8. служебна бележка, издадена от личния лекар на детето, а при липса на избор на личен лекар – от регионалната здравна инспекция, удостоверяваща, че всички задължителни имунизации и профилактични прегледи съобразно възрастта и здравословното състояние на детето са извършени.“ - това също не се изискваше досега  ooooh!
3. В ал. 3 думата „молба-декларацията“ се заменя със „заявлението декларация“.
4. Създава се ал. 4:
(4) Помощта по чл. 8 от Закона за семейни помощи за деца се отпуска и в случай че всички задължителни имунизации и профилактични прегледи на детето не са извършени поради отлагане по медицински противопоказания или по причини, независещи от родителите или от лицата, които полагат грижи за детето, като това се удостоверява в служебната бележка по ал. 2, т. 8.“
Заключителна разпоредба
§ 62. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в „Държавен вестник“ с изключение на § 19, § 20, § 30, т. 2 относно чл. 23, ал. 3 – 6 и § 31, т. 3 и 4, които влизат в сила от 1 януари 2016 г.

Всъщност излиза, че на който му предстои да подава документи за детски преди Януари вече ще е по новите изменения. Ужас.... това важи за мен  Laughing. Ще пиша тези дни, ще отида да се интересувам, защото детските ни са до Декември  ooooh!

Тука има някаква грешка незнам от къде е цитирано, но явно не става въпрос за помощи за деца с увреждания. Чл. 25 е за получаване на "МЕСЕЧНИ ПОМОЩИ ЗА ОТГЛЕЖДАНЕ НА ДЕТЕ ДО НАВЪРШВАНЕ НА ЕДНА ГОДИНА"

Ето цитата на промените в правилника с новите промени влезли в сила от 16.10.2015 г. от Lex
Цитат
"
Глава трета "а".
МЕСЕЧНА ДОБАВКА ЗА ОТГЛЕЖДАНЕ НА ДЕТЕ С ТРАЙНО УВРЕЖДАНЕ (НОВА - ДВ, БР. 29 ОТ 2010 Г., В СИЛА ОТ 16.04.2010 Г., ЗАГЛ. ИЗМ. - ДВ, БР. 80 ОТ 2015 Г., В СИЛА ОТ 16.10.2015 Г.)

Глава трета "а".
МЕСЕЧНА ДОБАВКА ЗА ДЕЦА С ТРАЙНИ УВРЕЖДАНИЯ ДО 18-ГОДИШНА ВЪЗРАСТ И ДО ЗАВЪРШВАНЕ НА СРЕДНОТО ОБРАЗОВАНИЕ, НО НЕ ПО-КЪСНО ОТ 20-ГОДИШНА ВЪЗРАСТ (НОВА - ДВ, БР. 29 ОТ 2010 Г., В СИЛА ОТ 16.04.2010 Г.)

Глава трета.
"а" МЕСЕЧНА ДОБАВКА ЗА ДЕЦА С ТРАЙНИ УВРЕЖДАНИЯ ДО 18-ГОДИШНА ВЪЗРАСТ И ДО ЗАВЪРШВАНЕ НА СРЕДНОТО ОБРАЗОВАНИЕ, НО НЕ ПО-КЪСНО ОТ 20-ГОДИШНА ВЪЗРАСТ (НОВА - ДВ, БР. 29 ОТ 2010 Г., В СИЛА ОТ 16.04.2010 Г.)

Чл. 24а. (Нов - ДВ, бр. 29 от 2010 г., в сила от 16.04.2010 г., изм. - ДВ, бр. 80 от 2015 г., в сила от 16.10.2015 г.) Лицата, които имат право на месечна добавка по чл. 8д от Закона за семейни помощи за деца, подават заявление декларация по образец, утвърден от министъра на труда и социалната политика, до директора на дирекция "Социално подпомагане" по постоянен адрес, към което се прилагат следните документи:
1. копие от удостоверение за раждане на детето;
2. удостоверение от учебното заведение, когато детето е навършило 18 години, че е записано като ученик/ученичка, а за новата учебна година - до 31 октомври (само за деца, навършили 18 години, до навършване на 20 години);
3. лична карта - за справка;
4. експертно решение на ТЕЛК/НЕЛК - за справка.

Чл. 24б. (Нов - ДВ, бр. 29 от 2010 г., в сила от 16.04.2010 г.) (1) Месечната добавка за дете с трайно увреждане се прекратява със заповед на директора на дирекция "Социално подпомагане" или на упълномощено от него длъжностно лице от 1-во число на месеца, следващ месеца, през който е отпаднало основанието за отпускането й.
(2) Месечната добавка за дете с трайно увреждане се прекратява при:
1. навършване на 18-годишна възраст на детето, а ако продължава да учи - до придобиване на средно образование, но не по-късно от навършване на 20-годишна възраст;
2. прекратяване настаняването на детето по чл. 26 от Закона за закрила на детето;
3. (нова - ДВ, бр. 80 от 2015 г., в сила от 16.10.2015 г.) установена в експертно решение на ТЕЛК/НЕЛК промяна във вида и степента на увреждането или в степента на трайно намалената работоспособност, която води до отпадане на правото.
(3) (Доп. - ДВ, бр. 80 от 2015 г., в сила от 16.10.2015 г.) Месечната добавка за дете с трайно увреждане се спира, изменя и възобновява със заповед на директора на дирекция "Социално подпомагане" или на упълномощено от него длъжностно лице.
(4) (Нова - ДВ, бр. 41 от 2010 г., изм. - ДВ, бр. 7 от 2011 г., в сила от 21.01.2011 г., изм. - ДВ, бр. 95 от 2012 г., в сила от 04.12.2012 г., изм. - ДВ, бр. 80 от 2015 г., в сила от 16.10.2015 г.) При спазване на сроковете и на условията по чл. 9, ал. 6 от Закона за семейни помощи за деца в случаите на преосвидетелстване на дете с трайно увреждане месечната добавка се отпуска от 1-во число на месеца, през който е отпаднало основанието за получаването й, при условие че няма промяна във вида и степента на трайното увреждане или в степента на трайно намалената работоспособност, която да води до отпадане на правото."

А това е цитата на промените от ДВ брой: 80, от дата 16.10.2015 г.

Цитат
„МЕСЕЧНА ДОБАВКА ЗА ОТГЛЕЖДАНЕ НА ДЕТЕ С ТРАЙНО УВРЕЖДАНЕ“.
§ 33. Член 24а се изменя така:
„Чл. 24а. Лицата, които имат право на месечна добавка по чл. 8д от Закона за семейни помощи за деца, подават заявление декларация по образец, утвърден от министъра на труда и социалната политика, до директора на дирекция „Социално подпомагане“ по постоянен адрес, към което се прилагат следните документи:
1. копие от удостоверение за раждане на детето;
2. удостоверение от учебното заведение, когато детето е навършило 18 години, че е записано като ученик/ученичка, а за новата учебна година – до 31 октомври (само за деца, навършили 18 години, до навършване на 20 години);
3. лична карта – за справка;
4. експертно решение на ТЕЛК/НЕЛК – за справка.“

§ 34. В чл. 24б се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 2 се създава т. 3:
„3. установена в експертно решение на ТЕЛК/НЕЛК промяна във вида и степента на увреждането или в степента на трайно намалената работоспособност, която води до отпадане на правото.“
2. В ал. 3 след думата „спира“ се поставя запетая и се добавя „изменя“.
3. Алинея 4 се изменя така:
„(4) При спазване на сроковете и на условията по чл. 9, ал. 6 от Закона за семейни помощи за деца в случаите на преосвидетелстване на дете с трайно увреждане месечната добавка се отпуска от 1-во число на месеца, през който е отпаднало основанието за получаването й, при условие че няма промяна във вида и степента на трайното увреждане или в степента на трайно намалената работоспособност, която да води до отпадане на правото.“

http://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp?idMat=98049

Т.е. оставаме си както досега.  Peace
Друг въпрос, че януари ще е няква лудница в социалните.  Tired

Последна редакция: нд, 15 ное 2015, 08:43 от romanol

# 112
А, Романол, много тЪ обичам  bouquet
Не мога да се вредя от домашните за нет, затова не можах да направя справка. Радвам, че ти успя да направиш справката.   Hug

# 113
Момичета, здравейте!Отново имам нужда от помощ.Случаят ми е следния:Детето ми е с 50÷ Телк решение за астма.Решението ми е от 15.10.2015г.Отидох в социалните след като изтече 14 дневният срок, но ми казаха да отида след 15 ноември.Днес случайно минах и ми казаха да подам вече документи за детски и за месечната помощ.Попълних всичко, но понеже мъжа ми е в чужбина, съответно разполагам единствено с копие от личната му карта подписана, че е вярна с оригинала.Служителката там ми се развика, че не може с копие от картата, не може с генерално пълномощно, не може с нищо друго освен с картата му.Обясни ми, че имам 3 месечен срок, а аз и казах, че докато се върне ще изпуснем срока.Вдигна рамене и това е....
В крайна сметка мога ли да направя нещо или напразно се явявахме на Телк? 
Здравей искам да попитам вие след колко дена ходихте за заверка понеже на едни казват след 14 дена на други 29 и аз не знам кога да ходя нашето решение е от 29.10.2015

# 114
  • софия
Момичета, здравейте!Отново имам нужда от помощ.Случаят ми е следния:Детето ми е с 50÷ Телк решение за астма.Решението ми е от 15.10.2015г.Отидох в социалните след като изтече 14 дневният срок, но ми казаха да отида след 15 ноември.Днес случайно минах и ми казаха да подам вече документи за детски и за месечната помощ.Попълних всичко, но понеже мъжа ми е в чужбина, съответно разполагам единствено с копие от личната му карта подписана, че е вярна с оригинала.Служителката там ми се развика, че не може с копие от картата, не може с генерално пълномощно, не може с нищо друго освен с картата му.Обясни ми, че имам 3 месечен срок, а аз и казах, че докато се върне ще изпуснем срока.Вдигна рамене и това е....
В крайна сметка мога ли да направя нещо или напразно се явявахме на Телк? 
Здравей искам да попитам вие след колко дена ходихте за заверка понеже на едни казват след 14 дена на други 29 и аз не знам кога да ходя нашето решение е от 29.10.2015

Не ме питате мене, но аз да споделя  Laughing
Нашата заверка направихме 14 дена след получаването на ТЕЛКа - това за София. Взех ТЕЛКа на 26.10.2015 и на 13.11.2015 ми сложиха печат от картотеката на ул.Макариополски

# 115
В крайна сметка мога ли да направя нещо или напразно се явявахме на Телк?  Благодаря много за отговора

Не ме питате мене, но аз да споделя  Laughing
Нашата заверка направихме 14 дена след получаването на ТЕЛКа - това за София. Взех ТЕЛКа на 26.10.2015 и на 13.11.2015 ми сложиха печат от картотеката на ул.Макариополски

# 116
Искам да попитам моя позната наскоро си подадоха документите в социалното за телк и се чуди след какъв срок започват да изплащат парите след подаване на документите?

И да кажа за заверките в нашия град детския Телк не се заверява.Направо изпращат документите в Софициалното аз отивам с копие от телк след месец от както е издадено решението и тогава подавам документи.Ще ги подавам на 24 Simple Smile

# 117
Искам да попитам моя позната наскоро си подадоха документите в социалното за телк и се чуди след какъв срок започват да изплащат парите след подаване на документите?

И да кажа за заверките в нашия град детския Телк не се заверява.Направо изпращат документите в Софициалното аз отивам с копие от телк след месец от както е издадено решението и тогава подавам документи.Ще ги подавам на 24 Simple Smile

ако всичко е наред би трябвало декември да има превод

# 118
  • София

Не искам да ви отчайвам, но моите пари ги забавиха почти три месеца. За София става на въпрос.

# 119
ЗДРАВЕЙТЕ,МАМИ,
Има ли от вас мами на деца с двигателни увреждания?Има помощ в размер на 1000 лева за тези деца от асоциация за деца с двигателни увреждания,един път  годишно е,но все пак е нещо.Аз я взех и реших да споделя с вас,нали за това е този форум-да си помагамe взаимно.Успех на всички в трудната битка с институциите.Знам какво е.Търсете правата си докрай.Борете се за всичко,на което имате право ,защото дечицата ни имат нужда  от нас.

Общи условия

Активация на акаунт