Може ли да сме здрави, без да харчим много?

• 9 968
  • 144
  •   1
Отговори
Като всяка съвременна жена и аз се старая да се поддържам за да изглеждам добре и да съм с добро здраве.
След определена възраст обаче много неща не са вече така лесни,като например наднорменото тегло.

За моите 43 години се оказа,че е болезнено трудно (и съвсем неикономично..)да Влезна  отново във форма.
Не съм от спортните фенове...но не съм и в абсолютна безтегловност поне за 2-3 дена от седмицата.
Гладът, диетата,режима на живот ....За последните 4 години само операция не опитах.....
Реших, че природните методи ще са много по ефективни, отколкото каквото и да било.
Но ето ти отново проблем....
В съвременния свят е трудно да се опазим от кулинарните изкушения които ни се предлагат.За съжаление тази ни слабост се е прeвърнала в бизнес мотивация за  огромните мастодонти които ни поглъщат с перфектно разработените и хитро изобретените си  химически и гемо производства.
Какво ли не се вкарва вече в консервна кутия или найлон..?Менделеевата таблица може да се открие почти във всичко което е в хладилника или в килера....А т.н. "органично чист" продукт или няма нищо общо с етикета си или е толкова скъп,че здравословните мисли се изпаряват на мига.....
Oтново дилема : как да се грижим за здравето си,без това да повлияе пагубно на бюджета?

Ще запазя всяка препоръчана идея,билка или рецепта.

Споделете ми вашите идеи,опит или предложение ще съм ви благодарна от сърце.

Последна редакция: пн, 09 ное 2015, 09:34 от Редактор*

# 1
ВОЛЯ ти трябва - воля! Peace Peace Peace
Спираш сладкото и тестото за няколко месеца, почваш да консумираш повече месо и зеленчуци,малко спорт и си във форма!  Peace Peace Peace

# 2
 Laughing
Кое от:

Гладът, диетата,режима на живот ....За последните 4 години само операция не опитах.....

не разбра, че да ти го нарисувам? Защо реши, че жената няма воля? Защото не е в първа младост и метаболизмът ѝ вече не е като на 20-годишна?

Сигурно си много смело момиче, щом така предизвикваш съдбата. Не те ли е страх, че може да ти се върне десеторно и някой ден да се събудиш стара, гладна и дебела, плюс една камара болести, докарани с неразумни диети и лишения? Или просто така - от само себе си?
Помисли си... Не боли чак толкова.

# 3
От глад не се отслабва, както и от хляб не се пълнее. Нямам 40 +, но имам 30 + и правя разлика това как на 20+ се влиза във форма за няколко месеца и как се е по-трудно да се правят мускули на 30 +. Режим на хранене, повече салати и плодове. Не купувай готови неща, а си приготвяй максимално нещата вкъщи. Е няма да купуваш био банани от по 8 лв. но и от другите няма да напълнееш. Peace Само сладкото ограничи максимално, повече движение, ходи пеша когато можеш. Прави упражнения вкъщи или ходи на фитнес, или друг спорт. Е няма да дойде бързо резултата, но няма и да закъснее.  

Яж черен хляб, максимално истински. Насища и дава енергия, държи за дълго.

Последна редакция: пн, 09 ное 2015, 08:13 от adelinda

# 4
AnnNikol, за да не спорите само с как Сийка ще се включа и аз.  Вярвай ми волята е само донякъде. От 15 годишна търся баланс и до определена възраст някакси успявах с мнооооого воля и лишения. Но откъм 35 нещата изобщо не стоят така. Боря се за всеки грам. Прилошава ми от глад, но организмът ми не пипа от запасите. Хич не ме мързи, търся си начини на движение. Ходя пеша поне 6 км всеки ден, карам колело, ходя по планините. И то толкова, колкото 50 кг-мовите ми колежки не биха издържали. Много неща са си до организъм. С ММ сме си правили експеримент. Заедно правим преходи в планината по няколко дни. Изминаваме едно и също разстояние, ядем едно и също като количество и съдържание. Накрая той с 2 кг по-малко, аз съм не мърдам. Е, ако ти си с метаболизма на ММ, няма как да разбереш нашия проблем. Принципът: по-малко храна и повече движение въобще не работи. Може да е прост физически закон, но тък влияние имат много други хормонални фактори Убедих се. Но теб няма да се опитвам да убеждавам.

Относно темата: не знам дали може да сме здрави без да харчим много. Не е работата във фитнес залите. Човек може да се движи по много начини без да дава пари. Така, че от това със сигурност се пести. Относно храната - да, качествените храни са скъпи, освен ако не си ги произвеждаш сам.

Ще ви следя, защото това за мен е проблем от много време насам. На 46 съм.

# 5
Как` Сийка
Виж какво не съм на 40+,но съм много близо да тази възраст...
Никъде не съм писала за диети, и мога да ти кажа,че за 7 месца успях да сваля 28 килограма, като спрях сладкото и тестото,започнах разделно хранене и спорт и наблягах основно на месото и не съм гладувала... Просто се иска силна воля и постоянство и смяна на хранителния режим...
Най лесно е да мрънкаш,че не става и цял ден да мяташ кълка връз кълка и да се самоуспокояваш,че едва ли не на 40+ живота е свършил и е невъзможно да се отслабне.....

# 6
Trol4eto, ако ядеш наравно с мъж и не слабееш, аз се учудвам, че не пълнееш.  Mr. Green Опиши едно твое ядене и съм сигурна, че трябва да се намали на половина.  Peace

# 7
От глад не се отслабва, както и от хляб не се пълнее. .....

Ям само черен хляб - от най-гадния - ръжен, лимец и т. н. Никой около мен не яде толкова зеленчуци и плодове, колкото мен. И не чакам бърз резултат. Поставях си цели от рода на 10 кг на ГОДИНА. Но тук нещата не са проста математика - кило на месец и подобни. В един момент като не види резултата с месеци, човек се отчайва. А когато и семейството не е на диета /имам трима мъже у дома, които не се интересуват на каква диета съм, а искат да ядат/, нещата стават доста сложни. Хубав ден!

Trol4eto, ако ядеш наравно с мъж и не слабееш, аз се учудвам, че не пълнееш.  Mr. Green Опиши едно твое ядене и съм сигурна, че трябва да се намали на половина.  Peace

Но ние минаваме в Балкана  20км на ден с денивелации от 800 до 1000 м.  Мислиш ли, че ще издържа с ядене наполовина? Нали ще трябва да ме носят по баирите.

# 8
  • София
Laughing
Кое от:

не разбра, че да ти го нарисувам? Защо реши, че жената няма воля? Защото не е в първа младост и метаболизмът ѝ вече не е като на 20-годишна?

Заради ето това й признание:

В съвременния свят е трудно да се опазим от кулинарните изкушения които ни се предлагат.

Жената не споделя да има някакви заболявания, единствените й проблеми са лакомията и възрастта. Аз съм горе-долу на същата възраст и ми е не обидно, а смешно, че 43-годишните ти се привиждат като жени на преклонна възраст, чийто метаболизъм е несравним с тоя на 20-годишните. Ако ти се чувстваш така, проблемът си е твой, а съветът на АнНикол е много добър и безотказно работи при всички. От него могат да се възползват както млади девойки, така и 40+ старици.  Laughing

# 9
...и мога да ти кажа,че за 7 месца успях да сваля 28 килограма, като спрях сладкото и тестото,започнах разделно хранене и спорт и наблягах основно на месото и не съм гладувала... Просто се иска силна воля и постоянство и смяна на хранителния режим...

Прекрасно, поздравления!
А какво ще кажеш, когато двама души спазват един и същ хранителен режим плюс спорт, като единият за 3 месеца сваля 20+ килограма, само като спира хляба и сладкото, а другият - при много по-стриктно спазване на режима, не сваля нищо? Воля ли липсва, действащ режим ли, какво?
А, дойдохме си на думата - "какво"-то. Че има някаква друга причина, която не позволява на организма да се освобождава от натрупаните мазнини. Защото всеки организъм е отделна вселена и когато нещо се бъгне в него, простите формули като "повече движение без сладко" спират да действат.
А въпросът на темата всъщност е как да си осигурим здравословен живот, без това да струва купища пари, ако не се лъжа.

# 10
...и мога да ти кажа,че за 7 месца успях да сваля 28 килограма, като спрях сладкото и тестото,започнах разделно хранене и спорт и наблягах основно на месото и не съм гладувала... Просто се иска силна воля и постоянство и смяна на хранителния режим...

Прекрасно, поздравления!
А какво ще кажеш, когато двама души спазват един и същ хранителен режим плюс спорт, като единият за 3 месеца сваля 20+ килограма, само като спира хляба и сладкото, а другият - при много по-стриктно спазване на режима, не сваля нищо? Воля ли липсва, действащ режим ли, какво?
А, дойдохме си на думата - "какво"-то. Че има някаква друга причина, която не позволява на организма да се освобождава от натрупаните мазнини. Защото всеки организъм е отделна вселена и когато нещо се бъгне в него, простите формули като "повече движение без сладко" спират да действат.
А въпросът на темата всъщност е как да си осигурим здравословен живот, без това да струва купища пари, ако не се лъжа.

Има 3 типа тела. Едните са спортни, слаби и пухкави. Обяснено е по-добре и с термини но горе долу е това. При спортните, с малко усилие се постига много, при по-слабите, трябва да се качва и прави маса, при пухкавите и диета с калориен дефицит и спорт, повече труд, но не невъзможно. Ако е лакома и тъпче, 4 дена, после 2 дена седи гладна да свали, е то така се развива и булимия и вълчи глад и няма да има полза. Сийче, излишно се заяждаш Peace. Също ако до сега нищо не е правила, а тепърва се е сетила, то ще и е много по-трудно от да е спортувала и била във форма и сега да я е загубила и само да навакса. Всяко тяло е различно, но пък чак толкова.  Whistling

# 11

Прекрасно, поздравления!
Да най-вероятно причината може да е друга,може да се започне с изследване на хормоните и щитовидната  жлеза. Не съм отслабнала само със спирането на тези 2 неща, а също и на мазните и пържените храни, и всякакви полуфабрикати... съдържащи хиляда Е-та... Ядях чисто месо пилешко,телешка,свинско - варено или печено. И всякакъв вид зеленчуци на пара,варени или печени, само че приети минимум 2 часа след месото...,но няма да влизам в повече подробности...явно ви се струва на всички невъзможно....

# 12
1. Не се сравнявайте с мъже, при тях хормоните и физиката работят по друг начин.
2. Едно от какво-то е различната бактериална микрофлора. При някои хора храната се усвоява в по-големи количества, а самите бактерии създават усещане за глад за определени храни.
3. Движението не е само да се мориш, трябва човек да се замисли и каква му е стойката, колко активно се движи. Има хора, които само като седят, са по-активни и ангажират повече мускули, отколкото при други, които правят гимнастика. Хубаво е човек да си осъзнае стойката- повечето жени се движат вяло, липсва им "мъжкарска походка" и хъс, които неусетно правят фигурата по-спортна. Ходенето на токчета пък ти намалява употребата на едни от най-големите и активни мускулни групи. По принцип женските обувки и облекло те карат да се движиш по-деликатно, с по-малко енергия. Буквално от дете може да сте тренирана да се движите като вързана. Кога за последен път си използвахте ръцете, ама наистина, кога ги размахвахте, докато ходите, кога не ви беше грижа как изглеждате отстрани? Не, ние се движим като дами. Съответно сме метаболитно неактивни като дами...
4. Жените все се юркат- хормони на стреса- напълняване. Релаксирайте като мъжете. И спете на тъмно, колкото може по-качествено. Голяма работа, че в мивката има вчерашни чинии. Или че по инокса има пръстови отпечатъци.
5. Научете се какво е истински глад. След първоначалния период на диети и режими трябва да има дни на intermittent fasting- цял ден без храна.
6. По-малко навличане и по-ниска температура у дома. Жените все са студени, но с малко тренировка може да включат естествената термогенеза на организма, а това гори мазнини.
7. Истинска храна, не фураж. Махнете ги тия гадни хлябове- трябва да се яде риба, месо, иначе тялото почва да си пази резервите.

Та така, простички неща са, но повечето дами държат да правят едно и също и да чакат различни резултати. И все се оплакват от глад и липса на отслабване.

# 13
Включвам се, защото този месец ща чукна 52. Любителка съм на сладкото ...и това лято се бях докарала до 68 кг и нещо си, на ръст 1,60. Аз съм с тънки и леки кости, така, че положението си беше седе сланина. От 13 септември ,след като не можех вече да си влизам в дрехите и изглеждам много грозно, реших, че не може повече така. За около 2 месеца съм свалила на 59 кг. Отказах всичко с брашно или захар, никакъв алкохол, безалкохолни . Хапвам доста полезни мазнини, там не се ограничавам изобщо. Калориите не ми падат под 1300- 1500, но в сравнение с преди съм ги намалила , но и не ги броя стриктно всеки ден. Имам дни и с много повече калории.. На 20 дни , си позволявам по нещо от забранения списък, и то винаги е по някакъв повод. Става дума за една вечеря или обяд, не става дума да не спирам да ям през деня каквото ми видят очите . Останалите дни съм много сериозна ! Няма : " Само си боцнах, само си куснах, ама едно залче само , к'во толкова.."  Със спорта още не съм  сериозна, но се опитвам. Сега си взех карта за фитнеса, ще видим как ще тръгнат нещата. С режим се отслабва, но си трябват упражнения, спорт, иначе не е същото . С дрехи съм много добре, но без дрехи - има много какво да се желае.. най вече стягане , имам и целулит.  Правих всякакви изследвания миналия месец, всичко ми е в норма. Исках да кажа, че независимо от възрастта , нещата стават , но САМО АКО си много сериозен и постоянен. Повече пари не давам за храна, защото не купувам НИКАКВИ боклуци. Парите ,които давах преди , сега давам за по качествена храна, така, че си е същото. Предварително планирам храната си, това мисля, че много помага. Преди ходех много по заведения, сега ходя само на определени места, където знам какво ще си поръчам и ми влиза в режима на хранене. Не, възрастта не е проблема , повярвайте ми ... Hug

# 14
Aз пък месо не ям. Ям хляб, макарони, диети не пазя и не съм дебела.  Crazy

Общи условия

Активация на акаунт