Може ли да сме здрави, без да харчим много?

• 9 998
  • 144
  •   1
Отговори
# 45
Тъй, тъй. И аз казвам, че от хляб не се пълнее.  Peace И аз спрях диетите като станах вегетарианка. Ям горе долу, както ти си описала, нека ни е "гадно". Според мен разковничето е в хормоните и химиите, които дават на животните да ги гоят, отделно техните си.
[/quote]

Аз вегетарианка не станах, но малкото месо, което ям, съм ограничила само до пиле или пуйка. И то гледам да е био, че да не е наблъскано с хормони и антибиотици.
От хляб се дебелее, когато отгоре му сложиш килограм салам и кашкавал. Ако всичко е умерено, една пълнозърнеста филия е дори полезна. От картофи също не пълнея, когато ги ям сварени, с малко зехтин, сирене и копър. Е, понякога и пържени не отказвам. Прекалено са вкусни Simple Smile
Истината е, че колкото по-просто и "чисто" (без хиляди допълнителни ингридиенти и сосове) е приготвено едно ядене, толкова по-добре и здравословно.

# 46
  • Шотландия
Много благодаря на тези, които са дали примери.  Hug  Обаче ако говорим за отслабване или здравословно хранене, при което не се пълнее - как да ядем ризото и паста - ами те са си живи въглехидрати, паелята и тя е там.. Иначе и за мен това би бил идеалният вариант - това гледам да приготвям - печено и варено месо и зеленчуци, но се изчерпвам откъм разнообразие, щото зеленчуците или на пара, или на тиган, но са си за гарнитура, а месото си е месо - както и да го приготвя, "манджата" си остава месо със зеленчуци... За суфлетата (тук им казват quiche), не се бях сетила, никога не съм правила такова чудо сама, купувала съм само готови, дето се пекат и ги ядем не като основно ястие, а за лека закуска или за гарнитура към мръвка пак. Работата е там, че мъжът ми без месо не се нахранва, рядко ще го излъжа да яде някаква манджа, на която не й личи много-много, че няма месо. Към рибата също е доста капризен, яде я панирана само, суха и да няма нито една костичка, което стеснява много избора. Салата яде... в количество, което се побира на половин длан, когато сложа мъъъъничко като гарнитура.

Умма, благодаря за идеята, трябва да я обмисля. Аз не съм кой знае каква готвачка, та не знам много неща, дето мога да ги приготвя и да ги оставя в хладилника, а той да ги приготвя...

Готвене сутрин не ми е опция, и без това ставам рано, а и докато се събудя, не съм читава много-много. А и да ходя на работа миришеща на манджа - също не ми е възможно.  Може да опитам вечер.  

Постене и отслабване.... не знам какво да кажа. Аз съм постила сигурно повече от 10 години, някои повече от един пост на година и никога, абсолютно никога не съм приключила който и да е пост с намалени килограми, точно обратното - винаги съм в плюс няколко килограма и след това се налага да ги свалям. Големите пости ги спазвам както са по църковния календар, задължително спирам и всички млечни, но просто не мога да разбера как ще стане, като се ядат само и основно зеленчуци и въглехидрати може да се отслабне - освен ако не се контролират много стриктно количествата.

Абе няма ли из тоя форум някаква тема за такива рецепти, да погледна и да черпя оттам вдъхновение?

# 47
Здравейте момичета( и момчета ако има такива), огромно благодаря че се включихте в темата,която ме интересува живо.Чета и препрочитам идеите и споделения опит за да намеря нещото което ми липсва.
Кратка информация за себе си:
Слава Богу не страдам от сериозни заболявания,сина си родих на 21 години (нормално раждане)спомням си че наддадох само 9 килограма(тогава бех 68 заедно с бебето...),
Живота ми се се завъртя с бурна динамика превърнах се в работохолик,борба за оцеляване.... И ето на 43 години (и още толкова килограма отгоре...!) се сещам,че през цялото време не съм обръщала сериозно внимание на здравето си само защото не ми е създавало проблеми  - просто винаги съм го поставяла на 4..5 место.
Появи се желание със съпруга ми да имаме 2po дете.Всички изследвания са наред.Но след няколко години безуспешни опити решихме че нещо все пак не е наред.
Първите думи на лекарите бяха : трябва спешно да загубите тегло!
Преди да пристъпим към докторската намеса искам да съм сигурна че съм опитала всичко по силите ми.
Правих тест за кръвната група,където се дават 6 листа списък от "ДА"НЕ"Може би" - ами всичко което ми поддържа теглото е в графата "ДА".
Добрата новина е  само естетическа ...наддавам равномерно,и това създава илюзията,че съм добре закръглена....но съвсем не се чувствам така.
Никога не съм била слаба.Това ни е фамилна черта. Но сега си давам сметка колко ми е непосилно да изгубя дори 5 кг.... Определено всичко си казва думата и хормоните,и метаболизма,и хранителния режим,но наистина в един момент като че ли с години си възпрепятстван от нещо ,което може би дори е много елементарно,все не го виждаш.

Българското момиче е трудолюбиво по природа,ние сме дейни и волеви,готови сме на саможертви в името на всичко което ни вълнува.

Но явно че понякога това не достига.

Едно от момичетата сподели че постите помагат,и тoва си е традиция в дома ни и при двата поста,но освен духовния комфорт особено след св.Причастие,телесните ми немощи не са помръднали и грам...
В днешно време всичко може да се намери,но според мен трябва да е в рамките на приемливото.
Не мога да си позволя лично стопанство или екзотични храни като ежедневно меню ( авокадо,киви и т.н.).
Живеем в София от дълги години, но родом съм от Пловдив - земята е плодородна,макар и замърсена.
Това е само предположение,но има ли значение къде е отраснал човек и могат ли билките,храните от неговия регион да помогнат,поне в конкретния случаи?

# 48
Тъй, тъй. И аз казвам, че от хляб не се пълнее.  Peace И аз спрях диетите като станах вегетарианка. Ям горе долу, както ти си описала, нека ни е "гадно". Според мен разковничето е в хормоните и химиите, които дават на животните да ги гоят, отделно техните си.

Аз вегетарианка не станах, но малкото месо, което ям, съм ограничила само до пиле или пуйка. И то гледам да е био, че да не е наблъскано с хормони и антибиотици.
От хляб се дебелее, когато отгоре му сложиш килограм салам и кашкавал. Ако всичко е умерено, една пълнозърнеста филия е дори полезна. От картофи също не пълнея, когато ги ям сварени, с малко зехтин, сирене и копър. Е, понякога и пържени не отказвам. Прекалено са вкусни Simple Smile
Истината е, че колкото по-просто и "чисто" (без хиляди допълнителни ингридиенти и сосове) е приготвено едно ядене, толкова по-добре и здравословно.

[/quote]

+100 Peace Hug

# 49
От месо дебелеят хора, които не могат да усвояват месо. Тоест- не си товарят мускулите достатъчно. Обикновено се случва по-често на жените, не е изненада.

Никога не се уморяват и изгладняват достатъчно, че да загубят аминокиселини от мускулите. Така, когато ядат месо, то не отива за поправяне на мускулни влакна, а се усвоява под формата на калории, като протеините се разлагат до захари.

Тоест доскоро са яли прекалено много месо и са надвишавали нуждите от протеин, та нищо чудно, че вегетарианството води до отслабване.

При мен обратното- намаляването на хляб и тестени отключи способността да горя телесни мазнини, съответно да тренирам "на гладно", а след това да усвоявам протеина по-добре и така да трупам повече активно тегло.

# 50

Постене и отслабване.... не знам какво да кажа. Аз съм постила сигурно повече от 10 години, някои повече от един пост на година и никога, абсолютно никога не съм приключила който и да е пост с намалени килограми, точно обратното - винаги съм в плюс няколко килограма и след това се налага да ги свалям. Големите пости ги спазвам както са по църковния календар, задължително спирам и всички млечни, но просто не мога да разбера как ще стане, като се ядат само и основно зеленчуци и въглехидрати може да се отслабне - освен ако не се контролират много стриктно количествата.

Абе няма ли из тоя форум някаква тема за такива рецепти, да погледна и да черпя оттам вдъхновение?

Аз затова казах, че всеки организъм е различен и се повлиява от различни неща. На мен явно въглехидратите не ми влияят. Но както казах, ям ги чисти, не наотварени с тонове мазнини и други добавки. В момента основна чат от менюто ми се състои от зърнени храни. Примерно елда, киноа, просо, овесени ядки, кафяв ориз, дори леща. Лесно се приготвят и доста насищат. Има много рецетпи в интернет.
Също така ям много ядки, гледам да са сурови.
Сега е сезон на тиквите и други кореноплодни - цвекло, моркови, картофи, ряпа. На грил стават много вкусни, режеш на кубчета и с малко зехтин и балсамико стват вкусна салата. На пролет пък има много зеленини като спанак, киселец, коприва. Супер вкусни и полезни.
Ям доста кисело мляко със семена от чиа, накиснати за една нощ. Може да добавиш овесени ядки и някакви плодове. Става страхотна закуска. Ето линк с няколко идеи. Почнах и аз да го приготвям в буркан и се родих. Приготвям го от вечерта и сутрин аз и детето имаме страхотна закуска.
http://cutepuppylove.me/2015/01/21/overnight-oatmeal/

# 51
Gabonka, интересно ми е за 2 неща:
-Какъв вид физическо натоварване имаш;
-Колко време издържаш между 2 хранения.

# 52
Постила съм 4-5 пъти. Абсолютен пост по книга - без млечни, месни, яйца и т.н. Не отслабнах, а дори единия път надебелях. Постенето за мен не е промяна в храненето, защото аз почти не ям месо, яйца не обичам, млечни ям - но мога и без тях и всъщност за мен май-това си е нормалното хранене. Но да ви кажа какво ми се ядеше на 25 декември на Коледа след 40 дневния пост. ММ умря от смях - суха паста "Балкан". По време на постите сладкиши не ядях, защото повечето имат яйца на прах или мляко. А пържолата въобще не ме блазнеше. Няма нужда да ида на диетолог, за да разбера какво да не ям или да ям. Аз дебелея от това, което обичам и ям, а не от това, което избягвам. Но кажете как да ям месо и яйца като просто не ги обичам. Това за мен е обричане да яде човек постоянно неща, които не обича. В главата е проблема, знам. Хубав ден!

# 53
Най-трудно е човек да си направи режим. Лесно се гладува, лесно се преяжда, но да се яде по график, нито повече, нито по-малко, по възможност здравословно, е това е проблем. Повечето хора които познавам, или гладуват като решат да отслабват, или преяждат като не издържат. А дали е спанак с ориз или пържола. За мен постната храна е по-ниско калорична, за това може да се яде в по-големи количества, като калориите остават малко, освен че е полезна. А който не обича, насила няма как да стане.

# 54
  • София
Спаска, трудно ще забременееш на 43, не заради килограмите, а заради годините. Не мога да повярвам, че всичките ти изследвания са наред. Няма жена на тая възраст, която да не е с намален или изчерпан яйчников резерв. Дори да е в супер форма, метаболизъм на 25-годишна и всичко друго да й е наред. Иначе, с цел подобряване на здравословното състояние е добре да се отслабне, разбира се.

# 55
Най-трудно е човек да си направи режим. Лесно се гладува, лесно се преяжда, но да се яде по график, нито повече, нито по-малко, по възможност здравословно, е това е проблем. Повечето хора които познавам, или гладуват като решат да отслабват, или преяждат като не издържат. А дали е спанак с ориз или пържола. За мен постната храна е по-ниско калорична, за това може да се яде в по-големи количества, като калориите остават малко, освен че е полезна. А който не обича, насила няма как да стане.

Аз пък познавам много хора с режим, дето все мерят и се ограничават и никога нямат видими резултати.

Нормално е човек да може да се храни нестабилно- това ни е отредила еволюцията. Освен това периодите на глад имат полезно въздействие.

Ей затова има хора, на които "месото им тежи". Абе ти огладней хубаво, да видим дали ще ти тежи или ще го усвоиш съвсем добре.

Това за големите количества нискокалорична храна е малко смешно...тоест признаваш, че хранейки се така, си нещо малко гладен, затова ти трябва обем...

# 56
Скрит текст:

Аз пък познавам много хора с режим, дето все мерят и се ограничават и никога нямат видими резултати.???? Ако мерят за пред хората. Аз не меря. Ям много, обилно и ниско калорично.

Нормално е човек да може да се храни нестабилно- това ни е отредила еволюцията. Освен това периодите на глад имат полезно въздействие. Не е нормално, в природата има изобилие. Ако ядеш по режим, огладняваш по режим, стига си философствала.

Ей затова има хора, на които "месото им тежи". Абе ти огладней хубаво, да видим дали ще ти тежи или ще го усвоиш съвсем добре. Аман ти с напъните да кажеш нещо. То като огладнееш хляба или граха няма ли да ги усвоиш. То като си гладен и пръст да ядеш, може да ти хареса.

Това за големите количества нискокалорична храна е малко смешно...тоест признаваш, че хранейки се така, си нещо малко гладен, затова ти трябва обем... Нищо не признаваш, освен твоето собствено мнение, който явно трябва да е универсално за света. Освен да решиш дилемата, кое повече тежи, кило памук или кило камъни, е те същото е.

Не ме репликирай мамасита, моля.

# 57
Не знам, има глад, който се усеща "с костите". Усещаш, че ти липсват важни вещества, които трудно се намират в кило салата, но ги има в 20 грама месо. Между другото може да съм много гладна, да изям нещо със зеленчук и пак да усещам, че не съм се нахранила добре, но пък ми е тежко на стомаха. Не можеш да ме излъжеш, ако нещо ми липсва и съм истински уморена. Да, ще се понахраня с хляб и грах, но след време ще почнат да личат хранителни дефицити.

В природата рядко има изобилие на тия "свещени храни", от които с малко си набавяш много. Напротив, често има недостиг. Природата е сезонна и ритмична, не е супермаркет с домати през декември.

И пак не чух за резултати- колко движение, какви постижения, колко бременности, качени-свалени, периоди на кърмене, тежки интелектуални натоварвания- такива неща, които изискват истинска храна.

Иначе тънко дупе с ядене на зарзават вече в по-късна възраст много жени го правят, но човек може да се храни по-добре и да е по-силен.

# 58
Спаска, трудно ще забременееш на 43, не заради килограмите, а заради годините. Не мога да повярвам, че всичките ти изследвания са наред. Няма жена на тая възраст, която да не е с намален или изчерпан яйчников резерв. Дори да е в супер форма, метаболизъм на 25-годишна и всичко друго да й е наред. Иначе, с цел подобряване на здравословното състояние е добре да се отслабне, разбира се.
Имам позната, която миналата година роди, набор 1971 е, второто си дете.Без лекарства, без докторска намеса и помощ.С втория си мъж са заедно от 2-3 години, така че не са опитвали с години.Доколкото знам, бременността дори не е планирана.
Не че е универсална "истина", но не е невъзможно.

Мамасита, има ли поне нищожен шанс да приемеш, да допуснеш макар, че ти не си универсален пример за вся и всьо?     Laughing
И че не всички са жени на 33 с твоите телесни нужди, че хората са РАЗЛИЧНИ, мъже, жени, на различна възраст, с различен метаболизъм, с различно физическо натоварване и т.н, и т.н.?
А, дали е възможно?
Не всичко, което е добро за ТЕБ, е добро и за цялото останало човечество.

# 59
Разбира се, аз точно това твърдя- че всички са различни. Даже преди няколко страници подчертах дебело, че не може жена да се сравнява с мъж относно калории, диети, натоварване и способност да гори мазнини, както и поясних няколко причини това да е така.

Но не знам защо точно тия "различни", за които растителната диета работи, точно в тая тема също я пробутват като универсална.

В крайна сметка е ясно, че човешкото тяло има нужда от аминокиселини. Също така е ясно, че т. нар. "метаболизъм" не е нещо, дето ти идва отгоре, а е функция на движение и режим. Тоест до доста голяма степен може да го променяш и рестартираш, така че да се доближиш до по-добри нива. Нали това е целта- да постигнеш максималното за твоя организъм, а не просто посредственото.

И да, една жена може да "открадне" някои неща от мъжкия метаболизъм, като например започне да вдига гирички с прилично тегло и наистина да се натовари физически, а не просто да търка кълки във фитнеса и да си мисли, че прави нещо с розови тежести по 50 грама.

Факт е, че има такова нещо като човешка природа и някои общи неща, отнасящи се до физиологията, не сме чааак толкова различни. Аз и затова питам- като се храниш така, какви са ти постиженията, какво ти е натоварването, кажи си цялата история, да се види дали се храниш оптимално. Щото нали- не е само да си слаб на вид, то и манекенките, дето карат на една ябълка и кокаин всеки ден, също са слаби на вид, ама дали имат резерви, дали понасят натоварване...това е друга история.

Общи условия

Активация на акаунт