Може ли да сме здрави, без да харчим много?

• 9 969
  • 144
  •   1
Отговори
# 30
Целият проблем идва оттам, че хората знаят повече за смартфоните си отколкото за тялото си  Peace И много малко се учи биология в училище. Така невежеството води до невъзможност за разбиране на прости принципи и отваря врати на интернет гурута с безумни твърдения  Peace

# 31
  • Шотландия
Да най-вероятно причината може да е друга,може да се започне с изследване на хормоните и щитовидната  жлеза. Не съм отслабнала само със спирането на тези 2 неща, а също и на мазните и пържените храни, и всякакви полуфабрикати... съдържащи хиляда Е-та... Ядях чисто месо пилешко,телешка,свинско - варено или печено. И всякакъв вид зеленчуци на пара,варени или печени, само че приети минимум 2 часа след месото...,но няма да влизам в повече подробности...явно ви се струва на всички невъзможно....

Много ми се иска и при мен това да проработи, но не се ли получава, че човек трябва да подчини целия си живот на режима си на хранене? Не казвам, че това не е добре да се прави, питам - как го правите, защото при мен не се получава някакси.

И аз уж цял живот бях по-скоро кльощава, пухкавите ми роднини все ми натякваха да съм вържела повече мръвка (аз си се харесвах), но сега вече не е така. Килограмите ги качвам с поглед, а ги свалям с голям зор - и не до нивото, което бих искала. Не мога вече и да спортувам толкова активно, както преди (играех аеробика по 2 пъти в седмицата години наред), заради проблеми с коляното - не ми разрешават да тичам и подскачам вече.

Това, което ме интересува, е малко по-друго - от доста време се опитвам да махна всичко, което е приготвено, полуфабрикат, хляб не ядем от години, купувам едно малко хлебче на седмица и накрая отива за птиците, но виждам зор не с друго, а с времето за приготвяне на храната. Аз ходя на работа, налага се и да пътувам поне час, че и повече дотам и обратно и се получава така, че по-голямата част от деня съм извън къщи. През това време мъжът ми е купил каквото е намерил - и то не е много здравословно - и се е нахранил, защото не може да седи гладен. Аз не ям, ако нямам нещо подходящо с мен (яйца, варя си ги вкъщи или салата - купена навън), но на практика се получава, че по-голямата част от деня не се храня достатъчно (аз и не огладнявам много през деня, защото съм заета), а вечер, като се прибера, се почва по-голямото ядене. Често и аз, и той нямаме нерви оттам нататък да чакаме да се приготви ядене от нулата и отново опираме до полуготови храни.

Как се справяте с дисциплината и организацията на времето в тази посока? Моля да ми отговарят хора, които действително имат опит и искат да помогнат,  а не да ми размахат пръст и да ми кажат, че съм мързелива, недисциплинирана и някаква друга. Благодаря предварително.

# 32
6. По-малко навличане и по-ниска температура у дома. Жените все са студени, но с малко тренировка може да включат естествената термогенеза на организма, а това гори мазнини.

Може ли малко повече инфо на практика? Благодаря bouquet

Нарича се Non-Shivering Thermogenesis. Когато се адаптираш към студа, може да произвеждаш топлина на метаболитно ниво, без треперене. За тази цел бялата мазнина на тялото се превръща в специален тип "кафява мазнина". При децата процесът е естествен, затова могат да ходят голи и боси и да са топли.

Номерът е всеки ден да излизаш по малко на хлад с по-леки дрехи, да спиш на по-хладно и постепенно да си измениш навиците. Няма да има драстичен ефект, но помага. На мен поне ми помогна да не съм толкова зиморничава, а по едно време си бях.

Само внимателно- не е идеята да се настудуваш, а да се адаптираш.  

# 33
  • MI

Скрит текст:
Много ми се иска и при мен това да проработи, но не се ли получава, че човек трябва да подчини целия си живот на режима си на хранене? Не казвам, че това не е добре да се прави, питам - как го правите, защото при мен не се получава някакси.

И аз уж цял живот бях по-скоро кльощава, пухкавите ми роднини все ми натякваха да съм вържела повече мръвка (аз си се харесвах), но сега вече не е така. Килограмите ги качвам с поглед, а ги свалям с голям зор - и не до нивото, което бих искала. Не мога вече и да спортувам толкова активно, както преди (играех аеробика по 2 пъти в седмицата години наред), заради проблеми с коляното - не ми разрешават да тичам и подскачам вече.

Това, което ме интересува, е малко по-друго - от доста време се опитвам да махна всичко, което е приготвено, полуфабрикат, хляб не ядем от години, купувам едно малко хлебче на седмица и накрая отива за птиците, но виждам зор не с друго, а с времето за приготвяне на храната. Аз ходя на работа, налага се и да пътувам поне час, че и повече дотам и обратно и се получава така, че по-голямата част от деня съм извън къщи. През това време мъжът ми е купил каквото е намерил - и то не е много здравословно - и се е нахранил, защото не може да седи гладен. Аз не ям, ако нямам нещо подходящо с мен (яйца, варя си ги вкъщи или салата - купена навън), но на практика се получава, че по-голямата част от деня не се храня достатъчно (аз и не огладнявам много през деня, защото съм заета), а вечер, като се прибера, се почва по-голямото ядене. Често и аз, и той нямаме нерви оттам нататък да чакаме да се приготви ядене от нулата и отново опираме до полуготови храни.

Как се справяте с дисциплината и организацията на времето в тази посока? Моля да ми отговарят хора, които действително имат опит и искат да помогнат,  а не да ми размахат пръст и да ми кажат, че съм мързелива, недисциплинирана и някаква друга. Благодаря предварително.

Не е до мързел, а до организация... Сега работя от вкъщи повечето време и поне в път не губя време, но преди съм се сблъсквала с този проблем. Като нямам време готвя по много наведнъж и това, което може се замразява, а и повечето неща ако се сложат в кутии в хладилника са си ОК няколко дена. И с пазаруването се прави 2 пъти в седмицата, не всеки ден. Продават и кутии за носене на храна от вкъщи  на работа.А и вечер обичайно готвя неща, които се готвят за половин час, по-сложните неща - за уикенда....

# 34
  • Шотландия

Скрит текст:

Не е до мързел, а до организация... Сега работя от вкъщи повечето време и поне в път не губя време, но преди съм се сблъсквала с този проблем. Като нямам време готвя по много наведнъж и това, което може се замразява, а и повечето неща ако се сложат в кутии в хладилника са си ОК няколко дена. И с пазаруването се прави 2 пъти в седмицата, не всеки ден. Продават и кутии за носене на храна от вкъщи  на работа.А и вечер обичайно готвя неща, които се готвят за половин час, по-сложните неща - за уикенда....
Благодаря, точно това ме интересува, но търся практически съвети. Какви неща, например, готвиш за половин час? Пазаруването не ми е проблем, от работа мога да отскачам. Кое издържа няколко дена в хладилника, без да се притесня за него? Никога не съм замразявала вече приготвени храни също.

# 35
  • MI
Благодаря, точно това ме интересува, но търся практически съвети. Какви неща, например, готвиш за половин час? Пазаруването не ми е проблем, от работа мога да отскачам. Кое издържа няколко дена в хладилника, без да се притесня за него? Никога не съм замразявала вече приготвени храни също.

Ами, всички видове паста и ризото например можеш за около половин час да ги направиш. Или месо на тиган, или например зленчукови кюфтета на фурна (любим вариант, почти всичко панирано или пържено го правя във фурната на хартия за печене - докато се пече си правя други неща). В общи линии по-лесно е с нещата за печене защото докато си свършиш другите неща и се е изпекло... Сосовете за пастата можеш да си замразяваш съвсем спокойно, лазаня, някои меса. За 2-3 дни нищо няма са се развали в хладилника, предполагам не правиш яйчни кремове и тем подобни всеки ден. Ориз, картофи, зеленчук съвсем спокойно могат да преседят някой ден, но си купи хубави кутии с капак, по възможност стъклени, така не се омирисва хладилника, храната не губи аромат и се подрежда по-лесно...

# 36

[/quote]
[/quote]

За 30-40 мин. - супи, риба и всякакви морски неща, месо /на скара, тиган, фурна/, зеленчуци /салата, задушени, печени, суфлета/  Peace

Аз също не съхранявам в хладилника готова храна за няколко дни.

Нося кутии с храна в офиса, защото трудно намирам нещо, което да става за ядене според моите критерии

# 37
Да  споделя и моя опит. Без да чета лекции за чужди мнения, жената иска примери.
 Бях по-млада, когато работех в закусвалня. Всички бяхме млади, търсихме на сметка да хапнем - съответно само палачинки, картофки и хамбургери. 6 месеца не ми се отрази, но това хранене стана ежедневие и стигнах до +5/6кг. Напуснах, до месец свалих 2 кг, само защото не ми бяха под ръка вредните храни. СЪответно порастнах, заинтересувах се от спорт, хранене и въпреки пораснала на години изваях тяло каквото не съм имала никога. Посещавах редовно  тае бо, вдигане на тежести, кардио.В Храненето трудно намалих тестени,мазни и сладки храни. Но дори не ме блазнеха като свикнах. Редовно слагах по пържолка на скарата и зеленчуци. И си смесвах с картофи и ориз умерено. В крайна сметка подобрих теглото си отпреди закусвалнята дори.
За съжаление ставите ми се оказаха слаби за натоварването във фитнеса и спрях, че и хапчета пия. Отпуснах се, угаждам си кулинарно.  Отрази ми се, върнах си 2кг,но винаги се следя да съм в норма. Защото изтървеш ли се веднъж, после наистина е трудно. И въпреки затрудненията, когато мога ходя на народни танци и си правя домашни тренировки.

Аз също си нося кутии на работа. Бързо се готвят супи, печени меса, задушени зеленчуци, омлети. Понякога си правя киноа или просо, не оскъпяват бюджета повече от сладоледа, пуканките и прочие десерти.

# 38
  • MI
И аз предпочитам да е прясно приготвена храната, но ако наистина няма време няма страшно да престои няколко дни, стига да е добре съхранявана. Т.е. между това да ям полуфабрикат и престояла 2-3 дена приготвена от мен храна, предпочитам втория вариант.

# 39
Не виждам причина човек да се храни разумно, без да харчи повече.
Просто парите, които преди е давал за сандвичи, чипс, полуфабрикати, сокове, десертчета и т.н., сега се дават за пресни зеленчуци и плодове, месо, риба, яйца...
И рецепти за бързо приготвяне:
яйца на очи
омлети
печено месо
зеленчуци на пара
ризото
паеля
зеленчуци на тиган
месо на тиган
риба печена
риба на пара
Към това са салатите, предполагам тях никой не ги смята за готвене, режат се буквално за минути.

Последна редакция: пн, 09 ное 2015, 14:40 от Анонимен

# 40
  • Има много детски смях.
*Мила* , а какво ще кажеш за опцията вечер да приготвяш яденето- дали ще е тава, гювеч, тенджера- без значение и вечер мъжът ти като се прибере да го мята във фурната/ слага на котлона?

# 41
  • Пловдив
Или сутрин?

Аз, примерно, готвя предимно сутрин: ставам в 6ч, защото вдигам децата за училище /сменят си смените през месец и винаги едното е първа  Mr. Green/, и имам достатъчно време да сготвя преди да тръгна за работа /на работа съм от 9ч, но работя наблизо и излизам от вкъщи в 9 без 10/

# 42
Можеш да пробваш да спреш млечните - мрека, сирена, кашкавали.

# 43
Много мнения ще чуеш, но всеки човек е индивидуален и му действат различни неща.
Аз винаги съм била пухкава. Също като теб, какво ли не бях опитала. Плюс 3 пъти седмично фитнес, задължително. Менюто ми беше като по учебник - без тестени продукти, без захар, без бял ориз, без мазни манджи, за вечеря само салата с месо или с риба и то никога след 19.00 часа. И все си бях пухкава.
Докато един ден не реших да постя, 40 дни преди Коледа. Беше ми ужасно трудно първата седмица, защото бях свикнала с месо, риба, сирена, кафе с мляко. Но след като организма се "адаптира", енергийните ми нива скочиха с пъти и започнах лека полека да свалям килограми. А междувременно се тъпчех с тестени неща, ориз, боб, раазлични каши, постни манджи. Особено на обяд, около офиса нямаше голям избор на храна и изяждах по 1-2 геврека от една баба на ъгъла, всеки ден!!
След постенето изцяло си промених хранителните навици, като намалих консумацията на животинска храна, но без да я изключвам напълно. И никога не си върнах загубените килограми.

# 44
Много мнения ще чуеш, но всеки човек е индивидуален и му действат различни неща.
Аз винаги съм била пухкава. Също като теб, какво ли не бях опитала. Плюс 3 пъти седмично фитнес, задължително. Менюто ми беше като по учебник - без тестени продукти, без захар, без бял ориз, без мазни манджи, за вечеря само салата с месо или с риба и то никога след 19.00 часа. И все си бях пухкава.
Докато един ден не реших да постя, 40 дни преди Коледа. Беше ми ужасно трудно първата седмица, защото бях свикнала с месо, риба, сирена, кафе с мляко. Но след като организма се "адаптира", енергийните ми нива скочиха с пъти и започнах лека полека да свалям килограми. А междувременно се тъпчех с тестени неща, ориз, боб, раазлични каши, постни манджи. Особено на обяд, около офиса нямаше голям избор на храна и изяждах по 1-2 геврека от една баба на ъгъла, всеки ден!!
След постенето изцяло си промених хранителните навици, като намалих консумацията на животинска храна, но без да я изключвам напълно. И никога не си върнах загубените килограми.

Тъй, тъй. И аз казвам, че от хляб не се пълнее.  Peace И аз спрях диетите като станах вегетарианка. Ям горе долу, както ти си описала, нека ни е "гадно". Според мен разковничето е в хормоните и химиите, които дават на животните да ги гоят, отделно техните си.

Общи условия

Активация на акаунт