За и против тръгването на училище от 6 години

• 59 934
  • 485
  •   2
Отговори
# 150
  • София
УЧителките в градините общуват с децата по цял ден, там си имат учебни занятия и много добре виждат дали и как детето се справя в часа - дали се изморява лесно, дали се разсейва, дали разбира инструкциите, дали може да работи самостоятелно и т.н. Друг въпрос е дали са готови да го кажат в прав текст и дали родителят е готов да чуе нещо различно от "о, супер е". Затова нито едните питат, нито другите отговарят.

Ми не е редно така да се обобщава. Питах, когато и когото трябваше, отговори ми се повече от обстойно. Peace И въпреки че вярвах в обективността на човека, направил оценката и в неговата компетентност, се презастраховах и с още едно мнение. Ако не съм била готова да чуя и друго, то нямаше да тръгна да питам,  а с рогата напред инатливо щях да се втурна да правя, каквото съм си наумила..

# 151
Цитат
УЧителките в градините общуват с децата по цял ден, там си имат учебни занятия и много добре виждат дали и как детето се справя в часа - дали се изморява лесно, дали се разсейва, дали разбира инструкциите, дали може да работи самостоятелно и т.н. Друг въпрос е дали са готови да го кажат в прав текст и дали родителят е готов да чуе нещо различно от "о, супер е". Затова нито едните питат, нито другите отговарят.

Казват, казват учителките. Но родител като си науми, не можеш да го спреш, разбира се.
Имахме дете, за което бяха категорични, че не е готово. Е, постъпи в 1 клас.
Когато детето е Около 6 и 7-8 месеца на 15.9. за мен няма драма. Това дете е с около макс 1,5 месец по-малко по Удостоверение за раждане от децата, родени през декември.
Но дете на 5 г. и 8 месеца на 15.9 - малко повечко ми се струва ...
русалка, и аз така  Peace

# 152
  • София
Ок, трябваше да напиша "в доста случаи нито едните питат, нито другите отговарят". Ако родителят реши да запише детето си година по-рано на училище, няма никакво значение какво ще каже учителката, че и Господ - той така или иначе ще го запише. Темата тук също го показа - съвсем малко хора казаха, че според тях е трябвало да се изчака. Всъщност повечето потребители не се интересуват от никакви критерии "дали", и каквото и да се напише, го приемат лично.

# 153
Ето, Джуди иска числа, останалото било общи приказки! Все едно да срещне лекар в коридора и да поиска от него на база нищо да й каже диагноза. И ако не й "гледа на кафе" с точни дати и събития, значи говорел общи приказки! Сигурна съм, че ако някой предяви нейните претенции към нея самата от типа "коридорна консултация", ще "насочи" човека към библиотеката.

Направих си труда да опиша основните неща. Който е чел, може в ролята си на родител да се ориентира горе-долу как се ориентира детето. Зрелостта за училище има още един компонент - детето да е способно да изпълнява задачи дори в моменти, в които задачите не са му интересни или вместо в клас им се иска да са на двора, и това е системно. УЧителките в градините общуват с децата по цял ден, там си имат учебни занятия и много добре виждат дали и как детето се справя в часа - дали се изморява лесно, дали се разсейва, дали разбира инструкциите, дали може да работи самостоятелно и т.н. Друг въпрос е дали са готови да го кажат в прав текст и дали родителят е готов да чуе нещо различно от "о, супер е". Затова нито едните питат, нито другите отговарят.

Да, това е и моето мнение по въпроса. От личен опит. Със сигурност година по-късно щях да се справям още по-добре и щеше да ми бъде много по-лесно. До късно ми личеше, че съм по-малка, нищо че на ръст бях  от най-високите и за някои неща се справях и по-добре от болшинството. Вярно, че е изкушаващо да си мислим колко бързо се развива детето ни, но, повярвайте ми, няма никакъв смисъл, не си струва да се скъсява с една година детството на детето.

# 154
  • София
 Маги ДС, хората затова са различни. Вие така виждата нещата, връщайки се назад, в което няма нищо лошо, но приемете все пак, че друг може да ги вижда и малко по-иначе. И под друг не визирам родителите, вярващи, че гарджето им е по-по-най, а порасналите им деца, имащи вече своя реална преценка за това как им се е отразило тръгването на 6. Е, когато те заявят като Вас "Повярвайте ми, не съжалявам за нищо, тръгването на 6 не ми отне нищо, имах си щастливо детство", чие мнение ще има по-голяма тежест? Ничие, това е истината... Разни хора, разни усещания и възприятия, различен поглед над изминалите 12 години...

# 155
Маги ДС, хората затова са различни. Вие така виждата нещата, връщайки се назад, в което няма нищо лошо, но приемете все пак, че друг може да ги вижда и малко по-иначе. И под друг не визирам родителите, вярващи, че гарджето им е по-по-най, а порасналите им деца, имащи вече своя реална преценка за това как им се е отразило тръгването на 6. Е, когато те заявят като Вас "Повярвайте ми, не съжалявам за нищо, тръгването на 6 не ми отне нищо, имах си щастливо детство", чие мнение ще има по-голяма тежест? Ничие, това е истината... Разни хора, разни усещания и възприятия, различен поглед над изминалите 12 години...

Peace

# 156
Чисто когнитивно, готовността за боравене с понятия се появява между 6 и 8 години. Тогава, грубо казано, детето започва да схваща кое е част от кое, добива способност да прави разлика между общото и частното, да осмисля връзките между нещата. Наистина е нужна диагностика, за да сглоби общата картина, защото обикновено за тази готовност - чисто когнитивно, не може да се говори общо; става дума за определени умения, на фона на показатели като възможност за задържане и разпределение на внимание, развитие на речта, развитие на моторика. Когнитивното, в частност интелектуалното, и емоционалното развитие на детето са свързани и взаимно си влияят.

Дори при една диагностика, може не може да се каже с точност и по принцип, защото детето не е готово априори, то развива тази готовност и в крачка, при това - с различна скорост. Добрата социална адаптация помага, но е е гаранция за добро справяне по предметите. Лесното боравене с числа до трети клас не е гаранция, че детето ще се развие като добър математик. По-бавното боравене с чуждоезиков материал в началото не значи, че детето няма да може да научи добре английски. 

И не на последно място, много неща зависят от учителя и от средата вкъщи - ако класът се представя добре, това говори не само за класа, но и за учителя, нали  Simple Smile Ако се обръща внимание вкъщи, това си личи.

Аз лично мисля, че разликата между тръгналите на 6 и 7 сравнително бързо се размива, защото повечето деца успяват да се адаптират към новата ситуация. Проблем обикновено може да се окаже първоначалната адаптация, от свободни игри, към училищни занимания. И хайде да не се хващаме за това кой колко шестици е наредил в бележника и дали ходи на олимпиада по математика. Да, успехите на децата са повод за гордост и не бива да се подценяват, но аз по-скоро разбирам темата като възможност или невъзможност детето да се впише в училищна среда.

# 157
Прецени си емоционалната и социалната готовност на детето.

Моите ученици, които в 1 клас са на 6 години, в по-голямата си част показват по-слаби резултати от 7-годишните. Отделно, емоционално са видимо по-незрели. Те са си малки деца и са на възраст за игри и усвояване на елементарни знания, каквито 4 група в градината предлага, и каквито в първи клас отсъстват - там е по-сложно и няма игри с кукли и колички. Сред връстници, които са на същия акъл и са също толкова незрели. Една година в тази възраст е от съществено значение.

В общия случай да пуснеш нормално развито дете на училище на 6, освен че не е адекватно спрямо самото дете, е допълнително натоварване и за учителите му. То е за детската градина. То, дори да е послушно, става от чина или се върти на него, или се катери по него... не седи нормално, защото не е израснало възрастта, в която е в състояние да има нужния самоконтрол. То си играе с детски играчки в час, защото това е нормално за възрастта и развитието му и има нужда да го прави. На 7 вече ще е преминал този период. В общуването 7-годишните играят видимо по-зряло от 6-годишното.

Стигам до извода, че само човек, който се е нагледал на деца в тази възраст, може да даде отговор. Всичко друго - майка с едно-две деца на 6-7 години и куп народ без да са виждали деца в съответната възраст, за да съпоставят... не дават отговори, на които може да се разчита. Гръмки думи за когнитивното, интелектуалното и не знам си какво... Обясни го на прост език. На 6 детето все още си е бебе и има нужда да си играе, да учи между другото, да си играе, да яде 5 пъти на ден... пак да играе. На 7 вече е по-готово да седи мирно на чин и да слуша госпожата, да учи, да пише, да чете... защото се е наиграло. И е по-зряло - има търпението да изчака следобеда, за да играе пак.

И какъв е тоя зор да ги пускате на 5 и на 6 в първи клас? Това, че детето познава буквите и може да смята до 10 не означава, че е готово за училище. Гледа се зрелостта, не академичните знания. Като тръгне на 6 и я навърши 18 до бала си, я не... какъв е зорът? Ще завърши училище и няма да знае какво да прави с живота си и какво иска. Ще хване работа като продавачка, докато се чуди какво да учи, защото на 17-18 само 5-10% от децата знаят с какво искат да се занимават... и ще продължи да си я работи 10 години, защото вече няма да му се учи. Изобщо, за къде бързате, не ви разбирам.

Последна редакция: сб, 11 юни 2016, 18:06 от AfterShock

# 158
Интерсно как детето израства и започва да се самоконтролира за тази една година?
И как се определя в този случай дали дете родено на 30.12 да тръгне следващата година или дете родено на 2.01 да тръгне прдишната?

# 159
AfterShock, прекрасен пост! bouquet

И аз не разбирам за къде е това бързане? Rolling Eyes
По-виждам смисъл да се отложи едно дете, когато е в края на годината, отколкото да се дава по-рано на училище.
Като ще работят до живот тези деца, какъв е смисъла да им се отнема една година от детството? Tired

# 160
  • София
Съвсем буквално - съзрява му мозъкът и тези части от него, които отговарят за самоконтрола, паметта и вниманието. Развитийната невробиология се занимава с това. Отделно невропсихолози, развитийни психолози и пр. правят тестване на големи популации деца, включително дългосрочни. И понеже поколенията дават някакви разлики заради средата, е необходимо нормите да се подновяват, тестовите батерии да се актуализират. В момента това, което преди сто и кусур години се е практикувало като време за започване на ограмотяване и т.н., се потвърждава днес. Не е случайно, че на четмо и писмо са започвали да ги учат около 7-г. възраст, малко по-късно са ги давали да учат занаят, а в днешна гимназиална възраст още не са ставали майстори.

Не може да се определи за един ден, но все някъде трябва да се сложи границата и сега е сложена на календарна година. Имам смътни спомени, че преди почти 40 години границата е била на полугодие - децата, родени през второто полугодие започват ученици през септември, заедно с децата, родени през първото полугодие на следващата година.

# 161
  • София
Характерна за ширините ни черта да говорим на килограм, без да отчитаме разликите между хората... Под общ знаменател и готово.

AfterShock, детето ми тръгна на 6, завърши си безпроблемно гимназия, още две години преди завършването си знаеше какво и къде иска да следва. И точно както си представяше нещата, така и ги направи. И не, не работи като продавачка в магазин в очакване да й присветне някой ден какво да прави с живота си.  Stop Следва и паралелно с това работи по няколко часа в седмицата, за да  допринесе за издръжката си извън БГ. Та моля без  обобщения кой на какви години какво прави и доколко е ориентиран.То понеже като тръгнеш на 7, непременно на 19 ще си ориентиран и няма да се окажеш в магазина. Гаранция Франция. Махаме всички други фактори и хайде, хоп - възрастта решава нещата. Да, ама не.. Това възпитание, среда, получено образование, нагласи, амбиция за нищо ги нямат някои потребители. За тръгналите на 6 тези неща не важат... За тях като неориентирани е магазинът и толкова.

Последна редакция: сб, 11 юни 2016, 21:30 от пенсионирана русалка

# 162
  • София
това за общия знаменател към кого е?

# 163
  • София
Пише си в обръщението, Андариел, не е за теб. Peace Не бих допуснала, че дори и като неодобряваща пускането на дете на 6 (което си е право на всеки, стига да не обобщава), ти би написала подобно нещо. Твърде е грозна подобна квалификация за млади и образовани хора с ясна ориентация. Защото има достатъчно такива, колкото и да не й се вярва на потребителката.

Последна редакция: сб, 11 юни 2016, 21:39 от пенсионирана русалка

# 164
AfterShock, детето ми тръгна на 6, завърши си безпроблемно гимназия
Щастлива си, че не знаеш през какво е трябвало да минат учителките на детето ти. И самото ти дете. То няма как да прецени, като е видяло само това - училище от 6-годишна. То не знае какво е изпуснало като емоционално съзряване. Тръгването на училище с по-големи не допринася за емоционалното съзряване на по-малките, а ги обърква и плаши. По-големите деца мислят по-зряло от по-малките. Последните не могат да си играят пълноценно с първите, а първите не разбират драмата на последните. А драма има, защото последните са Малки.

Една от 6-годишните ми ученички в първи клас е много умно дете. Убедена съм, че след години и престижен университет ще завърши, и професионално ще се реализира отлично. То си му личи от сега. Обаче... Тя. Е. Малка. Катери се по чина, защото е малка. Плаче за щяло и нещяло - неща, за които другите вече не биха плакали, като това, че някой й е взел куклата или някаква друга несправедливост - защото е малка. Мисли незряло. Академично се справя много добре, но социално е просто незряла, и в първите дни на първи клас имаше ревове от нейна страна, понеже... трябваше да слуша госпожата? "Мразя училище!" по време на час с тропване на крачето? Понеже не може да се разхожда из стаята, докато се работи. Смукане на палеца, понеже детето си е малко и е за детската градина. Ревове на тема храна, и въобще ревове по какъвто и да било повод - нещо, което в нормален първи клас вече не се среща. "Скучно ми е в час", защото в час се пише... не, не защото се пише, а защото детето е за детска градина, не за училище. В детската градина към училището 4-та група са точно на нейния акъл в момента. Тя си е за там. А сега е завършила първи клас. Като знам какво ги чака децата във втори като материал и изисквания... направо не ги виждам по-малките.

Тя ще се реализира отлично, може би по-добре от половината клас. Но защо трябва да тръгне на училище на 6? Ето това не го разбирам. Тя няма да изостане академично. В 4 група в детската градина се усвояват знания, но разликата с училище е съществена - от социална гледна точка, спокойно, не от академична. Една година повече в детската градина - година, която му се полага на това дете - ще му даде възможност да узрее още, за да е адекватно в първи клас.

Общи условия

Активация на акаунт