За и против тръгването на училище от 6 години

• 59 892
  • 485
  •   1
Отговори
# 180
Хубав спор се е заформил. Дядо Пиаже, бащата на когнитивните теории пише - между 6 и 8 години, в широки граници. За някои може да е 5 и половина, за други - 8 и половина. Говорим за появата на мислене с концепти, т.е. понятия. Да уточним, че изпреварващото развитие на едни, и по-бавното на други, не прави едните генийчета, а другите - изоставащи. Нормата е ориентир и е плаваща за различните деца.
Моят син е на 6 и си му е рано, не е готов. Справя се, но съвсем реакциите са му съвсем по детски, съответно, ще го чакаме да навърши 7. Ще е на на 7 и три-четири месеца, когато влезе в първи клас, дано уври за това време. Имаме и още една година предучилищна до тогава, което, специално за него, отговаря точно на това, което може.

# 181
Дядо Пиаже, бащата на когнитивните теории пише - между 6 и 8 години, в широки граници. За някои може да е 5 и половина, за други - 8 и половина. Говорим за появата на мислене с концепти, т.е. понятия. Да уточним, че изпреварващото развитие на едни, и по-бавното на други, не прави едните генийчета, а другите - изоставащи. Нормата е ориентир и е плаваща за различните деца.
Ех, тази концепция изисква поне малко мисловен процес и анализ на индивидуалното развитие на конкретното дете. Къде-къде по-лесно е да пляснеш едно обобщение на едро с безценния аргумент "аз съм начален учител и знам най-добре", потропвайки с краче за по-голяма убедителност.

# 182
Страшното е, че тези начални учители учат нашите деца.

Има прекрасни хора но има и такива които ред не са прочели след завършването.
А още по страшното е начална и предучилищна педагогика влизат хора изкарали 2ки на приемният изпит.

# 183
Хубав спор се е заформил. Дядо Пиаже, бащата на когнитивните теории пише - между 6 и 8 години, в широки граници. За някои може да е 5 и половина, за други - 8 и половина. Говорим за появата на мислене с концепти, т.е. понятия. Да уточним, че изпреварващото развитие на едни, и по-бавното на други, не прави едните генийчета, а другите - изоставащи. Нормата е ориентир и е плаваща за различните деца.

Ами от самото начало на темата си говорим точно затова. Laughing
Мазоли хванах да обяснявам - и аз, и други участници тук, че става реч за широки граници. Като конкретното дете би могло да се насочи от учителите, които го познават, не от непознати лелите, говорещи общи приказки.
Също така многократно бе обяснено, че гениалността няма нищо общо. Става въпрос за една проста училищна готовност.

А още по страшното е начална и предучилищна педагогика влизат хора изкарали 2ки на приемният изпит.
Жалко е, ако наистина вече може и с двойка. За такива не бях чувала. Миналата година беше с 1-2 единици повече поне.
Иначе е жалко, че и с повече може да е, но човекът пак да не може да прочете и да помисли върху написаното. И този човек да тормози децата после.
Страшно е, че не става въпрос само за начални учители. Тези са вредни независимо от класа, който водят.

# 184

Ами от самото начало на темата си говорим точно затова. Laughing
Мазоли хванах да обяснявам - и аз, и други участници тук, че става реч за широки граници. Като конкретното дете би могло да се насочи от учителите, които го познават, не от непознати лелите, говорещи общи приказки.
Също така многократно бе обяснено, че гениалността няма нищо общо. Става въпрос за една проста училищна готовност.
При мен едното дете бе готово на шест, другото- на седем. Нищо чудно. Нищо незаконно. В преценката са взели участие хора, които са специалисти и познават децата.

Жалко е, ако наистина вече може и с двойка. За такива не бях чувала. Миналата година беше с 1-2 единици повече.
Иначе е жалко, че и с повече може да е, но човекът пак да не може да прочете и да помисли върху написаното. И този човек да тормози децата после.
Страшно е, че не става въпрос само за начални учители. Тези са вредни независимо от класа, който водят.
Най- опасни са обаче онези, които са си самоповярвали, че са пъпът на света и извън личният им мироглед друг свят не съществува.

# 185
  • София
Какви мазоли, кое е средното на 6 и 8? Има нещо, което се казва нормлно разпределение и то е най-често срещането в социалните науки, така да го кажем, получава се по "естествен път" и най-често се работи с него. Широките граници могат да включват една или две сигми, в границите не са само аутлайърите.При правене на проучвания се изготвят тестови батерии, резултатите от които се нормализират, пак се слагат граници, които изглаждат така примерно - правят една голяма извадка от най-често стотици деца за нашенската популация от различни градини и училища из цялата страна, тестват се децата с определени батерии, и  след това се прави диаграма на резултатите. Примерно, 70 процента от децата на възраст 6 г. са се справили с почти всички задачи от теста, има 3 процента, които са се справили с всички, 15, които са се справили с половината примерно, и останалите са с най-малко точки. Затова утре тези точки, на които са се справили децата се смятат за ориентир за нормата за училищна готовност, ако тестването е за това. Досега българските проучвания потвърждават чуждите - болшинството от децата имат целия пакет от необходимото за училище на достатъчно добро ниво около 7-годишна възраст. Напълно вероятно е 90 процента от 7-годишните да са показали резултати, близки до максималните точки. Без километрични широки граници за угода на Джуди.  Не че детето с по-малкото точки няма да се справи, но се очакват затруднения в областите, в които е показало по-ниски резултати при проучването, ако някой реши да го тества.  И както виждам, Джуди, ти не си лежала на ухото за широките граници, а си се обърнала към обследване на детето. За какво спориш тогава? Да беше питала хората, при които са ходили какви са точните числа, ама и те нямаше да ти кажат, защото няма точни числа за хиляди деца. Но на мен ми се ежиш! Сигурна съм, че каквото съм написала тук, това ще ти кажат и специалистите, с които работиш, щом са наясно и знаят какво правят, и ако изобщо сметнат за нуждо да ти обясняват в подробности. Може и да не ги знаят, защото повечето специалисти, особено от старата школа, не са учени много-много да се вглеждат в статистическата част след батерията, освен ако не са се занимавали с подобни проучвания.

# 186
Напълно реално е максималните резултати да са на децата близки до 7 години и тези деца да са 90%. Темата е за другите 10%, които също са възможни. Именно, става дума за 10%, за изключения, а не за маса. Все пак, 6-годишните ученици все още са изключения. Я има по 1-2 в клас, я няма нито едно. Трябва да си безкрайно ограничен и мозъчно, и всячески, за да твърдиш, че изключения няма и не може да има. Не визирам Андариел с предходното си изречение, а госпожите начални учителки и училищни психолози, които повтарят една мантра без минимален опит за мисловен процес.

# 187
Бих разбрала точно , тръгващите на 6 , да са тези 10%, ако постъпването в училище беше на база тестуване на всички 6 годишни и да се отсеят най- добрите.
Обаче в 99% от случаите децата тръгват на 6, защото на 2 мама го е записала в 1 група в ДГ.
За какво изпреварващо развитие говорите в този случай?!
А това за широките граници е толкова смешно ,че няма на къде. Още малко и ще кажете, че 5 и 9 годишните имат еднакви знания и умения.

# 188
Преди 15 години SPSS не се е ползвала масово, не че е имало социални науки и тогава. Технологиите позволяват да се обследва по-голяма извадка. Разбира се, че от Пиаже насам нещата са се развили много, но самият той, до колкото си спомням, развива своята теория, обследвайки развитието на собствените си деца.

# 189

А това за широките граници е толкова смешно ,че няма на къде. Още малко и ще кажете, че 5 и 9 годишните имат еднакви знания и умения.
Възможно е да ти е смешно. Тъкмо ще имаш удоволствието да се посмееш над Жан Пиаже. Но би било добре първо да го прочетеш, а след това да се посмееш. Също така можеш да се посмееш и на Дж. Брунер, А. Валон и още цял списък.

# 190
Аз пак да питам,  с каква цел ги пускате по-рано, за къде бързате?

Да почват работа ли? Да се женят ли? Какво?
Какво печели самото дете?

# 191
  • София
Това не е заради СПСС, а до това човек като прави нещо, да знае защо го прави и какво точно се крие зад него, да може да си прочете статията.

Пиаже не е изследвал големи популации, и въпреки критиките, досега основните му идеи се потвърждават експериментално от следващите поколения изследователи. На мен навремето ми беше интересно и тествах своите деца в някои експерименти и бях невероятно изненадана от резултата - а той беше, че те реагираха в повечето случаи точно така, както е описал Пиаже, а аз си мислех, че няма начин да се вържат на задачата с двете редички топчета или двете чаши. За мен като майка си беше шок, защото бях убедена, че децата са достатъчно зрели, за да не се вържат, че са минали на по-горния етап, ама резултатът ме опроверга - на тази възраст наистина мислят различно, дори когато всичко е пред очите им. След няколко месеца реагираха по съвсем различен начин, дори минута не се замислиха над вече очевидния отговор. Та, винаги си имам едно наум какво аз си мисля като майка и какво може да се окаже при едно тестване в различни периоди.

# 192
Аз пак да питам,  с каква цел ги пускате по-рано, за къде бързате?

Да почват работа ли? Да се женят ли? Какво?
Какво печели самото дете?
Дева, тези деца са изключения. Цели разни- от болно амбициозни родители до наистина изпреварващи връстниците си деца. Едно от децата лауреати на фондацията на Бербатов "Успелите деца на България" е дете на мои познати. Още от съвсем малка тя върви с 1-2 години напред не само като физическо и интелектуално развитие, а като обща зрялост. В първи клас изглеждаше като 3-4-класничка. Има и такива деца. Разбира се, че са изключения. Има и болноамбициозни родители, слепи за реалните възможности на децата си. Няма как да поставим всички под общ знаменател.
Някъде в началото на темата бях писала, че аз тръгнах на 6 години въпреки категоричното НЕЖЕЛАНИЕ на майка ми. Но избягах от детската градина, отидох в класа на една "молядругарка" докато полицията в същото време ме издирваше. Ми, ОК си ми беше в училище, не съм усетила проблеми от никакво естество.С по-големи винаги ми е било по-добре, вероятно защото от бебе съм отгледана от баба и дядо без да ходя на градина, т.е. контактувайки предимно с възрастни, а не с деца.

# 193
Децата отдавна нямат общо с безумните стандарти. Като седенето на едно място.
Thinking Сама не си вярваш. Като започнеш да обучаваш групи от по 20 деца всеки ден, ми пиши дали не искаш да седят на чиновете и да са тихи.

Защо хора без опит се изказват все едно разбират за какво говорят? Shocked

Ех, тази концепция изисква поне малко мисловен процес и анализ на индивидуалното развитие на конкретното дете. Къде-къде по-лесно е да пляснеш едно обобщение на едро с безценния аргумент "аз съм начален учител и знам най-добре", потропвайки с краче за по-голяма убедителност.
Нямаш аргумент и казваш "тя пък тая учителка много знае!". Точно като 6-годишно, тръгнало преждевременно на училище. Социално неадекватно.

Тези, които казват да не си пускаш детето на 6 в първи клас? Страшно е, да. Затова няма смисъл да говориш с родител по този въпрос. Реагират като ощипани моми.
Страшното е, че няма задължителна подготовка и изпити, за да станеш родител. После разклащате психиката на децата без да осъзнавате.

Изпреварващо развитие ли прочетох? Нима ходите в болницата в шестия месец за планирано секцио, за да сте с изпреварващо развитие? Не. Чакате до деветия месец и се молите да не се роди по-рано. Защото за детето е добре да не се роди по-рано, а когато му е времето. Същото е с тръгването на училище, но само защото ранното тръгване не носи физическа опасност за живота, ги пускате безотговорно.

# 194
АФтършок, аргументи имам и съм дала. Неспособността ти да ги разпознаеш като такива няма да се повлияе нито от тропкането ти с краче, нито от пляскането на персонални квалификации. Последното е далеч по-присъщо на социално неадекватно незряло дете отколкото на педагог с претенции. Поработи върху покритието на претенциите и може да ти се получи воденето на спор.

Общи условия

Активация на акаунт