За и против тръгването на училище от 6 години

• 56 443
  • 485
  •   1
Отговори
# 315
  • София
Ето, че го приемаш лично, а аз дори не съм написала това, което ти си възприела! Да съм написала някъде, че учител е препоръчал? Кое не е вярното в това, че един родител, ако си науми, никой не може да го накара да помисли още?

Скрит текст:
И мен ме убеждаваха, че трябва да тръгнат с предишния набор, но аз отказах, макар да ми галеше родителското самолюбие, признавам си без бой. Реших, че не си заслужава упражнението. В този смисъл ето потвърждение на горното, макар и в обратната ситуация - за мен изначално не стоеше въпросът за по-ранно тръгване, затова и не успяха да ме убедят.

# 316
  • София
Не четеш явно.... Родителката беше тръгнала устремено по пътя за пускане на детето в 1 клас на 6. Сподели с учителката плановете си, последната в прав текст й каза, че детето не е готово, без никакви заобикалки, а с доводи... И какво като си беше наумила майката? Ето как един учител с опит и авторитет, без да е Господ, успя да преобърне представите й и да промени мнението й. Детето тръгна на 7 и нещо, а  майката е балгодарна за отрезвилото я тогава мнение.

# 317
  • София
Изключение.

# 318
А детето ходи с такова нежелание на училище. Tired Няма такава мъка...
Че то това се отнася за половината ученици от кой да е клас  Crazy
А има и съсвем непоправими ексемпляри от пълноправни 7 гошни ученици.
Тук кой е виновен  newsm78

# 319

А-а-а-а, тенденцията е към нарастване на усещането с напредването по класовете... Grinning
Виновни... ами родителите, които си пускат децата на училище. Ако не ги пускат, те няма да страдат така.
Не четеш явно.... Родителката беше тръгнала устремено по пътя за пускане на детето в 1 клас на 6. Сподели с учителката плановете си, последната в прав текст й каза, че детето не е готово, без никакви заобикалки, а с доводи... И какво като си беше наумила майката? Ето как един учител с опит и авторитет, без да е Господ, успя да преобърне представите й и да промени мнението й. Детето тръгна на 7 и нещо, а  майката е балгодарна за отрезвилото я тогава мнение.

То е като нашето момиченце от групата на малкия- до последно мислехме, че заедно ще бъдат в първи клас. На един рожден ден през май месец обаче майката каза, че говорили с учителките и решили да оставят момиченцето за още една година.
Случаи - всякакви.

# 320
От къде знаеш, че е изключение? Водиш статистика за намерението на всички хора и отмяташ кои се отказват и кои продължават? Съмнявам се. Просто говориш... по усет   Sunglasses  Whistling

И въобще не мога да разбера защо майките, които са преценили, че децата им могат да тръгнат на 6 години, биват обвинявани, че си въобразяват как децата им са гениални не знам си какво. В самата идея за определяне на средно ниво е заложено, че половината от децата са над това средно ниво. Средно ниво не значи, че всичи деца са плътно в средата. То даже едва ли има и две с напълно еднакви умения и възможности, какво остава да ги обобщаваме всички.

А ако тръгването на 7 беше гаранция, че детето ще ходи на училище с желание и ще усвоява перфектно материала, че няма да се разсейва и да вдига шум в клас... ехееее, колко перфектно щеше да е всичко. Ама поради някаква причина не се получава така  Crazy

# 321
Едно умно и възпитано 6-годишно дете е желано както от начални, така и от детски учители. За началните това е гарантирано съдействие от страна на заинтересован (в повечето случи и амбициозен) родител, а ако нещо детето закъса, винаги могат да се позоват на възрастта му. За детските учители това е най-умното дете в групата, което ги представя на всички открити уроци и като цяло е добра реклама за градината. Въпросът е кои учители ще убедят по-красноречиво родителя къде е най-добре за детето до седмата му година. Силните градини са по-убедителни - те си имат програма и искат да я завършат по блестящ начин. Колкото повече умни деца в групата, толкова по-добро представяне на учителя. Градини, в които се тъпче на едно място и нищо не се случва, или предучилищни към училищата нямат никакво основание да задържат дори петгодишни деца. Говоря за еднакво готови за училище деца.

# 322
  • София
Написала съм какво е мнението ми. Моля, четете го буквално. Нататък са личните интерпретации на читателя и аз не мога да отговарям на всяка интепретация, защото тя не е моя, а на четящия.
Юна, специално за теб - ако някъде съм написала нещо за обвинения, моля, цитирай го. Не пиша по усет на родител, а от професионален поглед върху количество деца, и съм в неутрална позиция, защото не съм учител и не защитавам "честта на пагона".
 Написаното от теб само е потвърждение на това, което написах по-рано - всяко нещо, което е написано нелично, но възприемащо се в противоречие с личните разбирания на един родител, веднага се приемат лично и се започват фантазии за обвинения и колко се обобщавало и колко никой, освен майката, не разбира нищо. Аз акъл на никого не давам, боб не хвърлям,, защото детето си е негово и той си носи отговорността. За моите съм преценила, когато му е било времето по свои виждания и на своя отговорност. За моите реших, че е по-.добре да си тръгнат с набора, за да им е по-спокойно и по-лесно, защото ще са по-зрели, може да се каже, че постъпих и егоистично, защото реших да си спестя потенциалните рискове от това да дърпам насила тревата да расте. По друг начин казано, защо да е трудно, ако може да е лесно.

# 323
Не беше ти с тези обвинения за на мама генийчето, но нямам време да проверя точно коя потребителка го каза. Написах го общо, защото като цяло видях да се изразява подобно мнение.

Така или иначе изобщо не разбирам за какво се спори. Децата не са точно на 6 или точно на 7, когато започва учебната година, че да коментираме една година разлика. Всъщност в един клас има рожден ден средно през две седмици.
Да не говорим, че в един набор тръгват деца на 7г и 8 м. и 6г и 9м, и двете се водят 7 годишни. Т.е. това е правилно и детето трябва да е готово според статистиката. Докато някое може да е н 6г и 8 месеца, но да е тръгнало с предния набор и се води 6 годишно. Въпреки няколкото седмици разлика с детето от предния набор, то се води малко и неготово за училище.
Затова обобщенията са излишни. Нито разликата във възрастта на децата е точно 1 година, нито уменията им са съвсем еднакви.

Колкото до преценките на учителите, аз много се колебаех за тръгването, мъжът ми беше силно за и в крайна сметка убеждението дойде от страна на учителката и психоложката на училището. Аз бях 50 на 50 и склоних. Ето, че всеки може да сбърка. Не сао майките, но и учителките понякога  Wink

# 324

Като е навършило 7, трябва да ходи. И да не иска.
Няма избор.
Но преди 7 има.

# 325
Като е навършило 7, трябва да ходи. И да не иска.
Няма избор.
Вече има.

# 326
  • София
има, ама за да се отложи трябва да мине комисия, не се отлага ей така здраво, право дете, а трябва да има достатъчно сериозни проблеми, които да пречат на постъпването в училище и ограмотителния процес.

# 327
има, ама за да се отложи трябва да мине комисия, не се отлага ей така здраво, право дете, а трябва да има достатъчно сериозни проблеми, които да пречат на постъпването в училище и ограмотителния процес.
Напротив. Няма нужда от комисия. Вече е въпрос на избор на родителя. Може би е добре да прочетеш закона. И не говоря за отлагане, а за това, че не е необходимо детето да посещава училище, за да получи диплома за завършена степен на образование.

# 328
  • София
охооо, ти скочи в другото лозе! Хората се натискат за училище година по-рано, ти занепосещаване на училище говориш!

# 329
Може би за домашно обучение.
Не, мерси!

Общи условия

Активация на акаунт