Бихте ли се върнали в България?

• 204 341
  • 2 696
  •   1
Отговори
# 915
И цените на билетите са по-достъпни за по-широката публика!

Днес се върнах от служебно пътуване до Будапеща и посетих и оперно представление.  Да, Унгария не е прехваленият Запад, но е с една идея с по-висок стандарт на живот от България. Еми хубавите места с цени 50 евро. Евтините са на местата, които са били за простолюдието и сцената почти не се вижда, т тавана....
Да, много е красиво, пищно, заслужава си, но не могат да си го позволят голяма част от местните повече от 2-3 пъти в годината. В Пловдив ходя на представления - опера, балет, симф. концерти и т.н през 3-4 седмици най-много и смея да твърдя, че голяма част от хората, които се интересуват могат да си го позволят.

Ами тук са над $100, но на мен ми излизат под $70, защото се абонирам в самото начало  сезона, когато имам 20% отстъпка. При това ми "подаряват" допълнително два билета, по мой избор - по един на абонамент. За учащите има билети по $15, които се пускат един ден преди продукцията. Не казвам, че е евтино, но като процент от заплатата е много малко. За пенсионери също има големи намаления. И тук тези, които имат интерес могат да си го позволят.

# 916
В България също има такива карти, знам за София и Пловдив със сигурност. Намаленията могат да достигнат до 50%.

# 917
  • SF

В изброените градове има театър, нивото не е читалищтно, защото отдавна вече театралните трупи поставят представления из цялата страна....гостуващите постановки и артисти могат да бъдат видяни от всички...
В Бургас гостува и балет на лед....Държавният БАЛЕТ НА ЛЕД на Санкт Петербург......балетът беше представен във доста големи градове.....не си мислете, че България е края на света.....понякога тук е по лесно да отидеш на тетатър, отколкото в чужбина.....най малкото разстоянията са малки....! Simple Smile

Охххх... Цена на билета 80 лева за възрастни 60 за деца. На по-лошите сектори - минус 15 лева. Ходят ли, ходят хората... На цели семейства ходят.

Това са епизодични прояви. Гостуват софийски театри и театрите на още 2-3 града в България. Не ги давай за пример и не вади написаното от контекста. Моята приятелка, когато пристига от един голям град с Б. в Източна България, задължително посещава театри. Моли ни да й купуваме билетите предварително. Ходи е на изложби. Както казва тя, ние ходим по нейните места на морски туризъм, тя идва при нас на културен.
Не, че там няма театри. Даже и опера има в града, но... Да не превръщаме темата в борбата столица-провинция.
Говорим дали ако от България се преместиш да живееш във Франция, Германия или Америка, ще ти липсва културният живот. И ако от голям град в България се преместиш на село в чужбина, може и да ти липсва, но ако от малко градче в БГ, отидеш в Ню Йорк, нищо няма да ти липсва, ако щЕ там да ти играят театъра пред апартамента.

# 918
Лятото бяхме на няколко страхотни концерта на открито по морето  Peace И тук ходим много, но друго си настроението в Летния театър в Бургас или във Варна. И в Добрич е много чаровен. Винаги е пълно с хора и те се радват на музиката.
Зимата отидохме на театър в София - ами ужасно префърцунено беше и като заизбирахме то все разни драми. Аз не харесвам. Избрахме да гледаме най-малката от всички .
Също харесвам много фолклорните ни фестивали.
Има много настроение. В Германия също имат разни фолклорни празници в разни стари крепости и те се обличат като едно време и е интересно , наистина , но в еин момент омръзват. Фестове от сорта на Мюнхенския има септември на много места , ами и те писват. На мен вече не ми се ходи на Октобърфест. Скучно ми става.
Радвам се , като някога по случайност попаднем на някой местен празник , който не сме виждали преди.

# 919
Е, именно - на село в чужбина си е пак на село. Колкото и добри самодейни групи да има. Логично е културният живот да е съсредоточен в големите градове навсякъде по света. И да ми сравняват селски театър с "Армията", например ми е доста смешно. Цените на бг представления са достъпни. Не говорим за балета на Болшой театър, който и в Лондон удря тавана, ако искаш хубави места и съвсем не могат да си го позволят повечето хора.

# 920
В България също има такива карти, знам за София и Пловдив със сигурност. Намаленията могат да достигнат до 50%.

Ами то не е карта. Музикалната програма е разделена на серии, като можеш и сам да си изградиш серия. Аз се "абонирам" за една или две серии + единични коцерти, което включва около 20 билета общо. За мен лично, Бетовен е задължителен, пиано концертите са задължителни, като добавим реквиемът на Моцарт, цигулковият концерт на СенСанс, гастролът на оркестъра на Ст Петербург с Чайковски и Шостакович,и още няколко концерта, които не мога да пропусна, се получава сериозна програма. Освен това имам абонамент за Бродуей (гастролират с 3-4 мюзикъла годишно), няколко балета, става така, че често съм на концерти. Ходя с мъжа си, с детето, семейно или сама. Зависи от интересите. Това ми е лично на мен хобито и за това си харча парите.  Laughing

# 921
Е, именно - на село в чужбина си е пак на село. Колкото и добри самодейни групи да има. Логично е културният живот да е съсредоточен в големите градове навсякъде по света. И да ми сравняват селски театър с "Армията", например ми е доста смешно. Цените на бг представления са достъпни. Не говорим за балета на Болшой театър, който и в Лондон удря тавана, ако искаш хубави места. 

Аз живея на село.  Laughing Просто си пътувам до нас с колата, прибирам се късничко. Но съм свикнала, защото работя в центъра недалеч от концертната зала и пътувам ежедневно. Зимата понякога е кофти, но си правя стейкейшън - преспивам в хотел.

# 922
Няма значение карта ли е,абонамент ли е или на друг принцип. Важното е, че любителите на изкуството могат да се възползват от намаления за представления и тук.
Софи, но отново ходиш до града, нали така? Не идват да ви изнесат представлението на вечеринка. Т.е. отново за същото говорим.

# 923
Brideshead те и американците влагаха, докато не се изпариха на някои пенсиите във фондовете. Но и сега повечето пак влагат - до следващия голям финансов крах, когато пак ще им се изпарят…
имат ли избор? а ние имаме ли избор? какво можем да направим по-различно ?

# 924
  • Там,където се събуждам щастлива.
В нашия театър няма абонаменти и проблема е, че в последните две години няма какво да се гледа.  Като дойдох редовно ходехме по два пъти в месеца. Сега  е три пъти в годината.  Всичко е еспериментален театъл и танц. Кабарета и някое посещение на операта на Татарстан, но няма разнообразие и всичко сме изгледали от последното.споменато!
Хващате се на написаното от мен, все едно казвам, че няма култура в другите страни.  Написах моето лично усещане. Умирам да видя представление на куклен театър, тъй като тук дори няма такава форма  театър.
А по отношение на парите: в София има много безплатни инициативи. Тук намалението за деца е почти непонятно явление.

Последна редакция: пн, 11 апр 2016, 00:19 от Kalinka

# 925
На мен пък тук културният ми живот е по-беден. Нямаме баби наблизо, на които можем да оставим детето и да ходим с мъжа, нито имам приятелки, с които вкусовете ми съвпадат. А сама не обичам да ходя.

# 926
Да и в Бургас има, ако купиш карта билетът излиза по осем лева, моята дъщеря редовно ходи от училище, всеки месец, винаги са в първа ложа на най чудесните места и аз използвам да отида с нея, на 14 този месец пък нашата служба се организирахме, поканих и щерката да й върна жеста Simple Smile
Скоро завърши фестивалът на Европейското кино, какъв кеф да погледаш нещо различно от направените по калъп касови прожекции.....
..всяко лято има концерти на открития театър.....не виждам нищо смешно и в самодейните вечеринки...нали от тях е тръгнало голямото изкуство....! Който има желание и на Луната да отиде.....пак ще намери време и средства!

Последна редакция: пн, 11 апр 2016, 08:50 от mimi.7299

# 927
  • Bristol
А, ако сте в Саудитска Арабия е по-трудно да се разнообразиш, там май дори и кина няма.
Аз много обичам и предпочитам да посещавам природни и национални паркове. Там винаги има по някое старо имение, където можеш да научиш повече за историите и традициите на района или страната като цяло.
На концерти, балет и опера не съм голям фен, предпочитам театри и мюзикъли. При нас има едно кино където пускат не масови филми, дори и български пуснаха миналата година. Но нещо не могат да ме грабнат като съдържание, за да отделя време за тях.

# 928
Само че експатите не са от тук и са за малко. Пред тях обикновено изобщо не стои въпросът "Бихте ли се върнали в България?".

Фея -  Hug

А, напротив, стои си въпросът за връщане в БГ. Peace Ние сме такива - експати. Три години и половина в Латинска Америка, сега се местим и следващите 3-4 ще бъдем в Азия, а по-нататък кой знае. Но след няколко цикъла навън, експатът обикновено се връща в страната, откъдето е тръгнал, като в повечето случаи това е родината му. Та пред нас стои този въпрос и засега отговорът е Не, не искаме да се връщаме. Това си и говорим вкъщи, че ако трябва от експати ще станем имигранти, напълно осъзнаващи предизвикателствата на такава промяна.  Peace

# 929
  • SF
Да, има една инерция, като говорим за живот в чужбина, да си мислим, че всички са се изселили в Лондон, Ню Йорк и Париж... Театри, та театри, и опера, и балет.
Братовчедка ми живее в Алпите. Има едно колело, с което снове между хижите. Не ходи на театри, въпреки че действието се развива в меката на операта - Италия. От другата й страна е Австрия, родината на Моцарт. Една колежка замина за Венецуела. Не ходи на театър. Казва, че й липсва. Питам я дали в столицата няма култрен живот. Имало, но тя няма на кого да остави детето. На самата ми колежка опера и балет не й липсват. Израстнала е в Панагюрище и няма оформен интерес към това изкуство. Попадна и на съпруг, който слуша Гънс и Мейдън и не му се ходи на опера.

Общи условия

Активация на акаунт