Бихте ли се върнали в България?

• 204 308
  • 2 696
  •   1
Отговори
# 930
Ха,ха и ММ с кран не можеш го замъкна на театър или опера, затова ходим с детето,...но пък първи взе билет за премиерата на Звездните войни..не е нужно всеки да ходи на кино и театър, общуването с природата носи не по малка духовна наслада....поне за мен.... Simple Smile Едно време като ме сваляше изтърпя Норма в софийската опера hahaha

# 931
Донякъде съм съгласна, че малко хора при наличие на добра кредитна история, събрани пари за депозит и спестявания биха избрали живота под наем.
Не е съвсем така.

Ние, понеже още не се бяхме освободили от типичното българско мислене за закотвеност, направихме грешката да купим къща. Такава хамалогия, не е истина. На практика от това да гледаме жилището нямахме време да си гледаме живота.

Не смятам да правя това втори път, еле пък в град като този и независимо от кредитна история и спестявания. Толкова по-удобно е някой друг да се грижи и за общите части (вкл. ринене на сняг през зимата), и за поддръжката на апартамента! Пък и би било песен да се изнеса от тук, за да се преместя.

Също както след 7 години живот в събърбия не бих искала да се връщам там. Това да трябва да ходиш навсякъде с кола е ужасно. Още по-ужасно е, че ако искаш да излезеш на нормална разходка, задължително трябва да се качиш в автомобила си и да идеш до най-близкия парк (на около 15 мин път, през поне 4 светофара). Иначе само можеш да се въртиш в кръг из улиците на квартала. Излезеш ли от него, няма тротоари.

Да не говорим колко по-интересен е животът в града. И от гледна точка на култура, и на наука, и на каквото щеш. Даже и на възможността да гледаш, да слушаш наживо и да се запознаваш с хора, за които не си си представял, че ще видиш извън малкия/големия екран.

# 932
Ние, понеже още не се бяхме освободили от типичното българско мислене за закотвеност, направихме грешката да купим къща. Такава хамалогия, не е истина. На практика от това да гледаме жилището нямахме време да си гледаме живота.

Ама как, трябва да "трупаш" кредитна история. Mr. Green

# 933

Фея, абсолютно не съм съгласна, че това е "типичното българско мислене". Нямам познати, които да не са предпочели да се "закотвят", без значение народността им.

Аз до миналата година имах къща (собствена) и апартамент под наем, който ползвахме две години, заради училището на детето (нищо че Титина не ми вярва Laughing). Ами рай! Никакви отговорности, топлото ти топло, басейнът ти басейн. Не го чистиш и поддържаш ти. Ако стане нужда, пишеш бележка и като се прибереш, проблемът оправен. Обаче в град като нашия, когато имаш малки деца, някак не върви да се затвориш в апартамент, въпреки удобствата, които предлага. Много малко градове, всъщност, могат да се сравнят с града, в който живееш в момента, така че според мен мисленето ти е силно повлияно от конкретната ти ситуация.

Но това, което искам да подчертая отново е, че не става дума изобщо за "типично българско мислене", а за типичното мислене на мидъл клас семейството с деца, били те българи, или американци, или канадци, или европейци.

# 934
  • Bristol
В Англия има и една друга подробност, несигурност. Няма традицията за отдаване под наем на цели кооперации. Отделни индивиди решават и дават под наем. Ако обстоятелствата им се променят, решават и продават, като новият собственик може да не желае да отдава под наем вече. В този случай се дава предупреждение на семейството 2-3 месеца и се започва търсене на квартира. Като си на зор, не можеш да намериш на прилични цени в желан район, правиш компромис с локация или цена, напрежение при търсенето, напрежение при местенето.
Друг негатив, почти всяка година се преподписва договор, от скоро това преподписване са го вързали с допълнителни такси и собственикът може да вдигне наема. Предупреждението за вдигане на наем е пак 2-3 месеца. Като видят че си се закотвил заради училището на децата и някои започват да злоупотребяват със ситуацията. Като не ти харесва, имаш свободата да се преместиш. Но с деца местенето не е лесно и евтино занимание.
Масово семействата с деца предпочитат къщи с дворове, не апартаменти. Това беше в България едно време, а и все още го наблюдавам в София, да си продадат къщата с двора, за да се построи кооперация и да им дадат няколко апартаментчета  Rolling Eyes

# 935
В Англия има и една друга подробност, несигурност. Няма традицията за отдаване под наем на цели кооперации. Отделни индивиди решават и дават под наем. Ако обстоятелствата им се променят, решават и продават, като новият собственик може да не желае да отдава под наем вече. В този случай се дава предупреждение на семейството 2-3 месеца и се започва търсене на квартира. Като си на зор, не можеш да намериш на прилични цени в желан район, правиш компромис с локация или цена, напрежение при търсенето, напрежение при местенето.
Друг негатив, почти всяка година се преподписва договор, от скоро това преподписване са го вързали с допълнителни такси и собственикът може да вдигне наема. Предупреждението за вдигане на наем е пак 2-3 месеца. Като видят че си се закотвил заради училището на децата и някои започват да злоупотребяват със ситуацията. Като не ти харесва, имаш свободата да се преместиш. Но с деца местенето не е лесно и евтино занимание.
Масово семействата с деца предпочитат къщи с дворове, не апартаменти. Това беше в България едно време, а и все още го наблюдавам в София, да си продадат къщата с двора, за да се построи кооперация и да им дадат няколко апартаментчета  Rolling Eyes
Доколкото ми е известно в Западна Европа наемателите /особено семейства с деца/ са доста защитени от закона и току така немога да бъдат изгонени от квартирите.Даже някои семества често си злоупотребяват/по много параграфи / точно заради затова , че по закон семейство с деца трудно може да бъде изгонено , преместено в друго жилище от наемодателя.

# 936
  • Bristol
Да, затова като искат да ги изгонят им вдигат двойно наема и отиваш на съд и със заповед от съдия изпълнител, която наистина отнема около половин година, ти изнасят покъщнината. Отделно ако не си плащал заради принципа, ти срива кредитната история. Ад за наемателите и наемодатлите. Ти би ли си го причинила на семейството? Защото доста собственици се опариха от подобни схеми, в момента наемане на жилище от семейство с деца искат сериозни доходи, отлична кредитна история и не знам си колко месеца предплата. В случай, че се наложи да се стигне до съд.

# 937
Не ми е нужна никаква кредитна история. Туй у наше село го няма.

Особено покрай кризата ти се кланяха всички, стига да наемеш. Не мислиш за обзавеждане, почистване и данъци. Всеки ремонт се поема от хазаин. Щастливи са, че има кой да плаща наем. Никакви проблеми с намиране на жилище и сега, стига да е по твой вкус.

Днес пак има статии, че имотният пазар е в криза.

# 938
Все по-малко хора си дават къщите за апартаменти в кооперация. Основно по две причини - много наследници на имота, които по този начин биват по-справедливо обезщетени, отколкото да вземат пари в брой и другата причина е, че апартамент се поддържа по-евтино и по-лесно, а често апартаментите, които се дават на собствениците са повече от два - т.е. може да донесат еднократни или дългосрочни доходи.

# 939
Не разбирам какво искаш да кажеш, затова не мога да отговоря.

Софи, права си, в конкретния случай гледам от моята камбанария. Peace

Вече дори не искам къща с двор, както преди. В този град има толкова паркове и градинки, които се поддържат от парковата управа, че открити, залесени, затревени пространства не ми липсват изобщо.

Още помня как плачеше бабата на ММ, когато заминавахме. Плачеше и нареждаше "Къде сте тръгнали да ходите в оная сива, бетонна джунгла, където няма ни дърво, ни парк? Как ще отглеждате деца в оная мръстотия, престъпност и буржоазна жестокост? Тука си имате всичко: и къща, и планини, и море... Всичко. А там - ни планини, ни паркове. Бетон и асфалт." Душата златна...

# 940
  • Bristol
Точно вчера гледах предаване как се изкупували имотите в Лондон от богаташи и не само не живеят постоянно в тях, а и под наем не ги дават. Това съответно рефлектира на цените на жилищата в столицата, а отделно местните хора се оплакват, че хубави улици се обезлюдявали и атмосферата на района се променяла. Аз това пък не разбирам защо го правят...

# 941
Точно вчера гледах предаване как се изкупували имотите в Лондон от богаташи и не само не живеят постоянно в тях, а и под наем не ги дават. Това съответно рефлектира на цените на жилищата в столицата, а отделно местните хора се оплакват, че хубави улици се обезлюдявали и атмосферата на района се променяла. Аз това пък не разбирам защо го правят...

Инвестиции. Същото е и във Ванкувър. там има сериозен проблем, защопто богати китайци от Хонконг, Сингапур и т.н. изкупуват жилища и така предизвикват изкуствено повишаване на цените. Там в момента положението е много сериозно - няма жилища на нормални цени. Преди години моя познати ни дойде на гости и заяви, че моето жилище там би струвало поне 5 пъти повече. просто абсурдна ситуация. 

# 942
  • SF

Не смятам да правя това втори път, еле пък в град като този и независимо от кредитна история и спестявания. Толкова по-удобно е някой друг да се грижи и за общите части (вкл. ринене на сняг през зимата), и за поддръжката на апартамента! Пък и би било песен да се изнеса от тук, за да се преместя.

Фея, абсолютно съм съгласна с това, което си написала, но няма да копирам целия ти пост, защото е дълъг.  В него много добре си разказала как стоят нещата с наемите в чужбина.
А типичното българско мислене за закотвеност си има обяснение. Българите мигрират или извън държавата си, или вътре в нея посоката е една - към София.
Аз като жител на София, съм го развила това типично мислене. Тоест, за мене няма варианти и мечти за мърдане вътре в страната.

# 943
Мери, това е общоизвестно и то от години. Факт е, че най-много руснаци пазаруват имоти. Но и за тях стана твърде скъпо...то не беше курсът на рублата към паунда заради санкциите, то не беше евтин петрол....
Обаче по испанско цените растат заради британците...ама-ха.

# 944
  • Bristol
И другата лондонска мода. Тъй като искат големи къщи, а в Лондон пространството е кът, дълбаят по няколко етажа под къщата в земята, като на най-долният обикновено се инсталирал басейна. И по този повод била голяма война между старите лондончани и новодошлите богаташи  Crazy

Общи условия

Активация на акаунт