Бихте ли се върнали в България?

• 205 078
  • 2 696
  •   1
Отговори
# 2 100
Във Варна с десетилетия не се беше правило нищо при стария кмет. От няколко години какво ли не ремонтираха. Града изцяло смени облика си.  Стана прекрасен. Няма нищо общо с този град в който дойдох преди 13г.
Но пак по темата важно е не къде, а как живееш. Да се върнеш в България може, ако тук ще си по добре отколкото там. Ако тук можеш да си позволяваш повече от колкото там. Обратното също важи. Понеже говоря с много познати и приятели живеещи къде ли не, ами за разлика от тях аз мога да си позволя много повече неща. Всеки ден съм на ресторант и то от най - добрите в града. Постоянно ходя по културни мероприятия. Плажа и морската градина са ми пред очите. С две думи имам всичко, което ми трябва, за да се чувствам добре. И друг пример, за да ми разберете мнението. Дълги години живях в най-големите градове по квартири какви ли не. Всеки който е живял и сменял квартири ще разбере какво искам да кажа. Вечно търсих работа и моето място в този град. В същото време например моя наборка живееше на село в къща с двор, барбекю и беседка,че и детски кът и басейнче в градината. С три коли отпред,за всеки повод градска кола, джип... Имаше и собствен успешен бизнес. Е по това време кой е живял по добре? Аз или тя? С две думи не зависи от мястото на живеене по - добрия живот. Има хора социални липсват им приятели, роднини, не издържат да са все чужденци. Има и работохолици, ако има реализация в чужбина, амбициите им ги държат там. Има и такива които живеят много мизерно в чужбина, като моя съквартирантка, но не би се върнала, защото в нейния малък град ще е още по мизерно. Аз лично предпочитам магазинерка в родината си, отколкото слугиня в чужбина. Има го и това раздвояване. Тук си на гости от Англия примерно, а там си чужденец от България. И на въпроса от къде си там казваш от България, тук от Англия.

# 2 101
  • Най-красивата страна
Изоставени къщи има навсякъде по света.
Аз мога да пусна такива снимки от Италия и Франция например.

Последната къща от снимките на Калинка в момента се реставрира.

Ето Варна сега.Ремонтите все още не са приключили разбира се.Но се работи.

Коренячка съм и с удоволствие се върнах във Варна.

Колкото до парка,не бих го нарекла кичозен.Той показва периоди от историята и макети на исторически забележителности.

Подобен,но доста по-малък е парка мини Европа в Брюксел.

# 2 102
  • Там,където се събуждам щастлива.
Използват ниските ни критерии за автентичност и липса на гражданско самосъзнание и затова се стигна до унищожаване на старините ни прикрито под думата “реставрация”. 

Ето още една статия по въпроса.
https://balkaninsight.com/2018/09/03/d0-b1-d1-83-d1-82-d0-b0-d1- … -81-d0-b/?lang=bg

Уви, ние нещо не можем да избягаме от кичозността. И в Търново е зле. Интересуващи се чужденци, които пътуват, за да научат и са вървяли по улиците на Помпей (примерно), не могат да бъдат впечатлени от подобни места. А ние имаме нужда да впечатлим чужденците, за да ни рекламират и най-важното да поискат да се върнат у нас.

# 2 103
  • някъде в орбита...
Аз лично предпочитам магазинерка в родината си, отколкото слугиня в чужбина....
...Тук си на гости от Англия примерно, а там си чужденец от България. И на въпроса от къде си там казваш от България, тук от Англия.
Аз лично предпочитам магазинерка където и да е, отколкото тотална мизерия където и да е.
Всъщност "предпочитам" много неща, ама живея където мога да постигна максимален баланс за себе си. И повечето хора около мен са така...

# 2 104
Калинка, написала съм, плащане на терминал, с КК.

# 2 105
Аааа, варненци и нашият град става вълшебен! Wink Обичам го, а съм софиянка!
Новата болница

Новия мол

Новия плувен басейн

Новата автогара

Новата пасалелка на Трапезица

Обновеният петзвезден хотел " Приморец"

И неповторимо красивата морска градина

Останах тук защото обичам природата и климата на нашата страна! Надявам се и социалният живот да се подобри!

Последна редакция: нд, 16 юни 2019, 16:16 от mimi.7299

# 2 106
  • Canada
Тази 'нова' болница, беше най-голямата простотия, която можеше да бъде създадена. Цопнаха я точно в средата на междублоковото пространство, където имаше детска площадка и кафене. Паркирането пред блоковете стана невъзможно. Мол Галерия и той не е нов. Приморец отдавна си е такъв.

# 2 107
Тази 'нова' болница, беше най-голямата простотия, която можеше да бъде създадена. Цопнаха я точно в средата на междублоковото пространство, където имаше детска площадка и кафене. Паркирането пред блоковете стана невъзможно. Мол Галерия и той не е нов. Приморец отдавна си е такъв.
Това са нещата от последните десетина години, не казах от вчера!  Бургас много се разрасна и има необходимост от още една болница и Ямбол и Сливен идват да се лекуват тук! Това къде ще се поставят сградите го решава архитекта, не аз, той за това е учил и едва ли се съобразява на отделни частни лица дали им е удобно  и дали там предпочитат да има кафене! А пък нови детски площадки в града бол, почти всички по проекти са изцяло обновени......Градът е нов, чист и красив, тук се живее удобно и спокойно, работи се на пешеходно разстояние от всяка сграда в града.....с удоволствие оставих София и живея тук! Няма нищо по хубаво от животът на море....! В момента се строи и новата спортна зала! Транспортът е нов, климатизиран, зимата топло, латото прохлазно....не че ми се налага да го ползвам! Мразех отвратителните софийски икаруси, студени, мръсни и противни, които и до сега си вървят до накои квартали!

# 2 108
  • Canada
Архитектът не се съобрази не с едно частно лице, а с цял квартал! Много добре знам как се живее и работи в Бургас!

# 2 109
Архитектът не се съобрази не с едно частно лице, а с цял квартал! Много добре знам как се живее и работи в Бургас!
Да, но явно не за всеки животът тук е един и същ! На който не му харесва е свободен и е заминал там, където се чувства по добре....никого не упреквам аз!Така, че не го приемай лично....!И тук и далече си има плюсове и минуси, всеки си знае него си и приоритетите си...

# 2 110
  • The QC to be!!!
Скрит текст:
Да, но явно не за всеки животът тук е един и същ!
На който не му харесва е свободен и е заминал там, където се чувства по добре....
Скрит текст:
никого не упреквам аз!Така, че не го приемай лично....!И тук и далече си има плюсове и минуси, всеки си знае него си и приоритетите си...
точно поради този начин на мислене Бг. обезлюдява!

# 2 111
Хора, поне пишете България, а не БГ. Това съкращение е ужасно и неуважително.
По темата, аз и преди съм писала - България е в моето сърце, там е миналото ми, там са близките ми, от както съм в чужбина преминах такава метаморфоза, че не съм си мислела, че някога ще премина през толкова много емоции и промени. Навсякъде има плюсове и минуси, въпросът е всеки човек сам за себе си да дръпне чертата и да определи в неговата ситуация колко са плюсовете и колко минусите. Това е едно много лесно упражнение, който всеки сам може да си направи ако вземе 1 лист хартия. Признавам, че аз все още не съм го правила така на практика, но скоро мисля да го направя. На себе си съм си дала време, за да стига до решението дали да се върна или да остана. В момента такова не мога да взема, тъй като все още има неща, които искам тук да изживея и да направя. Може би, когато това стане ще дойде моментът, в който корените ще ме повикат и аз ще се прибера... ако все още има при кого. Да са живи и здрави родителите, които стоят там и ни чакат някой ден да се приберем.
В живота няма нищо по-важно от това, човек да е здрав и да се чувства щастлив без значение къде.

# 2 112
Скрит текст:
Да, но явно не за всеки животът тук е един и същ!
На който не му харесва е свободен и е заминал там, където се чувства по добре....
Скрит текст:
никого не упреквам аз!Така, че не го приемай лично....!И тук и далече си има плюсове и минуси, всеки си знае него си и приоритетите си...
точно поради този начин на мислене Бг. обезлюдява!
Точно по този начин на немислене България обезлюдява, защото българите все сме негативни, все чуждото е по хубаво....знам много страни по света, където ако ще се строи обществена инфраструктура никой не се съобразява с частните лица и квартали!Отчуждават го и толкова....! Разбирам там да са издигнали бар, хората са направили болница....! Скоро случайно срещнах едни англичани, живеещи 15 години тук и казаха че мъжът се лeкувал в тази болница и е доволен!По напред  писах писах.... каза че лекарите са на нивото на тези във Франция, където пък се наложило жена му да лекува счупена китка! Ама ние все всичко трябва да НЕ харесваме....!
Така е, всеки да заминава, където иска, щом смята че там ще е по добре! Аз искам да се чувствам щастлива тук при близките си, при приятелите си и където се чувствам у дома!
И ако имаше повече с моето мислене нямаше България да се обезлюдява!

Последна редакция: нд, 16 юни 2019, 22:34 от mimi.7299

# 2 113
  • Там,където се събуждам щастлива.
Mimi.7299,

Всъщност не разбирам много какво правиш още в тази тема, след като живееш в България, а тя се отнася за хора, които са в чужбина и които мислят / не мислят да се върнат там.

Не мисля, че някой отрича положителни неща, които има там, но не мисля, че е престъпление да виждаш, както хубавото, така и нещата, които преди години са те накарали да заминеш. За мен е странно, обаче, яростта, с която се казва, че видиш ли подобни неща няма. Казвала съм, казвам го и сега, че за мен България е прекрасна страна, ако си млад и здрав. Нещата коренно се променят, ако си болен или стар. За съжаление, много не се говори за мерките, които се взимат за нашето поколение и времето, когато ще сме в пенсия. Съдбата на нашето поколение, същата ли ще е като на сегашните пенсионери? Какво се прави за застаряването на нацията, което е европейски проблем. За липсата на кадри не само днес, а и след 20 години. Та тези неща се отразяват върху качеството на живот. Лично аз виждам липса на тотална визия от страна на политиците и това е плашещото. Не е достатъчно да имаш качествен живот, защото на ъгъла са построили лъскав МОЛ или можеш всеки ден да отидеш на ресторант. Важното е какво се случва с живота ти, когато се разболееш сериозно. Или не работиш в София, а цените на много продукти са като в Западна Европа. Или станеш жертва на криминално престъпление или проявена несправедливост на работното място, която те оставя без работа. Кой, къде и как ще те защити като личност. Кой, къде и как ще се погрижи за теб, като човек, ако, недай си Боже, имаш дете със специални грижи или родител, съпруг, съпруга, които са приковани на легло. Кой, къде и как ще те защити, ако си потърсиш правата.
Със сигурност ако виждаме, че нещо се прави и променя (дори с някакви мини стъпки), ще се замислим къде искаме да сме. Смущаващото е, че ако някой спомене в България, че може нещо да е някак си по друг начин и веднага се чува: “ Абе, ти на мен ли ще ми кажеш!” И това е от съседката ми в едно българско село до онези, които работят на жълтите павета, срещу паметника на Цар Освободител.

Последна редакция: нд, 16 юни 2019, 21:01 от Kalinka

# 2 114
Mimi.7299,

Всъщност не разбирам много какво правиш още в тази тема, след като живееш в България, а тя се отнася за хора, които са в чужбина и които мислят / не мислят да се върнат там.

Що тя темата забранена за живеещи в България ли е! Crazy Party
Ми ти откъде знаеш примерно сега ако живея тук дали винаги съм живяла......! Party И в колко страни примерно съм живяла и какво ми е мнението....??? bowuu Нито пък упреквам някой, че заминал някъде....отговорих на варненки, че и ние ставаме хубав град, и да променили са се много неща в България....! А вие си живейте където искате, то си е лично ваша работа и въобще не настоявам, че тук е по хубаво! Споделих моето усещане от живота в Родината! Когато преценя, че тук не ми харесва или имам нужда да замина границите все още са отворени...! Wink

Последна редакция: нд, 16 юни 2019, 21:57 от mimi.7299

Общи условия

Активация на акаунт