Математически турнири - 35

• 107 119
  • 740
  •   1
Отговори
# 375
  • София
Има ли сред вашите третокласниците явили се днес на състезанието, деца, които не са взели умножение и деление на трицифрено число с едноцифрено? Питам във връзка с десета задача.
В училище твърдят, че все още не са го учили. Взимали са го отдавна обаче на курсовете в СМГ, защото редовно се среща по състезанията още от началото на трети клас.

Последна редакция: нд, 13 дек 2015, 18:26 от Aila

# 376
  • София
При дъщеря ми още не са го взимали в училище. Обаче и в курса не са им го обяснявали /ако може да и се вярва/. Аз като видях, че има доста такива задачи, взех че и го обясних.

# 377
# 378
А защо казваш, че няма национално ? Нали участва в НМС, чийто регламент в момента разучавам?
.......
Ще се въздържа да коментирам НМС. Миналата година три или четири пъти променяха списъка с допуснатите, като до последния момент така и не се разбра как точно са определени, независимо от първоначално зададеното съотношение между първенците от различните състезания.
:Simple Smile)))) А може ли без да го коментираш, да обясниш съотношението 9:3:...т.н. Към какво е това съотношение?Ясно, че към съответните състезания, ама какво 9 към ЕК, напр.? /Все пак темата е за мат.турнири и се надявам да е по нея. /

# 379
:Simple Smile)))) А може ли без да го коментираш, да обясниш съотношението 9:3:...т.н. Към какво е това съотношение?Ясно, че към съответните състезания, ама какво 9 към ЕК, напр.? /Все пак темата е за мат.турнири и се надявам да е по нея. /
Те авторите не регламента не можаха да го обяснят, че аз ли?  Mr. Green

# 380
Днес се е справил за мен блестящо, според черновата де,  че винаги има шанс да не е пренесъл вярно нещо. 10 зад е до средата точно защото е стигнал до 336;7,  опитвал е да го раздели на равни събираеми,  но не е уцелил отговора. Не са учили делението,  а в школата само разлагане на равни събираеми

# 381
# 382
  • София
Здравейте,

И нашата първокласничка (пукче) е рисувала на 8ма задача. Явно е масово и може да го използват да отсеят децата, които все пак са се сетили и са писали числа. От излезните резултати явно има деца, които са я решили правилно...дано проверителите да имат еднакви инструкции и да оценяват по единни критерии.

Иначе ми направи впечатление, че във Велико Търново са отчители и време и деца с еднакви точки са класирани на база време, което ми се струва нечестно най-малкото, защото не е в регламента. При нас (125то) всички деца от стая излизаха заедно...

# 383
Те авторите не регламента не можаха да го обяснят, че аз ли?  Mr. Green
Simple Smile Добре, също се отказвам тогава да гадая....Просто ще чакам класирането другата година...

# 384
Днес се е справил за мен блестящо, според черновата де,  че винаги има шанс да не е пренесъл вярно нещо. 10 зад е до средата точно защото е стигнал до 336;7,  опитвал е да го раздели на равни събираеми,  но не е уцелил отговора. Не са учили делението,  а в школата само разлагане на равни събираеми

То масово е препъни-камък, но ето има деца сред градовете с изнесени резултати, които имат 60 т.

Гая, във Велико Търново това си е традиция за Коледното и съгласно "техния" регламент е ок - внася допълнителен състезателен елемент. А и класирането е на регионално ниво, така че не касае другите деца. Предполагам, че за прословутото национално състезание просто фактор време не се взема под внимание, така че няма да има ощетени.

# 385
Иначе ми направи впечатление, че във Велико Търново са отчители и време и деца с еднакви точки са класирани на база време, което ми се струва нечестно най-малкото, защото не е в регламента.
В Търново е така от години. Отчитането на времете изрично е споменато като критерий за класиране в поканата за участие. Хората си осигуряват прилични материални награди, а и в крайна сметка това е регионално класиране.

Те авторите не регламента не можаха да го обяснят, че аз ли?  Mr. Green
Simple Smile Добре, също се отказвам тогава да гадая....Просто ще чакам класирането другата година...
Никой не разбра как точно са определени участниците в НМС, въпреки онова прословуто съотношение девет към нещо си, към друго нещо... От различните класове влязоха деца от различни състезания. В първоначалния списък отсъстваха деца, постигнали максимални резултати в отделни състезания. Имаше втори и трети списък. Едни деца изчезваха, други се появяваха, някои присъстваха по два пъти в списъка, имаше сгрешени имена и училища. В някои класове влязоха деца с резултата си от КМС, в други - първенците оттам не стигнаха до НМС. Изобщо - сложна работа.

# 386
  • Sumen, Shumen, Bulgaria
Ето резултати Русе  http://smb-ruse.com/materials/rez_KMS15.xls

# 387
Май , това ще ни е последното коледно състезание . Едва ли ще помислим да ходим на следващото , като вземем предвид бъркотията с условията на задачите не само тази година. Неясни, недомислени  задачи , грешни  отговори и върха на изненадата е състезатели с близък до  максималния резултат. Конкретно за 5 клас вече писах за сгрешеният отговор на 9 задача и несвързаното с условието решение на 10 задача. Ако някой е решил 10 задача и е получил отговорите дадени в решението на организаторите нека да обясни как точно е извел това решение защото според мен това няма как да стане. Не ми се мисли че задачата може да е решавана с такова решение в клас ден два преди състезанието някъде или на някои деца да са им подхвърлили готови отговори.
Въобще това не им е за първи път и не виждам смисъл да се ходи на състезание с двусмислени задачи, на които трябва  да хвърляш боб за да познаеш какво точно са имали в предвид организаторите в дадено условие.
За сгрешената 9 задача няма никаква реакция въпреки че изпратих имейл до организаторите, сега остава или да си затворят очите за грешния отговор или да преправят класиранията след ден два ако си признаят грешката. И в двата случая губещите са те, че не са си огледали нещата предварително.

# 388
Ние КМС решихме да го пропуснем, тъй като имаше шахматен турнир, но като чета, добре че не сме отишли.

# 389
  • Варна
сега остава да поправят отговора на зад. 19 - 7 клас
Аз в друг форум по-рано днес /след като излязоха уж официалните отговори/, писах, че за мен това е решението. Интересно ми е как са оценявали проверяващите по така зададените отговори. Моля, ако има състезатели от други градове с вече излезли класирания, да споделят, но определено за мен това е правилното решение.

Относно първи клас, моето дете е писало цифри. По миналогодишните критерии /тема 2014/, мисля на последната задача, обаче, децата трябваше да рисуват. Според мен и двата начина са правилни  Peace

Общи условия

Активация на акаунт