Математически турнири - 35

• 107 053
  • 740
  •   1
Отговори
# 345
Здравейте, ние се явихме днес на КМС за втори клас. Решили сме правилно 10 задача, но чета сега в дадените решения че се оценява и ако си намерил сините като бройка. А това в условието не се търси, ама хич.
Друго което ме учуди е че в един друг форум са пуснали теста с избираем отговор на 10 задача - дадени са 4 възможни отговора. Така задачата става друга.
Как може да се изисква намирането на нещо, което в условието не е зададено че се търси. Децата ни са на състезание по математика, а не по ясновидство. newsm78
Ами в указанията пише, че задачата се разписва подробно. Няма как да намериш искания отговор, ако не минеш през намирането на сините топки. Да, наистина не е коректно някъде да има 4 избираеми отговора, другаде - да няма. Но, така или иначе няма да дадат макс. брой точки, ако не е подробно описана задачата, така че  не е фатално, мисля.

# 346
  • Варна
Зад. 10 за втори клас съвсем лесно си я реши щерката и без да намира сините топки. Събра дадените равенства за сбор на жълти и сини и на жълти и червени и от там като замести с трите (100), остана само жълтите, че са 26. Сините така и не потрябваха... (Тя не отиде на състезанието и я помолих да реши само тази задача и онази с преливането, че ми се сториха по- интересни).

# 347
  • Варна
Здравейте, ние се явихме днес на КМС за втори клас. Решили сме правилно 10 задача, но чета сега в дадените решения че се оценява и ако си намерил сините като бройка. А това в условието не се търси, ама хич.
Друго което ме учуди е че в един друг форум са пуснали теста с избираем отговор на 10 задача - дадени са 4 възможни отговора. Така задачата става друга.
Как може да се изисква намирането на нещо, което в условието не е зададено че се търси. Децата ни са на състезание по математика, а не по ясновидство. newsm78
Ами в указанията пише, че задачата се разписва подробно. Няма как да намериш искания отговор, ако не минеш през намирането на сините топки. Да, наистина не е коректно някъде да има 4 избираеми отговора, другаде - да няма. Но, така или иначе няма да дадат макс. брой точки, ако не е подробно описана задачата, така че  не е фатално, мисля.

Кое не е фатално? Че някои ще смятат наум ,ще посочат верен отговор избираем и ще имат точките. Други също (понеже са 2ри клас още) ще смятат наум и няма да я опишат подробно и ще ги резнат.  Wink

Иначе ,да ,нищо "фатално" няма ,съгласна съм!  Laughing

# 348
Здравейте, ние се явихме днес на КМС за втори клас. Решили сме правилно 10 задача, но чета сега в дадените р........
Ами в указанията пише, че задачата се разписва подробно. ....... Но, така или иначе няма да дадат макс. брой точки, ако не е подробно описана задачата, така че  не е фатално, мисля.

Кое не е фатално? Че някои ще смятат наум ,ще посочат верен отговор избираем и ще имат точките. Други също (понеже са 2ри клас още) ще смятат наум и няма да я опишат подробно и ще ги резнат.  Wink

Иначе ,да ,нищо "фатално" няма ,съгласна съм!  Laughing

Кое е от подчертаното не е ясно написано, че не успяхте да го разберете? + описаното оценяване на задачата: "Решение на задача 10:
По 1 точка за първоначални връзки: С + Ж + Ч = 100; С + Ж = 61; Ж + Ч = 65 (по една точка за всяко).
По 3 точки за определяне броя топки от всеки цвят:
61 + Ч = 100, т.е. Ч = 39;
С + 65 = 100, т.е. С = 35;
35 + Ж = 61, т.е. Ж = 26.
Три точки за получаване на краен отговор: Ч – Ж = 39 – 26 = 13

Ако някой просто е налучкал верния отговор, ще има точно 0 точки. Това имах предвид.
П.С. А ако не го е налучкал, а е сметнал наум - значи не  е спазил условието, така че пак не си заслужава  признаването. Simple Smile

# 349
  • Сливен
Зад. 10 за втори клас съвсем лесно си я реши щерката и без да намира сините топки. Събра дадените равенства за сбор на жълти и сини и на жълти и червени и от там като замести с трите (100), остана само жълтите, че са 26. Сините така и не потрябваха... (Тя не отиде на състезанието и я помолих да реши само тази задача и онази с преливането, че ми се сториха по- интересни).

Точно така я реши и моя син, тя е подобна на една от Иван Салабашев с ангелчета топки и камбанки и там така е разписано решението. Той подробно я е обяснил.

# 350
  • Варна
А аз не говоря пък изобщо за налучкване ,а за просто смятане наум ,както правят много 2рокласници и също не разбирам кое от написаното не ми разбрахте.
Вижда хлапето 4 възможни ,смята си ,излиза му ,посочва . Другото обаче разписва ,ама не по критериите и го порязват няколко точки .
Не са при равни условия просто ! А колко пък 2 рокласници четат указанията ...
Пълен батак !  Crazy

# 351
  • Варна
Ние имаме задачите но в момента не мога да ги кача тука
В 20-то училище (София) не е имало бланка за отговори (поне за трети клас), събрали са им тестовете като е трябвало да разпишат последната задача на гърба на листа. Не е ли било така навсякъде?
Дъщерята ми излезе и донесе теста на лист а5 черно бял, за да си го реши в къщи пак. Дали и го след като приключва с официалния

# 352
Искам да попитам за отговора на 19 зад. за 7 клас  - M=-24x ,не трябва ли отговорът да е М = 36 ?

# 353
Има ли сред вашите третокласниците явили се днес на състезанието, деца, които не са взели умножение и деление на трицифрено число с едноцифрено? Питам във връзка с десета задача.

# 354
Има ли сред вашите третокласниците явили се днес на състезанието, деца, които не са взели умножение и деление на трицифрено число с едноцифрено? Питам във връзка с десета задача.
Да, не са взели нито умножение, нито деление на трицифрено с едноцифрено число. Но задачите по състезанията не са съвсем по училищния материал, а включват по-разширени познания. (На моята ѝ се наложи да научи делението още за ЧХ.)

# 355
  • Русе
И ние не сме взели.

Всички задачи е решила без 10 задача и е стигнала точно до 7Х=336.

Даже е питала учителката, която ги пази 336 дели ли се на 7 и те е отговорила с НЕ. Rolling Eyes

# 356
В Плевен даже и резултати излязоха: http://smb-pleven.com/?cat=1

# 357
# 358
....
Вижда хлапето 4 възможни ,смята си ,излиза му ,посочва . Другото обаче разписва ,ама не по критериите и го порязват няколко точки .
....

Ама и първото не би трябвало да има точки според така разписания регламент, след като САМО е посочило отговор, а не го е разписало! Айде да не спорим, ще видим оценяването! Hug

# 359
И ние не сме взели.

Всички задачи е решила без 10 задача и е стигнала точно до 7Х=336.

Моята стигайки до там, се е оплескала. Така и не иска да вдене как се случва деление с трицифрено на едноцифрено, въпреки че го обяснявам от половин година и затова й показвам алтернативните начини. Тръгнала е така (336 е представено като 210 + 70 +56 и всяко е разделено на 7), обаче се е оплела и накрая резултатът грешен. Такива сметки има още на състезанията от есента напр. ХП.

Общи условия

Активация на акаунт